Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

BTW to nie karta to potwór. A jej nie podkrecić do grzech :lol2:

Zebys wiedzial ze to mały potworek ja mialem łzy w oczach widzac jak sie kreca wasze karty w momencie gdzie moja waliła artami (zwisy) jak podkrecilem pamieci o 20Mhz :lol2:

Dołączona grafika

Dla porownania

Dołączona grafika

Jeszcze male zestawienie konkurencyjnych produktów (w podobnej cenie):

Dołączona grafika

Jak widac Ati kusi wieksza iloscia pamieci, wieksza iloscia potoków pixel shader i wiekszym taktowaniem rdzenia. Za to jest jedna podejzana sprawa w zwiazku z ceną 7300GT jak wszyscy wiedzą jest to pułka low end mimo tego że chodzi szybciej niz dla przykladu srednia pulka z poprzedniej epoki - GF6600GT w czasie ok roku po premierze jego cena wynosiła 550zł srednio. Na moje wprawione juz oko gospodarcze cena 7300GT powinna byc nieco nizsza czyli w granicach 400-500zł tak jak zrobiła to teraz firma ATI-AMD. Wniosek: nvidia sprzedaje swoje czipy za smieszne pieniadze albo ma juz tak wprawiona gospodarke swiata i taka przewage nad ATI ze moze sobie pozwolić na duze zarobki sprzedajac wiecej tanich czipów graficznych

By the way... co ja porównuje low end nvidia versus mid-end ati ?!? :lol:

Edytowane przez Raider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :) mam takie małe pytanko ;)

Dostałem karte Gigabyte GeForce 7300 GS i mam do was pytanko :) dało by się coś wykrecić z tej karty w rivatunerze ? czy moze jakos inaczej ? nie chce zadnych V-modów robić bo nie o to mi chodzi :)

Co polecacie, co mam zrobić ?:)

Tylko P.S prosze nie odpowiadać - wyrzuć do śmietnika i kup lepszą:P

pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rivatuner u ciebie na nic sie nie zda - wystarczy ze bedziesz podkrecał ze srodowiska sterownika karty graficznej, tylko nie zapomnij zaaplikowac rejestru ktory odblokuje tajną opcje podkrecania LINK na poczatek najlepiej włączyc automatyczne podkrecanie czyli przycisk 'Wykryj Optymalne częstotliwości" powinienes juz wiedziec ze kazda karta podkreca sie troche inaczej nikt tego nie przewidzi. Jesli automatyczne podkrecanie z poziomu sterownika wydawac sie bedzie zbyt słabe sprobuj jeszcze programu ATI TOOL takze ma opcje automatycznego podkrecania ale tym razem odzielnie dla pamieci i rdzenia, ma takze lepszy detekor artefaktów.

To tak na surowy poczatek temat powinienes przeczytac, przynajmniej 2 pierwsze posty

Edytowane przez Raider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PCHaCkiN nie kręciłeś nigdy żadnej karty?? Sciagasz Riva tunera, masz częstotliwość rdzenia i pamięci każde podnosisz o 5-10mhz i testujesz 3d markiem 03 lub 01, ewentualnie sciagnij najnowszego Ati tolla i daj FIND MAX GPU lub FIND MAX MEM i automatycznie wyszuka ci maksymalne zegary rdzenia i pamięci

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Już kupiłem ołówek 2B... Może jutro podam wyniki. Na 1.55V gpu.. Jest po co robić vmem? Mam pamięci na samsungach. Jakie może być dla nich odpowiedznie napięcie? U mnie w 3dSmarkach mem daje duzo więcej;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max bezpieczne 2.2v do 24/7, do max oc jakieś 2.3/2.4v ale to nie na stałe. Pamiętajcie że to DDR3 które mają stockowo 1.8v [;

Dodałem do faq info o napięciach codziennych dla gpu i mem + update oporów ;)

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Jakie standardowe napięcie ma moja karta na rdzeniu/pamięciach ?

Galaxy [mem Samsung]

1.25v/~1.65v

Faq to pisze. Wiec moje samusngi maja 1.65 i dawac im papu na 2.0 to duuzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem do faq info o napięciach codziennych dla gpu i mem + update oporów ;)

To moze tez podam opory i napiecia dla wersji AGP, wiekszosc juz sie pokrywa z tymi co sa ale chyba nie zaszkodzi.

VGPU

925 Ω = 1,33V - default - tutaj dziwne ze mam wyzsze napiecie niz inni ale za to rdzen bez vmoda sie kreci do 680 .

900 Ω = 1,36V

875 Ω = 1,39V

850 Ω = 1,43V

830 Ω = 1,46V - dalej nie podnosilem napiecia bo juz 750 na rdzeniu bylo :wink:

VMEM

641 Ω = 1,98V - default

600 Ω = 2,10V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

No więc dam mu na mem 2V i gpu 1.55V i styknie. Mam wyjąć karte i malować troche. Dotkonąc miernikiem? Jak bedzie np 1.4v to jeszcze domazać i tak dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzyć opór chciałes powiedzieć :]

Bo żeby zobaczyć napięcie karta musi być w slocie i komputer musi być włączony :]

@gof

Te 750 to przy delcie 0 ? Jak tak to mega dużo o.O

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delta 0. Rev B1. Czy na 100% stabilne to nie wiem... mozliwe ze brakuje jeszcze z 0,01 czy 0,02V do pelnej stabilnosci bo nie testowalem tego na dluzsza mete ale kilka razy przeszlo smarki i sie nie zawiesilo ale w kazdym razie 740 juz stabilne. Zasilka mi zdycha i wychodzi poza normy ATX wiec nie chce bardzo szalec, a po drugie jak upale czy przekrece karte to z nowa moze byc problem bo na AGP praktycznie nie mozna dostac tych kart (chyba ze cos sie zmienilo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

To mierzenie przy wyłączonej karcie jest duuzo lepsze. Bo niczego nie uwalimy. A tak przy właczonym kompie karta w slocie nawet nie mam podejśćia jak to zmieżyć. A czy ten opór i mierzenie tak normalnie jest tak samo dokłądny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ;] Ty myślisz że jak te pomiary były robione ;>

Najpierw się mazało ołówkiem, sprawdzało opór, potem napięcie na karcie i leciało do faq [; W slocie bardzo fajnie się mierzy na grafach na PCI-E. Miejsce pomiaru vGPU jest bardzo blisko krawędzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szanowne gremium,jak Wy co lepsi wyciskacie z tej karty 15000 w 3dmarku03 na ty 7300gt.Mam core785mhz mem1740mhz stery: NGO NVIDIA Optimized Driver v1.9381 (x32) i osiągam zaledwie 13300 w smarku03.Może dlatego mam słabe wyniki bo mam cieniutkiego jak sik pająka sempronka am2 3000+ ????????pamiątki mam ddr2 800mhz 4-4-4-8 dual

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi