Skocz do zawartości
inko

Czy To Problem Wiatraka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem, a mianowicie od 2 tygodni komputer zaczął się zwieszać. Myślałem na początku, że to chwilowa sprawa, bo kompa mam od 28 grudnia. Kiedy komputer był w stresie na początku po paru godzinach pracy zawieszał się, później stopniowo krócej pracował. Myślałem – no to jak wiem, że to nie wirus(bo sprawdzałem od razu na samym początku) chyba winę ponosi sprzęt. Pamiętam, że na starym kompie moja kartę graficzną (Radeon 9600 SE – wielki syf :D) często podkręcałem, modyfikowałem i testowałem, więc pewnie w tym tkwi problem. Lecz jednak to nie było to ... ramy sprawdzałem, też nie to... z 4,5 dni temu problem jakby się zmniejszył... no ale jak już teraz mi wiadomo chwilowe nadzieje to były. Dzisiejszego dnia komp zawiesił się 5 razy (3 razy w grze i 2 w windowsie) Dodam, że temperatura komputera gdy ten się zwieszał wynosiła od 40-43 stopni :/ Normalną temperaturę mam 29-32. Zawsze wiatrak od zasilacza jest ciepły i wieje ciepłym powietrzem, gdy jest zwiecha. Może to wina właśnie jego? Jak cos będzie potrzebne, to podam, a na razie podaje to:

Procesor - AMD Athlon 64 3000+ (2,0GHz)

Ramy - 512 RAM (GOODRAM)

Dysk Twardy - WDC WD1600JS-60MHB1 (160GB)

Płyta główna - Gigabyte GA-K8NS (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)

Mikroukład płyty głównej - nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer

Karta graficzna - RADEON 9600 SERIES (128 MB)

Wentylator od zasilania to – Mode Com MODEL : Feel–350ATX

System operacyjny – Windows XP Professional SP1

W załączniku znajdują się dane o temperaturze po schłodzeniu kompa sposobem - otwarcie okna :)

Ps. +5V skacze od 2,8 - 5,5

post-5613-1140283931_thumb.jpg

post-5613-1140283945_thumb.jpg

Edytowane przez inko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom racja ;) zapomniałem dopisać V :P więc 2,8-5,5V około tak. gdy komputer popracuje w stresie to wtedy zaczyna mi się wieszać, a tak to raczej nic się z nim nie dzieje... może jednak cos z karta graficzna nie tak ? Kiedyś mi się trochę przegrzała no ale było wszystko ok... jak myślicie ?

Ps. Z góry dzięki za wszelka pomoc :) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasiłka albo przegrzany proc :D oczywiście przegrzany nie może być przy tych podanych temperaturach tylko może być że programik kłamie czujnik kłamie itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna nie ma wentylatora tylko radiator czy jak to się tam zwie:P Może dlatego nie wytrzymuje grafiki i daje sobie siana :>? No a co do zasilacza to mam go ponad 8 lat... może tego dziada wina?

Ps. Radiator na karcie graficznej po zacieciu kompa jest dosyc goracy ...

Edytowane przez inko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 pytania:

1 - Czy RAMy mają jakiś wpłw na temperaturę grzania kompa ?

2 - Co się dzieje, że temperatura teraz od 2 dni skacze mi z 27-33 stopni bez stresu? Tylko przy włączeniu komputera na chwilke rośnie a potem leci spowrotem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem na starą kartę graficzną (radeon 9000 pro) i gdy wlączam na początku jakąś gre zawiesza się, a jak poczekam troche i włącze gre to nie zawieszało się narazie :/ Nie wiem co jest nadal :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpiołem 512 ram takich samych i redkosc wentylatora zasilacza wzrosla o 350-500 obrotow ... zasilacz w stresie pracowal z obrotami kolo 5000! więc dosyć głośno :D! Na tym rdku 9kpro i tak komputer sie zacina po paru h pracy w stresie :/ ... kurcze wychodzi na to, że to chyba zasilacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi