Skocz do zawartości
miramp

Evercool I Revoltec

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie pytam jak one SA mocowane, a nie jakby mozna bylo je zamocowac ;]

Jak w wiekszosci tego typu przypadkow, czyli na wcisk.

Wszakze te skrajne HP (seryjne) maja jakos tulejke na samym poczatku i nie wiem jak ona gleboko idzie i ku czemu ma sluzyc.

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, przepraszam juz z gory jesli ktos to poruszal, ale ciezko jest sie przedrzec przez 11 podstron tego watku.

Ja teraz jestem na kupnie chlodzenia do grafy, te mi jak fix pasuje bo jest mocno wydajne, tylko jak pomierzylem na plycie glownej to wysokosc pona 4cm tego chlodzenia spowoduje ze zajmie mi dwa sloty pci pod moja karta, zostanie mi tylko jedno, wiec o jedno za malo.

Nie wiem czy tutaj tez Miramp o tym pisal, ale na pclabie napisal ze ponoc da sie to poskladac tak by radiator byl od strony CPU...

Ma ktos jakies potwierdzone informacje?? Bo jesli nic sie nie da zrobic zeby zajmowalo tylko jeden slot pod karta to pozostaje polowac na jakiegos Zalmana...

dzieki pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tu sie nie da zabardzo co zepsuc; jak masz kuchenke gazowa to samo rozlutowanie zajmuje ~ 2 min

Mozna tez sprobowac wygiac HP ale raczej bym nie polecal ;]

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw sie, pojetny jestem to duzo czasu nie zajme ;)

Mam nadzieje ze nie upale GF po czyms takim bo zle zlutuje do kupy :lol:

A btw. na podstawce sa 4 srubki, te sie odkreca i potem grzeje by cyna puscila, odwraca i sklada?? :>

Edytowane przez Xytras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A btw. na podstawce sa 4 srubki, te sie odkreca i potem grzeje by cyna puscila, odwraca i sklada?? :>

Tak; odkrecasz te 4 srubki, zdejmujesz aluminiowa gore i odlutowujesz dol. Masz wtedy radiator z golymi HP. Musisz jeszcze oczyscic je z cyny (bo beda odwrotnie i zle by przylegala aluminiowa czesc) - lutujesz odwrotnie. Potem tylko kosmetyczne poprawki, skrecasz spowrotem i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Respect ;] Zawsze jestem pelen podziwu dla ludzi ktorzy potrafia sami cos nietypowego wymyslec, wykonac to estetycznie i (najwazniejsze) ich wynalazek dziala.

W ST przekreciles co drugi fin o 90* ? Bo tak to wyglada...

Przynioslo to wzrost wydajnosci ? Jedynym minusem tego rozwizania jest chyba brak mozliwosci montazu wentyla, co ? (UPDATE: Looknalem na strone TT i widze ze wentyle jednak da sie zamontowac ;])

Edytowane przez Torwald

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cvir a jak z temperaturami?? Bo ja mam na stockowym chlodzeniu leadteka okolo 40-45 w idle na pelnych obrotach wentyla, oczywiscie standardowe ustawienia rdzenia i pamieci ;) Czytalem tam cos wyzej ze diabelskie temp. ludzie maja na tym chlodzeniu, to jak to jest?? Nie chce potem kupic, zmodowac i wkurzyc sie ze slabo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Czytalem tam cos wyzej ze diabelskie temp. ludzie maja na tym chlodzeniu, to jak to jest??

Ja mam cos walniete z pomiarem temperatury wiec Ci nie powiem (sterowniki po przerobce ruskich :lol: ); do tego mam wersje agp wiec temp "podkreca" mostek. W kazdym badz razie jest ona nizsza niz na standardowym chlodzeniu, a sama karta podkreca sie bardzo stabilnie :wink:

@Torwald - tak co drugi jest przekrecony - przez to zwiekszyl sie przeswit miedzy blaszkami. Wentyl da sie zamontowac. Wydajnosc... hm powiedzmy, ze w idle jest podobna (moze -1*C na kozysc przerobki) ale za to w stresie dochodzi do 3-4*C roznicy B)

Mam 1 x 120mm @12V (lato) i 7V albo 5V (zima) + wentyl w taganie tuz nad sonikiem (120mm) - na samym sonicu nie mam w ogole wentyla. Teraz mam 45*C (idle) 49 (stres) przy temp otoczenie 28*

To jak idziemy dalej - mocowanie sonica tez lekko upgrade'owalem :P

Ale nie robmy OT ;]

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przyszedl mi do glowy pomysl: HP (razem z radiatorem) przymocowane do zmodyfikowanej podstawki (takiej jaka zrobil cvir) moznaby wyprowadzic nad karte (na druga strone PCB). Ciekawy jestem jaka bylaby roznica w temperaturach, skoro po dolozeniu 2xHP do oryginalnego radiatora spadly o 2-3*C

@cvir - czym przecinales ta juz wywiercona podstawke ?

Edytowane przez Torwald

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cvir - czym przecinales ta juz wywiercona podstawke ?

Ja jej nie przecinalem; to sa dwa miedziane plaskowniki.

Docialem je do odpowiednich rozmiarow, zlutowalem, wywiercilem otwory i tak powstal(-a) chocapic... yyy podstawka znaczy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dotarl do mnie Evercool ;] Z pierwszych testow jasno wynika, ze JEST CICHSZY od AC VGA Silencera. Czyli moj cel zostal w 100% osiagniety.

A co do niektorych glosow tutaj na forum, ET2 chlodzi PCB i pamieci, trzeba tylko miec zalozony ten badziewny firmowy "shroud" z wiatrakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj jest ok, krzywy nie jest, a cihutki ze hej :D

ale jako ze kupilem Infinity to bede musial przelozyc radiator na druga strone, ciekawe co to bedzie :)

Moj jest ok, krzywy nie jest, a cihutki ze hej :D

ale jako ze kupilem Infinity to bede musial przelozyc radiator na druga strone, ciekawe co to bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego wlasnie chce zrobic jakis nawiewik na spodzie rowniez ;)

Zreszta u mnie zle jej nie bedzie bo na bocznej scianie jest wentylator ktory sobie dmucha wprost na karcioche :)

EDIT

Witam

Jako ze chlodzenie to zajmuje az dwa sloty pod PCI to narodzila sie w mej glowie mysl aby zmodowac radiator tak by byl nad kartą, to nie nowosc bo juz to podobno wilu robilo ;)

Przebolalbym to ze mi zajmuje dwa sloty, jednak okazalo sie ze koliduje rowniez z Zalmanem na chipsecie, to juz nie wytrzymalem, zdjalem i zaczalem myslec co by tu z tym zrobic :lol2:

Calosc wydawala sie nazdwyczaj prosta, odlutowac podstawke, obrocic cieplowody i ponownie zlutowac, jednak okazalo sie ze nie tak prosto, po obroceniu okazuje sie ze montaz oryginalnego wentylatora odpawa, musialbym miec jakiegos cienkiego wentylka 80mm(bedzie kilka zlotych to chyba poszukam) i jakos drucikami przymocowac, jednak z braku laku postanowilem zamontowac jednak oryginalne, troche to cale nie do konca jest fajne bo wentylator zasysa powietrze wprost z okolic ogromnego TT SonicTower'a, odwrotnie bylobby lepiej bo dmuchalby na TT, jednak wtedy nie owiewalby PCB, chociaz pewnie jak bede mial maly wentylatorek to sproboje i zobacze jakie beda temperatury...

Dobra dosc tej pisaniny, teraz dokladnie opisze co robilem, kilka fotek tez sie znajdzie ;)

Tutaj zdjecia pacjenta :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

1.Po zdjeciu wentylatora zaczynamy od odkrecenia 4 srubek w podstawce, polecam mocny, dopasowany srubokret krzyzakowy, i dociskac porzadnie bo mozecie objechac lepki srubek, a wtedy nici z modowania :P

Po odkreceniu srub odpada aluminiowa czesc postawy, razem z "motylkiem" montazowym ;) i wyglada to tak:

motylek:

Dołączona grafika

radiator z podstawką:

Dołączona grafika

2.Teraz za pomoca kuchenki gazowaj trzeba to odlutowac, polega to na tym ze grzejemy podstawke nad palnikiem, chwilke trzeba grzac, polecam w rekawicach to robic albo w recznik chwycic bo cieplo prze HP momentalnie sie przenosi po calym radiatorze ;) Jak juz zacznie sie topic cyna to powinna podstawka sama odleciec, efekt ponizej:

Dołączona grafika

3.Teraz wedlug wlasnego pomyslu postanowilem przelozyc rurki z zew. otworow w te blizej srodka, a to dlatego ze rurki sa zbyt krotkie i calosc moglaby sie nie zmiescic, tzn, nie wlozylbym pomiedzy radiator a podstawke karty ;)

Chcialbym kupic jakies dluzsze rurki to moze bym to zrobil inaczej ;) Poki co dziala i ma sie dobrze ;)

Wiec do rzeczy, aby wyciagnac rurki z dziur trzeba boki radiatora grzac to jak pusci cyna to bez silowania da sie wyjac ;)

Po wyjeciu i ponownym wlozeniu do wew. otworkow(tez trzeba grzac) wygladalo to tak:

Dołączona grafika

Jest troszke zabawy zeby rurki byly w odpowiednim polozeniu bo cyna zastyga i raczej trzeba to robic na gorąco ;)

4. Teraz calosc trzeba poskladac do kupy.

Ja nie czyscilem calosci z cyny bo stwierdzilem ze to zbedne, ja juz bylo wszystko dobrze spasowane to wzialem miedzianą podstawke, w rowki w ktore wchodza rury cieplne wlozylem po kawalku cyny o przekroju 1mm i zaczalem grzac nad palnikiem, rozgrzalem to bardzo mocno, tak by temp. z podstawki wystarczyla na stopienie resztek cyny na rurkach HP. Kiedy cyna byla juz plynna to polozylem podstawke i nasadzilem na to radiator z rurami, calosc dobrze docisnalem kombinerkami by sie ladnie zlutowalo ;)

Zanim jednak zalozylem aluminiowa czesc podstawki, stwierdzilem ze bedzie lepiej jesli nasmaruje pasty miedzy miedziana podstawe i rury, a aluminium ;)

Po operacji lutowania i smarowania wygladalo to tak:

Dołączona grafika

Teraz wystarczy nalozyc aluminiowa podstawke i przykrecic srubkami ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

5.Koncowka zabawy

No i teraz wystarczy zamontowac cale chlodzenie na karcie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Teraz postanowilem zobaczyc czy da rade jako pasywka, wiec calosc do pieca :cool:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widzicie ciasno troszke w budzie, obok pasywny TT SonicTower no i poki co w te upaly bez nawiewow w idle bylo okolo 50-57 stopni, ale jak wlaczylem HL E1 to dobilo po 10 minutach do 90 wiec bardzo duzo, dalej nie kombinowalem bo gorac byl straszny, zreszta nie dziwie sie bo TT tez niezle grzal i nie miala gdzie ta temp. uciekac ;) Po tym eksperymencie stwierdzilem ze trzeba wentylator zalozyc ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tutaj jeszcze zmienilem wtyczke 3pin na 2pin aby moc podlaczyc zasilanie z karty ;)

Calosc w komputerze, dolozelem jeszcze AC na TT zeby troszke mniej grzal ten kaloryfer, co do temperatur to w idle mam teraz 40 czyli jakies 5-7 mniej niz na chlodzeniu Leadteka ;) W stresie zaczela sie nagrzewac i bylo cos okolo 50.

Mam nadzieje ze po zlozeniu budy i uruchomieniu wentylatorow spadnie nieco temp.

Dołączona grafika

No to tyle, mysle ze w miare przejrzyscie i komus to pomoze ;)

Ja mam ew. prosbe, jesli byscie wiedzieli gdzie mozna kupic cieplowody na miare, badz tez dluzsze od tych ktore sa w chlodzeniu to prosze o cynk bo chcialbym zamontowac te rurki na bokach, no chyba ze gdzies bym kupil podstawke to by sie zalozylo 4 rury...

pozdr :cool:

Edytowane przez Xytras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz jaka zdolna bestia z Ciebie :D

Mowiles, ze ma malo miejsca ale nie, ze az tak malo... nie da go sie lekko dogiac w strone pcb, zeby bylo troche luzu miedzy sonikiem?

Jesli chodzi o ulozenie HP to imo jest troche niefortunne w sensie 'rozprowadzania' ciepla (w przypadku gdy sa tylko 2) - u mnie roznice w idle i stresie nie sa az tak duze (bez wentyla) . Na Twoim miejscu pokusil bym sie o dolozenie dwoch dodatkowych rurek; zreszta wydaje mi sie ze jak by lekko "rozprostowac" hp to siegaly by do bocznych otworow tak jak to ma miejsce w seryjnym egzemplarzu :>

Tak czy siak wyglada bardzo ladnie; moje gratulacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie dlatego chcialym kupic dluzsze HP...

A juz kombinowac wiecej nie chce bo ten material ma ograniczona zywotnosc i wkoncu peknie :lol:

Raczej bardziej nie przygne bo bedzie problem potem z demontazem, jest okolo 1-1.5cm od PCB ;)

Nie wiesz z czego mozna jeszcze pozyskac fajne dlugie HP?? Procz tego chlodzenia za kilka zlotych z allegro, bo te chyba troche beda krotkawe...

A co z podstawka? Sam nie dam rady zrobic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej bardziej nie przygne bo bedzie problem potem z demontazem, jest okolo 1-1.5cm od PCB

To spokojnie do 5-10mm mozna przygiac ;]

Nie wiesz z czego mozna jeszcze pozyskac fajne dlugie HP?? Procz tego chlodzenia za kilka zlotych z allegro, bo te chyba troche beda krotkawe...

Trzeba szukac; ostatnio na allegro nabylem jakies chlodzenie od laptka za pare zlotych z trzema rurkami (a ze sie kolo pomylil i sprzedal w sklepie, to wyslal mi dwa zamiast jednego tylko w innym kolorze B) )

A co z podstawka? Sam nie dam rady zrobic

Z przerobka tez marudziles a jakos widze bez mojej pomocy rade sobie dales :wink:

Troche cierpliwosci i wszystko da sie zrobic. B)

P.S to teraz jeszcze przerob sonica :>

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi