Skocz do zawartości
templik

Modem Pod Isdn Na 2 Kanaly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mieszkam na wiosce i nie posiadam mozliwosci instalacji niczego poza ISDN-TPSA (wszelkie neo odpadaja). Posiadam ISDN + pakiet non-stop + modem analog. I tutaj mam problem, jaki polecacie w miare tani modem ISDN (moze byc PCI) wykorzystujacy dwa kanaly (128) , ale kiedy ktos probuje sie dodzwonic to przeskakuje na jeden kanal (64) i normalnie dziala telefon? Chodzi mi o wykorzstywanie drugiej lini, kiedy telefon nie jest uzywany, ale zeby go nie blokowac. Slyszalem ze sa takie modele modemow, mozecie jakies polecic?

Z gory dziekuje.

PS: W ISDN impulsy sa naliczane podwojnie przy korzystaniu z dwoch kanalow, a jak to jest przy pakiecie non-stop? Slyszalem ze wystarczy jeden pakiet, ale niektorzy mi mowili ze jest potrzebny drugi wykupiony na drugi kanal. Jak to jest? Orientuje sie ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mieszkam na wiosce i nie posiadam mozliwosci instalacji niczego poza ISDN-TPSA (wszelkie neo odpadaja). Posiadam ISDN + pakiet non-stop + modem analog. I tutaj mam problem, jaki polecacie w miare tani modem ISDN (moze byc PCI) wykorzystujacy dwa kanaly (128) , ale kiedy ktos probuje sie dodzwonic to przeskakuje na jeden kanal (64) i normalnie dziala telefon? Chodzi mi o wykorzstywanie drugiej lini, kiedy telefon nie jest uzywany, ale zeby go nie blokowac. Slyszalem ze sa takie modele modemow, mozecie jakies polecic?

Z gory dziekuje.

PS: W ISDN impulsy sa naliczane podwojnie przy korzystaniu z dwoch kanalow, a jak to jest przy pakiecie non-stop? Slyszalem ze wystarczy jeden pakiet, ale niektorzy mi mowili ze jest potrzebny drugi wykupiony na drugi kanal. Jak to jest? Orientuje sie ktos?

Generalnie dynamiczne przełączanie z 2 na 1 kanał to nie tyle funkcjonalność samej karty ISDN co oprogramowania do niej dołączonego. IMHO zdecydowanie najfunkcjonalniejsze jest te dodawane do kart firmy AVM z serii Fritz. Oczywiście jeśli mówimy o Windows. Pod Linuxem ISDN4Linux już pare lat temu działał bardzo dobrze, bez problemowo i nawet z kartami tak "renomowanych" producentów jak Billon czy OEM Biały ;) [większość na układach z serii HiSax]

Na chwile obecną biorąc jednak pod uwagę śmiesznie niskie ceny kart ISDN na aukcjach celowałbym w sprawdzonego Fritza do którego dostaniesz proste i przyjemne i legalne oprogramowanie

Co do rozliczania pakietów TP - nie mam pojęcia, ale generalnie w takich sprawach radziłbym się zapytać u źródła, nawet na błękitnej niż polegać na opiniach kogoś innego. W końcu to Twoje pieniądze i lepiej być na 100% pewnym, że nie będzie niespodzianki wraz z rachunkiem telefonicznym, nie sądzisz ;) ?

Zapomniałbym ;)

1) Oczywiście karte ISDN TYLKO w formie PCI. Np Fritz Card 2.0 PCI. O ISA zapomnij ;)

2) Różnica między analogiem a ISDN jest ogromna. Czas łączenia około sekundy, na jednym kanale realny transfer podchodzi pod 8 kB/s co na modemie V.90 jest marzeniem (mimo teoretycznych 56 kbit/s które są nie do osiągnięcia)

Edytowane przez marco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi