grogi Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Witam, Trochę bardzo muli mi laptop, mimo że konfiguracja wcale nie taka zła (P-M 1.73, 1GB Ramu etc). Stawiam na HDD - chciałem zobaczyć, jak by chodził z jakimś szybszym napędem - na próbe, nie chce kupować w ciemno szybkiego napędu 7200, bo to drogie... A jeśli to nie to? Chciałbym podlączyć do niego (prowizora straszna, niech sobie taśmy leżą na stole) dysk 3,5". Czy znajde gdzieś przejścowke, która mi to umożliwi? Od biedy dysk moge zasilać z zasilacza z kompa stacjonarnego - laptop chyba podaje tylko jedno napięcie dla dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) grogi napisał(a): Witam, Trochę bardzo muli mi laptop, mimo że konfiguracja wcale nie taka zła (P-M 1.73, 1GB Ramu etc). Stawiam na HDD - chciałem zobaczyć, jak by chodził z jakimś szybszym napędem - na próbe, nie chce kupować w ciemno szybkiego napędu 7200, bo to drogie... A jeśli to nie to? Chciałbym podlączyć do niego (prowizora straszna, niech sobie taśmy leżą na stole) dysk 3,5". Czy znajde gdzieś przejścowke, która mi to umożliwi? Od biedy dysk moge zasilać z zasilacza z kompa stacjonarnego - laptop chyba podaje tylko jedno napięcie dla dysku. oba złącza logicznie i elektrycznie są identyczne bo to ten sam standart ale dla dysku 2,5" prąd podaje się tą samą wtyczką co sygnał, wystarczy kupić przejściówkę 2.5" > 3.5" i nie podłączać do niej prądu, prąd podłaczasz jedynie do dysku 3.5" ,zasilanie musisz mieć z osobnego zewnętrznego ponieważ laptop nie dostarczy napięcia +12V jedyny poważny problem możesz mieć z fizycznym połączeniem przejściówki do złącza w laptopie bo oba są żeńskie PS. zasada działania takiej przejściówwki polega na przeprowadzeniu linij z jednego gniazda do drugiego i dołożenie czterech dodatkowych pinów z zasilaniem dla dysku 2.5", lub odjęcie tych pinów dla gniazda dysków 3.5" Edytowane 17 Lutego 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99none Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 witam, - znajdz mi tylko łaczówke to ci dorobię przejściówkę. - nie znalazłem w ofertach łączówki IDC 44 meskiej i zeńskiej. - meska do przejściówki do notebooka,żeńska do adapteru 2.5 na 3.5 :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 jak z reńskiego zrobić męskie ? wystarczy kupić w sklepie elektronicznym gniazdo męskie, tą część która zwykle wchodzi w PCB lub jest zwyczajnie przylutowana włożyć w gniazdo żeńskie (gniazdo przejściówki) i gotowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99none Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 witam, - problemem jest zakup łaczówek nie ma w sprzedazy łączówek z 44 pinami i rastrem 2 mm, meskich ani żeńskich - a takie łączówki mozna połączyć z notebookiem a potem z przelotka 2.5 na 3.5 ". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 99none napisał(a): witam, - problemem jest zakup łaczówek nie ma w sprzedazy łączówek z 44 pinami i rastrem 2 mm, meskich ani żeńskich - a takie łączówki mozna połączyć z notebookiem a potem z przelotka 2.5 na 3.5 ". z rozstawem 2mm są, kupujesz gniazdo o większej ilości pinów i odcinasz albo kupujesz dwa krudsze i sztukujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...