Skocz do zawartości
zow

Problem Z Samsungiem Sp2004c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem z dyskiem. Otóz, gdy komputer jest wyłaczony gdzieś pół godziny (jak dysk całkiem ostygnie) to jak załanczam komputer niewykrywa mi dysku twardego... musze włanczać i wyłanczać kompa do skutku, albo wejść do BIOSu i naciskać "Automatic detect hard drive" aż ten dysk zatrybi. A jak już go wykryje to działa poprawnie. Formatowałem dyks i nic to niedało. Zmieniałem kabelek, zasilacz wpożądku, byłem z dyskiem u kumpla też go niewykryło. A jak dałem go innemu kumplowi żeby go obejżał to powiedział, że mu wykryło dysk za pierwszym razem i powiedział że przyczyna tego moga być bad sectory, więc zostawiłem u niego dysk na jeszcze jeden dzień. Nastepnego dnia poszedłem go odebrać. Powiedział mi że było 8 bad sectorów i że jest wszystko OK No to przychodze do domu podłanczam dysk i rzeczywiście wykrył go za pierwszym razem chociaz dośc długo to trwało... potem sformatowałem dysk na NTFS (bo był na FAT32) podzieliłem na partycje zainstalowałem windowsa i poszedłem spać.

Wstaje rano włanczam kompa i znowu mi niewykryło tego dysku :mur:

Możecie coś doradzić? Może zrobić low format hutilem?

Z góry thx

Edytowane przez zow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur:

Zmien moze tasiemke?! Skoro ma bad sektory.. to juz dziwne. Mozesz go przeciez zareklamowac .. ba pwnienes :/

Kabelek zmieniałem. badów już niby niema. A z reklamacją mam pewnego wała... bo sklep w którym kupiłm dysk splajtował :? i juz go niema. A przy zakupie niedostałem faktury wat tylko gwarancje... Ale na tej gwarancji jest pieczątka i podpis sprzedawcy a na pieczatce jest jego adres więc musze do tego kolesia jechać po tą fakture i potem dopiero moge jechać z tym do hurtowni do serwisu... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ten dysk jest niesamowity... wczoraj zaczoł mi sie wyłanczac i ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>c kiedy chciał. nawet formata nieszło zrobic. w hutil były jakieś 2 błędy jeden jakiś z ECC a drugi z S.M.A.R.T. Potem udało mi sie jakioś zrobić formata. Dziś rano ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa i mi odrazu wykryło dysk :) zrobiłem tam te jakieś testy hutilem i wszystko ok. Narazie dysk wygląda na sprawny :-P A jak sie coś zacznie walić to do serwisu z nim zajde.

Temat zamkniety :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ten dysk jest niesamowity... wczoraj zaczoł mi sie wyłanczac i ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>c kiedy chciał. nawet formata nieszło zrobic. w hutil były jakieś 2 błędy jeden jakiś z ECC a drugi z S.M.A.R.T. Potem udało mi sie jakioś zrobić formata. Dziś rano ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa i mi odrazu wykryło dysk :) zrobiłem tam te jakieś testy hutilem i wszystko ok. Narazie dysk wygląda na sprawny :-P A jak sie coś zacznie walić to do serwisu z nim zajde.

Temat zamkniety :wink:

Sprawdz czy wtyczka zasilajaca dysk nie jest uszkodzona (jak jest osmalona to znaczy ze cos nie kontaktuje). Podlacz go do innej wtyczki i sprawdz jak bedzie dzialal. Poradzilbym Ci jeszcze wymiane zasilacza, ale widze ze masz calkiem niezly wiec zasugeruje tylko ze moze byc uszkodzony. Nie zaszkodziloby sprawdzic napiecia... Miernikiem - pomiary z plyty glownej mozna sobie o kant du...

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no wszystko jest juz OK

Mozna powiedzieć, ze samo sie naprawiło...

Wszystko działa jak należy, niema żadnych błedów, dysk wykrywa odrazu, działa jak nowy.

A zasilacz mam chyba sprawny, niemam jak zmierzyć napięcia bo niemam miernika :wink: Ale wszystko działa jak nalezy, wiec zasilacz raczej sprawny.

Test SMART moge zrobić jutro jak znajde czas i jak chcecie to go tu wkleje.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi