Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

wiadomo że te karty ( obie ) trzyma wąska szyna pamięci ( taka polityka NV ) 128 bit a tym samym czas dostępu pamięci ja mówiąc 7600 GS mam na myśli takiego z memkami co najmniej 1,4 jeżeli nie 1,2 ns jest to karta droższa i niezaprzeczalnie wydajniejsza od 7300 Gt i tak ma być i wszystko gra

Panie - wąska szyna pamięci nie trzyma tutaj nikogo ani niczego! Szeroka szyna pamięci jest potrzebna do dużych tekstur, których w nowych grach jest coraz mniej. Jako dowód wystarczy to, że 7600 GT pokonuje prawie zawsze GF'a 6800 GS z podobnymi taktami, a ten drugi ma dwa razy szerszą szynę pamięci. Jakby szyna trzymała to tak by nie było. także to Twój pierwszy bład.

Natomiast wykrecony do końca 7300GT na 1,2 ns memkach dogania gs na 2,5 ns memkach LEDWIE

taaa ledwie - przegania i to prawie zawsze - wszystko na ten temat napisałęm w podsumowaniu artykułu.

niczego to jednak nie przesądza BO

teścik jest tendencyjny to 7300Gt sie dało przekręcić do 600Mhz na gpu a 7600Gs tylko do 450 ? :P:P hehe no sory ale

dla mnie to jest udowadnianie z góry założonej przez twórców artykułu tezy :]

I z tym się zgodze ale ja bym osobiście wziął GS nawet z memkami 2,5 bo robi to samo a mniej się zagrzeje :]

teścik tendencyjny tak? Zapraszam do Krakowa, albo jeśli nie odpowiada to ja przyjadę do Ciebie z 5 kartami 7600 GS na DDR2 firm MSI, Winfast, Asus czy powiedzmy jakieś inne i zobaczymy ile wykręcisz im z rdzenia. Niestety, ale nie ma programowej możliwości zwiększenia napięcia na GPU dla tych kart i wszystkie mają tylko 1.1 V, podczas gdy testowany Galaxy 7300 Gt miał 1.3 V - analogiczna sytuacja była z GF'ami 6600 oraz 6600 GT - te pierwsze miały 1.3, a te drugie 1.4 albo 1.5 V - i co ztego, że są na tych samych GPU? i wtedy też powiesz, że ktoś kto nie wykręcił z 6600 550 Mhz na rdzeniu bez modowania napięcia jest "tendencyjny"?

ostatni nibitor nie potrafił modować napięcia w G73.

także bład numer 2 w Twoim wykonaniu.

Kolejna sprawa - jeśli karta z 12-ps'ami jest porównywalna do karty z 8 ps'ami to w przypadku nVidii - lepiej wciąż ta drugą ponieważ wykorzystanie jednostek wykonawczych w nvidii jest zdecydowanie mniejsze niż np. ma to miejsce w ATI. Efektem tego jest to, że jeśli np. zmodujemy takiego GF'a 6800 z 12 na 16 jednostek pixel shader to będzie ona wolniejsza niż gdybyśmy sam rdzeń podkręcili o 25% - pomiając tutaj kwestię vertex Shaderów - założmy ze przy modowaniu odblokowujemy też jednego vertexa.

I nie jest tak, że karta z 12 pseudo-potokami będzie generowała płynniejszy obraz czy coś w tym rodzaju - zawsze więcej MHz oznacza lepiej w KAŻDEJ sytuacji - jest to metoda siłowa, która ZAWSZE działa - większa ilość jednostek nie zawsze działa tak jakbyśmy tego chcieli.

A więc - jeśli potrafisz z 7600 GS 1.1 V wytargać 600 Mhz to pokaż to. Chcę to zobaczyć :D

bym zapomniał

skoro podobno ten test ma udowadniać z góry założone tezy to w takim razie jestem bardzo dobry w wymyślaniu wyników - około 1000 liczb wziętych z powietrza - bo jak łatwo zauważyć nie ma jakiejś matematycznej zależności między wynikami 7600 gs zwykłego a 7300 gt od galaxy. Ale to już tak poza tematem

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do szyny to jakoś im szybsze pamięci to drastycznie rośnie wydajność karty stąd wniosek co do szyny - że jest to wąskie gardło ? mówisz że tekstury i że jest ich mało i że szybkie pamieci to nie to samo (prawie) co szyna 2 razy szersza i dwa razy wolniejsze pamięci ?

rozumiem że jesteś autorem teściku fajnie :) to dlaczegóż co do 73GT otrzymujemy informację że została tak a nie inaczej OC i 10 Mhz wyżej i jest zawias natomiast co do 76GS podniosłeś takty ot tak o tyle bo wydaje się że tyle idzie ? dlaczego nie powtórzono tej samej procedury ? tzn podnosisz taktowanie aż do zwiechy obniżasz o 10 Mhz i na tym testujesz ?

@focus PROSZĘ PRSZYJĄĆ moje publiczne przeprosiny przyznaje że zbyt mocno się uniosłem nie wiedząc że występują jakieś różnice w napięciu na 76GS "normalnej" a 73GT i nie do końca słusznie oskarżyłem Ciebie o nierzetelność

zdanie swoje co do meritum podtrzymuje tzn 7300GT NIE "miażdży" ( gniecie, pobiera, rozwala, masakruje itd) 7600GS(2,5 ns) jest z nią co najwyżej równorzędna oczywiście nie biorąc pod uwagę możliwości podniesienia napięcia na rdzeniu gs

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie - wąska szyna pamięci nie trzyma tutaj nikogo ani niczego! Szeroka szyna pamięci jest potrzebna do dużych tekstur, których w nowych grach jest coraz mniej. Jako dowód wystarczy to, że 7600 GT pokonuje prawie zawsze GF'a 6800 GS z podobnymi taktami, a ten drugi ma dwa razy szerszą szynę pamięci. Jakby szyna trzymała to tak by nie było. także to Twój pierwszy bład.

Nie zgodze sie z toba do konca Focus

Wez podkrec na IDENTYCZNE wartosci 6800GS i 7600GT (no pomijajac pamieci bo wiadomo ze na 6800GS - 1600 mhz jest raczej niemozliwe)

ale chodzi tutaj o RDZEN ...

Daje sobie chu... uciac ze 6800GS o taktowaniach 630/1400 bedzie wydajniejszy jak 7600GT 630/1600

A widac to na podstawie testow - i userow ktorzy maja tak wykrtecona karte -

teścik tendencyjny tak? Zapraszam do Krakowa, albo jeśli nie odpowiada to ja przyjadę do Ciebie z 5 kartami 7600 GS na DDR2 firm MSI, Winfast, Asus czy powiedzmy jakieś inne i zobaczymy ile wykręcisz im z rdzenia. Niestety, ale nie ma programowej możliwości zwiększenia napięcia na GPU dla tych kart i wszystkie mają tylko 1.1 V, podczas gdy testowany Galaxy 7300 Gt miał 1.3 V - analogiczna sytuacja była z GF'ami 6600 oraz 6600 GT - te pierwsze miały 1.3, a te drugie 1.4 albo 1.5 V - i co ztego, że są na tych samych GPU? i wtedy też powiesz, że ktoś kto nie wykręcił z 6600 550 Mhz na rdzeniu bez modowania napięcia jest "tendencyjny"?

Zgadzam sie ciezko optymalnie ocenic ta sytuacje

nie chce byc tanim sedzia ale LUk3 sie nie wiele pomylil - gdyby 7600GS na ddr2 podkrecic do takich wartosci na rdzeniu jak 7300gt i dodatkowo wycisnac maximimum z ddr2 - mysle ze karta CONAJMNIEJ rowna 7300GT

(no ale z uwagi na 1,1v i niemozliwosc zmiany, jest to niemozliwe)

Innym rozwiazaniem z tej sytuacji i uzupelnienie Twojego testu jest sposob gdybys dal uczestnika ROWNE szanse ... tzn w 7600GS podkrecil na maxa rdzen czyli 450 mhz (dla twojego modelu) natomiast 7300GT obnizyl do tych 450 mhz ;-) = wtedy bedziesz mial obraz wydajnosci -

(tak naprawde trzeba brac pod uwage ze predzej czy pozniej ktos znajdzie sposob na zwiekszanie V na rdzeniu w 7600GS ddr2 wiec taki test wiele wprowadzi)

to tyle - na zakonczenie chce podkreslic ze bardzo cenie prace Focusa i jego testy - bo sam wiem ile to pracy kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do szyny to jakoś im szybsze pamięci to drastycznie rośnie wydajność karty stąd wniosek co do szyny - że jest to wąskie gardło ? mówisz że tekstury i że jest ich mało i że szybkie pamieci to nie to samo (prawie) co szyna 2 razy szersza i dwa razy wolniejsze pamięci ?

po pierwsze pamięci taktowane zegarem 250 MHz na szynie 256-bit ZAWSZE będą wolniejsze od wersji 500 MHz 128-bit. Często różnica będzie drastycznie duża - szczególnie w grach typu riddick

rozumiem że jesteś autorem teściku fajnie :) to dlaczegóż co do 73GT otrzymujemy informację że została tak a nie inaczej OC i 10 Mhz wyżej i jest zawias natomiast co do 76GS podniosłeś takty ot tak o tyle bo wydaje się że tyle idzie ? dlaczego nie powtórzono tej samej procedury ? tzn podnosisz taktowanie aż do zwiechy obniżasz o 10 Mhz i na tym testujesz ?

wystarczyło przeczytac recenzję GF'a 7600 GS to byś wiedział ;)

karty podkręcam do poziomu przeciętnego - ewentualnie czasem zaokrąglam by nie testować powieedzmy na taktach 490 MHz - w tedy dociągam do 500. Ale pierwsze robię wywiad na ile karty tego typu się podkręcają - szukam po forach dyskusyjnych informacji na ten temat oraz przeglądam testy tej karty - choć najważniejsze sa dla mnie fora. Później jak już wiem na jakich taktowaniach powinienem testować, jednocześnie nie znając jej rzeczywistych możliwości. Winfast 7600 GS, którego testowałem jako pierwszego podkręcał sie do 480 / 520 Mhz - testowałem na 450 / 500 - bo z tego co się zorientowałem to te taktowania są osiągane najczęściej, mało kto wychodził powyżej. Później miałem MSI 7600 GS pasywnego i ta karta na rdzeniu osiągła 460 Mhz, zaś pamieci tylko 480 MHz. Miałem jeszcze Asusa i podkręcał się podobnei jak Winfast. I właśnie stąd są te takty.

Jeśli wykręciłeś z 7600 GS 1.1 V na GPU więcej to masz szczęście, niestety, ale 90% populacji posiadającej te karty się to nie udało.

Nie zgodze sie z toba do konca Focus

Wez podkrec na IDENTYCZNE wartosci 6800GS i 7600GT (no pomijajac pamieci bo wiadomo ze na 6800GS - 1600 mhz jest raczej niemozliwe)

ale chodzi tutaj o RDZEN ...

Daje sobie chu... uciac ze 6800GS o taktowaniach 630/1400 bedzie wydajniejszy jak 7600GT 630/1600

A widac to na podstawie testow - i userow ktorzy maja tak wykrtecona karte -

Zgadzam sie ciezko optymalnie ocenic ta sytuacje

Na początek - nie widziałem jeszcze pamięci, które by jechały na 1400 czy na 1600 MHz ;) Taktowanie rzeczywiste proszę.

Po pierwsze takie porównanie zrobiłem - do prywatnej wiadomości co prawda, ale zrobiłem ;)

Po drugie takie porównanie nie jest w rzeczywistości możliwe, ze względu na to, że G73 to jest inny rdzeń - posiada kilka poprawionych rzeczy - jak choćby dodane pomocnicze mini-ALU, które to są we wszystkich kartach na rdzeniach G7x

Po trzecie wreszcie - taki test jest fajny dla Ciebie, dla mnie i dla kilku innych osób, ale tak naprawdę ważne są testy rzeczywistych kart, a nie wirtualnych. Oczywiście można się nieco pobawić w teoretyzowanie, jak zrobiłem to choćby 2183542[/snapback]

nie chce byc tanim sedzia ale LUk3 sie nie wiele pomylil - gdyby 7600GS na ddr2 podkrecic do takich wartosci na rdzeniu jak 7300gt i dodatkowo wycisnac maximimum z ddr2 - mysle ze karta CONAJMNIEJ rowna 7300GT

(no ale z uwagi na 1,1v i niemozliwosc zmiany, jest to niemozliwe)

nie no jasne - ale max z rdzenia to w przypadku 7600 GS 1.1 V nie więcej jak 500 Mhz, zaś pamięci nie więcej jak 550 MHz. zaś przy taktowaniu rdzenia na poziomie 450 MHz i pamięciach nawet jakbym im dał 550 Mhz to i tak by 7300 GT od Galaxy nie przegoniła - już sprawdzałem.

Innym rozwiazaniem z tej sytuacji i uzupelnienie Twojego testu jest sposob gdybys dal uczestnika ROWNE szanse ... tzn w 7600GS podkrecil na maxa rdzen czyli 450 mhz (dla twojego modelu) natomiast 7300GT obnizyl do tych 450 mhz ;-) = wtedy bedziesz mial obraz wydajnosci -

(tak naprawde trzeba brac pod uwage ze predzej czy pozniej ktos znajdzie sposob na zwiekszanie V na rdzeniu w 7600GS ddr2 wiec taki test wiele wprowadzi)

ale powiedz po co taki test? My doskonale wiemy, że wówczas 7300 GT od Galaxy będzie gorszy. A innym czytelnikom tylko zaciemni obraz rzeczywistej wydajności tej kart. Po co mamy badać wpływ ilości jednostek wykonawczych na wydajność przy jednoczesnym wyższym taktowaniu pamięci na jednej karcie. Oczywiście nie mówię, że taki test nie byłoby fajnie zrobić - ale ja już z góry znam wyniki i Ty też - a taki art byłby dla nas dwóch praktycznie :)

jeszcze raz powtarzam - testuje się karty na ich możliwościach, a nie tak by coś tam sprawdzić. Przecież gdy wyszedł 7800 GTX to nikt nie obniżał (prawie nikt :D ) taktowania GPU do 400 MHz, bo tyle ma 6800 Ultra i nie porównywał ile to nam dało:

8 dodatkowych PSów oraz TMU

2 dodatkowe Vertexy wraz z wyższym taktowaniem

poprawiony rdzeń

wyższe taktowanie pamieci

zbyt dużo zmiennych by oceniać takie sytuacje.

Podam jeszcze inny przykład - mamy takiego X800 GTO - wiadomym jest, że jak się go zmoduje na 16 potoków, to będzie się on gorzej podkręcał - oczywiście można zrobić test na tych samych taktach z 12 oraz 16 potokami i będzie to ciekawy test (sam taki zrobiłem), ale w rzeczywistści dużo wazniejsze jest porównanie X800 GTO 12 potoków z wyższym taktowaniem szczególnie rdzenia względem X800 GTO 16 potoków z niższym taktowaniem. Bo wlaśnie w takiej konfiguracji będą używane te karty. Nikt, komu się nie uda zmodować X800 GTO nie będzie odkręcał zegarów, bo... zmodowany X800 GTO na tyle nie wyrabia.

Pozdrawiam

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jako jeden z pierwszych użytkowników 7300gt witam B)

Garść wyników

3dMark2003 10009

3dMark2005 4100

Narazie tyle bo dopiero co postawiłem maszynę (Venice 3000+,DFI SLI Infinity 939, 512 Geil CL2). Nic nie kręcone jak narazie.

Kupiłem Galaxy 7300GT od Arche. Jest to tańsza karta z mniejszym chłodzeiem. Chłodzenie jest znośne, wygląda w rzeczywistości na większe niż na zdjęciach z aukcji. Głośność tego rozwiązania jest do wytrzymania.

Pierwsza rzecz która mnie dzis zdenerwowała to był brak sterowników do tej karty na płycie. Co to za firma co daje płyte z chyba 20 sterownikami a żaden nie pasuje. Trzeba ściągnąc półoficjalne Forceware 9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jako jeden z pierwszych użytkowników 7300gt witam B)

Garść wyników

3dMark2003 10009

3dMark2005 4100

Narazie tyle bo dopiero co postawiłem maszynę (Venice 3000+,DFI SLI Infinity 939, 512 Geil CL2). Nic nie kręcone jak narazie.

Kupiłem Galaxy 7300GT od Arche. Jest to tańsza karta z mniejszym chłodzeiem. Chłodzenie jest znośne, wygląda w rzeczywistości na większe niż na zdjęciach z aukcji. Głośność tego rozwiązania jest do wytrzymania.

Pierwsza rzecz która mnie dzis zdenerwowała to był brak sterowników do tej karty na płycie. Co to za firma co daje płyte z chyba 20 sterownikami a żaden nie pasuje. Trzeba ściągnąc półoficjalne Forceware 9.

hmm tez sie przymierzam do tej grafy od arche... tylko mam dylemat miedzy palitem a ta galaxy... niby memy te same 1.4 ns wiec tak samo powinny chodzic... a chlodzenie u palita wyglada troszke lepiej.... no i 20 taniej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie odpakowalismy dostawę Palit`ów - pierwszy na testy poszedł GT Sonic i ..... rozczarowanie na maksa - rdzeń - o 20 MHz wiecej niż standard i zawias , pamięci podobnie a są to 1.4 ns , no nic pokombinujemy - zobaczymy , może jest zaniżone napiecie , nie wiem nie mam pomysłów co z nim zrobili :(

Zastanów sie dobrze, chłodzenie można zmienić bo ani to z Palitów ani to z Galaxy nie jest szczytem marzeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

solon..

oho genialne, moze nie jest szcytem marzen ale to nie chlodzenie :) napewno wystarczy ten wiatraczek zeby podniesci taktowanie wiecej niz 20mhz, bankowo napiecie jest zanizone

Mi nie chodziło o chłodzenie jako sposób na podkręcanie tylko mówiłem to pod kątem głośności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Podam informacyjnie dla zainteresowanych wyniki z marków w razie by to pomogło komuś w wyborze ;).

Galaxy 7300GT 128MB 1,4ns 630/875(1750)

2k1 ok 26000

2k3 ok 13000

2k5 ok 5000

2k6 ok 2000(1280x960) nędza 2500(1024x768) tragedia ;-).

Nie wiem czym jest to spowodowane chyba 128MB robi swoje. Bynajmniej w grach nie zauważyłem różnic.Miałem 7600GS 480/470 256MB i była troszkę słabsza, a w marku 2006 tak samo może to wina Asrocka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych

pojawił się GALAXY GeForce 7300GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E (1,2ns) za mniej niż 400 zł. Jestem po rozmowie z gościem i na pewno to nie jest błąd, jednak karta jest bez Zalmana.

Dla zainteresowanych link:

http://www.sklep.abad.pl/index.php?type=show_prod&id=24808

i allegro

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=111475921

Za tą cenę hit murowany.

Edytowane przez pkali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta naprawdę kusi... szczególnie jak się siedzi na zintegrowanej 6100 i posiada trochę zaskórniaków;) jedyne co mnie powstrzymuje to wyjazd na wakcje i spadające ceny. Na początku sierpnia jednak jakaś Galaxy będzie moja i podejrzewam, że 7300 z Zalmanem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

nie wiem jakie jest chłodzenie na tych 7300gt bez zalmana, ale mogą radiatorki nie wejsc, bo bede zachaczac o radiator z gpu, ale nei jestem prawien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kłopotu z wynikami 3dmarka 2006 to z tego co obserwóje 256 mb będzie rozwiązaniem ... z testow wynika żewersje 256 mb będą robić ponad 5500 ptk w 3dmarku 2005 i prawie 3000 w 3dmarku 2006 , co do 3dmarka 2003 wielkiej różnicy niebędzie ... ciekawe jak to sie odbije na wydjaność w grach ... cena poniżej 400 zł jest naprawde bardzo przystępna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kłopotu z wynikami 3dmarka 2006 to z tego co obserwóje 256 mb będzie rozwiązaniem ... z testow wynika żewersje 256 mb będą robić ponad 5500 ptk w 3dmarku 2005 i prawie 3000 w 3dmarku 2006 , co do 3dmarka 2003 wielkiej różnicy niebędzie ... ciekawe jak to sie odbije na wydjaność w grach ... cena poniżej 400 zł jest naprawde bardzo przystępna.

3k w 06 to robi 7600 500/1000 ..

wiec nie sadze ze bez oc 7300 tyle zrobi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi