Skocz do zawartości
dymy

P4 Prescott

Rekomendowane odpowiedzi

..niech mnie ktos oswieci. ten nowy P4 ma pracowac z fsb 800 Mhz. moje pytanie brzmi: czy to znaczy ze Intel znowu wydymal tych ktorzy kupili niedawno mbo + celka 1.7 w nadziei ze to bardziej przyszlosciowe (modernizowalne) rozwiazanie nish zakup starzejacego sie Socket A? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem prescot ma pracować z częstotliwością FSB równą 800MHz posiadać 1MB cache l2 i technologie HT2(tego pewien nie jestem) i być produkowany w wymiarze technologicznym 0,09 um , proc ma pojawić sie na początku przyszłego roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem prescot ma pracować z częstotliwością FSB równą 800MHz posiadać 1MB cache l2 i technologie HT2(tego pewien nie jestem) i być produkowany w wymiarze technologicznym 0,09 um , proc ma pojawić sie na początku przyszłego roku.

..ale takie fsb = nowy chipset (nie siedze w Intelu ale chyba zadan z dostepnych takiego nie puszcza) a to sie rowna nowe mbo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..ale takie fsb = nowy chipset (nie siedze w Intelu ale chyba zadan z dostepnych takiego nie puszcza) a to sie rowna nowe mbo..Dokładnie będzie trzeba kupić nowe mobo do tych procków , słyszałem że nawet niechce dać nikomu licencji na FSB800 i będzie tylko on produkował chipsety .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nowe mobo <span style="color:red;">[ciach!]</span>owo :[ w moim przypadku tez?

No a jak ? Coś Ty myślał ? Chłopie to intel , kupując intela musisz sie liczyć z tym że nie zmodernizujesz już kompa bez zmieniania płyty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i za to lubie intela - zawsze jest sie na czasie - a nie jakas stara plyta na kt133A i AXP do tego :D buahahahahahaaa

Dziwny jesteś , lubisz intela za to że SPECJALNIE blokuje obsługe nowszych CPU w starszych chpsetach ? Czy jest taka wielka różnica między BX i I815 ? A co masz do kt133A i AXP ?Przypuścmy że ktoś kupił kiedyś KT133a i A 1GHZ ?Po co ma wymieniać płyte , Athlony są taniutkie za 250zł ma o wiele szybszy PC! A jak by trzeba by było zmieniać płyte trzeba by było wydać grubu ponad 1000zł ? I co taka wielka różnica wydajności ? Może 15% by było!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i za to lubie intela - zawsze jest sie na czasie - a nie jakas stara plyta na kt133A i AXP do tego :D buahahahahahaaa

Ja pie!@!#$ a ten znowu swoje.

Znowu chcesz wojnę rozpętać?!

I po ch** kupować Intela skoro przy następnej modernizacji trzeba wydać jeszcze grubą kasę na mobo?

No i nie powiesz mi, że jest na czasie skoro praktycznie zrobił krok w tył choćby np. dając w P4 jedną jednostkę zmiennoprzecinkową skoro AXP ma ich 3? Poza tym właśnie najlepsze w AMD jest to, że przesiadkę na lepszego kompa możesz robić stopniowo - najpierw kupujesz proca na starą płytkę, a dalej możesz wymieniać spokojnie mobo i RAM - nie musisz mieć od razu 1000zł na wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do samego Prescotta to coś mi się nie widzi, że Intel pokona nim Hammera jeśli nie zmieni drastycznie architektury wewnętrznej.

Ja mam zupełnie odmienne zdanie , gdzieś słyszałem że Banias 1,6GHz ma być tak samo wydajny jak P4 2,4 GHz a przecierz chyba tylko zwiększyli ilość cache L2 do 1 MB.Prescot też będzie miał 1 MB cache i sądze ze czestotliwości z rzędu 5-6GHz nie powinny sprawiać problemu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do samego Prescotta to coś mi się nie widzi, że Intel pokona nim Hammera jeśli nie zmieni drastycznie architektury wewnętrznej.

Ja mam zupełnie odmienne zdanie , gdzieś słyszałem że Banias 1,6GHz ma być tak samo wydajny jak P4 2,4 GHz a przecierz chyba tylko zwiększyli ilość cache L2 do 1 MB.Prescot też będzie miał 1 MB cache i sądze ze czestotliwości z rzędu 5-6GHz nie powinny sprawiać problemu!

No, ale chyba pamiętasz (widziałeś?) wyniki testów Athlon 64 vs. P4.

A64 1,2 lał P4 2,2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to co?Ten Athon miał 1MB cache a wersja finalna będzie miała 256Kb cache. A po zatym ten p4 był na FSB 100 + DDR 266!Ile z tego Athlona AMD wciśnie wróże góra 3 GHz , takie coś w staciu z prescotem 5GHz szans nie będzie miało raczej .Jeszcze ten jednokanałowy kontroler DDR 333 to mi sie nie podoba .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to co?Ten Athon miał 1MB cache a wersja finalna będzie miała 256Kb cache. A po zatym ten p4 był na FSB 100 + DDR 266!Ile z tego Athlona AMD wciśnie wróże góra 3 GHz , takie coś w staciu z prescotem 5GHz szans nie będzie miało raczej .Jeszcze ten jednokanałowy kontroler DDR 333 to mi sie nie podoba .
AMD nie jest dzieckiem i na rynku jest troche czasu i napewno nie da sie w kakao załadować :P. Jeśli coś będzie nie tak wypuszczą proce z Dual ddr do tego cos pokreca i bedzie szybsze. Nie ma co sie bac w amd pracuja tęgie głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...