jfdarkman Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Witam. Zainstalowalem AC3 filter z uwagi na niektore teledyski w tymze formacie znajdujace sie w mojej kolekcji... Na poczatek uruchomilem THX Test na 6 glosnikow - minutowy filmik ukazujacy walory odgrywania dzwieku w tym formacie - efekt bajeczny przy ustawieniach AC3 Filter na "3/2+SW 5.1". Problemem jest to, ze w ogole nie slychac subwoofera. Odgrywam teledyski bez AC3 czyli w wersji stereo 2/0. Ustawienia filtra AC3 zostaja na 3/2+SW 5.1 z uwagi na to, poniewaz filmik THX`owy dziala na tym bajecznie - niestety przy odtwarzaniu "zwyklego" teledysku efekt niczym przy odtwarzaniu mono, w ogole brak subwoofera, brak boostu, dzwiek przycichawy. Pprzelaczam ustawienia AC3 Filter na "Dolby Digital, Prologic" - wszystko jak nalezy, dzwiek gra ladnie choc nie ma przestrzennosci, subwoofer gra. I stad wlasnie moje pytanie dlaczego tak sie dzieje, ze przy dzwieku AC3 subwoofer milczy, przelaczajac z kolei na Dolby Digital subwoofer gra? Tak samo w sterownikach gdy chce zrobic sobie kalibracje glosnikow tak samo subwoofer zawsze milczy a inne glosniki graja? Na samym poczatku wszystko bylo ok subwoofer grał, ale dosc dawno przestał, na poczatku nie zwracalem na to uwagi, lecz gdy przyszlo odtwarzac dzwiek w AC3 zaczelo mnie to frapowac. Patrzylem w ustawieniach wszystko ok, głosnik basowy jest ustawiony na crossover 80hz czyli na czestotliwosc THX`owska, przelaczajac na inne czestotliwosci np. 40hz czy 120hz nie robi roznicy Czy ktos wie co to moze byc za problem? Wyprzedzajac Wasze sugestie - niechcialbym przeinstalowywac sterownikow bo ostatnio instalowaly sie 35 minut :) Karta Audigy(C000)@Audigy4, głosniki 5.1 Logitech X-530 Pozdrawiam! Edytowane 18 Lutego 2006 przez jfdarkman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Wywal badziew zwany AC3Filter i sprobuj ffdshow. Moze pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 AC3 to to samo co DolbyDigital, nie mylić z Dolby ProLogic . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jfdarkman Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Wywal badziew zwany AC3Filter i sprobuj ffdshow. Moze pomoze. Dzieki za odpowiedz! No wlasnie zainstalowalem ffdshow wszystko poustawialem - gra ok tylko nadal brak basu gdy przelaczam na 3/2 5-channels. Gdy zmienie na Dolby Surround/Prologic II bas jest ale nie ma efektu 5 glosnikow :( Co tu moze byc nie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Ja w ffdshow oprocz "3/2 5-channels" mam tez "3/2+LFE 5.1-channel" - moze z tym ustawieniem? Mozesz tez pobawic sie opcja LFE Crossover w ffdshow i/lub equalizerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jfdarkman Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Ja w ffdshow oprocz "3/2 5-channels" mam tez "3/2+LFE 5.1-channel" - moze z tym ustawieniem? Mozesz tez pobawic sie opcja LFE Crossover w ffdshow i/lub equalizerem. Dziekuje ale powodem bylo wlaczenie efektow w EAX CONSOLE, gdy wylaczylem wszystko gra jak nalezy :) Pozdrawiam i dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...