Vanaloon Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Mam pewien problem, mianowicie. Zakupiłem niedawno w/w procesor i mam obecnie pewien problem. Zarówno w Biosie jak i w windowsie czy podczas formatowania dysku wyświetla mi się, iż mam jedynie 130 Gb HDD... podczas 250 w rzeczywistości, to samo jest z procesorem, prędkość: 2800 Mhz... i dlatego mam prośbę do użytkowników którzy pewne doświadczenie z procesorami dwurdzeniowymi czy jakąś wiedzę mają. Proszę o opisanie krok po kroku co jest nie tak i jak mam uaktywnić drugi rdzeń, dysponuję instrukcją... faktycznie, ale mój angielski nie funkcjonuje na dostatecznym poziomie by była ona dla mnie dostatecznie przejżysta. Edytowane 18 Lutego 2006 przez Vanaloon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Drugi rdzeń jest uaktywniony od poczatku. Nie będzie Ci pokazywać przecież 5.6 GHz :wink: Co do dysku - być może płyta nie obsługuje... leć do kumpla i zrób kilka partycji w NTFS i po kłopocie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Podaj konfigurację ze szczególnym uwzględnieniem płyty głównej. No i sprawdź w menadżeże urządzeń, ile wykrywa procków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanaloon Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Wykrywa dwa procki, co jest bezpośrednią przyczyną dwukrtonie mniejszej pojemności dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Jezeli masz windowsa XP to zainstalowanie SP2 powinno pomoc i wykrywac cala pojemnosc dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanaloon Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Zaraz powinien mi się ściągnąć więc zobaczymy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Jak nie pomoże, to zaktualizuj bios płyty głównej albo sprawdź ustawienia "jumperów" z tyłu dysku. Ewentualnie poszukaj odpowiedniej opcji w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanaloon Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 W Biosie już zdążyłem się pobawić i za wiele to nie dało... no ale jak coś to najwyżej będę eksperymentował dalej :-] Póki co pozostaje mi czekać na tego SP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 a podzielić na 2 partycje (lub nawet 3) nie możesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 a podzielić na 2 partycje (lub nawet 3) nie możesz?Może, ale tylko te widoczne 130GB. Windows XP bez SP1/2 nie widzi poprostu dysków wiekszych niż 137GB. Instalacja SP powinna załatwić sprawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Eeee, zadnych packow nie trzeba by win obslugiwal duze dyski. No ale widze ze wiekszosc z was lubi z "armata na muchy" Vanaloon wprowadz cos takiego do rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters i dodaj wartosc DWORD o nazwie EnableBigLba i wartosci 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...