zow Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Witam Mam taki problem z dyskiem. Otóz, gdy komputer jest wyłaczony gdzieś pół godziny (jak dysk całkiem ostygnie) to jak załanczam komputer niewykrywa mi dysku twardego... musze włanczać i wyłanczać kompa do skutku, albo wejść do BIOSu i naciskać "Automatic detect hard drive" aż ten dysk zatrybi. A jak już go wykryje to działa poprawnie. Formatowałem dyks i nic to niedało. Zmieniałem kabelek, zasilacz wpożądku, byłem z dyskiem u kumpla też go niewykryło. A jak dałem go innemu kumplowi żeby go obejżał to powiedział, że mu wykryło dysk za pierwszym razem i powiedział że przyczyna tego moga być bad sectory, więc zostawiłem u niego dysk na jeszcze jeden dzień. Nastepnego dnia poszedłem go odebrać. Powiedział mi że było 8 bad sectorów i że jest wszystko OK No to przychodze do domu podłanczam dysk i rzeczywiście wykrył go za pierwszym razem chociaz dośc długo to trwało... potem sformatowałem dysk na NTFS (bo był na FAT32) podzieliłem na partycje zainstalowałem windowsa i poszedłem spać. Wstaje rano włanczam kompa i znowu mi niewykryło tego dysku :mur: Możecie coś doradzić? Może zrobić low format hutilem? Z góry thx Edytowane 18 Lutego 2006 przez zow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 :mur: Zmien moze tasiemke?! Skoro ma bad sektory.. to juz dziwne. Mozesz go przeciez zareklamowac .. ba pwnienes :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zow Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 :mur: Zmien moze tasiemke?! Skoro ma bad sektory.. to juz dziwne. Mozesz go przeciez zareklamowac .. ba pwnienes :/ Kabelek zmieniałem. badów już niby niema. A z reklamacją mam pewnego wała... bo sklep w którym kupiłm dysk splajtował :? i juz go niema. A przy zakupie niedostałem faktury wat tylko gwarancje... Ale na tej gwarancji jest pieczątka i podpis sprzedawcy a na pieczatce jest jego adres więc musze do tego kolesia jechać po tą fakture i potem dopiero moge jechać z tym do hurtowni do serwisu... :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Sprobuj na innych ustawieniach np: Primary Master, Primary Slave, Secondary Master lub Secondary Slave... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zow Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Sprobuj na innych ustawieniach np: Primary Master, Primary Slave, Secondary Master lub Secondary Slave...Dysk jest na SATA... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Odlacz moze inne napedy (cd, dvd)......I sprawdz na niezbednych podzespolach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zow Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Nie no ten dysk jest niesamowity... wczoraj zaczoł mi sie wyłanczac i ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>c kiedy chciał. nawet formata nieszło zrobic. w hutil były jakieś 2 błędy jeden jakiś z ECC a drugi z S.M.A.R.T. Potem udało mi sie jakioś zrobić formata. Dziś rano ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa i mi odrazu wykryło dysk :) zrobiłem tam te jakieś testy hutilem i wszystko ok. Narazie dysk wygląda na sprawny :-P A jak sie coś zacznie walić to do serwisu z nim zajde. Temat zamkniety :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sz4kal Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Przeczytaj wątęk o testach SMART, wykonaj i wklej wyniki tutaj, będzie dużo jaśniej bo jak narazie to nie za dużo wiadomo. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Nie no ten dysk jest niesamowity... wczoraj zaczoł mi sie wyłanczac i ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>c kiedy chciał. nawet formata nieszło zrobic. w hutil były jakieś 2 błędy jeden jakiś z ECC a drugi z S.M.A.R.T. Potem udało mi sie jakioś zrobić formata. Dziś rano ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa i mi odrazu wykryło dysk :) zrobiłem tam te jakieś testy hutilem i wszystko ok. Narazie dysk wygląda na sprawny :-P A jak sie coś zacznie walić to do serwisu z nim zajde. Temat zamkniety :wink: Sprawdz czy wtyczka zasilajaca dysk nie jest uszkodzona (jak jest osmalona to znaczy ze cos nie kontaktuje). Podlacz go do innej wtyczki i sprawdz jak bedzie dzialal. Poradzilbym Ci jeszcze wymiane zasilacza, ale widze ze masz calkiem niezly wiec zasugeruje tylko ze moze byc uszkodzony. Nie zaszkodziloby sprawdzic napiecia... Miernikiem - pomiary z plyty glownej mozna sobie o kant du... pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zow Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Nie no wszystko jest juz OK Mozna powiedzieć, ze samo sie naprawiło... Wszystko działa jak należy, niema żadnych błedów, dysk wykrywa odrazu, działa jak nowy. A zasilacz mam chyba sprawny, niemam jak zmierzyć napięcia bo niemam miernika :wink: Ale wszystko działa jak nalezy, wiec zasilacz raczej sprawny. Test SMART moge zrobić jutro jak znajde czas i jak chcecie to go tu wkleje. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...