woyteq Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Zalozylem macierz RAID 0 na 2 dyskach seagate 80GB. Nie wiem jednak jak zmienic wielkosc klastra bo chce 32k a instalka Xp automatycznie stosuje 4kb w formacie na NTFS a to troche malo jak na partycje 160GB.. probowalem PM8 startujac z dyskietki ale wywala mi info ze cos jest z dosem nie tak. Czy znacie jakis inny sposob na zmiane wielkosci klastra w partycji systemowej? A i jeszcze jedno ustawilem "strip size" na 64kb bo ponoc to najlepsza opcja dla obslugi plikow sredniej wielkosci ok 300kb.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrk_BaltazaR Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 A w biosie kontrolera próbowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) dane zapisywane przez kontroler RAID w trybie 0 dzielone są na tzw. paski, każdy pasek zapisywany jest następnie przez konkretny dysk lub odczytywany i scalany przez kontroler, zdefiniować wielkość "paska" można jedynie podczas tworzenia macierzy ponieważ zmiana tego parametru powoduje zniszczenie danych w macierzy, natomiast klaster to jednostka alokacji pliku, jej wielkość jest określana przez system podczas formatowania w określonym systemie plików każdy klaster składa się z sektorów itd... wielkość, tak klastra jak "paska" definiuje się zależnie od typu danych jakie będą przechowywane i od typu prac jakie będą na tych plikach wykonywane im mniejszy "pasek", tym wyższa wydajności w operacjach na małych plikach i oszczędność miejsca im mniejszy klaster, tym lepsze wykorzystanie przestrzeni w przypadku małych plików (mniejszych od wielkości klastra) im większy "pasek", tym wyższa wydajność w operacjach na dużych ciągłych plikach. ale marnotrawienie miejsca i wydajność przy małych plikach im większy kalster, tym duża wydajność kosztem marnotrawienia przestrzeni mały obrazek poglądowy Edytowane 18 Lutego 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrk_BaltazaR Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) To wielkość klastra da się definiować samemu? Myślałem, że to wynika z 32 bitowego adresowania (przynajmniej w przypadku FAT 32). Chyba, że tylko poprzez rozmiar wielkości dysku (pojemność/liczbę adresów).Dlatego, jak tutaj gdzieś wyczytałem, niektórzy zalecają nie tworzyć większych partycji/dysków logicznych niż 30GB, no chyba, że chodzi o dysk przeznaczony na dane typu filmy(duże rozmiary plików). Edytowane 19 Lutego 2006 przez mrk_BaltazaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) To wielkość klastra da się definiować samemu? Myślałem, że to wynika z 32 bitowego adresowania (przynajmniej w przypadku FAT 32). Chyba, że tylko poprzez rozmiar wielkości dysku (pojemność/liczbę adresów).Dlatego, jak tutaj gdzieś wyczytałem, niektórzy zalecają nie tworzyć większych partycji/dysków logicznych niż 30GB, no chyba, że chodzi o dysk przeznaczony na dane typu filmy(duże rozmiary plików).po pierwsze partycji większej niż 32GB nie sformatujesz w FAT (można, ale nie nie przy pomocy narzędzia systemowego i całkiem słusznie bo są niestabilne i nie ekonomiczne) natomiast partycje większe niż 30GB w NTFS nie są niebezpieczne, było by śmieszne gdyby nie można było tworzyć stabilnego systemu plików na partucji TB po drugie można sobie zdefiniować wielkość klastra, w pewnych sytuacjach (rodzaj systemu plików wielkość partycji) pewne wielkości klastra mogą być niedostępne PS. instalator systemu nie daje możliwości zdefiniowania wielkości klastra, ale można to zrobić ręcznie formatując partycja przeznaczoną na system, przed uruchomieniem instalatora Edytowane 19 Lutego 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...