Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie kręciłem karte, daje 585mhz, potem 600mhz i w pierwszym teście czyściutko ale nagle sie komp zawiesił, karta już nie może?? Mam karte na tym nowym PCB więc nie oczekuje jakiś super wyników, 585mhz to i tak dla mnie ładnie ale oco chodzi z ta zwiechą??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Freez czy całkowita zwiecha? Bo freezy czasem trwają dosyć długo ;)

Może dla karty to było o sporo za wiele - ja też tak mam jak bez moda puszczę kartę na 645-650Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jak testowalem rdzen powyzej 700mhz np. 710 to mialem takie freezy w markach, trwaly kilka sekund po czym sie odwieszalo i test szedl dalej. Chyba jest to oznaka braku voltow, gpu sie resetuje i dzieki temu nie trzeba robic restartu, bo komp sie nie zawiesza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokladnie. Poki co vmoda nie robie, bo wystarczy mi tyle ile mam no i nie chce sie bawic w olowek, bo grafit moze z czasem sie utlenic/odpasc a lutowac nie bede, bo gwarancja. ;]

Widzialem na orbach, ze rdzen gonilo do ponad 900mhz, z mem nie jest juz tak ciekawie, 900mhz chyba ktos tam wyciagnal, ale pewnie z artefaktami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja nie miałem

Jeżeli ktoś chce zainstalować zer0pointy oparte na 86.44 na tej karcie (bo przedtem nie dawało rady) to macie tutaj nieco zmodyfikowany przeze mnie plik:

Zmodyfikowany plik

Robicie tak:

1) Ściągacie zer0pointy 86.44

2) Instalujecie pakiet ale NIE instalujecie sterowników

3) Wchodzicie do katalogu w którym zainstalowaliście zer0pointy i podmieniacie plik nv4_disp.inf moim plikiem

4) Uruchamiacie setup.exe i instalujecie stery.

5) Cieszycie się ;)

Sterowniki na bank działają ok bo sam instalowałem i działają dobrze, do tego po restarcie i 60Hz na monitorze jest bardzo duży kontrast (stare zer0pointy też to miały czyli działa ok).

Aha, jak ktoś będzie chętny to "usunie" mój znak wodny ;) Reszta niech czeka na nową wersję.

EDIT:

Nie wiem czy tak spreparowane stery działają z galaxy pod nowym pcb !!! Może ktoś sprawdzić i dać znać?

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Raczej nie bo i tak monitor korzysta wtedy tylko z części "przewodów". No chyba że masz wyjście VGA na śledziu połączone do karty za pomocą taśmy, wtedy polecam przejściówkę.

Ale nie widziałem jeszcze 7300 z taką taśmą :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja teraz podam ostateczne (chyba) wyniki w markach:

2001 - 34344pkt

http://service.futuremark.com/compare?2k1=9061420

2003 - 15432pkt

http://service.futuremark.com/compare?2k3=4988045

2005 - 6117pkt

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2246516

2006 - 3510pkt

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=534402

Grafa: 7300GT od Galaxy 128mb 1,4ns with zalman,

taktowania 830/840 przy 1,68v na rdzeniu,

założony cube na nią, temp do 50*c :wink:

Procek ten co w podpisie tylko że testowane na 3,1ghz bo się to razem troche zbyt grzało...

Co sądzicie? :wink:

Edytowane przez banti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja teraz podam ostateczne (chyba) wyniki w markach:

2001 - 34344pkt

http://service.futuremark.com/compare?2k1=9061420

2003 - 15432pkt

http://service.futuremark.com/compare?2k3=4988045

2005 - 6117pkt

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2246516

2006 - 3510pkt

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=534402

Grafa: 7300GT od Galaxy 128mb 1,4ns with zalman,

taktowania 830/840 przy 1,68v na rdzeniu,

założony cube na nią, temp do 50*c :wink:

Co sądzicie? :wink:

Jak ty zrobiłeś 830 na rdzeniu ;O ?? :| Prosze oświeć mnie bo też tak chcę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest duzo ? Zobacz tutaj - http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2214739 ;]

Co nie zmienia faktu, ze banti osiagnal calkiem przyjemne wyniki. Rdzen calkiem ladnie (co to bylo, olowek czy potencjometr ? ) a mem malo... Procek duuuzo ptk. zasponsorowal. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest duzo ? Zobacz tutaj - http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2214739 ;]

Co nie zmienia faktu, ze banti osiagnal calkiem przyjemne wyniki. Rdzen calkiem ladnie (co to bylo, olowek czy potencjometr ? ) a mem malo... Procek duuuzo ptk. zasponsorowal. ;]

No procek wiadomo że punky gratisowe dał a co dopiero jak testują na c2d, mem jakoś że wersja 128mb to się tak super nie kręcą.

Ogólnie to pod winda chodzi na taktach do 880 na rdzeniu ale marki wywalają szybko, Co do 900 u innych to wiesz, do 1,9v które ludzie nawet dają jeszcze mi dałeko :wink:

Malowane było ołówkiem 4b, ale radzee 2b i troche iwęcej się pomęczyć, większa dokładność, ja nie miałem innego pod ręką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No procek wiadomo że punky gratisowe dał a co dopiero jak testują na c2d, mem jakoś że wersja 128mb to się tak super nie kręcą.

Ogólnie to pod winda chodzi na taktach do 880 na rdzeniu ale marki wywalają szybko, Co do 900 u innych to wiesz, do 1,9v które ludzie nawet dają jeszcze mi dałeko :wink:

Malowane było ołówkiem 4b, ale radzee 2b i troche iwęcej się pomęczyć, większa dokładność, ja nie miałem innego pod ręką.

Ja mam 128mb i 900 na mem lyka bez artow. ;]

Jestem ciekaw, czy jak podgonisz rdzen voltami to spada max wartosc dla mem, nie wiem jak z zapotrzebowaniem karty na v, bo widze, ze na orbie, ktory podalem mem tez nie sa wykrecone za specjalnie i teraz pytanie, czy ustawiono takie takty kosztem rdzenia, czy po prostu takie im sie trafili. W sumie pci-x ma o wiele wieksze mozliwosci niz agp w kwesti zasilania, aczkolwiek karta nie ma dodatkowego zasilania, wiec ta granica moze istniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czyli gpu zjadlo mem, jednak przydalo by sie dodatkowe zasilanie. Nie wiem w takim razie, czy jest sens robic moda, bo moge stracic sporo mhz na mem.

Banti wykrecil o 130mhz wiecej na rdzeniu niz ja, ale mial o 100mhz mniej taktowane mem, ciekawe co w tym wypadku byloby lepsiejsze.

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dwa pytania:

- jaki powinien być opór na układzie R451 (mod GPU), aby uzyskać ~ napięcie 1,30V; 1,35V i 1,40V; czy ktoś robił pomiary czy wszyscy trochę w ciemno robili tego pencil mod'a?

- pewnie juz było, ale mimo dwukrotnego przejrzenia tematu nie znalazłem, zmęczony juz dzisiaj jestem i niedowidzę :? - co i jak zrobić żeby zdjąć blokadę OC z driverow, dokładnie to kończy mi się skala na mem; drivery NGO na 91.47 to samo w RivaTunerze 2.0 RC 16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dwa pytania:

- jaki powinien być opór na układzie R451 (mod GPU), aby uzyskać ~ napięcie 1,30V; 1,35V i 1,40V; czy ktoś robił pomiary czy wszyscy trochę w ciemno robili tego pencil mod'a?

- pewnie juz było, ale mimo dwukrotnego przejrzenia tematu nie znalazłem, zmęczony juz dzisiaj jestem i niedowidzę :? - co i jak zrobić żeby zdjąć blokadę OC z driverow, dokładnie to kończy mi się skala na mem; drivery NGO na 91.47 to samo w RivaTunerze 2.0 RC 16

Ad. 1 Ja to robiłem jak zawsze "na wyczucie' :wink: . Marzesz poprostu ciut, patrzysz ile masz v i mniej wiecej juz wiesz ile musisz domalować. Jeśli jest za dużo, to zmazujesz i jedziesz od nowa.

Ad. 2 zakładka power user->overclocking\global->MaxClockLimit i wstawiasz tam np 100 (co jest z nadwyżka) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

O widze że nie trzeba aż tak wielkiego napięcia aby mieć powyżej 800 Mhz na GPU. Moze spróbuję.... :D :D :D

EDIT:

Karta karcie nie równa - maja na 1.74V daje maksymalnie tylko (;)) 815 Mhz na rdzeniu - dalej nie idę bo temperatury już dochodzą do 78 stopni więc nie ma co jej katować. Na 1.8V powinna pójść na 850 ale z zalmanem nie mam zamiaru tego sprawdzać. Bede miał jakąs kasę to wymienię chłodzenie i robię 870 :D Tylko kiedy to będzie... ;)

Szkoda że nie można potoków odblokować - nieźle by to było 12 potoków * 800 Mhz = 9600 MPikseli/sek i 9600 MTeksteli/sek ;)

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widze że nie trzeba aż tak wielkiego napięcia aby mieć powyżej 800 Mhz na GPU. Moze spróbuję.... :D :D :D

EDIT:

Karta karcie nie równa - maja na 1.74V daje maksymalnie tylko (;)) 815 Mhz na rdzeniu - dalej nie idę bo temperatury już dochodzą do 78 stopni więc nie ma co jej katować. Na 1.8V powinna pójść na 850 ale z zalmanem nie mam zamiaru tego sprawdzać. Bede miał jakąs kasę to wymienię chłodzenie i robię 870 :D Tylko kiedy to będzie... ;)

Szkoda że nie można potoków odblokować - nieźle by to było 12 potoków * 800 Mhz = 9600 MPikseli/sek i 9600 MTeksteli/sek ;)

A robiłeś testy przy 815 na rdzeniu ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi