costi Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 U mnie po pierwszym ladowaniu pokazal 15%, potem spadlo do 3%, wzroslo do 5, wreszcie spadlo do 2% i tak sie trzymalo do czasu deinstalacji NHC. Pokazywane wartosci bierze chyba z sufitu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkiki Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 (edytowane) NHC to Notebook Hardware Control, a jeśli chodzi o Wear Level to zrobiłem test tzn.: rozładowałem całkowicie baterię (do ok 5 %) i po wyciągnięciu i włożeniu (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie) naładowałem ją ponownie (komputer był wyłączony) no i teraz Wear Level pokazuje mi 7%, czyli opłaca się po dłuższym czasie używania sieciowego zasilania rozładować baterię do końca aby bateria była w dobrej kondycji. Proszę o wykonanie takiej w sumie standardowej procedury i przekazanie wyników na forum. Możliwe też, że moja bateria jeszcze nie "nauczyła się swojej pojemności" (znaczy się nie uformowała) no i ma jeszcze te 7% nie koniecznie wyeksploatowanych zasobów energii. Edytowane 5 Marca 2006 przez tomkiki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cRaCkEr Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Ciekawa "magie" tu odstawiacie :) Procesem ladowania, rozladowania i "przydatnoscia" akku do uzytku steruje elektronika ktora siedzi w srodku. O ile pelne ladowania sa jak najbardziej wskazane to w sumie zywotnosci akumulatora to wogole (lub w niklym stopniu) nie poprawi. Parametry zdefiniowanie sa w pamieci kontrolera ktory w pewnym momencie stwierdza ze bateria ma dosc i koniec... Mimo deklarowanych 500 cykli ladowan ogniw li-jon czesto akku siada duzo wczesniej. Poprostu polityka producentow jest taka ze jezeli stac kogos na lapka to i stac na akku. Mozna modyfikowac parametry kontrolera, wymieniac poszczegolne ogniwa i przyrocic akku do pelnej sprawnosci :) www.sbworkshop.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 http://www.laptoplogic.com/resources/detai...643eaf17dd2785b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...