Skocz do zawartości
v1t4m1n

Uszkodzony Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam następujący problem

moja koleżanka ma do oddania monitor 17calowy macom (czy jakoś tak mówiła) niestety nie działa, bo nic nie wyślwietla. Ona twierdzi, że monitor padł po zmianie rozdzielczości. Czy to w ogóle możliwe ? Czy opłaca sie brać takiego grata ? Ktoś podejrzywa co sie mogło spsuć w nim ? bo ja jestem totalnie zielony ;/ :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po włączeniu słychać takie tykanie i obraz sie nie wyświetla. Myśle że to jakiś przełącznik jest walnięty, ale jestem w tym całkowicie zielony :f

Tykanie przetwornicy to próbkowanie i proba zaskoku ale coś ja blokuje np:

Wyschniete kondensatory w filtrze po stronie wtórnej przetwornicy lub zwarcie w niej samej lub innych stopniach.

Uszkodznie tranzystora (HOT-a) w odchylaniu poziomym lub zwarcie na lini B+

Uszkodzony kondensator w trafopowielaczu (często jest chwilowy zaskok przetornicy głownej ale nastepuje jej przeciązenie i wyłącza się i zaczyna powtórny zaskok najczeście juz tylko próbkując.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tykanie przetwornicy to próbkowanie i proba zaskoku ale coś ja blokuje np:

Wyschniete kondensatory w filtrze po stronie wtórnej przetwornicy lub zwarcie w niej samej lub innych stopniach.

Uszkodznie tranzystora (HOT-a) w odchylaniu poziomym lub zwarcie na lini B+

Uszkodzony kondensator w trafopowielaczu (często jest chwilowy zaskok przetornicy głownej ale nastepuje jej przeciązenie i wyłącza się i zaczyna powtórny zaskok najczeście juz tylko próbkując.

troche za dużo technicznych pojęć ;] dla mnie to ważne czy to sie opłaca naprawiać i ile mniej więcej by to kosztowało ;f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi