Skocz do zawartości
Markos2004

Socket 478

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam sie nad zmiana plyty glownej na Abita IS7. Mam pytanie do was czy wogole oplaca sie jeszcze inwestowac w ten socret ?

To moj sprzet

P4 2,4ghz

MSI 845PE MAX (z AGP 4x)

LEADTEK 6800 16/6

pamiec 512mb (333) i 256mb (400)

Na nowej plycie podkrecil bym procka, na obecnej niema blokady agp/pci.

Czy oplaca sie zmieniac plyte glowna ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam sie nad zmiana plyty glownej na Abita IS7. Mam pytanie do was czy wogole oplaca sie jeszcze inwestowac w ten socret ?

To moj sprzet

P4 2,4ghz

MSI 845PE MAX (z AGP 4x)

LEADTEK 6800 16/6

pamiec 512mb (333) i 256mb (400)

Na nowej plycie podkrecil bym procka, na obecnej niema blokady agp/pci.

Czy oplaca sie zmieniac plyte glowna ??

Ile masz kasy ??

Zastanów się, czy nie lepiej kupić Semprona 3000+ s.939 i Asrocka K8 DAUL&SATA II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tej płycie? Asus P4GPL-X. na intelu 915. całkiem ciekawa opcja zeby sie na pci-x przenieść

Yotomeczek przekroczył na niej FSB 260 MHz na Dothanie, więc shitem to ona z pewnością nie jest. Ja jednak jestem sceptycznie nastawiony do takich wynalazków. Boli brak blokady pci-e (klasyczna nazwa "pci/agp" w tym wypadku raczej nie pasuje ;)) Nic ciekawszego z PCIe i S478 w Polsce raczej nie znajdziesz

Edit

to już nie wiem jak jest z tą blokadą. Myślałem, ze żadna płyta z 915 jej nie ma. Albo gość kłamie...albo Asus wykorzystuje jakieś dodatkowe układy do blokady (a'la BX)

Edit2

Na stronie Asusa też jest "Fixed PCI/PCI-E frequencies" :?

Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sensej18

Asus P4GPL-X. na intelu 915. Jak juz ktos wczesniaj napisal to Yotomeczek ma na niej fsb260 na dothanie i ma najlepszy wynik w sPI 1m na tweaku. Ale ona ma pci-e a wydaje mi sie ze twoja grafika jest na agp... i niewiem czy chcialbys zmieniac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yotomeczek przekroczył na niej FSB 260 MHz na Dothanie, więc shitem to ona z pewnością nie jest. Ja jednak jestem sceptycznie nastawiony do takich wynalazków. Boli brak blokady pci-e (klasyczna nazwa "pci/agp" w tym wypadku raczej nie pasuje ;)) Nic ciekawszego z PCIe i S478 w Polsce raczej nie znajdziesz

Edit

to już nie wiem jak jest z tą blokadą. Myślałem, ze żadna płyta z 915 jej nie ma. Albo gość kłamie...albo Asus wykorzystuje jakieś dodatkowe układy do blokady (a'la BX)

Edit2

Na stronie Asusa też jest "Fixed PCI/PCI-E frequencies" :?

P4GPL-X ma blokade PCI - Hipro z XS badał to miernikiem częstotliwości

jedyny problem z nią jest taki, że żeby osiągnąć wysokie fsb trzeba pociągnąć PCI-E wysoko, a przy wysokim PCI-E wykrzacza się mostek południowy.

Zatem - dyski na SATA nie pozwalają na wysoką szynę (bo to pod SB idzie)

Na ATA nie ma żadnych problemów

Jest nawet wzorek jak trza podkręcić PCI_E żeby osiągnąć wysokie fsb - fsb=2,2xPCI-E

Na X1800XT miałem 125MHZ PCI-E i nic się nie działo

Jak coś to zapraszam do giełdy (wystawiłęm tą płytę na sprzedaż)

Mam na tej mobo mój rekord 16M, 1M trzasnąłem już na P4C800

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi