pbor2 Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) Witam zabrałem się za szukanie gwintowników w garażu u ojczulka i znalazłem już 1 gwintownik ( to i tak sukces ) ale podejżewam ze będzie ich więcej i mam takie pytanie jakie musze mieć gwintowniki (ilość rodzaj,nazwa) bo znalazłem taki 1 co ma oznaczenie m14 czy to dobrze ?? Aha i jeszcze jak mocowany jest top (plexa) do podstawy takimi sróbkami (czy to nie są przypadkiem konfirmaty) jeśli nie/tak to jak nazywają się te śruby i jakie musze mieć wiertło do nich ?? Edytowane 18 Lutego 2006 przez pbor2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 przeczytaj to :D - http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=185361 i to - http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=116237&st=30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbor2 Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Tak czytam i czytam i dalej z tego nic nie wiem :cry: Jakie mam mieć te gwintowniki (i co one mają mieć napisane na sobie rzebym wiedziałco szukać w garażu) do otworów na kruće a co mam mieć na otwory łączące top ze spodem (jakieś wiertło czy też gwintownik) i co ogólnie muszę mieć aby zrobic porządny top ?? Prosze help me bo już im więcej czytam i szukam to wszystko wydaje się takie tródne :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remy Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 No to nikt Ci prościej tego nie wytłumaczy bo to jest "tródne", jakby było trudne to zupełnie co innego :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbor2 Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 No dobra trudne. Pasi ? ok ? :D :lol: Bo ja dalej stoje w miejscu a muszę załatwiać już te gwintowniki po znajomych tylko najpierw musze wiedzieć co a tak to stoje cały czas w miejscu :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 to ci powiem: są gwinty metryczne (np. taki jak ty masz M14) i gwinty calowe (np. 3/8 ; 1/4 ; 1/2) ty potrzebujesz gwintownik calowy a takiego zapewne nie znajdziesz :wink: aha to jest tak w skrócie dla tych co nie rozumieją tego co pisali inni ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbor2 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 No dobra a jakiego rozmiaru potrzebuje tego calowego ?? I czytałem że to są jakieś 2 gwintowniki wstępny i wykańczający ?? Prawda to ? I czym one się różnią ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Nie wiem co chcesz robić, ale jak tyle wiesz na temat to powodzenia... Blok: gwint pod krócce G 1/4 cala, wiertło pod otwór 11.5mm Do przymocowania topu do podstawy/przelotki M4, wiertło pod otwór 3,2-3,3mm komplet gwintowników calowych to ok 60-80 zł, metrczne tańsze. Wstępny zbiera mało materiału, idzie lżej niż od razu wykańczający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Nie wiem co chcesz robić, ale jak tyle wiesz na temat to powodzenia... Blok: gwint pod krócce G 1/4 cala, wiertło pod otwór 11.5mm Do przymocowania topu do podstawy/przelotki M4, wiertło pod otwór 3,2-3,3mm komplet gwintowników calowych to ok 60-80 zł, metrczne tańsze. Wstępny zbiera mało materiału, idzie lżej niż od razu wykańczający. prawde godosz ... :D ale z tego co widzę to zainteresowany sie nie zna i i tak z tych naszych kazań nic nie zrozumie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbor2 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 I tu sie mylisz każda pomoc i sugestia jest dla mnie niezmiernie ważna ! Czyli tak 2 gwinowniki calowe takie jak te TE I gwintowniki M4 TU Dobrze kombinuje ?? Takich rzeczy mi potrzeba ?? Czekam na info :D :wink: I jeszcze raz wielkie thx za wszelką okazaną pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 calowe tak tamte ; ] ale to jest 3/8 ; ] M4 nie muszą być takei drogie jak na allegro, to są najwyzszej jakości, jak nie bedziesz dużo robił to komplet zwykłych pare złotych kosztuje a da sie z nimi żyć ; ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbor2 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Aha a które są bardziej uniwersalne/lepsze/popularniejsze ?? 3/8 czy 1/4 ? I jakie do tego krućce by się sprzydały i gdzie je mogę kupić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) ten M4 stosuje sie do maszyn takim ręcznie chyb nie dasz rady kup w markecie za 10 zł hmmm zależy jakie masz wiertło nie każdy ma wiertło 15 mm do gwintu 3/8 a do 1/4 starczy 11,5 mm wiec może łatwiej króćce kup w sklepie internetowym (w takich z WC) PS. króćce muszą być takie same jak gwintownik :wink: (tak żeby nie było wątpliwości) Edytowane 18 Lutego 2006 przez termit_tm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbor2 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 To że muszą być takie same to oczywiste :D :-P a moglibyście mi zapodać jakiś link do sklepu z wc gdzie mógłbym zakupić sobie te krućce pod 1/4 ?? Aha i mam jeszcze 1 pytanko jak te śrubki się nazywają co łączy się top z miedzią i czy dostanie je w pierwszym lepszym markecie budowlanym ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) http://www.realitynet.pl/sklep/categories2.php?root_id=42 Tu masz sklep a te śrubki to zwykłe :D śrubki mogą być imbusy (M4 oczywiście) PS. Nie wiem skąd mam cierpliwość dla ciebie ….. Edytowane 18 Lutego 2006 przez termit_tm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) To że muszą być takie same to oczywiste :D :-P a moglibyście mi zapodać jakiś link do sklepu z wc gdzie mógłbym zakupić sobie te krućce pod 1/4 ?? Aha i mam jeszcze 1 pytanko jak te śrubki się nazywają co łączy się top z miedzią i czy dostanie je w pierwszym lepszym markecie budowlanym ?? w budowlanym to sie raczej cegly i zaprawe kupuje, niz srubki, te sei raczej kupuje w hurtowniach z wyrobami metalowymi... ale moze sie nie znam :D a kupujesz takie, jaki sobie zrobisz blok, ale to chyba jest zbyt oczywiste. p.s. krocce sie kupuje w sklepach z hydraulicznych albo z pneumatyka, a nie z klopami :lol2: p.s2 tak sie z pitem zastanawiam ile ci ludzie maja lat ze chca swoje bloki robic :D Edytowane 18 Lutego 2006 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 ryba - mi chodziło o sklepy z chłodzeniem wodnym (WC) bo jak powiesz w sklepie hydraulicznym że chcesz króćce to jeśli jakimś cudem będą to kosztują koło 8 zł :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 ryba - mi chodziło o sklepy z chłodzeniem wodnym (WC) bo jak powiesz w sklepie hydraulicznym że chcesz króćce to jeśli jakimś cudem będą to kosztują koło 8 zł :wink: ale sa :) koles sie pytal gdzie kupic to powiedzialem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 tylko nie wiem po co się męczymy bo na tweaku było bardzo wielu takich co miało zapal do bloków robienia a zrobiło kilka osób ... ile się widziało tych wielkich projektów rysunków … Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 tylko nie wiem po co się męczymy bo na tweaku było bardzo wielu takich co miało zapal do bloków robienia a zrobiło kilka osób ... ile się widziało tych wielkich projektów rysunków …i z reguły nic nie wychodzi i zamilkli ; ] ja swoje zrobiłem, przetarłem ślad bo teraz robie parowniki i jest mi łatwiej bo poznałem materiał jakim jest miedź ; ] osobićsie myśle ze teraz nie ma kompletnego sensu robić sobie bloku jak nie ma sie porządnych narzędzi (wiertarka kątówka itp) na prawde trzeba chcieć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 tylko nie wiem po co się męczymy bo na tweaku było bardzo wielu takich co miało zapal do bloków robienia a zrobiło kilka osób ... ile się widziało tych wielkich projektów rysunków … ta Benito & gmaro, a tak mieli px ladnie podrobic :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbor2 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Zobaczycie że ja też dołącze do grona tych niewielu tylko najpierw musze się podszkolić w tej dziedzinie troszke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 topic cierpliwosci normalnie :lol: hinció and termit jak Wy to wytrzymaliscie :D imo to robinie bloku jest bez sensu bez frezarki, bo na alegro mozna za dobra kase dostac uzywane cos i bedzie to duzo lepsze niz wlasnej produkcji. no i nawet tansze moze, szczegolnie jak treba kupic gwintownik calowy......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 już zaczynałem się wkurzać (!$#$^%$&*!#) :lol: ale jak sobie przypomnę ze sam też kiedyś tego nie rozumiałem (ale nie do tego stopnie co ten "kolega" ) to się zlitowałem i starałem się kulturalnie odpowiadać na bezsensowne pytania :lol: …. (ale długo bym już nie wytrzymał ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...