wojtek4994 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Witam! Mam problem z kompem, mianowicie coś się krzaczy w Windzie, tzn. zaraz po zainstalowaniu systemu występują błędy (kilka prób instalacji zakończyło się zaraz na początku, bo jakieś błędy z plikami wystąpiły, ale w końcu udało mi się ten system zainstalować). Przy włączaniu kompa, zaraz po pokazaniu się pulpitu pojawiają się słynne bluescreeny z krytycznymi wyjątkami itp. Parę razy nawet rejestr się naprawiał przy włączaniu. Raz na kilka prób kompa uda się włączyć. Na prawdę nie wiem co może to powodować - system świeżo zainstalowany, żadne aplikacje nie były jeszcze instalowane. System to Win98, ale raz próbowałem też XP Prof i przy instalacji też jakieś błędy wyskoczyły. Płytki instalacyjne są w porządku na 99%. Dysk ma już swoje lata, ale nigdy wcześniej nie było z nim problemów, z resztą był parę razy formatowany, skanowany scandiskiem i wszystko niby OK. Jedyne co mi przychodzi na myśl to właśnie jakieś przechłodzenie, założyłem przy nim tak na próbę (dla jaj ;)) wiatraczek ze starego procka który dmucha od dołu (na płytkę). Czy to ma jakiś wpływ na pracę dysku??? Czy to może być przyczyną moich problemów? Pzdr P.S.: Wątpię, że to ma jakieś znaczenie ale podam konfig kompa: Celeron 667 MHz, płyta jakaś dziwna mało znana :D, 160 MB SDRAM, grafika PCI S3 Virge, dźwięk PCI Forte Media FM801, hub USB Opti, dysk 3 GB, napędy HP CD-Writer 7100+ i LG CD-RW, zasilacz 300 W. Dodam jeszcze, że komp nigdy nie kręcony, a jak już się uruchomi to rzadko występują te błędy, np. w SuperPI liczył normalnie przez ponad godzinę bez zadnych zwisów, czyli sprzęt niby stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Przechłodzenie odpada. Nie w tym wypadku. Nie ma takiej możliwości. Zainstaluj program ADIA32 i sprawdź SMART dysku. Podaj wyniki na forum. IMHO na 80% wina padajcego dysku a na 20% padających pamięci. Pamięci sprawdź Memtestem z DOS'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andiw Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Wątpię żebyś mógł przechłodzić dysk zwykłym wiatraczkiem no, ale dobra. :D Jak dla mnie to proponuje pobawić się pamięciami i nimi jako pierwsze się zając. Pozatym użyj opcji szukaj, bo taki temat na pewno był i tam szukaj odpowiedzi pozdro Edytowane 18 Lutego 2006 przez Andiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 W programie AIDA na elementy na liście SMART są albo oznaczone jako "wartość w normie" albo "zawsze pozytywnie" (mniej wiecej pól na poł). W Memtescie pokazało mi 35 błędów, później sprawdze jeszcze dokładnie, każdą kość po kolei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Nie pytałem się jak jest napisane w AIDA tylko prosiłem o to abyś skopiował wszystkie dane ze SMARTu i wkleił na forum. AIDA zawsze pokazuje że jest wszystko w porządku nawet jak dysk się już rozsypuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) ale kilkukrotny problem z rejestrem na reinstalowanej windzie 95/98 jest malo prawdopodobny przy swiezym systemie z powodu dysku. Raczej ramy ( z reszta juz napisane ze memtest wywala bledy ) Edytowane 18 Lutego 2006 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 RAMy niby mają błędy, ale jeszcze kilka dni temu chodziły w innym kompie i było dobrze :/. Przecież nimi nie rzucałem!!! Link do screena z AIDY: http://img493.imageshack.us/img493/198/screen4xc.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) pewnie w jakims starym kompie na nizszym fsb. Ostatnio moj kumpel ta sama glupote zrobil... Wsadzil ddr-266 do s754 sempron... Na 100% ramy Edytowane 18 Lutego 2006 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) W zasadzie screen z AIDY się nie ładuje do końca ale już widać po RRER i SER że pada Ci dysk twardy. Edytowane 18 Lutego 2006 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Ja bym powiedzial raczej ze pada plyta albo RAMy. Wysokie wartosci Seek Error Rate oraz RAW Error Rate w seagatech to normalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Screen z AIDy ładuje się do końca ale jest to tylko fragment ekranu dalej już nic nie było :D. Dysk może faktycznie już długo nie pociągnie (ma ponad 6 lat i głośno chodzi), ale tym razem to chyba nie to. Skanowałem i sprawdzałem różnistymi narzędziami go i wszystkie testy przechodzi bezbłędnie. Jesli chodzi o RAMy to dą dwie kości włożone - 128 i 32 MB, ta 128 zawsze działała OK, ta 32 tez, ale w o wiele starszym kompie. Znajomy informatyk mówi ze rzeczywiscie to ma znaczenie, że teraz moze nie chodzic dobrze. Poza tym jak w memtescie na obydwóch kościach osobno wywala jakieś błędy to ma prawo się wieszać. Jutro będę się bawił z pamięciami. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Screen z AIDy ładuje się do końca ale jest to tylko fragment ekranu dalej już nic nie było :D. Dysk może faktycznie już długo nie pociągnie (ma ponad 6 lat i głośno chodzi), ale tym razem to chyba nie to. Skanowałem i sprawdzałem różnistymi narzędziami go i wszystkie testy przechodzi bezbłędnie. Jesli chodzi o RAMy to dą dwie kości włożone - 128 i 32 MB, ta 128 zawsze działała OK, ta 32 tez, ale w o wiele starszym kompie. Znajomy informatyk mówi ze rzeczywiscie to ma znaczenie, że teraz moze nie chodzic dobrze. Poza tym jak w memtescie na obydwóch kościach osobno wywala jakieś błędy to ma prawo się wieszać. Jutro będę się bawił z pamięciami. PzdrNo jak ci wywala błędy w memtescie to juz jest zle a co do dysku to sprawdz go jeszcze HDD Regeneraotrem.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polaczek Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 ram bardzo łatwo sprawdzic sprubuj przerzucic jakiś 1 GB danych z jednej partycji na druga jak zawiśnie to z całą pewnościa ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 ram bardzo łatwo sprawdzic sprubuj przerzucic jakiś 1 GB danych z jednej partycji na druga jak zawiśnie to z całą pewnościa ram a z płytki na dysk może być??? bo mam tylko jedną partycję :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) ram bardzo łatwo sprawdzic sprubuj przerzucic jakiś 1 GB danych z jednej partycji na druga jak zawiśnie to z całą pewnościa ram Z takimi radami to sie przenies na osiedlowy sklep komputerowy. a z płytki na dysk może być??? bo mam tylko jedną partycję :D Pamieci juz sprawdziles Memtestem, sypia bledami, wiec uwalona jest jedna albo dwie kosci. Dysk sprawdz seatools`em (do sciagniecia ze strony seagate`a). Edytowane 19 Lutego 2006 przez Soldier666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Że też wcześniej na to nie wpadłem - dysk taka jak myślałem, 100% OK, pamięci osobno bezbłędne, tylko ta stara 32 ze 128 nie chciała współpracować. Jak włożyłem obie to od razy w memteście błędami sypało. A na pojedynczych w ogole. Teraz śmigam na samej 128, moze dorzuce tam jeszcze jedną taką i bedzie OK :). Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Na dysk i tak nie licz, przekonałem się co to Samsung :( Mi wydawało się, że może proc się grzeje (taa Celek :D) albo płyta, ale skoro RAM.... jeszcze może zresetuj BIOS i sprawdź ponownie :P A przeżucanie 1GB z partycji na partycję w celu sprawdzenia ramu - kkkk dobre sobie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Na dysk i tak nie licz, przekonałem się co to Samsung :( Mi wydawało się, że może proc się grzeje (taa Celek :D) albo płyta, ale skoro RAM.... jeszcze może zresetuj BIOS i sprawdź ponownie :P A przeżucanie 1GB z partycji na partycję w celu sprawdzenia ramu - kkkk dobre sobie :D No ja też szczerze mówiąc nie słyszałem jeszcze :D a co do BIOSu to juz resetowałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...