SilentManiac Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Panowie! Pomóżcie, bo już naprawdę nie wiem, co robić... :mur: Siedzę na necie od miesiąca już co wieczór, czytam co mi wpadnie w łapy, a nadal mam problem z prockiem i płytą... :unsure: Na razie mam taki konfig (ceny niekoniecznie najmniejsze, nie chcę każdego elementu kupować gdzie indziej): AMD Athlon64 3000@selekt by PITer 2.7GHz 1.43V 765 zł Epox 9NPA+ Ultra 343 zł PDP Patriot KH 2x1GB 715 zł Leadtek 7800GT 1.169 zł CoolerMaster Centurion 531 (silver, 2x120) 259 zł Topower SPW-480W EZA 269 zł Samsung 120GB 7200rpm 8mb cache SATA-II NCQ x2RAID 550 zł Benq DW1650-0B3 + OEM (Black) 147 zł Karta Creative SB Audigy 4 OEM 194 zł Logitech Cordless Desktop S 510 Media Remote 299 zł WaterCooling Realitynet Frost 2 Slim rev.2 99 zł Realitynet Frost 2 Gpu 89 zł Zestaw: Chłodnica Freezer 1x120 + Akasa Amber 120 149 zł Rezerwuar 1x5,25 Easy 89 zł Pompka EHEIM 1046 165 zł RAZEM 5.301 zł Maks mogę dać 5.500zł, ale do tego co tu jest pewnie dojdą może jakieś dodatki (węże, jakiś coolant, wentylatory, podkładki gumowe itp pierdułki) Na początek pytanie o płytę główną - czy wyciągnę z tego Venice takie ustawienia, jak uzyskał PITer? :blink: A może powinienem wziąć: DFI Infinity NF4 319 zł W płytach DFI wkurza mnie wiatraczek na chipsecie - nie da się (przynajmniej łatwo) założyć na to WC, a przy takim chłodzeniu jak planuję, chyba będzie to dość ciche wszystko i wtedy wentyl na chipsecie będzie na pewno wkurzający... Drugi problem mam z prockiem. Bo za cenę niewiele wyższą (820zł za BOX) można dostać Opterona 144 s939. Do tego proca nada się Epox? :unsure: Czy w tym wypadku koniecznie musi być DFI ??? :huh: Na koniec dodam, że nie zależy mi na extremalnym OC, ale z tych proców chciałbym wyciągnąć przynajmniej 2.4GHz, może 2.6 ??? W takim wypadku wchodzi też w grę kupienie od PITera: 3000+ BOX 3 Lata Gwarancji, Venice E6; 2.610 GHz 1.45v 670 zł Cena niższa, starczyłoby na DFI, której nie chcę ze względu na wiatraczek... :mur: Jeszcze taka informacja, że komp będzie służył do gier... inne zadania, takie jak filmy, mp3 i internet są tak marginalne dla wydajności, że nie ma sensu wspominać... :D Natomiast ważne jest, że większość gier będę uruchamiał na TV LCD 32' 1366x768, więc potrzebuję dużej mocy grafiki... Wszelkie uwagi mile widziane, również w temacie innych elementów z konfiguracji. Ale najbardziej zależy mi na kwestii procesora i płyty głównej... Edytowane 18 Lutego 2006 przez SilentManiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Zestaw dobry. Grfę telko weś x1800XL. Po O/C powinna osiągnąć wydajność x1800XT. Jeśli chodzi o WC, to proponuję: CPU: Prison ProV2 (kyniek) GPU: Cube GPU (misiu15go) Chłodnica: 2xFreezer Pompka: Hydor L30 Ja sam kompletuje właśnie podobny zestaw. EDIT: tym razem byłem szybszy;) Edytowane 18 Lutego 2006 przez lukmek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) DFI Infinity NF4 319 złNie bierz jej, epox lepszy jest, w sumie równy z lanparty. Zestaw bez zastrzeżeń ale z dala od leadteka, bierz może galaxy. Selekt venica czy opteron, tu dylemat, ale raczej większość opteronów dobrze sie kręci (do poziomu fx) a na wodzie to już potęga będzie. EDIT: lukmek ;] Edytowane 18 Lutego 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 DFI LanParty UT nF4 Ultra-D 489 AMD Athlon 64 3700+ 844 Wilk Elektronik 2GB 2x1024MB Dual DDR PC 400 2048 573 Sapphire Technology X1900XT 512MB DDR3 2027 Seagate Barracuda 7200.9 200GB 388 Topower TOP-450P7 410 2*Fander 120mm 80 obudowa 100 myszka 60 klawiatura 20 Styknie na reszte pierdół ale zestaw wypaśny. 4991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Grfę telko weś x1800XL. Po O/C powinna osiągnąć wydajność x1800XT. Sam nie wiem. Widzę z Twojego siga, że ładnie wykręciłeś te x1800xl. Niestety, karta o 200zł droższa, a ile zyskam klatek w grach, na przykład w N4S:MW? :unsure: Może zamiast 40fps będę miał 50pfs - nie wiem, dlatego pytam... Innymi słowy, czy warto dodać te 200zł i ile zyskam? Dodam, że włożenie tej karty oznaczałoby, że musiałbym zmienić jednak proc na coś słabszego (może ostatnia propozycja, czyli Venice od PITera, na 2.6Ghz) ze względu na koszty. Poza tym jest kwestia chłodzenia, o której piszę niżej... Chłodnica: 2xFreezer Pompka: Hydor L30 Niestety, chłodnica musi być na razie 1x120. Mam nadzieję, że nie za mało. Nie chcę po prostu ciąć od razu nowej obudowy. Jeśli 1x120 za mało, to bardzo proszę o informację! Z powodu tej chłodnicy nie chcę też zmieniać karty na ATi, która z tego co pamiętam, grzeje się bardziej niż nVidia. Na ciszy mi nie zależy bardzo, bo w trakcie grania będę miał dzwięk albo na kolumnach sporych albo na słuchawkach - ta Akasa na chłodnicy może osiągać dość duże obroty (oczywiście bez przesady, bo po co wtedy zmieniać na WC ??? :) ). Jednak w zwykłej pracy musi to być praktycznie bezgłośne... Aha, na pocieszenie :wink: dodam, że dotychczas miałem tylko ATi, począwszy od Rage3D... :) Także wybór 7800GT nie wynika "z przekonań"... Zaproponowane przez Ciebie bloki sprawdzę, muszę też zajrzeć na tę pompkę. Ona jest zasilana z 12V??? :unsure: @Mac AMD Athlon 64 3700+ 844 po co? nie lepiej za niższą cenę Opterona? wykręcę go na te 3700+ spokojnie, jak nie więcej... Sapphire Technology X1900XT 512MB DDR3 2027 no to już kosmos, ze względu na kasę... obudowa 100 chcę mieć coś lepszego, żeby WC się zmieściło... ;) myszka 60 klawiatura 20 odpada, bo muszą być przezprzewodowe i jako tako prezentować - nie mogę na tym oszczędzić... Styknie na reszte pierdół ale zestaw wypaśny. Wypaśny to on jest, ale nie spełnia moich wymagań - mam troszkę inne, nie potrzebuję kupować najnowszych hitów (vide karta grafiki), które stanieją za 3 miechy o 30-50%... Wtedy sobie wymienię... Całość: 4991 Jak mówię, dodać do tego porządną obudowę, WC i parę innych "pierdół" - wyjdzie 6.000 jak nie więcej... Odpada, niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 @SilentManiac Wiesz wc sie zmieści tylko dobrze wybierz. Bezprzewodowy myszki i klawiatura są do d... biora je tylko ludzie tacy jak ty żeby zaszpanowac naiwniakom. Ale to twoj wybór. A tego freezera 2 możesz założyc na zewnątrz na wylocie 120mm. A obudowe ci tania proponuje żeby nie żal było jej ciąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Bezprzewodowy myszki i klawiatura są do d... biora je tylko ludzie tacy jak ty żeby zaszpanowac naiwniakom. Ale to twoj wybór. Szacunek do innych nakazuje, aby "Ty" pisać właśnie z dużej litery... <_< Może i są do [gluteus maximus], ale nie mam zamiaru ciągnąć kabli przez cały pokój - 5m, bo tyle będę siedział od kompa, jak będę go używał na tym telewizorze... Innego wyboru po prostu nie mam. :sad: A szpanować nie mam zamiaru - mam już swój wiek i wyrosłem z tego... Także odpuść sobie takie komentarze. A tego freezera 2 możesz założyc na zewnątrz na wylocie 120mm. A obudowe ci tania proponuje żeby nie żal było jej ciąć Pamiętasz jeszcze, co pisałem o "Ty"? To samo dotyczy "Ci"... :angry: Z umieszczeniem chłodnicy dobry pomysł. Niestety, komp będzie stał w biurku i obawiam się, że taki zabieg się nie uda (ze względu na małą głębokość z tyłu - dlatego chłodnica musi być wewnątrz obudowy raczej)... Jednak pomyślę jeszcze o tym. Co do obudowy, to spox, można tanią pociąć. A później będzie mi to cholerstwo za 100zł brzęczeć na wszystkie strony. I po co mi wtedy WC? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 AMD Athlon 64 3700+ 844 po co? nie lepiej za niższą cenę Opterona? wykręcę go na te 3700+ spokojnie, jak nie więcej... Bowiem ten AMD jest na rdzeniu San Diego czyli ma jadro takie same jak Opterki i FX'y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 kosztuje 50 dych więcej niż opek a ma wiekszy mnoznik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 No tak, kolejny procesor do rozważenia... Nie ułatwiacie mi sprawy, Panowie... :D A gdzie ewentualnie ten procek na SanDiego dostanę w takiej cenie? Bo na razie znalazłem tylko w PC-Shop za 969 zł, więc tanio nie jest... Różnica do Opterona 160zł... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 No tak, kolejny procesor do rozważenia... Nie ułatwiacie mi sprawy, Panowie... :D A gdzie ewentualnie ten procek na SanDiego dostanę w takiej cenie? Bo na razie znalazłem tylko w PC-Shop za 969 zł, więc tanio nie jest... Różnica do Opterona 160zł... :? Można go nabyć za 845 zł w arche.net.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Dobra troche przegiołem ale zwykle ludzie takie rzeczy kupuja dla szpanu. Jak cie uraziłem to sory ale ja juz jestem taki. Klawiature i myche kup jakies dobre logitechy bo te tanie shity nie maja dobrego zasięgu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Dobra troche przegiołem ale zwykle ludzie takie rzeczy kupuja dla szpanu. Jak cie uraziłem to sory ale ja juz jestem taki. Klawiature i myche kup jakies dobre logitechy bo te tanie shity nie maja dobrego zasięgu. No problemo. Wiesz, ja po prostu potrzebuję bezprzewodowych i wiem, że niestety mają one swoje wady. Dlatego chcę właśnie wziąć Logitecha na radio, żeby jako tako działało... Muszę pomyśleć o tym SanDiego, może kurcze na razie AC i lepszy procesor? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
autococker Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Jesli chodzi o gry to bym kupił : Karta graf X1900XT płyta DFI ULTRA-D (939) pamieci 2x1GB Twinmos procek AMD (939) 3800 venice obudowa soprano TT dysk twardy samsunga 250 GB SATA2 zasilacz tagan 480 W i masz spaśny tani sprzecik B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 ej venica do takiego kompa nie obrażajmy sie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Jesli chodzi o gry to bym kupił : Karta graf X1900XT płyta DFI ULTRA-D (939) pamieci 2x1GB Twinmos procek AMD (939) 3800 venice obudowa soprano TT dysk twardy samsunga 250 GB SATA2 zasilacz tagan 480 W i masz spaśny tani sprzecik B) Proca bym brał Opterona 144 s.939 lub Athlon64 3700+ SanDiego Pamiątki to ja bym sie postaral o G.Skille Reszta ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Proca bym brał Opterona 144 s.939 lub Athlon64 3700+ SanDiego Pamiątki to ja bym sie postaral o G.Skille Po Waszych poradach chyba zdecyduję się jednak na Opterona. Co do pamięci, to rozumiem, że G.Skill są super, ale po pierwsze trudno dostępne w Polsce (przynajmniej Google poza Allegro nigdzie ich nie wyszukuje) a po drugie, są dość drogie (chociaż pewnie warte swojej ceny) - jakieś 200zł więcej musiałbym dać. Wygląda na to, że mamy komplet... :) A wygląda to tak (z uzupełnieniem): Opteron 144 s939 810 zł Epox 9NPA+ Ultra 343 zł PDP Patriot KH 2x1GB 715 zł Leadtek 7800GT 1.169 zł CoolerMaster Centurion 531 (silver, 2x120) 259 zł Topower SPW-480W EZA 269 zł Samsung 120GB 7200rpm 8mb cache SATA-II NCQ x2 550 zł Benq DW1650-0B3 + OEM (Black) 147 zł Karta Creative SB Audigy 4 OEM 194 zł Logitech Cordless Desktop S 510 Media Remote 299 zł Realitynet Frost 2 Slim rev.2 99 zł Realitynet Frost 2 Gpu 89 zł Zestaw: Chłodnica Freezer 1x120 + Akasa Amber 120 149 zł Rezerwuar 1x5,25 Easy 89 zł Hydor Seltz L30 II 149 zł Płyny, węże 50 zł RAZEM: 5.380 zł Co do chłodzenia wodnego, to jeszcze się rozejrzę za innymi blokami. Poza tym nie wiem, czy nie skończy się na razie na chłodzeniu powietrznym, wtedy miałbym do przodu jeszcze ok. 200zł (wentyle na proc i grafikę oraz panel sterujący). Pozostała jeszcze decyzja odnośnie karty grafiki. ATi 1800XL można dostać za ok. 1350zł, czyli dopłata w wysokości 200zł - prawie mieszczę się w planie... :) Wszelkie uwagi mile widziane... B) Edytowane 19 Lutego 2006 przez SilentManiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Dobry zestaw :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...