Skocz do zawartości
jfdarkman

Ac3 Filter A Odtwarzanie Dzwieku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zainstalowalem AC3 filter z uwagi na niektore teledyski w tymze formacie znajdujace sie w mojej kolekcji...

Na poczatek uruchomilem THX Test na 6 glosnikow - minutowy filmik ukazujacy walory odgrywania dzwieku w tym formacie - efekt bajeczny przy ustawieniach AC3 Filter na "3/2+SW 5.1". Problemem jest to, ze w ogole nie slychac subwoofera.

Odgrywam teledyski bez AC3 czyli w wersji stereo 2/0. Ustawienia filtra AC3 zostaja na 3/2+SW 5.1 z uwagi na to, poniewaz filmik THX`owy dziala na tym bajecznie - niestety przy odtwarzaniu "zwyklego" teledysku efekt niczym przy odtwarzaniu mono, w ogole brak subwoofera, brak boostu, dzwiek przycichawy. Pprzelaczam ustawienia AC3 Filter na "Dolby Digital, Prologic" - wszystko jak nalezy, dzwiek gra ladnie choc nie ma przestrzennosci, subwoofer gra.

I stad wlasnie moje pytanie dlaczego tak sie dzieje, ze przy dzwieku AC3 subwoofer milczy, przelaczajac z kolei na Dolby Digital subwoofer gra?

Tak samo w sterownikach gdy chce zrobic sobie kalibracje glosnikow tak samo subwoofer zawsze milczy a inne glosniki graja? Na samym poczatku wszystko bylo ok subwoofer grał, ale dosc dawno przestał, na poczatku nie zwracalem na to uwagi, lecz gdy przyszlo odtwarzac dzwiek w AC3 zaczelo mnie to frapowac. Patrzylem w ustawieniach wszystko ok, głosnik basowy jest ustawiony na crossover 80hz czyli na czestotliwosc THX`owska, przelaczajac na inne czestotliwosci np. 40hz czy 120hz nie robi roznicy

Czy ktos wie co to moze byc za problem?

Wyprzedzajac Wasze sugestie - niechcialbym przeinstalowywac sterownikow bo ostatnio instalowaly sie 35 minut :)

Karta Audigy(C000)@Audigy4, głosniki 5.1 Logitech X-530

Pozdrawiam!

Edytowane przez jfdarkman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal badziew zwany AC3Filter i sprobuj ffdshow. Moze pomoze.

Dzieki za odpowiedz!

No wlasnie zainstalowalem ffdshow wszystko poustawialem - gra ok tylko nadal brak basu gdy przelaczam na 3/2 5-channels. Gdy zmienie na Dolby Surround/Prologic II bas jest ale nie ma efektu 5 glosnikow :(

Co tu moze byc nie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w ffdshow oprocz "3/2 5-channels" mam tez "3/2+LFE 5.1-channel" - moze z tym ustawieniem?

Mozesz tez pobawic sie opcja LFE Crossover w ffdshow i/lub equalizerem.

Dziekuje ale powodem bylo wlaczenie efektow w EAX CONSOLE, gdy wylaczylem wszystko gra jak nalezy :)

Pozdrawiam i dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi