inko Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Witam Mam taki problem, a mianowicie od 2 tygodni komputer zaczął się zwieszać. Myślałem na początku, że to chwilowa sprawa, bo kompa mam od 28 grudnia. Kiedy komputer był w stresie na początku po paru godzinach pracy zawieszał się, później stopniowo krócej pracował. Myślałem – no to jak wiem, że to nie wirus(bo sprawdzałem od razu na samym początku) chyba winę ponosi sprzęt. Pamiętam, że na starym kompie moja kartę graficzną (Radeon 9600 SE – wielki syf :D) często podkręcałem, modyfikowałem i testowałem, więc pewnie w tym tkwi problem. Lecz jednak to nie było to ... ramy sprawdzałem, też nie to... z 4,5 dni temu problem jakby się zmniejszył... no ale jak już teraz mi wiadomo chwilowe nadzieje to były. Dzisiejszego dnia komp zawiesił się 5 razy (3 razy w grze i 2 w windowsie) Dodam, że temperatura komputera gdy ten się zwieszał wynosiła od 40-43 stopni :/ Normalną temperaturę mam 29-32. Zawsze wiatrak od zasilacza jest ciepły i wieje ciepłym powietrzem, gdy jest zwiecha. Może to wina właśnie jego? Jak cos będzie potrzebne, to podam, a na razie podaje to: Procesor - AMD Athlon 64 3000+ (2,0GHz) Ramy - 512 RAM (GOODRAM) Dysk Twardy - WDC WD1600JS-60MHB1 (160GB) Płyta główna - Gigabyte GA-K8NS (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN) Mikroukład płyty głównej - nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer Karta graficzna - RADEON 9600 SERIES (128 MB) Wentylator od zasilania to – Mode Com MODEL : Feel–350ATX System operacyjny – Windows XP Professional SP1 W załączniku znajdują się dane o temperaturze po schłodzeniu kompa sposobem - otwarcie okna :) Ps. +5V skacze od 2,8 - 5,5 Edytowane 18 Lutego 2006 przez inko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Ps. +5V skacze od 2,8 - 5,5 Dla twojej wiadomości napięcia mierzy się miernikiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Nom racja ;) zapomniałem dopisać V :P więc 2,8-5,5V około tak. gdy komputer popracuje w stresie to wtedy zaczyna mi się wieszać, a tak to raczej nic się z nim nie dzieje... może jednak cos z karta graficzna nie tak ? Kiedyś mi się trochę przegrzała no ale było wszystko ok... jak myślicie ? Ps. Z góry dzięki za wszelka pomoc :) ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) hehe kolega 'dadziuk' piszac ze napiecia mierzy sie miernikiem mial na mysli MIERNIK a nie to zebys dodal jednostke :P napiecie podawane w programach mozna o kant pupy rozbic ;) Edytowane 18 Lutego 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 zasiłka albo przegrzany proc :D oczywiście przegrzany nie może być przy tych podanych temperaturach tylko może być że programik kłamie czujnik kłamie itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Ile RPM może wynosić maksymalnie, aby wentylator jakoś funkcjonowal dobrze ? bo w stresie podskakuje mi do 3850-3950 RPM ? Czy to nie jest zbyt szybko :P ? A powietrze cieple bucha! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) za duze nie... co najwyzej za glosne ;P odpal sp2004 ( stress prime 2004 ) albo prime 95 na small fft i podaj screen ze speed fana po ~10-15 min Edytowane 18 Lutego 2006 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 No to wiec startowalem z tego programu co mi powiedziałeś mając 32 stopnie ;) Ps. Na samym koncu już po testach temperatura spadła do 30-31 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 a ja odrazu powieme ze to chyba zasilacz napiecia sa jakies lipne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 a ja odrazu powieme ze to chyba zasilacz napiecia sa jakies lipne A skąd wiesz jakie ma napięcia? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Karta graficzna nie ma wentylatora tylko radiator czy jak to się tam zwie:P Może dlatego nie wytrzymuje grafiki i daje sobie siana :>? No a co do zasilacza to mam go ponad 8 lat... może tego dziada wina? Ps. Radiator na karcie graficznej po zacieciu kompa jest dosyc goracy ... Edytowane 19 Lutego 2006 przez inko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rastafarianin Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Daje 90% na zasilacz, chociaż 350 Modecom-a powinno starczyć, to moim zdaniem trzeba jednak sprawdzić zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Mam 2 pytania: 1 - Czy RAMy mają jakiś wpłw na temperaturę grzania kompa ? 2 - Co się dzieje, że temperatura teraz od 2 dni skacze mi z 27-33 stopni bez stresu? Tylko przy włączeniu komputera na chwilke rośnie a potem leci spowrotem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Zmieniłem na starą kartę graficzną (radeon 9000 pro) i gdy wlączam na początku jakąś gre zawiesza się, a jak poczekam troche i włącze gre to nie zawieszało się narazie :/ Nie wiem co jest nadal :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Podpiołem 512 ram takich samych i redkosc wentylatora zasilacza wzrosla o 350-500 obrotow ... zasilacz w stresie pracowal z obrotami kolo 5000! więc dosyć głośno :D! Na tym rdku 9kpro i tak komputer sie zacina po paru h pracy w stresie :/ ... kurcze wychodzi na to, że to chyba zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...