romek-o Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 czy zakladał juz ktos 120mm wiatrak na revolteka ? bo mam s-flexa 120mm 800rpm i chialbym założyc go na revolteka (jak sie zabrac za to) dla zmiejszenia głosnosci (chłodzenie będzie siedziec na palicie 7600gs sonic) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 bierzesz na cienki kabel i przeciagasz go przez te "tunele" w radiatorze , i tyle. ja u siebie mam 2X http://www.allegro.pl/item183688435_arctic..._obrot_9db.html radiator wygięty na 90* względem karty wentyle zamontowane od spodu wywiewają cieple powietrze na zewnątrz budy (z boku obudowy wywiercone 2 otwory na 12cm z grilami) to chyba najlepsze rozwiazanie - najwydajniejsze napewno tylko wentyle moglyby być 92mm ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
add_ryan Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Myślałem (NAIWNY! :D ), że sam wpadłem na ten pomysł...hłe hłe. cvir - bardzo głośne brawo (z momentami owacji na stojąco :D ). Mam też parę pytań...Zamiast zlutować pipy z podstawą, oczyściłem ze spoiwa, wyszlifowałem wodnym 2500, wypolerowałem na "lustro" i skręciłem na AS5. Przylega po wyszlifowaniu całkiem fajowo (tak myślę - na pipę zakładałem papier i szlifowałem kanały pod nie...).Chodziło mi też o to aby chłodzenie nie wychodziło na zewnątrz i abym mógł między grafę a radiator włożyć moją Audigy. Wentylator jest za obudową i wyciąga powietrze ze środka, przez NB, grafę i proca. Tu moje pytanie. Czy byłaby jakaś różnica, gdybym znów zlutował pipy z podstawą (czy lepiej przewodziłby ciepło?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) co ty żeś zrobił z radiatorem xDD przeciołeś na 1/2 ?? :] aha i fajna obudowa :P co do dylematu pasta/spoiwo : jak juz zes sie tyle napracował z tym szlifowaniem to nie ma sensu ich od nowa lutować spoiwo=solidniej pasta=napewno wydajniej (tylko radze dobrze cos podłozyc żeby mocno dociskało do podstawki ew 2 opcja : przesmaruj pastą i przylutuj na krawędziach :] solidnie i wydajnie :] PS - w.g. mnie wystarczyło usunać z 10 blaszek z radiatora i wygiać troche dalej HP zeby radiator był za Audigy :] PS2 - co do tego lutowania razem z pastą :] chyba AS5 nie wytrzyma 3xx*C :] bo zwykła lutownicą tego nie polutujesz przez te HP :] ja do lutowania tego uzywałem palników gazowych (tych serii 'PEN' za 8zł :] ) to jakoś szło - ale na kuchence szło jeszcze lepiej :D Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
add_ryan Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Używałeś zwykłej cyny z topnikiem?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Tak kombinowałem jeszcze mieszanke ołowiowo-cynową ale to tylko z nudów :] (najlepiej byłoby zalutować srebrem :] nawet mialem tak zrobic ale cos za duzo by tego wyszło :] {mam troche z elektrod :] } ale wartosc tego chłodzenia by znacząco poszła w gore :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
add_ryan Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 (edytowane) Wiesz, nie byłoby problem w lutowaniu, gdyby radiator miał jedną, określoną pozycję. Teraz jest na pół i każda pipa ma swój kąt (jakkolwiek dwuznacznie to brzmi :lol2: ). Podziałam, dam znać. Edytowane 19 Kwietnia 2007 przez add_ryan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 obcynuj se ladnie HP i podstawke potem jakis ścisk i grzejesz :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Cześć, Mam pytanie dotyczące radiatorów BGA na karte GeForce6800GS, na której zamontowany będzie Evercool.Problem na pozór może wydawać sie mały, ale wolałbym uniknąć sytuacji , w której zamontuje radiatorki a Evercool nie będzie chciał dac sie zamontować.Prosiłbym tez o odpowiedzenie mi na pytanie-Jaka maksymalna wysokość radiatorka wchodzi w gre aby obeszło sie bez wyginania? Mam do wybory kilka różnych modeli.Zastanawiam sie, które z nich nastręczą najmniej problemów z zamontowaniem Evercoola.Chciałbym ominąć potrzebę wyginania HP-ale, jeśli będzie taka potrzeba to mogę ewentualnie to zrobić. Rozkład pamięci na mojej karcie wygląda tak: KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ Problemem jak widzę i czytałem mogą być pamięci, które znajdują sie na przedzie karty, bo tam będą przechodzić rurki HP. http://www.allegro.pl/item185321346_superw...t_grafiki_.html Wymiary: 17 x 13 x 14 (długość, szerokość, wysokość w mm) Te do mnie najbardziej przemawiają ze względu na wydajność, która mogą prezentować.Mogą być jednak trochę za wysokie. http://www.allegro.pl/item186715896_therma..._pll_8_szt.html WYMIARY 14(dł) x14(szer) x8(wys.) mm Z tymi chyba nie byłoby problemow ze względu na ich wysokość.Chyba obyłoby się sie bez wyginania. http://www.allegro.pl/item188659810_radiat...ss_bf2a01_.html Wymiary: 6,0 x 2,0 x 1,2 cm Te już były wykorzystane przez usera Chemik16 i całkiem fajnie mu to wyszło.Mankamentem jest cięcie i zbyt duża wysokość.Natomiast kusi cena :wink: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...p;id_towaru=735 Chyba jeden z najwydajniejszych, ale czy nie sa za duże?hmm... Wymiary: 20x20x15 mm. http://www.4max.pl/default.asp?g=25&gg...amp;produkt=990 Wymiary: 12,6 x 10 x 11,4 mm Wiem, że tego dużo, ale może pomożecie cos wybrać z tego zważywszy na fakt ze macie to chłodzenie i możecie sobie lepiej sobie wyobrazić niż ja, czy któreś z tych wejdą bądź nie. Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Jaka maksymalna wysokość radiatorka wchodzi w gre aby obeszło sie bez wyginania?nie obejdzie sie - HP dotykają praktycznie kości ;] gnij nic sie nie martw - te HP sa bardzo elastyczne nie ma mowy o złamaniu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramp Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Cześć, Mam pytanie dotyczące radiatorów BGA na karte GeForce6800GS, na której zamontowany będzie Evercool.Problem na pozór może wydawać sie mały, ale wolałbym uniknąć sytuacji , w której zamontuje radiatorki a Evercool nie będzie chciał dac sie zamontować.Prosiłbym tez o odpowiedzenie mi na pytanie-Jaka maksymalna wysokość radiatorka wchodzi w gre aby obeszło sie bez wyginania? Mam do wybory kilka różnych modeli.Zastanawiam sie, które z nich nastręczą najmniej problemów z zamontowaniem Evercoola.Chciałbym ominąć potrzebę wyginania HP-ale, jeśli będzie taka potrzeba to mogę ewentualnie to zrobić. Rozkład pamięci na mojej karcie wygląda tak: KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ Problemem jak widzę i czytałem mogą być pamięci, które znajdują sie na przedzie karty, bo tam będą przechodzić rurki HP. http://www.allegro.pl/item185321346_superw...t_grafiki_.html Wymiary: 17 x 13 x 14 (długość, szerokość, wysokość w mm) Te do mnie najbardziej przemawiają ze względu na wydajność, która mogą prezentować.Mogą być jednak trochę za wysokie. http://www.allegro.pl/item186715896_therma..._pll_8_szt.html WYMIARY 14(dł) x14(szer) x8(wys.) mm Z tymi chyba nie byłoby problemow ze względu na ich wysokość.Chyba obyłoby się sie bez wyginania. http://www.allegro.pl/item188659810_radiat...ss_bf2a01_.html Wymiary: 6,0 x 2,0 x 1,2 cm Te już były wykorzystane przez usera Chemik16 i całkiem fajnie mu to wyszło.Mankamentem jest cięcie i zbyt duża wysokość.Natomiast kusi cena :wink: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...p;id_towaru=735 Chyba jeden z najwydajniejszych, ale czy nie sa za duże?hmm... Wymiary: 20x20x15 mm. http://www.4max.pl/default.asp?g=25&gg...amp;produkt=990 Wymiary: 12,6 x 10 x 11,4 mm Wiem, że tego dużo, ale może pomożecie cos wybrać z tego zważywszy na fakt ze macie to chłodzenie i możecie sobie lepiej sobie wyobrazić niż ja, czy któreś z tych wejdą bądź nie. Dla mnie sprawdzone radiatorkina kosci pamieci to XILENCE VGA HEATSINK (xpram) lub ZALMAN ZM-RHS1. Roznio sie tylko cena i kolorem. Waga i parametry identyczne. Idealnie sie nadaje do tego chlodzenia zarowno dla kart z 128 jak i 256 bitowa szyna pamieci. Maja bardzo duzą powierzchnie oddawania ciepla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 (edytowane) Dla mnie sprawdzone radiatorkina kosci pamieci to XILENCE VGA HEATSINK (xpram) lub ZALMAN ZM-RHS1. Roznio sie tylko cena i kolorem. Waga i parametry identyczne. Idealnie sie nadaje do tego chlodzenia zarowno dla kart z 128 jak i 256 bitowa szyna pamieci. Maja bardzo duzą powierzchnie oddawania ciepla. Właśnie dla tego ich Mirmap nie podałem bo jak dla mnie to tylko 50% tych radiatorkow jest wydajna-chodzi o te większe A Ty jakie to masz te radiatorki na tym Evercoolu? http://forum.purepc.pl/index.php?act=Attac...ost&id=5344 @Chemik16 - właśnie ponoć są elastyczne, ale na ile :wink: Edytowane 26 Kwietnia 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2007 A Ty jakie to masz te radiatorki na tym Evercoolu? @Chemik16 - właśnie ponoć są elastyczne, ale na ile :wink: ja mam spire przyszlifowane :] gdzieś w tym temacie pod początek były foto - tylko nie wiem dlaczego juz tych radiatorów nie sprzedają ... w.g. mnie nie ma lepszych ... elastyczne sa BARDZO - ja je wygiąłem do pionu (radiator za obudową :] ) potem 5x na 90* i ani śladu pęknięc czy tym podbnych rzeczy na HP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Panowie, My tu gadu gadu a chyba Evercool nie wejdzie do mojej budy.Mam mobo DFI LanParty SLI-D i karte w dolnym słocie PCI-E i od Accelero X1 do karty PCI-sieciowki mam jakies 1.5cm.Wejdzie tam Evercool czy nie ma szans? Fotosy: Wiem,wiem...posprzątam :lol2: I co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) a tej grafy nie mozesz przelozyć do 2 slotu ?? tego na czipsecie nie da sie tak założyć zeby nie przeszkadzał ?? ew jaką tam masz odległosć od szczytu karty do blachy bocznej ?? ew2 chłodzenie ustawić z tyłu karty (odlutować HP i przylutować odwrotnie ew wygiąć HP o 360* ) powinien wejść i normalnie ale kicha bedzie :/ za blisko tej karty dzwiękowej ew3 przelozysz audio do PCI o slot wyzej a chłodzenie przełożysz wtedy nad nia :]- najłatwiejsza wersja :] jak widzisz jest sporo mozliwosci :] z bardziej Hcorowych : zrob otwór w ściance bocznej i wystaw radiator poza obudowe (wygiąć o 180*) - wydajność gwarantowana :] Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) a tej grafy nie mozesz przelozyć do 2 slotu ?? tego na czipsecie nie da sie tak założyć zeby nie przeszkadzał ?? ew jaką tam masz odległosć od szczytu karty do blachy bocznej ?? ew2 chłodzenie ustawić z tyłu karty (odlutować HP i przylutować odwrotnie ew wygiąć HP o 360* ) powinien wejść i normalnie ale kicha bedzie :/ za blisko tej karty dzwiękowej ew3 przelozysz audio do PCI o slot wyzej a chłodzenie przełożysz wtedy nad nia :]- najłatwiejsza wersja :] jak widzisz jest sporo mozliwosci :] z bardziej Hcorowych : zrob otwór w ściance bocznej i wystaw radiator poza obudowe (wygiąć o 180*) - wydajność gwarantowana :] Jak by sie dało to bym głupich pytań nie zadawał :wink: Karty nie da rady dać w 1 slot, bo jest tam Termal a Termala nie da sie przekrzywić, bo i tak by wadził o grafe. Juz sprawdzałem. Lutowanie odpada, bo nie będę się w to bawił, jeszcze cos zjeb…zepsuje. Chyba najlepiej będzie tak wygiąć Evercoola, aby by poniżej karty sieciowej, ale wtedy kurcze nie będzie zbyt dobrze chłodził pamięci. P.S Gdyby to była dźwiękowa to juz dawno by jej tam nie było. Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 racja - nie doczytałem ze to sieciówka :P ale nie wazne :] to walniesz jakiś wentyl od gory co bedzie je chłodził :] albo od boku ten Termal tam bardziej przeszkadza niz pomaga :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4drian Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 na galaxy 7600gs bedzie pasowal ten evercool ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 tak, bez problemu wejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 na galaxy 7600gs bedzie pasowal ten evercool ?A jaką masz wersję - bo na tą Zalman ed. to bez odklejenia radiatorów z pamięci to IMO raczej nie wejdzie. Pytam bo wersji Galaxy 7600GS było sporo: - różne PCB - co najmniej 2, - różne pamięci 2.0, 1.4, 1.2, - różne chłodzenia - od pasywnego poprzez mały okrągły wyjący cooler, aż po Zalmany - też co najmniej 2 wersje (duża = długie finy/blaszki i mała = finy/blaszki nie tak rozłożyste jak w "sklepowym" VF700) PS Na rynku azjatyckim były nawet z chłodzeniem a'la Pentagram XC70 - TU fotka co prawda 7300GT (1.2ns) ale na takim PCB są obecnie robione 7600GS Zalman ed. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4drian Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 taki z zalmanem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 ... taki z zalmanem Jak masz pewność, że utrafisz z HP pomiędzy te radiatorki jak TU to OK, ale niech przestrogą będzi TO A tak BTW czemu chcesz zmieniać :?: czyżbyś nie czytał testu http://www.purepc.pl/node/1258?pageNo=7 Wiem, że ten Zalman jest mnijeszy (krótsze finy/blaszki) niż standardowy VF700, ale IMHO taka zmiana będzie tylko sztuka dla sztuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 napewno będzie ciszej, szczególnie że w evercoolu mozna zmienic wentyl na jakąś 120 i wtedy masz cisze i wydajnosc, w dodatku zalman jest głosniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 napewno będzie ciszej, szczególnie że w evercoolu mozna zmienic wentyl na jakąś 120 i wtedy masz cisze i wydajnosc, w dodatku zalman jest głosniejszy- co nie rozwiązuje problemu radiatorów na pamięciach - 4drian nic nie pisał o ciszy - bo gdyby nawet to przesiadka na Revolteca też IMO bez sensu - lepiej od razu cos pasywnego - Zalmana też się da przerobić - np TAK i juz zamiast turbiny z wentylatora 80x80x15 masz śmigiełko z 80x80x25 (wiadomo że te są cichsze), a jak ktoś sie uprze to i śmigło od 92 a nawet i 120 wrzuci - tyle tylko że trzeba bardziej je wysunąć ponad finy radiatora - jak widać oszczędzasz bo nie kupujesz nowego radaitora i nie martwisz sie o pamięci, tylko jedyny ból, trzeba troszkę "popracować" (ciut więcej niż przy adaptacji 120 na Revolteca) nad przeróbką B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 a co za problem se odgiać te HP troche dalej od płytki ... ;/ i z zalmana se DHES nie zrobisz xD a z evera tak :] ale IMO nie warto zmieniać tego chłodzenia - to co jest jest całkiem niezłe , szkoda zachodu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 a co za problem se odgiać te HP troche dalej od płytki ... ;/ ...To dlaczego u siebie "rżnąłeś" radiator zamiast odginać HP :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 To dlaczego u siebie "rżnąłeś" radiator zamiast odginać HP :razz: bo tak jest ładniej :] teraz to wygląda troche inaczej ;] zresztą i tak były wtedy odgięte :] tylko ze jakieś 0,5CM :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4drian Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 wlasnie mi zalezy na ciszy i chyba zrobie tak jak napisal benek sprobuje tam upchnac wiatrak 120mm na 7v i powinna byc cisza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 wlasnie mi zalezy na ciszy i chyba zrobie tak jak napisal benek sprobuje tam upchnac wiatrak 120mm na 7v i powinna byc ciszaTylko weź pod uwage, że poza umieszczeniem wirnika nad radiatorem, będziesz musiał przesunąc jeszcze oś wentylatora (względem jej obecnego położenia) - bo inaczej lopatki uniemożliwią instalację karty = przy 120 bedą wystawały poza złącze PCI-E :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 robiesz wielki problem, u mnie instalacja wiatraka 120mm zajeła może 5minut, wystarczą 3-4 opaski uciskowe (małe), u dołu wentylator montuje opaskami to finów radiatora a u góry montuje opaski do HP i wszystko gra (opski przechodzą przez dziurki montażowe w wentylatorze i przez HP) Wszystko sprawnie i przyjemnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...