Skocz do zawartości
vojt

Asus P5ld2 Deluxe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zmieniam AMD na Intela, i mam konkretne pytania dotyczące płyty P5LD2 Deluxe. Kupiłem tą płytę i mam pytania:

1. Jaki procesor Pentium 4 serii 6xx + jakie pamięci z tą płytą będą NAJLEPIEJ i NAJWYDAJNIEJ pracowały ?

2. Jaki procesor Pentium D + jakie pamięci ? (najwydajniej)

Zależy mi na komfortowej pracy z wieloma aplikacjami równocześnie, typu Pinnacle Studio, Corel itp. (na drugim miejscu gry) Grafika dokupiona do tej płyty: Gigabyte GeForce 6600GT 128MB 128.

Dzięki za wszystkie rady i sugestie.

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, ale czy Pentium D będzie dobrze pracował z pamięciami na 667 Mhz , czy na 533 Mhz ?? Lub jeszcze innymi ? I odwrotnie , czy Pentium 4 serii 630 będzie lepiej pracował z pamięciami na 533Mhz , czy na 667Mhz ? Jakie są zależności, jeśli ktoś ma cierpliwość to proszę o wytłumaczenie jak dziecku.

Czy te Geile mogą być:

1. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12882

lub

2. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13259

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie procesor tylko płyta obsługuje pamięci, a P5LD2 będzie spokojnie działać z 533/667/800. Pamięci firmy Geil nie polecam.

Dobra, chcę kupić Pentium D 820 do tej płyty (może to nowe 805) - w takim razie jaka będzie różnica (oprócz ceny) między 533/667/800 ? i które najlepiej ?

Jeśli nie Geil to które ? (oczywiście chodzi głównie o cena/jakość)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja rowniez przesiadam sie z AMD na intela dokladnie z tych samych powodow:-) Plytke kupuje ta sama, procek P4 650 3.2Ghz, mam lekko ograniczone mozliwosci finansowe i na ram nie chcialbym wydac wiecej niz 300-320zl i pytanie co do ww. Patriot'ow (moze lamerskie ale nie mam narazie zielonego pojecia o tej platformie;-) ) jezeli maja one taktowanie 800Mhz to czy beda dzialac z prockiem w stosunku 1:1 czy 2:1? Jak to wyglada? Bo do tej pory myslalem, ze kupujac np. DDR2 533Mhz beda one chodzic z predkoscia 400Mhz synchronicznie z prockiem, a te dodatkowe 66Mhz (w DDR 133) to zapas na podkrecenie procka magistrala do 250-260Mhz? Jak ta sprawa wyglada i czy w przypadku gdy zamiast 1x512 Patriot'a kupie sobie w tej samej cenie 2x512 slabszych 533Mhz bede mial nadal mozliwosci OC tego procka? Przesiadam sie z socket A wiec prosze o wyrozumialosc:-) i z gory thx za odpowiedz:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w związku z tym że na razie i tak nie ma aplikacji które by w pełni wykorzystały procesory dwurdzeniowe to czy WARTO ładować kasę w drogie Pentium D 8xx lub 9xx ?, i czy nie wystarczy Pentium 4 serii 630 do obróbki DVD, gier itp. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w związku z tym że na razie i tak nie ma aplikacji które by w pełni wykorzystały procesory dwurdzeniowe to czy WARTO ładować kasę w drogie Pentium D 8xx lub 9xx ?, i czy nie wystarczy Pentium 4 serii 630 do obróbki DVD, gier itp. ?

Myślę, że warto popatrzeć na to przez pryzmat samego systemu operacyjnego i ilości uruchamianych aplikacji, nie wnikając czy dany program wykorzysta dwa rdzenie. Ja np. pracuję w Photoshopie, Dreamweaverze, czasem jakiś pliczek RARem się skompresuje, jakiś WAVE do formatu FLAC skonwertuje, a w tle często działa eMule, antywirus, firewall, anty-spyware etc.

Moim zdaniem warto! Mój Athlon64 X2 3800+ pokazał prawdziwy komfort pracy w porównaniu do Venice 3000+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zdecydowany na 90% na intela, bo te 10% to chyba koniec walki z tccd ;) i w gre wchodzi tytulowe mobo i D805, bo jest fajnie tani a 4g mi stykna ;) tylko nie wiem jakie ramki czy lepiej 1gb jakis 667 czy 2gb 533?? w ktr sa PDP 2*1024 za 700pln... moze jakies inne propozycje?? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście też przesiadłbym się na Intela: Patrioty + ASUS P5LD2 + D920. Ale... rozbraja mnie wysoki pobór mocy.

Obecnie na moim Athlonie X2 3800+ @ 2.6GHz na napięciu 1.35V mam 34-35 stopni, a jak zjadę z napięciem do 1.1V to mam 28-29 stopni na Scythe Ninja, bez wiatraka a płyta na razie leży poza obudową.

Zapytacie: po co zmieniać X2 na Intela? Ano dlatego, że płyta główna ASUS A8N-E doprowadza mnie do szewskiej pasji:

- potrafi się zawiesić w BIOSie

- po podłączeniu napędu optycznego system uruchamia się dwa razy dłużej

- karta muzyczna pod USB DIY (wątek na tym forum) na wcześniejszym zestawie (PIV 2.4GHz HT, ASUS P4C800-E Deluxe) grała świetnie, a na obecnym konfigu co jakiś czas pojawiają się trzaski i niekiedy przestaje grać muzyka a słychać głośne "szszszszszszszsz". Raz się tak przestraszyłem (oglądałem horror), że wylałem sobie na interes gorącą herbatę, po tym jak podskoczyłem na fotelu

- już dwa razy mi się zawiesił Windows 2003 Server, kiedy wcześniej nie miałem żadnych problemów

Wnoszę, że winien jest chipset i sterowniki do tegoż. Ciekawe jak będzie z najnowszym ATI+ULI na A8R32-MVP.

Konkludując, brałbym Intela, ale ten pobór mocy... a komp chodzi 24/h. Sam już nie wiem :-(.

Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście też przesiadłbym się na Intela: Patrioty + ASUS P5LD2 + D920. Ale... rozbraja mnie wysoki pobór mocy.

Obecnie na moim Athlonie X2 3800+ @ 2.6GHz na napięciu 1.35V mam 34-35 stopni, a jak zjadę z napięciem do 1.1V to mam 28-29 stopni na Scythe Ninja, bez wiatraka a płyta na razie leży poza obudową.

Zapytacie: po co zmieniać X2 na Intela? Ano dlatego, że płyta główna ASUS A8N-E doprowadza mnie do szewskiej pasji:

- potrafi się zawiesić w BIOSie

- po podłączeniu napędu optycznego system uruchamia się dwa razy dłużej

- karta muzyczna pod USB DIY (wątek na tym forum) na wcześniejszym zestawie (PIV 2.4GHz HT, ASUS P4C800-E Deluxe) grała świetnie, a na obecnym konfigu co jakiś czas pojawiają się trzaski i niekiedy przestaje grać muzyka a słychać głośne "szszszszszszszsz". Raz się tak przestraszyłem (oglądałem horror), że wylałem sobie na interes gorącą herbatę, po tym jak podskoczyłem na fotelu

- już dwa razy mi się zawiesił Windows 2003 Server, kiedy wcześniej nie miałem żadnych problemów

Wnoszę, że winien jest chipset i sterowniki do tegoż. Ciekawe jak będzie z najnowszym ATI+ULI na A8R32-MVP.

Konkludując, brałbym Intela, ale ten pobór mocy... a komp chodzi 24/h. Sam już nie wiem :-(.

20-30 zl wiekszy rachunek za prad ci roznicy nie zrobi

1zl na dzien drozej nie robi chyba roznicy

Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi pamięciami Geil nie jest tak źle, albo ja trafiłem na dobra parę.

Kupiłem 2x512 667 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13259 i ku mojemu zdziwieniu poszły przy ustawieniu 3-3-3-8 na 722 Mhz.

Niedawno dla klienta kupiłem 2x1GB 533 z serii Ultra. Faktycznie przy 533 chodzą na 3-3-3-8, ale po małym podkręceniu szybko się kończą i nie dochodzą przy tym ustawieniu nawet do 600MHz. Po zmienie timingów również kiepski w dodatku dosyć mocno się grzeją.

Zamieniłem na PDP z serii LLK http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20641 i jest lepiej, ale wciąż nie dorównują moim Geil. Przy 3-3-3-8 dochodzą ok. 680Mhz.

Więc z pamięciami DDR2 sprawa nie jest taka oczywista i warto zbierać doswiadczenia od urzytkowników bo to w miarę nowy temat.

PS. Geil na 722MHz http://img220.imageshack.us/my.php?image=1235725ia.gif

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego lepiej kupic 4x512

patrioty w naszym zestawie poszly o tak

RAM Size : 1024 MB

RAM Freq : 446.8 MHz

RAM Type : DDR2-SDRAM Dual Channel

RAM Ratio : 4:5

RAM Timings : 4-3-3-8

----------------------------------

Slot 1 : 512MB (PC6400)

Slot 1 Manufacturer : PDP Systems

Slot 2 : 512MB (PC6400)

Slot 2 Manufacturer : PDP Systems

i jeszcze tak

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20-30 zl wiekszy rachunek za prad ci roznicy nie zrobi

1zl na dzien drozej nie robi chyba roznicy

Hmm... jeśli jest to faktycznie taki przedział cenowy to masz rację - nie zrobi mi różnicy B).

OK. Klamka zapadła. Przesiadam się na Intela. Pozostaje mi wystawić za jakieś dwa dni X2 na Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który z tych procesorów:

1. Pentium D 820

2. Pentium D 920

3. Pentium 4 seria 630

pobiera najwięcej energii ? (a który najmniej)

Jaka jest (obecnie) różnica między HT a dwoma rdzeniami ? (w praktyce - oczywiście) Czy jest tak duży przyrost wydajności na Pentium D ?

I ponawiam pytanie: co zyskam jak zainstaluję pamięci 800 Mhz zamiast 667, lub 533 ??

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

630,920,820 - w kolejnosci od najmniejszego pobierania

ht to pseudo dwa rdzenie ale dzialaja znakomicie ale nie tak jak prawdziwe dwa rdzenie w serii D

zyskasz szybsze dzialanie programow, ktore w jakikolwiek sposob uzywaja pamieci i potrzebuja wiekszej przepustowosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę ze sporo "AMDkowców" przerzuca sie na konkurencje, czy faktycznie nowe procki Intela (coś słyszałem o jakims D920? (nie bijcie, czytam przewaznie dział o amd;] ) są dobre? jak z ich wydajnością w porównaniu z AMD? I czy zmieniacie z powodów takich ze bedziecie wykorzystywali do pracy czy faktycznie sa takie dobre ze warto zmieniac z AMD...??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniam głównie z powodu pracy na wielu aplikacjach na raz. Niestety AMD nie nadaje się do tego, poza procesorami dwurdzeniowymi AMD ale te są droższe od dwurdzeniowców Intela (nie mówiąc już o 805-kach, które są tanie jak barszcz, a reszta się okaże już niebawem) Pentium D jest wyjściem z sytuacji kiedy to potrzebujemy DUżEJ wydajności i komfortu pracy, a nowe chipsety są rewelacyjne ! Nie mam powodu narzekać na mojego Bartona 2500 ale przestał mi wystarczać i trzeba iść naprzód ! A do pracy na wielu aplikacjach i to jeszcze obciążających system (i pamięć)i po wielu godzinach studiowania testów i porównań stwierdzam że nadaje się lepiej Intel.

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej plycie chodza procki 6x0, 6x1 jaki dwurdzeniowki 8xx jak i 9xx

co do ramow to polecam patiot llk 800mhz 21512 za ok 600zl

OK, ale z tego co wiem to ta płyta obsługuje pamięci max 667 ! No chyba że jednak ?

Jak to jest z dualami, tzn. czy jak kupię najpierw jedną kość pamięci ,a potem dokupię "taką samą" to będzie chodzić w dualu czy nie ma pewności i lepiej kupować zestawy dual ?

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie kierowane do kolegi Niemca B) : (jako experta w dziedzinie zasilaczy)

Jaki polecasz zasilacz do P5LD2 ? Docelowo bedą na nim dwie grafiki i RAID. (nie chciałbym ryzykować spalenia nowego kompa byle jakim zasilaczem)

Czy ten się nada ? --> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17203

Oczywiście nacisk kładę na koszt/jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi