Skocz do zawartości
KOala

Do użytkowników Pinnacle Studio DC10 Plus!

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna użytkuję w/w kartę i mam kilka problemów z tym sprzętem! Jestem delikatnie mówiąc rozczarowany możliwościami tej karty, a raczej softem do niej dołączonym. Chodzi o Pinnacle Studio ver. 8.3! Niby sporo możliwości jeżeli chodzi o edycję, ale np. brak funkcji crop (na dole obrazu są jakieś śmieci, które przydałoby się wyciąć), brak możliwości zapisu w przez siebie zdefiniowanej rozdzielczości, a przede wszystkim brak filtra deinterlace!!!! A może po prostu nie umiem go znaleźć?

Kolejna rzecz to kodowanie do mpeg2 (tworzenie płytki SVCD)- zajmuje się się tym proc czy kość na karcie? Stawiam na to pierwsze, bo idzie bardzo wolno!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak- mam najświeższe drivery, a do softu ver 8.3 jeszcze uaktualnień nie ma! Najbardziej zależy mi na usunięciu tego przeplotu! Podejrzewam, że gdzieś można, ale nie potrafię tego znaleźć!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zwyklego pctv rave i mam takie opcje video:

2 fields interlaced

2 fields deinter.

1 field only

noise filter

jesli to jest to, to napewno gdzies to masz :)

co do mpg2 to sproboj moze zainstalowac PCI Perfom Enhancer`a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej to śmieciowate Studio 8.3 i zapodaj sobie Adobe Premiere 6. DC10+ nie kompresuje sprzętowo do MPEG-a, nawet DV500 nie ma wspomagania w tym zakresie - liczy programowo.

Adobe trochę kosztuje, kupiłem kartę razem z softem za ponad 1000,00 i oczekuję czegoś konkretnego po takim sprzęcie- to nie jest karta TV za dwie stówki!!!

Co do uaktualnienia- to raczej je mam, ponieważ automatyczny uaktualniacz nie stwierdza nowszej wersji softu!!!

Niech ktoś napisze czy można za pomocą Studio 8 pozbyć się przeplotu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adobe trochę kosztuje, kupiłem kartę razem z softem za ponad 1000,00 i oczekuję czegoś konkretnego po takim sprzęcie- to nie jest karta TV za dwie stówki!!!

Co do uaktualnienia- to raczej je mam, ponieważ automatyczny uaktualniacz nie stwierdza nowszej wersji softu!!!

Niech ktoś napisze czy można za pomocą Studio 8 pozbyć się przeplotu

Studio 8.3 (oryginał Pinnacla) dostałem razem z tanią kartą Fire-Wire (Tekram TR1394W za 150zł), więc trudno oczekiwać czegoś konkretnego po sofcie który rozdają niemalże za darmo. Koniecznie chcesz mieć oryginał? Ścignij sobie triala ze strony Adobe i poszukaj cracka do niego, i bez ruszania się z fotela będziesz miał wszystko czego potrzebujesz, czyli funkcje crop i deinterlace. Tylko proszę bez komentarzy, że namawiam do czegoś złego...

Ponadto nie rozumiem po co chcesz robić deinterlace na materialne nagrywanym jako SVCD, przecież jeśli płyta będzie odtwarzana na stacjonarnym odtwarzaczu DVD podłączonym do TV, to przeplot jest bez znaczenia, a jego usunięcie wręcz pogorszy jakość materiału. Chyba że robisz przy okazji także divx-y, a wtedy to co innego...

Chcesz mieć konkretny sprzęt za 1000zł? Zapomnij... Zobacz sobie ile kosztuje DV500 albo Pro-One - to jest w miarę konkrenty sprzęt, chociaż też wiele brakuje mu do ideału, np. brak efektów w czasie rzeczywistym na wyjściach cyfrowych, są jedynie na analogowych.

Z ciekawości kiedyś wolną chwilą zainstaluję sobie to Studio 8.3 i zobaczę co naprawdę potrafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Studio 8.3 (oryginał Pinnacla) dostałem razem z tanią kartą Fire-Wire (Tekram TR1394W za 150zł), więc trudno oczekiwać czegoś konkretnego po sofcie który rozdają niemalże za darmo. Koniecznie chcesz mieć oryginał? Ścignij sobie triala ze strony Adobe i poszukaj cracka do niego, i bez ruszania się z fotela będziesz miał wszystko czego potrzebujesz, czyli funkcje crop i deinterlace. Tylko proszę bez komentarzy, że namawiam do czegoś złego...

Ponadto nie rozumiem po co chcesz robić deinterlace na materialne nagrywanym jako SVCD, przecież jeśli płyta będzie odtwarzana na stacjonarnym odtwarzaczu DVD podłączonym do TV, to przeplot jest bez znaczenia, a jego usunięcie wręcz pogorszy jakość materiału. Chyba że robisz przy okazji także divx-y, a wtedy to co innego...

Chcesz mieć konkretny sprzęt za 1000zł? Zapomnij... Zobacz sobie ile kosztuje DV500 albo Pro-One - to jest w miarę konkrenty sprzęt, chociaż też wiele brakuje mu do ideału, np. brak efektów w czasie rzeczywistym na wyjściach cyfrowych, są jedynie na analogowych.

Z ciekawości kiedyś wolną chwilą zainstaluję sobie to Studio 8.3 i zobaczę co naprawdę potrafi.

No cóż dla mnie 1200,00 to jest kupa szmalu i spodziewałem się czegoś lepszego zarówno po karcie jak i po sofcie! Generalnie można powiedzieć, że zarówno karta jak i Studio 8.3 mają plusy i minusy chociaż program oceniam na 3, a kartę na 7 w skali do 10!!! Programik ma trochę fajnych bajerków, których nie spotkałem w Ulead Media Studio! Generalnie jest bardzo prosty w obsłudzo i to jego niewątpliwa zaleta!

Usuwanie przeplotu oczywiście ma sens przy kodowaniu divx, a ten oferuje zdecydowanie lepszą jakośćobrazu niż SVCD. Póki co (brak DVD RW) koduję DivX, gdyż zapewnia przyzwoitą jakość! Jestem ciekaw czy zakodowany DivX z przeplotem będzie dobrze wyglądał na TV???? Chyba jednak też będzie źle!

Dzisiaj pobiorę Adobe i się trochę pobawię- chociaż słyszałem krańcowo różne opinie na temat tego programu!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...