Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

A RIVA TUNER to jakaś wyrocznia jest ?

a nie jest tak, że program rozpoznaje tylko dane które w biosie umieścił producent ?

i dlaczego na benchmarku piszą, że 4 rop i u was w faq z resztą też ?

na benchmarku przewaznie pisza glupoty, a osoba, ktora pisala faq'a chyba sie na nim wzorowala...

zreszta na chlopski rozum powiedz mi jak przy 4 ropach 73gt z taktami 400/800 jest lepszy od 66gt, ktory ma 8 ropow i takty 500/1000

jasne jest, ze 73gt ma 8 ropow, gdyby mial 4 to by byl takim samy shitem jak radek x1300

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie all MAX + 1024 + AAx4 + Anizo, shadows off i staly fps ponad 30 caly czas ;] Ewentualnie shadows na medium i blur off i dziala tak samo :)

I tak lekko offtopowo o nfsie ;]

Na targach był koleś z 7800gtx w sli i demko na jego kompie w 1280x1024 + wszystko na high klatkowało :mur: :lol: TJ na oko było poniżej 20 fps ;)

ehhh byłem na targach, rzeczywiście carbon sie fatalnie spisywał.. :( nabank jest to wina niedopracowania gry i sterowników :)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już jesteśmy w temacie carbona to powiem tylko że ma dziwny silnik graficzny bo w momencie fos-y potrafią podskoczyc do 70 a nagle pokaz slajdów :mur: Nie mówie że u mnie coś takiego wystepuje ale wiem co na targach było :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

66GT umownie mial 8 ropow bo jak dobrze wiemy w praniu bylo to pol na pol i nie zawsze spisywal sie jak 8 ROP'owiec

lecz tyczylo sie to glownie testow filtrowania, ktore obecnie i tak nie sa brane pod uwage

p.s 4 ROP'y ma 73GS

btw. co tu duzo pisac... wiekszosc serwisow podaje, ze 73GT ma 8 ROP'ow, jak zwykle benchmark mowi co innego, a jak wiemy benchmark pisal duzo bzdur wiec...

analogicznie mozna porownac radka x1600Pro vs. 6600GT

pierwszy ma 12 Pixel Shaderow i 4 ROP'y

drugi ma 8 Pixel Shaderow i 8 ROP'ów

mowic, ktory jest wydajnieszy chyba nie musze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie 7300GT AGP. Według newsów tu i uwdzie pojawiło sie takie cudo. Ponieważ do Visty mój komp sie nie nadaje, a nie zamierzam go zmieniać na nowy (Do AutoCAD i Richard Burns) mi styknie, to chce dokupić Ram i wymienić grafikę. Myślałem o 6600GT, a tu pojawiło się takie coś. Pojawiło się, to jednak nieco na wyrost, bo nigdzie tego nie mozna jeszcze dostać, a jak było na Allegro to za ~400zł - totalnie bezsensu (juz lepiej 7600).

Pytanko. Ma sens taki uppgrade? Nie oczekuje zagrania w Crisisa (może w 800x600 Low), ale jakieś starsze gry (QIV, SC3, Fear) to bym popykał. Dzieki za pomysły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie 7300GT AGP. Według newsów tu i uwdzie pojawiło sie takie cudo. Ponieważ do Visty mój komp sie nie nadaje, a nie zamierzam go zmieniać na nowy (Do AutoCAD i Richard Burns) mi styknie, to chce dokupić Ram i wymienić grafikę. Myślałem o 6600GT, a tu pojawiło się takie coś. Pojawiło się, to jednak nieco na wyrost, bo nigdzie tego nie mozna jeszcze dostać, a jak było na Allegro to za ~400zł - totalnie bezsensu (juz lepiej 7600).

Pytanko. Ma sens taki uppgrade? Nie oczekuje zagrania w Crisisa (może w 800x600 Low), ale jakieś starsze gry (QIV, SC3, Fear) to bym popykał. Dzieki za pomysły.

Ile masz pieniędzy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy ma 12 Pixel Shaderow i 4 ROP'y

drugi ma 8 Pixel Shaderow i 8 ROP'ów

http://pclab.pl/art13696-3.html według pc.lab-a 66gt ma 4 rop i do mnie ta argumentacja trafia

natomiast nie trafia do mnie argumentacja - bo jest w riva tunerze - wcale :] koniec OT :P

EDIT : @dark'u

NIC mnie nie obchodzi jak sie zachowuje karta albo MAŁO mnie to obchodzi - wazne ile ma tych ropów a dopiero później z tego można wyciągać wnioski - ma ich 4 - TYLE

to nie ja ciągnąłem oftopa :] to ON :]

Edytowane przez lukaxz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukaxz

jakbys umial czytac, to bys przeczytal, ze nie dokonca 66GT ma 8 ROP'ow... od 66GT zaczela sie wlasnie taka zabaw z Pixel Shaderami, ROP'ami, Vertexami itp.

wczesniej jak ktos mowil, ze grafa jest 8 potokowa to taka byla vide 9800pro itp.

66GT w testach filtrowania zachowywal sie jak 4 ROP'owiec a nie jak 8... lecz inaczej to wypadalo w nowych grach, bo tam posiadal wydajnosc 8 ROP'owca

wystarczy poczytac zagraniczne i polskie testy odnosnie 66GT, gdzie wlasnie jest o tym wspomniane

Jeszcze raz GeForce 6600GT

GeForce 6600GT od dłuższej chwili obecny jest na rynku. Jednak pojawiają się różne informacje na temat wydajności tej karty.

NVIDIA podaje - a za nią wszystkie serwisy, że karta pracuje w trybie 8x1. Co oznacza tryb 8x1? Ósemka oznacza dostarczenie 8 w pełni przeliczonych pixeli - czyli takich które przeszły proces teksturowania, mieszania i nakładania cech oświetlenia.

Jednostką która nadaje w/w transformacji pixelowi jest ROP (Render OutPut) - to inaczej jednostka renderująca pixel. Dane do przetworzenia przez jednostki ROP spływają potokami.

Pełny NV40 (GeForce 6800 - GT albo Ultra) posiada 16 potoków renderujących (połączone w czwórki), 16 jednostek ROP i 6 jednostek vertex shader (odpowiedzialne za transformacje związane z vertexami). W przypadku NV43 (czyli GeForce 6600) wygląda to inaczej. Seria 6600 posiada 8 potoków renderujących, 3 jednostki vertex shadera i ... 4 jednostki ROP.

Teoretycznie więc z ośmiu potoków renderujących spływają dane do czterech jednostek ROP, które blokują i spowalniają proces renderowania. Napisałem teoretycznie, ponieważ NVIDIA posiada inteligentny system zarządzania pracą jednostek ROP. Pozwala on na buforowanie i dosyłanie danych do wolnych jednostek. Dzięki mniejszej wydajności takie zarządzanie jest bardzo efektowne i dużo lepiej sprawuje się niż w przypadku rodziny GeForce 6800. W ten sposób pomimo mniejszej liczby GeForce 6600 uzyskuje pracę architektury 8x1.

Podsumowując GeForce 6600 faktycznie posiada 8 potoków renderujących - ale w parze nie mają odpowiedniej liczby jednostek renderujących.

cytat z testow 6600GT na nvision.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy twoim konfigu taki 7300GT na AGP może nie rozwinąć skrzydeł, myśle że najlepiej by było jakiegoś 9800Pro z allegro :wink:

Który - znając zycie - był cały czas wykręcony i padnie, a gwarancji nie ma. Pozatym nowsze gry będą chodiły wolniej niż na 6600GT. Na gwarancji 6600GT lub 7300. Za 9800 dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale oco ci chodzi z tym 9800Pro?? Nie chodzi mi o Mediona, miałem na myśli coś od Bulit By ati, saphirre :mur: Pozatym teraz sprzedają z gwarą np Tu masz 6 miesięcy

p.s sorki za OT

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale oco ci chodzi z tym 9800Pro?? Nie chodzi mi o Mediona, miałem na myśli coś od Bulit By ati, saphirre :mur: Pozatym teraz sprzedają z gwarą np Tu masz 6 miesięcy

p.s sorki za OT

Raczej 9800 Pro nie kupie. Wole GF6600/GT, ale dzięki za sugestie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już przyjdzie karta to mam zamiar bawić się trochę tymi vertexami.

Niech ktoś opisze jak uzyskać 700 na rdzeniu nie tracąc na wydajności i nie bawiąc się w v-mody. Wrzucę do faq ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już przyjdzie karta to mam zamiar bawić się trochę tymi vertexami.

Niech ktoś opisze jak uzyskać 700 na rdzeniu nie tracąc na wydajności i nie bawiąc się w v-mody. Wrzucę do faq ;)

Żeby to ktoś wiedział :wink:

Ale sposób na osobne podkręcenie rdzenia, a pozostawienie vertexów na niższych taktach mile widziany ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby to ktoś wiedział :wink:

Ale sposób na osobne podkręcenie rdzenia, a pozostawienie vertexów na niższych taktach mile widziany ;]

i to jest mozliwe , wystarczy spojrzec na to : http://service.futuremark.com/compare?2k3=4982282

Palit 7300GT Sonic 256Mb @ 907(776)/1800 (Vgpu=1.80V, Vmem=2.41V, delta=-128), Opteron148@2988MHz (11.0x271, HT=3.0x271), DFI SLI-D (702-2 BIOS, Vdimm=+3.3V-rail), 2x256Mb TwinMOS BH-5 249MHz/2.0-2-2-5/1T@3.65V, PSU GoldenPower 450W (+3.3V-rail mod), CPU/GPU cooled by Aucma CoolRiver with cold water (T<water>=+10°, T<gpu>=+34°, T<ambient>=+

sjakis palit o ostrych v modach i o taktach 907/1800 a vertexy na 776Mhz :-P

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2239647

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to jest mozliwe , wystarczy spojrzec na to : http://service.futuremark.com/compare?2k3=4982282

sjakis palit o ostrych v modach i o taktach 907/1800 a vertexy na 776Mhz :-P

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2239647

Eeee Tam Cinko :) :rolleyes: :rolleyes:

Vertexy ylko 776mhz... do zrobienia :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ale te 907 Mhz to już ładnie wygląda....

O ile się nie mylę to można policzyć:

500*8 = 4000

907*8 = 7256

Heh.. co to jest, wzrost zaledwie o 81%... nieodczuwalne.. :lol: :lol:

Mam takie pytanie: czy w przedziale cenowym do 350 pln karta GF 730gt z zalmanem jest najlepszym rpzwiązaniem?

Moim zdaniem tak - miałem podobną sytuację przy wyborze karty, miałem do wyboru:

- Radeon 9500@9700

- Radeon 9600XT (!)

- Geforce 6600GT (PCIE)

- Geforce 7300 GS/GT

Poczytałem trochę na forum i wybrałem 7300GT Galaxy Zalman, do tej pory NIE ŻAŁUJĘ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Niezbyt to stabilne z tego co wyczytałem. A problem że działa tylko na 7*** nie jest tutaj problemem - przecież to temat o 7300GS/GT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi