dymy Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 ..niech mnie ktos oswieci. ten nowy P4 ma pracowac z fsb 800 Mhz. moje pytanie brzmi: czy to znaczy ze Intel znowu wydymal tych ktorzy kupili niedawno mbo + celka 1.7 w nadziei ze to bardziej przyszlosciowe (modernizowalne) rozwiazanie nish zakup starzejacego sie Socket A? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Z tego co wiem prescot ma pracować z częstotliwością FSB równą 800MHz posiadać 1MB cache l2 i technologie HT2(tego pewien nie jestem) i być produkowany w wymiarze technologicznym 0,09 um , proc ma pojawić sie na początku przyszłego roku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Z tego co wiem prescot ma pracować z częstotliwością FSB równą 800MHz posiadać 1MB cache l2 i technologie HT2(tego pewien nie jestem) i być produkowany w wymiarze technologicznym 0,09 um , proc ma pojawić sie na początku przyszłego roku. ..ale takie fsb = nowy chipset (nie siedze w Intelu ale chyba zadan z dostepnych takiego nie puszcza) a to sie rowna nowe mbo.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 ..ale takie fsb = nowy chipset (nie siedze w Intelu ale chyba zadan z dostepnych takiego nie puszcza) a to sie rowna nowe mbo..Dokładnie będzie trzeba kupić nowe mobo do tych procków , słyszałem że nawet niechce dać nikomu licencji na FSB800 i będzie tylko on produkował chipsety . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 jak nowe mobo <span style="color:red;">[ciach!]</span>owo :[ w moim przypadku tez? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 jak nowe mobo <span style="color:red;">[ciach!]</span>owo :[ w moim przypadku tez?No a jak ? Coś Ty myślał ? Chłopie to intel , kupując intela musisz sie liczyć z tym że nie zmodernizujesz już kompa bez zmieniania płyty! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 no i za to lubie intela - zawsze jest sie na czasie - a nie jakas stara plyta na kt133A i AXP do tego :D buahahahahahaaa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 no i za to lubie intela - zawsze jest sie na czasie - a nie jakas stara plyta na kt133A i AXP do tego :D buahahahahahaaaDziwny jesteś , lubisz intela za to że SPECJALNIE blokuje obsługe nowszych CPU w starszych chpsetach ? Czy jest taka wielka różnica między BX i I815 ? A co masz do kt133A i AXP ?Przypuścmy że ktoś kupił kiedyś KT133a i A 1GHZ ?Po co ma wymieniać płyte , Athlony są taniutkie za 250zł ma o wiele szybszy PC! A jak by trzeba by było zmieniać płyte trzeba by było wydać grubu ponad 1000zł ? I co taka wielka różnica wydajności ? Może 15% by było! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 no i za to lubie intela - zawsze jest sie na czasie - a nie jakas stara plyta na kt133A i AXP do tego :D buahahahahahaaa Ja pie!@!#$ a ten znowu swoje. Znowu chcesz wojnę rozpętać?! I po ch** kupować Intela skoro przy następnej modernizacji trzeba wydać jeszcze grubą kasę na mobo? No i nie powiesz mi, że jest na czasie skoro praktycznie zrobił krok w tył choćby np. dając w P4 jedną jednostkę zmiennoprzecinkową skoro AXP ma ich 3? Poza tym właśnie najlepsze w AMD jest to, że przesiadkę na lepszego kompa możesz robić stopniowo - najpierw kupujesz proca na starą płytkę, a dalej możesz wymieniać spokojnie mobo i RAM - nie musisz mieć od razu 1000zł na wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 A co do samego Prescotta to coś mi się nie widzi, że Intel pokona nim Hammera jeśli nie zmieni drastycznie architektury wewnętrznej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 A co do samego Prescotta to coś mi się nie widzi, że Intel pokona nim Hammera jeśli nie zmieni drastycznie architektury wewnętrznej.Ja mam zupełnie odmienne zdanie , gdzieś słyszałem że Banias 1,6GHz ma być tak samo wydajny jak P4 2,4 GHz a przecierz chyba tylko zwiększyli ilość cache L2 do 1 MB.Prescot też będzie miał 1 MB cache i sądze ze czestotliwości z rzędu 5-6GHz nie powinny sprawiać problemu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 A co do samego Prescotta to coś mi się nie widzi, że Intel pokona nim Hammera jeśli nie zmieni drastycznie architektury wewnętrznej.Ja mam zupełnie odmienne zdanie , gdzieś słyszałem że Banias 1,6GHz ma być tak samo wydajny jak P4 2,4 GHz a przecierz chyba tylko zwiększyli ilość cache L2 do 1 MB.Prescot też będzie miał 1 MB cache i sądze ze czestotliwości z rzędu 5-6GHz nie powinny sprawiać problemu! No, ale chyba pamiętasz (widziałeś?) wyniki testów Athlon 64 vs. P4. A64 1,2 lał P4 2,2 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 No, ale chyba pamiętasz (widziałeś?) wyniki testów Athlon 64 vs. P4. A64 1,2 lał P4 2,2 :D No to co?Ten Athon miał 1MB cache a wersja finalna będzie miała 256Kb cache. A po zatym ten p4 był na FSB 100 + DDR 266!Ile z tego Athlona AMD wciśnie wróże góra 3 GHz , takie coś w staciu z prescotem 5GHz szans nie będzie miało raczej .Jeszcze ten jednokanałowy kontroler DDR 333 to mi sie nie podoba . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 No, ale chyba pamiętasz (widziałeś?) wyniki testów Athlon 64 vs. P4. A64 1,2 lał P4 2,2 :D No to co?Ten Athon miał 1MB cache a wersja finalna będzie miała 256Kb cache. A po zatym ten p4 był na FSB 100 + DDR 266!Ile z tego Athlona AMD wciśnie wróże góra 3 GHz , takie coś w staciu z prescotem 5GHz szans nie będzie miało raczej .Jeszcze ten jednokanałowy kontroler DDR 333 to mi sie nie podoba .AMD nie jest dzieckiem i na rynku jest troche czasu i napewno nie da sie w kakao załadować :P. Jeśli coś będzie nie tak wypuszczą proce z Dual ddr do tego cos pokreca i bedzie szybsze. Nie ma co sie bac w amd pracuja tęgie głowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...