kobe2005 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Poszukuje takiego skryptu jak na stronie: np tutaj Chodzi mi o to, zeby mozna bylo tak jak na tej stronie sprecyzowac jak wyswietlac tutoriale np. wg daty, oceny, po 5 po 10 na stronie. Jak takie skrypty sie nazywaja z czym to sie je. Wogole zastanawiam, się w jaki sposób jest to skonstruowane. ja chciałbym oprzec artykuly na stylach i dynamicznie wyswietlac na stronie np. wg daty, popularnosci, po 5,10 itd. Za wszelka pomoc wdzieczny bede. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flatline Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 PHP tutaj prawdopodobnie jest niewiele, służy zapewne tylko do skonstruowania zapytania do bazy... Przyjrzyj się konstrukcji linków przy pagingu: index.php?section=tutorials&sort=datetime&order=DESC&page=2&pp=5 W $_GET (a z forma na górze strony pewnie i w $_POST) dostajesz po prostu info o sort(=datetime), order(=DESC), page i ilości na stronie (pp) Z tego składasz zapytanie sql: //$sort, $order itd. to zmienne przepisane z POST lub GET//a $offset$offset = $pp*$page;$sql = 'SELECT * FROM tabela ORDER BY '.$sort.' '.$order.' LIMIT '.$pp.' OFFSET '.$offset;//wykonujesz zapytanie i masz dokładnie to co chcesz otrzymać, oczywiście $sort musi być nazwą kolumny w tabeli Oczywiści powyżej jest najprostsze możliwe zapytanie nie uwzględniajace, że wyciągasz dane z więcej niż jednej tabeli, ale zasada jest dokładnie taka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe2005 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 dzieki za podpowiedz czyli chodzi tu o jakies bazy mysql czy cos takiego jesli dobrze rozumiem. Dzieki za kierunek, teraz wiem przynajmniej gdzie mam szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 nie chodzi o jakieś bazy sql... tutaj chodzi o to że zmienaijąc te comboboxy zmieniasz parametry przekazywne w linku po prostu.. a tam skrypt który ma wyswietlać co tam ma wyświetlać to odczytuje te zmienne poprzez $_GET. A fakt że tam występuje baza SQL jest już mało istotny z punktu widzenia istoty działania tych selektorów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flatline Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) dzieki za podpowiedz czyli chodzi tu o jakies bazy mysql czy cos takiego jesli dobrze rozumiem. Dzieki za kierunek, teraz wiem przynajmniej gdzie mam szukać. Przykład, który podałem, będzie działać akurat w Postgresie, do mysql składnia będzie, z tego co pamiętam, trochę inna. Obawiam się, że nie unikniesz umieszczenia informacji o artykułach w jakiejś bazie danych (możesz też trzymać w plikach, ale to trochę bardziej upierdliwe w wykorzystaniu). Jak już to zrobisz to sprawa wyciągania odpowiedniej partii danych jest bardzo prosta. Jeśli potrzebujesz jakiś dokładniejszych informacji - pytaj. A fakt że tam występuje baza SQL jest już mało istotny z punktu widzenia istoty działania tych selektorów... Hmmm, fakt, dropdowny przekazują zestaw kryteriów wyszukiwania, ale one same w sobie prawie nic nie robią. Na podstawie tych kryteriów wykonywane jest wyszukiwanie, więc występowanie mechanizmu pobierania i przechowywania danych (baza) jest raczej bardzo istotne z punktu widzenia budownia i funkcjonowania takiego skryptu. Edytowane 19 Lutego 2006 przez flatline Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) właściwie to nie... równie dobrze ktoś mógłby zrobić sobie wybieranie opcji do wyświetlenia za pomocą switch czy czytać z pliku txt i mógłby wykorzystać do tego dropdown listy... i gdzie tu użycie SQLa :wink: Edytowane 20 Lutego 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flatline Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) właściwie to nie... równie dobrze ktoś mógłby zrobić sobie wybieranie opcji do wyświetlenia za pomocą switch czy czytać z pliku txt i mógłby wykorzystać do tego dropdown listy... i gdzie tu użycie SQLa :wink: Obawiam się, że nie unikniesz umieszczenia informacji o artykułach w jakiejś bazie danych (możesz też trzymać w plikach, ale to trochę bardziej upierdliwe w wykorzystaniu). Nie twierdzę, że baza jest jedynym możliwym rozwiązaniem, ale może się okazać jedynym sensownym. Wstaw sobie do mojej poprzedniej wypowiedzi zamiast (baza) -> (np. baza) i chyba wszyscy będą zadowoleni =] Edytowane 20 Lutego 2006 przez flatline Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 wiem o co Ci chodzi przecież... :) mówię tlyko że sam mechanizm przekazywania danych GETem nie niesie za sobą potrzeby wykorzystania SQLa. Wszystko to zalezy, jak te tutoriale są reprezentowane przez autora pytania, chyba że tego jeszcze nie wie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flatline Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 wiem o co Ci chodzi przecież... :) mówię tlyko że sam mechanizm przekazywania danych GETem nie niesie za sobą potrzeby wykorzystania SQLa. Wszystko to zalezy, jak te tutoriale są reprezentowane przez autora pytania, chyba że tego jeszcze nie wie... Taaaak, też odnoszę takie wrażenie... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...