Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

Nudziło mi się to postanowiłem zrobić małe porównanie sterów ;]

Testy robione tylko w syntetykach, bo nie posiadam aktualnie gierek, które mają wbudowany benchmark, a czasu zbytnio na szukanie takowych i instalowanie nie było ;)

W teście udział wzięły:

FW 91.47 WHQL, 92.91 [NGO], 92.91 [zer0point], 93.71 WHQL

Każdy test leciał 3 razy, wynik tutaj zamieszczony to średnia pkt :) Karta miała takty 695/850 w przypadku sterów WHQL i 693/850 przy NGO i zer0pointach [przy 695 był freez :lol: ] Wszystkie stery działały przy Ustawieniu wydajności na Jakość (czyli def ;])

Wersja_______Aquamark___3D Mark 03__3D Mark 05

91.47 WHQL_____73.767_____13.106______5840

93,71 WHQL_____74.286_____12.989_______5548

92,91 NGO______72.857_____ 12.794_______5737

92,91 zer0point__74.824_____12.431_______5433

Dodam do tego, że na zer0pointach jakość obrazu była widocznie lepsza od pozostałych sterów. Szczególnie w marku 03 w teście Nature.

Jak widać nie zawsze nowsze (stery) = wydajniejsze ;]

No ale to tylko syntetyki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za malo ciekawe pytanie, ale na procu Semp 3000+@2,25Ghz i niekrecony Galaxy 7300GT (500/1400 jakbyscie juz zapomnieli standardowych ustawien w wirze walki o kazdy Mhz wiecej ;) ) Wynik w 2003 - 10000 i w 2005 - 3881 pkt sa w normie ? Stery mam jakies ze strony NVidii z przed tygodnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lanc przez ciebie zainstalowałem znowu WindowBlinds :/ A w cholerę z wydajnością systemu :)

Ja ze swoją kartą już nie wytrzymuję, nie ważne jak zamaże ten rezystor, to nigdy nie jestem w stanie wyciągnąć więcej niż stabilne 750, wina pci-e freq? Mam ustawione na 100.

Edytowane przez kezsel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

@Lanc wyniki twoich testów tylko utwierdzają mnie w przekonaniu że warto instalować zer0pointy - jeżeli jakoś była lepsza to znaczy że nie zastosowano żadnych technik "poprawiających" wydajność karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie za offtop, ale ile twój explorer.exe zajmuje mb po załadowaniu się windy?

Edit:

Hmm, z tego co zaobserwowałem to przy sterach WHQL, rdzeń idzie całkiem nieźle. 749 przy NGO i 765 przy Nvidiowskich.

Jest jeden problem, przy whql windows niesamowicie głupieje przy memkach na 900, musiałem ustawić 870 żeby przestał.

Ps.

2003

http://service.futuremark.com/compare?2k3=5038447

2005

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2311244

Edytowane przez kezsel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 05 coś mało... Nie kręcony robi jakieś 4.5k... A mark 05 aż nadto się prockiem nie przejmuje ;]

Hmm, to nie wiesz co to moze byc ? Stery to 91.47. Ja chyba mam cos takiego, ze w 2D rdzen ma 350mhz (tak niby jest standardowo w sterach). Moze byc cos takiego, ze np. sie nie przelacza na pelne 500 przy wlaczeniu 3DMarka i dlatego taki wynik jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DziubekR1

W 2d masz 350 Mhz i to jest dobrze ;] W low 3d jest 500, w power 3d tez 500, no chyba ze krecisz to jest wiecej. I czasami, zamiast przełaczyć od razu na power startuje na low... Ale u ciebie takty są identyczne także wątpie...

@kezsel

ad 1

Bierze tyle ile normalnie explorer ze skórką XP...

ad 2

Jakie takty przy tym marku ? Jakieś optymalizacje (pomijamy tutaj ustawienie sterów na wydajność bo to jest oczywiste [; ), czysta winda ? U mnie różnica 2Mhz na rdzeniu na korzyść WHQL ;] Ale ja mam "tylko" 1.45v na core aktualnie ;]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DziubekR1

W 2d masz 350 Mhz i to jest dobrze ;] W low 3d jest 500, w power 3d tez 500, no chyba ze krecisz to jest wiecej. I czasami, zamiast przełaczyć od razu na power startuje na low... Ale u ciebie takty są identyczne także wątpie...

Czyli nie masz pomyslu skad mam taki niski wynik w "Marku" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kezsel

10,6MB ramu bierze aktualnie explorer ;]

Dołączona grafika

Fajnie by było jak by ORB pokazywał takty grafy... Dlatego ponawiam prośbe o napisanie dokładniejszego info...

@DziubekR1

Pomysłów brak.

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie mi chodziło głównie o takty i o optymalizacje ;] No jeszcze możesz napisać takty procka (pewnie tak jak w sigu) i jakie stery do płytki (tu akurat mamy takie same mobo, moze jakas roznica w marku bedzie ;])

Kanału nie ma niestety ... [jest nawet o tym topic w "O Forum"]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Już wiem dlaczego pamięci mi się tak słabo kręcą - z ciekawości ściągnąłem z jednej z nich radiator. Pamięci są na hynixach i mają złowrogą końcówkę 25 - czyżby 2,5ns ? Ale wtedy na bank nie zrobiłyby nawet 1700Mhz (tak mi się wydaje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ciekawość to moja natura - zrobiłem bardzo delikatnego moda, temp w 2D wzrosła o 1 stopień a w 3D o 2 czyli chyba nie za wiele V... Za to wyniki... rdzeń leci na 750Mhz (przeszedł 3x aquamarka bez freeza) dalej nie sprawdzałem i chyba nie będę ;) Póki co wszystko pracuje na stock.

@Fredek - ja w nowej mam hynixy i to 2,5ns zamiast 1,4 - może brakuje im kart z 1,4ns i 128mb to przerabiają non-zalmany na zalmany :lol:

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko Ciekawe jakie napięcie? dwa machnięcia ołówkiem nie jest równe dwóm machnięciom ołówkiem :) Później ludzie się dziwią że im karty padają :)

Coś czuje, że nie dowiemy się jakie napiecie ma Lukas na rdzeniu... Boi się dotknąć miernika ;] Nie dziwie się...

Jutro będe wiedział coś o mojej karcie a teraz powiedzcie mi kochani:

1.Od czego zależy czy mam czarnego czy niebieskiego zalmana?

2.Kiedy dają radiatorki a kiedy nie?

3.Jak odróżnić stare pcb od nowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi