Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

panowie co tu sie tak pusto zrobilo wrzucajcie jakies wyniki co bo ja za pare dni bede mial juz swoja karcioche to zebym mial jakis rywali ;) ,lanc masz juz SD?

na swieta z kolega troche sie pobawimy ta karta on bedzie mial opka@3,1ghz i ma wc + dorzucimy troche lodu +1gb winbondow bh5@265mhz :D no moze byc ciekawie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie co tu sie tak pusto zrobilo wrzucajcie jakies wyniki co bo ja za pare dni bede mial juz swoja karcioche to zebym mial jakis rywali ;) ,lanc masz juz SD?

na swieta z kolega troche sie pobawimy ta karta on bedzie mial opka@3,1ghz i ma wc + dorzucimy troche lodu +1gb winbondow bh5@265mhz :D no moze byc ciekawie ;)

Dzisiaj do mnie wyleciał ;] Teraz wszystko w rękach PP ;> :unsure: Ta seria teoretycznie lata na 3Ghz na stock V, oby mój też tak poleciał [; No i powinien mieć lepszy kontroler, może w końcu moje Hynixy pokażą pazurki i zrobią te 250Mhz na 2,5-3-3-7 [robią tyle w dualu na 300% ;] ]

@grzesiu

Ile twój 76GT miał w stresie ? :]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobil ktoś już 2ghz na mem ? :D

ja zrobilem maks 1930mhz i przeszlo testy....mysle ze 2ghz tez mozna zrobic na 2,4V i nisko taktowane gpu nie wspominajac o tym ze po zmianie timingow spokojnie powiny tyle zrobic lecz kosztem wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh jest spora szansa zę sie pożegnam z tym tematem i polece do końca tygodnia do tematu o 7900 B)

mam mozliwośc dokonania wymiany daje swojego 7200gt 256 non zalman z lipca+300ziko= 2 tygodniowy 7900gs zalman...chyba sie oplaca? :wink:

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ige ile mhz zyskałeś zmieniając timingi??

hmm niepamietaj juz dokladnie ale duzo to daje mhz ale wydajnosc spada i wedlug mnie lepij miec stock timingi i mniej mhz dokladnych wynikow nie pamietam bo od dluzszego czasau mialem stock timingi ale jak cie to interesuje to kilkanascie stron wczesniej pisalem o moich walkach z timingami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz coś o Palicie ;]

Zainstalowałem sobie czyściutka winde, zainstalowałem najpotrzebniejsze rzeczy. I sprawa jest dość dziwna jeśli chodzi o OC.

Gdy rdzeń jest na 550MHz przy stockV to memki na 2,25V robią 1800MHz, natomiast gdy podniose taktowanie rdzenia o pare mhz wiecej to zaczyna sypać artami. Gdy memki na stockV są ustawione na 1600MHz to rdzeń mogę przetaktować do max 620MHz niezależnie od napięcia, ponieważ podczas testu w ATITOOL/3DMarku jest restart kompa... :blink: Tak więc postanowiłem skupić się głównie na OC rdzenia i ustawić memki na standardowe taktowania.

Na 1,39V mój rdzeń robi 700MHz, co jest chyba niezłym wynikiem ;] Karta jest raczej chłodna, (podczas testów temp nie przekracza 50*C - otwarte okno+nawiew na grafe 2x120mm) tak więc mam jeszcze spory zapas na GPU.

Próba podniesienia taktowania memek na 550mhz(przy 700na GPU) kończy się restartem...

Nie wiem czym jest to spowodowane, ale mam 2 teorię: pierwsza - zasilacz nie wyrabia, druga - za mało papu jest zapodawane przez PCI-E.

Co do pierwszej teori, to będe mógł to sprawdzić w okolicach stycznia, kiedy to kupie mocniejszy PSU.

Co wy o tym sądzicie? Jakieś pomysły/sugestie?

Edytowane przez Cichy_killer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam mozliwośc dokonania wymiany daje swojego 73200gt 256 non zalman z lipca+300ziko= 2 tygodniowy 7900gs zalman...chyba sie oplaca? icon_wink3.gif

Oo to widze jakaś nowa karta GF 73200GT :blink: :lol2: A tak na serio no pewnie że sie opłaca :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz coś o Palicie ;]

Zainstalowałem sobie czyściutka winde, zainstalowałem najpotrzebniejsze rzeczy. I sprawa jest dość dziwna jeśli chodzi o OC.

Gdy rdzeń jest na 550MHz przy stockV to memki na 2,25V robią 1800MHz, natomiast gdy podniose taktowanie rdzenia o pare mhz wiecej to zaczyna sypać artami. Gdy memki na stockV są ustawione na 1600MHz to rdzeń mogę przetaktować do max 620MHz niezależnie od napięcia, ponieważ podczas testu w ATITOOL/3DMarku jest restart kompa... :blink: Tak więc postanowiłem skupić się głównie na OC rdzenia i ustawić memki na standardowe taktowania.

Na 1,39V mój rdzeń robi 700MHz, co jest chyba niezłym wynikiem ;] Karta jest raczej chłodna, (podczas testów temp nie przekracza 50*C - otwarte okno+nawiew na grafe 2x120mm) tak więc mam jeszcze spory zapas na GPU.

Próba podniesienia taktowania memek na 550mhz(przy 700na GPU) kończy się restartem...

Nie wiem czym jest to spowodowane, ale mam 2 teorię: pierwsza - zasilacz nie wyrabia, druga - za mało papu jest zapodawane przez PCI-E.

Co do pierwszej teori, to będe mógł to sprawdzić w okolicach stycznia, kiedy to kupie mocniejszy PSU.

Co wy o tym sądzicie? Jakieś pomysły/sugestie?

nic w tym dzinwgo pisalem juz otym kilkakrotnie umnie na galxy bylo podobnie,wedlug mnie jest to spowodowane koncem mozliwosci stabilizatorow na karcie......1,39V i 700mhz na rdzeniu niezle :D ale stabilne np grales godzinege w jaks gre?o tym ze niedaj rady juz mosfety na karcie pisalem przy okazji tego hjak zpodalem 1,95V na karte i nic to niedalo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic w tym dzinwgo pisalem juz otym kilkakrotnie umnie na galxy bylo podobnie,wedlug mnie jest to spowodowane koncem mozliwosci stabilizatorow na karcie......1,39V i 700mhz na rdzeniu niezle :D ale stabilne np grales godzinege w jaks gre?o tym ze niedaj rady juz mosfety na karcie pisalem przy okazji tego hjak zpodalem 1,95V na karte i nic to niedalo....

Ale chodzi mi o to, że gdy:

GPU@550/Mem@1800=>ok

GPU@700/Mem@1000=>ok

a gdy np spróbuje takiej kombinacji:

GPU@700/Mem@1600=> będzie klops, komp się zrestartuje, także nie wydaje mi się żeby to było spowodowane mosfetami, itp.

Mam już ladny kawałek miedzi, także jakieś bloczki zaprojektuje i wtedy sie zobaczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie wydaje mi sie aby byla to winad pcie bo zostaly zaprojektowane do zasilania lepszych kart niz gf73....z koleji zasilacz mam dobry,ja mialem ten sam problem co ty tylko na troche wikeszysch taktach i wiekszyn napieciu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cichy killer myśle że masz/mamy problem z czymś takim jak vddq, najprościej mówiąc GPU Podbiera v memkom i na odwrót, gdyby istniał mod vddq żeby można było podnieść napięcie tego stabilizatora to ten problem by raczej nie występował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest identycznie ;] Jak podniosę vmem i vgpu. To po zapodaniu na mem 1800 Mhz latają super, dam na gpu 750 + mem 1800 to po 2 sekundach w marku takty rdzenia sie zerują (widać po spadku fps i takim dziwnym przeskoku). Jak dam ESC to mi ekran przeskoczy z 5 razy i dostaje BSODA...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz zasilacz?

tagan 480...jak juz ktos wspomnial chodzi o vddq tylko wylecialo mi to z glowy i niewiedzialem jak to nazwac...jak widac powyzej pewnych taktow i pewnego V stabilizacja napiecia szfankuje,swoja droga niewidzialem jeszcze karty z seri 73gt ktora ma wysoko krecone gpu(800-900mhz) i zarazem wysoko krecone mem Edytowane przez ige007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie znalezc czas na mala zabawe z karta. Z badziewnym ołowkiem udalo mi sie zrobic 1,41V (563ohm) na GPU i 2,12V (636ohm) na MEM. Dało mi to taktowania 720/1660 (przed v-modem 620/1560) i 5600pkt. (stock 4000pkt.) w 3DM05. (temp. ok 47*C w stresie). Mysle ze narazie mi to spokojnie wystarczy.

ps. takty ktore podalem sa zaokraglone (NFS wywalal sie na 745mhz a 3DM krzaczyl dopiero na 1680mhz). Sadze ze delikatnie zmniejszone takty pozwola mi na bezpieczne uzytkowanie karty.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Neon69

Około ? Ehh... Wrzuć mu te 720 na rdzeń, włącz Carbona na 10 minut, niech sobie gra postoi w menu, przed włączeniem Carbona włacz monitoring w rivie i podaj max temp ;) Będę wdzięczny ;] Bo te 47* jest obiecujące ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi