goldenSo Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Zamierzam wyzbyć się mojego kiczowatego Lana i zamontować sieć opartą na Neo512. Powinna ona obsługiwać 2 komputery, które dzieli od siebie piętro i 2 ściany. Nie wiem co wyjdzie lepiej Wi-Fi, czy kabelek. Z tego co wiem modemy z TP te za 1,22zł nie mają normalnego kabelka, tylko USB, czyli zwykły router nie wystarczy chyba, musiałbym się szarpnąć na coś z wbudowanym modemem ADSL (zależy mi na przekierowaniu portów do p2p). Z tego co wiem to D-LINK oferuje ładne Modem/Router'y za około 200zł, ale mają one tylko 1 wyjście rj45, czyli musiałbym się posłużyć dodatkowym switchem? Jeżeli chodzi o Wi-Fi to wiem tyle że musiałbym mieć router z antenką, + chyba 2 sieciówki. W takim wypadku postawiłbym router obok telefonu(bezprzewodowy, łapie sygnał w całym domu) i chyba nie byłoby problemów z sygnałem? Możecie polecić jakieś modele, producentów w obu wypadkach? Aha, czy w przypadku Wi-Fi nie będe świecić w nocy? Oraz czy moje głośniki nie będą pierdzieć (Logitechy X-530, pierdzą jak tel. komórkowy zmienia antene, łapie sygnał itd.) Z góry dzięki Aha, czy w przypadku budowania Wi-Fi musiałbym mieć antenkę? Czy wystarczą 2 karty + Router/AP Jeszcze jedno, w przypadku Wi-Fi odległość wyniesie do jednego komputera, (strop) do drugiego drzwi :). Coraz bardziej podoba mi sie te Wi-Fi. Tylko odstrasza mnie test na benchmarku, przy 17 metrach i 3 ścianach pod kątem ma jakieś 5% transferu bazowego. Interesuje mnie to jak będzie z pingami, jeżeli ma być kicha to biore wiertarke w ręke. Edytowane 18 Lutego 2006 przez goldenSo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) raczej wiertarka-taniej , szybciej ( dane ), bez problemow-czytaj posty ^^ Edytowane 18 Lutego 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Po odpowiedziach z innych for doszedłem do wniosku że kabel lepsiejszy. Teraz pytanie czy USR 9105 to dobry router? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...