Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otoz sprawa wyglada tak - instaluje okienka i wszystko jest ok, po instalacji, kiedy mam golego wina robia sie arty na ekranie... I to tylko w jednym, dziwnym przypadku - kiedy przewijam zawartosc okna... Komp moze chodzic 2h i artow nie bedzie - kiedy tylko przewine - krzaki. Dziwne... Nie udalo mi sie zainstalowac sterow bo nawet na "czuja" ciezko. Co moze byc przyczyna? Komp jak w sigu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WTF :|::|| :/ ?? !?!?!?!?!

Restart kompa a po restarcie wszystko do doup... 4 bity, 640x480 stery zainstalowane i nic sie nie da zrobic :| ? Wczoraj było ok. Dizisja chcialem rebotnąc kompa po instalacji demona nowego a tu taki lol :| No nie mam nadzieje ze to nic z karta... Any ideas ?

EDIT:

Alarm odwoladny - skan Ewido Anty spy + rebot = dziala ;] Ale mialem stracha...

Edytowane przez Majkel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapomniałem napisać że znalazłem inny sposób na pencil moda na GPU ;] Miernikiem mierzyłem opór rezystorów wokół chipu odpowiadającego za napięcie na GPU i tak znalazłem jeszcze 2 które miały ten sam opór. Malując pierwszy (R37) uzyskałem niedowoltowanie( :lol: ) ale już przy drugim(R42) bardzo ladnie podniosło się napięcie. Jak tylko dorwę jakiś w miare dobry aparacik to wrzuce fotki gdzie co malować.

Nasuwa mi się tylko takie pytanie, czy komuś się to przyda? :wink:

Edytowane przez Cichy_killer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HELP!! Mam gf7300gt 256mb 1,2ns Zrobiłem v-moda ołówkowego.Wszystko szło jak po maśle wydusiłem z niego 730gpu i 1700mhz pamięć ,wyniki w 3dmark03 ~13000 ,3dmark05 ~6000 aż zachciało mi się podciągnąć procesor do 750mhz no i w 3dmarku03 nagle zwiecha konkretna,od tamtej pory zeby karta pracowala normalnie musi miec zdjetego vmoda ołówkowego.wczesniej nie mierzylem napiecia na procku i pamieci ale teraz zmierzylem i tak: procesor przed vmodem olowkowym 1,15V,po vmodzie 1,41v natomiast pamiec i przed i po vmodzie olowkowym caly czas 1,22v,nie za malo troche?? co moze byc zepsute ten rezystor? zgory dzieki za jakis HELP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieć na vmodzie chodzi tylko na bardzo małych częstotliwościach nawet na standardowych ustawieniach nie chce chodzić ,sieje różnokolorywmi drobnymi kropkami na ekranie procesor da radę podciągnąć do 730mhz ale pamieć musi chodzić na 2x350mhz co daje mizerną wartość 700mhz,po zdjęciu vmoda karta chodzi jak nowa pamięć pokazuje dalej na mierniku 1,22V ale chodzi podrasowana na 1600mhz a procesor można do 600mhz podciągnąć

wogole rezystor od pamieci nie reaguje na ołówek czy jest czy go nie ma zawsze mam na pamięci 1,22V natomiast od gpu bez ołówka mam 1,15V z ołówkiem mam (po najnowszym pomiarze) 1,31V. Oba rezystory po vmodzie ołówkowym mają odpowiednio : gpu-579ohm a mem-640ohm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwila a wiec tak z vmodem pamiec wali artefaktami tak?

domyslnie na ramach masz 1,22V? cos dziwnie strasznie malo napewno masz sprawny miernik?czy jak robiles na poczatku vmody to miezyles napiecia czy na slepo?mozliwe ze trafiles na memki ktore nie lubia wiekszego napiecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale karta zaczęła mi kaszanić obraz po tym zdarzeniu kiedy wydusiłem z procka 750mhz,wszytko działało ok z ołówkowym modem tylko po tym przedobrzeniu z prockiem nie chce mi chodzić na 730gpu 1700mem,czuje niedosyt jak zdejme vmoda.Obnizyc wydajność w 3dmarkach o 1000punktów to dla mnie niedopomyślenia.Zauważyłem że mam jeszcze inne PCB karty niż tu przedstawione na rysunkach.może mierzę nie ten stabilizator napięcia jest jeszcze trzeci jego zmierzyłem i on wskazuje 1,68V ale jest sporo dalej niż ten gdzie się powinno mierzyć pamięć,moim zdaniem to po prostu uszkodzilem pamiec tak że już nie trawi większego napięcia a na standardowym działa spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok fotka już niepotrzebna jest tak jak podejrzewałem mam jeszcze inne PCB a stabilizator od pamięci jest u mnie troszkę dalej "dołożyłem ołówka" :) na rezystorki mam teraz 1,59V na procku i 1,70V na pamięci karta chodzi już przynajmniej na standardowych ustawieniach ale wywala małe arty w 3dmarku :( jak mogę jeszcze zmniejszyć opór na tym rezystorku od pamięci do powiedzmy 2V help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob fotke pcb to inny uzytkownicy tez skozystaja wrzuci sie ja do faq...co do 2v na mem to powiedz mi jakie masz kosci hynix raczej wykluczam ze wzgledu na niskie napiecie,zostaje samsung ale mowisz ze masz 1,22v w standardzie to cos za malo,moze masz jeszcze inne kosci.jesli miales standardowo 1,22V to puki nie zorientujesz sie jakie masz kosci nie dawal bym wiecej niz 1,7V bo mozesz je ubic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę czytać dokładniej-byłem w błędzie że mam 1,22V bo nie mierzyłem tam gdzie trzeba..Po pomiarach V moje stanowisko nt. tej karty ewoluuje.Myślę że nie jest to wina rezystorka od procesora bo dokładnym potarciu go ołówkiem uzyskuję na procku ~1.59V i 730mhz stabilne,tylko dziwi mnie to że po przejechaniu dokłądnym ołówkiem rezystorka od pamięci mam na nich zaledwie 1,69V a moje kości to samsungi powinny mieć 1,65V w standardzie.....

no i pamięci muszą chodzić na 800mhz nie więcej bo zacznie się sajgon na ekranie

już sam nie wiem wynika że jeden i drugi stabilizator napięcia potencjalnie odpowiadający za pamieć(bo innych w okolicy nie ma) nie zmieniają swych wartości niezależnie od tego czy jest ołówek czy go nie ma,chyba jednak wrócę do stanowiska że pamieć ma 1,22V.to jest tak samo wyglądający stabilizator jak na rysunku tego nowszego pcb tylko jest obrócony o 90 stopni w lewo(patrząc się na niego od góry) a tak to jest w tym samym miejscu co na rysunku więc skoro pamięć śmiga tak mało to musi rzeczywiście na niej być te 1,22V tylko czemu rezystor nie reaguje na ołówek??? p.s. nie mam czym narazie fotki cyknąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby ktoś spełnić moją zachciankę? Tj. zainstalować nowego directa i napisać czy jest jakikolwiek wzrost w wydajności? Bo coś gdzieś wyczytałem.

http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=147&t=36

A tak na temat, w końcu udało mi się uzyskać stabilne 820 na gpu na delcie -50 i przyzwoite temperaturki. Normalnie nieważne jak malowałem, zawsze miałem 100+ w stresie. Teraz udało mi się to zmniejszyć do 72(temp otoczenia 27*c).

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz zeby czytac dokladnie a w jednym poscie zmieniasz zdanie co do napiecia 2razy pozatym piszesz bardzo chaotycznie ciezko sie polapac oc chosi ;) ale do rzeczy...czy pomyslales otym ze jesli masz inne pcb to za napiecie na mem bedzie odpowiadal inny rezystor?moja rada jest taka spisz oznaczenia z kontrolera napiecia mem i sciagnij jego note katalogowa i znajdz ktora noga jest odpowiedzialna za regulacje napiecia poczym dojdziesz czy malujesz odpowiedni rezystor bo z tego co piszesz wynika ze chyba jest to inny rezystor lub miezysz nie w tym miejscu,jak znajdziesz czas wrzuci fotke napewno bedzie latwiej najlepiej z obu stron

@Palato 72*C uuuu to chyba masz duzo tego napiecia na rdzeniu....miezyles wogle?karta galaxy?jaka masz rewizje rdzenia A1?

Edytowane przez ige007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniam zdanie kluczę bo sam nie wiem co tak naprawdę jest ale dobra źle patrzyłem,mam pcb takie jak na rysunku,te nowsze pcb, wszytkie stabilizatory do mierzania są jak na rysunku zdjęłem ołówka z rezystorów mam napięcie takie 1,23V na procku i 1,40V na pamięci(samsung)-wydaje mi się że jednak coś jest walnięte i takich pamięci nie było co chodziły na 1,4V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi