marsss Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ale do tego musiałbym wszystko inne zmieniać ,a na chwile obecną nie mam na to hajsu , a tego P4 mam możliwość kupna za 100 zł , używkę . :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaleJol Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam, Posiadam Palita 7300 GT Sonic na AGP. Procesor P4 2,4 Ghz Northwood. Bez podkręcania grafiki uzyskuję około 3400 punktów w 3dmark 05. Przeprowadzałem testy i grafika działa w pełni stabilnie przy taktowaniu rdzenia 627 Mhz, bez podkręcania pamięci karty. Uzyskuję wtedy około 4070 pkt. Pamięci karty podkręcają się do 1030 Mhz (realnie 2060) (działa w pełni stabilnie na 3dmark). Wtedy core pracuje na domyślnych ustawieniach. Uzyskuję około 3975 pkt. Niestety kiedy połączę oba parametry: core 627 i pamięci 1030 komp uzyskuje mi raptem 3500 pkt. Po obniżeniu do 614/984 mam 3900 pkt. co i tak jest zbyt mało. Z czego to wynika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam, Posiadam Palita 7300 GT Sonic na AGP. Procesor P4 2,4 Ghz Northwood. Bez podkręcania grafiki uzyskuję około 3400 punktów w 3dmark 05. Przeprowadzałem testy i grafika działa w pełni stabilnie przy taktowaniu rdzenia 627 Mhz, bez podkręcania pamięci karty. Uzyskuję wtedy około 4070 pkt. Pamięci karty podkręcają się do 1030 Mhz (realnie 2060) (działa w pełni stabilnie na 3dmark). Wtedy core pracuje na domyślnych ustawieniach. Uzyskuję około 3975 pkt. Niestety kiedy połączę oba parametry: core 627 i pamięci 1030 komp uzyskuje mi raptem 3500 pkt. Po obniżeniu do 614/984 mam 3900 pkt. co i tak jest zbyt mało. Z czego to wynika? dodatkowe zasilanie podlaczone do karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Kipps <> jaką masz kartę? Zieloną? Ja mam na zielonym laminacie!!! Jak byś miał aparat pod ręką to weż wrzuć tu na forum zdjęcia V moda z zaznaczeniem gdzie co i jak właśnie na zielonym laminacie palita 7300 bo tam są chyba jakieś drobne różnice jak z modowaniem 7600... No i oczywiście napisz ile Mhz zyskałeś :D Pozdro! Edytowane 5 Stycznia 2008 przez Kipps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam,............ Niestety kiedy połączę oba parametry: core 627 i pamięci 1030 komp uzyskuje mi raptem 3500 pkt. Po obniżeniu do 614/984 mam 3900 pkt. co i tak jest zbyt mało. Z czego to wynika? Mikrozwieszki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Kipps poszukaj vmod do palita 8500GT (to samo pcb jest w 7300gt) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaleJol Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Karta działa mi w pełni poprawnie na 600/ 1810 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Czy do V moda to jakieś trzeba chłodzenia lepsze niż stockowe założyć, czy przy temperaturach jakie mam pod ociążeniem: 59stopni to stockowe styknie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 jeśli te 59* masz po vmodzie i konkretnym wygrzewaniu karty to nie musisz zmieniać chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 jeśli te 59* masz po vmodzie i konkretnym wygrzewaniu karty to nie musisz zmieniać chłodzenia. Nie no właśnie jeszcze do zwiększania napięć się nie zabrałem... więc to temp tylko po oc przez Rivę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsss Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Trochę wysokie masz te temp. , ja na stockowych napięciach przy @ na 645/850 i wygrzewaniu w atitool osiągam 50 st , max 51 st . :D P.S. Ktoś pytał wcześniej jaką deltę ustawiłem , a więc wyszło mi w testach na 45 , więc ustawiłem na 50 i jest ok . ;) Edytowane 6 Stycznia 2008 przez marsss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 @boxer... jeszcze nei znalazlem vmoda ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Ja mam na zielonym laminacie!!! Jak byś miał aparat pod ręką to weż wrzuć tu na forum zdjęcia V moda z zaznaczeniem gdzie co i jak właśnie na zielonym laminacie palita 7300 bo tam są chyba jakieś drobne różnice jak z modowaniem 7600... No i oczywiście napisz ile Mhz zyskałeś :D Pozdro! O Vmodzie masz w temacie o 8500GT. Karty 8500 i 7300 palita są na identycznym PCB, ale różnią się napięciem na GPU. Mój 7300 ma oryginalnie 1.18V. No i jeszcze jedno : nie zgadza się zmierzony przeze mnie opór na rezystorku regulującym Vgpu. Wychodzi mi sporo mniej niż podane jest w poradniku. Pamięci ustawiłem docelowo na 2.20V (default 2.09) i 1700mhz. Na 1800 po kilkunastu sekundach 3dmarka zawiesza się, ale przed tym nie ma żadnych artów i to mnie zastanawia. Za bardzo wykręcone pamięci = arty, a nie zwis. Podejrzewam, że kostki się przegrzewają i trzeba wykombinować jakieś radiatory. A że firmowy cooler zasłania ram, to go też trzeba wymienić. Pewnie na accelero S2. Rdzeń słabiutko się kręci. 600mhz mam stabilne w marku06, ale w '03 się zwiesza. Oczywiście żadnych artów tylko zwis. Trzeba zrobić Vmoda. Wie ktoś, ile można zapodać na ram Quimonda(remarkowany Infineon) 2ns? Oryginalnie ma 2.09V. Niby to ddr3, ale na takim napięciu? Myślałem, że DDR3 ma defaultowo 1.5V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 O Vmodzie masz w temacie o 8500GT. Karty 8500 i 7300 palita są na identycznym PCB, ale różnią się napięciem na GPU. Mój 7300 ma oryginalnie 1.18V. No i jeszcze jedno : nie zgadza się zmierzony przeze mnie opór na rezystorku regulującym Vgpu. Wychodzi mi sporo mniej niż podane jest w poradniku. Pamięci ustawiłem docelowo na 2.20V (default 2.09) i 1700mhz. Na 1800 po kilkunastu sekundach 3dmarka zawiesza się, ale przed tym nie ma żadnych artów i to mnie zastanawia. Za bardzo wykręcone pamięci = arty, a nie zwis. Podejrzewam, że kostki się przegrzewają i trzeba wykombinować jakieś radiatory. A że firmowy cooler zasłania ram, to go też trzeba wymienić. Pewnie na accelero S2. Rdzeń słabiutko się kręci. 600mhz mam stabilne w marku06, ale w '03 się zwiesza. Oczywiście żadnych artów tylko zwis. Trzeba zrobić Vmoda. Wie ktoś, ile można zapodać na ram Quimonda(remarkowany Infineon) 2ns? Oryginalnie ma 2.09V. Niby to ddr3, ale na takim napięciu? Myślałem, że DDR3 ma defaultowo 1.5V? Masz na pierwszej stronie def vRAM. Ja tez mam około 2.1V domyślnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) Pamięci ustawiłem docelowo na 2.20V (default 2.09) i 1700mhz. Na 1800 po kilkunastu sekundach 3dmarka zawiesza się, ale przed tym nie ma żadnych artów i to mnie zastanawia. Za bardzo wykręcone pamięci = arty, a nie zwis. Podejrzewam, że kostki się przegrzewają i trzeba wykombinować jakieś radiatory. Odkręć rdzeń i sprawdź same ramy , pamięci też mogą zwiechę zrobić gdy masz mocno podkręcone Ropy i Shadery ( :razz: 8600GT ) Edytowane 7 Stycznia 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Witam! Mam 7300gt 128mb Zalmana.. Otoż wczoraj odpaliłem karte na 650/1600 i temp mi wskoczyla na 95 stopni... jeszcze calkiem nedawno przy 775/1650 mala max 78 stopni... ma ktos pomysla co to moze byc? Ołówkiem nie smarowalem juz bardzo dawno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 @Andrew DC A jak mierzyć w takim razie napięcie na przetektowanym rdzeniu skoro z tymi oporami jak sam piszesz "nie zgadza się zmierzony przeze mnie opór na rezystorku regulującym Vgpu. Wychodzi mi sporo mniej niż podane jest w poradniku." Gdzie na tym zielonym pcb są punkty pomiarowe do okręślenia napięć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Witam! Mam 7300gt 128mb Zalmana.. Otoż wczoraj odpaliłem karte na 650/1600 i temp mi wskoczyla na 95 stopni... jeszcze calkiem nedawno przy 775/1650 mala max 78 stopni... ma ktos pomysla co to moze byc? Ołówkiem nie smarowalem juz bardzo dawno... Odkręć i przykręć na nowo chłodzenie, bo się pewnie poluzowało ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Oj mi tez wychodzi inaczej niz w poradniku, no ale wazne jest to co mierzymi miernikiem :) Roznice i tak sa minimalne...pomijajac pamieci :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 @Andrew DC A jak mierzyć w takim razie napięcie na przetektowanym rdzeniu skoro z tymi oporami jak sam piszesz "nie zgadza się zmierzony przeze mnie opór na rezystorku regulującym Vgpu. Wychodzi mi sporo mniej niż podane jest w poradniku." Gdzie na tym zielonym pcb są punkty pomiarowe do okręślenia napięć? To, że opór jest inny, nie przeszkadza w pomiarze Vgpu. Napięcie rdzenia mierzę między masą a nogą kondensatora(jest kilka w rzędzie, więc wybierz sobie jeden). Wartości zmierzonej rezystancji są inne, ale może to kwestia różnic w budowie kart(8500<>7300gt). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Odkręć i przykręć na nowo chłodzenie, bo się pewnie poluzowało ;) To pewnie by trzeba było nową paste nałożyć, nie? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=277081944 Ta się nada? Resztkę takiej mam tylko w domu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 To, że opór jest inny, nie przeszkadza w pomiarze Vgpu. Napięcie rdzenia mierzę między masą a nogą kondensatora(jest kilka w rzędzie, więc wybierz sobie jeden). Wartości zmierzonej rezystancji są inne, ale może to kwestia różnic w budowie kart(8500<>7300gt). Weż zapodaj jakąś fotkę z oznaczeniem gdzie co i jak bo ta masa to jaka dobrze rozumiem to uziemienie... A tak w ogóle to jakoś tego nie rozumiem :blink: więc help mi pliz z tymi fotkami :rolleyes: Thanks from the mountain! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Weż zapodaj jakąś fotkę z oznaczeniem gdzie co i jak bo ta masa to jaka dobrze rozumiem to uziemienie... A tak w ogóle to jakoś tego nie rozumiem :blink: więc help mi pliz z tymi fotkami :rolleyes: Thanks from the mountain! jestem poza domem jeszcze przez 10 dni i nie mam jak Ci pomóc. Masa to uziemienie. Weź miernik i pomierz napięcia na kondensatorach, które są między coolerem a śledziem i stoją "w kilku" w jednej linii. Miernikiem nic nie zepsujesz, szukaj do skutku 1.18V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 To pewnie by trzeba było nową paste nałożyć, nie? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=277081944 Ta się nada? Resztkę takiej mam tylko w domu.. Nie kupuj tej pasty, niby jest tania, ale jest tragiczna. Wydajność taka sobie, ale za to jak już gdzieś ją posmarujesz, to gwarantuję Ci że wszystko wokoło będzie nią pobrudzone. Ciężko ją zmyć, ciężko nałożyć, wydajność jak już wspomniałem kiepska (ile to ja z nią miałem przygód jeszcze za czasów Athlona XP :) ). Wydaje mi się, że lepiej trochę kasy dołożyć i się potem z tym szmalcem nie męczyć (swoją drogą nie bez powodu nazywa się silver grease :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_a_s_t_a Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Kupiłem dzisiaj Galaxy GF 7300GT 128MB z Zalmanem. Pojawił się następujący problem: po reinstalacji systemu podczas konfigurowania Windowsa wyskoczyły artefakty na całym ekranie. Po restarcie systemu przez chwilę było wszystko w porządku, po czym sytuacja z artami się powtarza. Dodam, że grafa działała bez zainstalowanych sterowników. Po zainstalowaniu sterów niby wszystko jest OK, artefakty zniknęły. Ktoś spotkał sie z podobną sytuacją? Czy to taki "urok" karty, czy jest ona po prostu uszkodzona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (...)Ta się nada? Resztkę takiej mam tylko w domu.. Nie kupuj tej pasty]OT a czy Bladesss napisał że chce ją kupić?? napisał, że ma taką /OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 a czy Bladesss napisał że chce ją kupić?? napisał, że ma taką Trochę śpiący jestem, zamiast nie kupuj powinno być nie używaj :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladesss Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 ]OT a czy Bladesss napisał że chce ją kupić?? napisał, że ma taką /OT Ano własnie:) Wyniosłem ją z praktyk (z firmy komputerowej nawiasem mówiąc). A jaką pastę polecacie? tanią...? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Arctic Silver 5 nigdy mnie nie zawiodła jest idealna:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsss Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Może Liquid ? Bardzo dobre , a trochę droższe od arctic silver . :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...