Skocz do zawartości
Running

Ciezki Przypadek Msi Kt6 Delta I Reszta Bandy

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest nastepujacy

Dostalem od znajomego kompa do reinstalacji

MSI KT6 Delta (MS-6590 v2.0)

Gainward Gf4 Ti4200 64mb

reszta konfigu raczej nieistotna bo testowana

Do rzeczy:

Zrobilem standardowy reinstal calego systemy. Wszystko cacy ale zaczol sie objawiac dziwny problem-przy normalnej pracy (net przegladanie folderow (np. skalowanie okienek)komp zaliczal freez (tzn na 2 -3 sec. zwis i tak jak by reset procesora garficznego czarny obraz pstrykniecie monitora i mozna dalej sie bawic).

Po ogledzinach "flakow" zauwazylem ze wiatraczek na VGA jest zatarty i nieptracuje wiec go wymienilem ale nadal problem sie pojawial. Stawialem na przegrzanie sie karty graficznej i w pewnym stopniu jej uszkodzenie.

Jedyne co moglem zrobic to zjechanie z AGP z x4 na X2 i obnizenie taktowan i pamieci i procesora garaficznego niestety problem nadal sie objawial. Przetestowalem jeszcze procesor primem i pamiec gold memory wszystkie testy ok

Zawiadomilem znajomego ze neistety karta jest prawdopodobnie uszkodzona i bedzie musial zainwestowac w nowa.

Znajomy zakupil giagbyte 9550

Wczoraj zainstalowalem nowa karte zrobilem reinstal: omegi itd

Niestety ku mojemu zaskoczeniu problem nadal sie objawia tak samo

Nie mam juz pomyslu co moze byc uszkodzone a szczegulnie ze reszta sprzetu wydaje sie byc ok (brak jakich kolwiek napuchnietych kondensatoro na plycie

Prosil bym o konkretne wskazowki dotyczace tego resetowania procesora garficznego (tak mi to wyglada)

Aleksander

Ps. temat juz kiedys dalem na dzial graficzny wlasnie apropo tego gf4 aby sie upewnic ale niestety nikt mi nieodpowiedzial

Dodam ze komp nigdy nie byl podkrecany (pracowal w biurze) znajomy rowniez potwierdzil ze przed oddaniem go do mnie wystepowaly podobne objawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przydało by się jednak gdybyś podał resztę configu i zasilacz też (marka, moc). być może zasilacz daj złe napięcia, jesli masz miernik cyfrowy to sprawdź. spróbuj jeszcze z jakąś grafą na pci, jeśli takową posiadaż. Mostki się nie przegrzewają ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pelny konfig:

MSI KT6 Delta

Amd 2000+ thorton 256 Elixir ddr 400

seagate barakuda 40 gb

nagrywareczka

nieszczsne 2 karty graficzne (gf 4 ti , 9550)

no i niestety FEEL ESP-300ATX

Tez stawialem na zasilke juz w pierwszym zetknieciu sie z tym problemem (jeszcze jak siedzial ten gf4 ti)

Ale po zmianie na moja zasilke tez dzialo sie to samo. Co prawda moj to tez kupa (JHT 350) Ale ciagnie o wiele mocniejszy sprzet i nigdy nie bylo z nia problemow

Mostki nie sprawdzalem ale dzisiaj je sprawdze Ale zaznaczam ze na NB jest orginalnie radiator z wentylatorkiem( oczywiscie sprawnym :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem Thunderbirda na płycie DFI (jedna z pierwszych płyt z obsługą DDR266). I po pewnym czasie zaczął straszliwie przymulać. Pomogło właśnie wymienienie chłodzenia na NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze on sie resetuje (TZn procesor graficzny) nie w grach tylko przy normalnym idle, wystarczy ze sie chwyci okienko za rog i zacznie je powiekszac i pomniejszac zaraz mamy piekny zwis VGA i reset procesora graficznego

tak jak pisalem na NB jest orginalny radiator i wentylator ale wydaje mi sie ze w idle nawet byl by niepotrzebny

Myslalem jeszcze czy by nie podniesc napiecia na AGP ale nie wiem ile dokladnie jest obecnie

jezeli ktos z was wie dokladnie jakie napicie idzie na agp to prosze o rade

Nie wiem czy podnoszenie napiecia na AGP to dobra droga ale obecnie nie mam innej tzn nie wymyslilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla agp4x napięcie wynosi 1.5V , ale wątpie żeby jego podnoszenie pomogło. może płyta jakaś rabnięta, po kondensatorach może być tego nie widać, być może jakiś inny jej element jest niesprawny. nic innego mi na myśl narazie nie przychodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież myślimy ;) na odległość nie tak łatwo zdiagnozować problem. samą karte graf, można raczej wykluczyć, bo na nowym radeonie dzieje się to samo. teraz najbardziej podejrzana wydaje mi się płyta gł. lub pamięci. pisałeś że niby memtesta przechdzą bez problemu, ale nie zaszkodzi chyba jeśli spróbujesz z jakimiś innymi kostkami. jak już wcześniej pisałem - załatw sobie jakąś grafe na pci i zobacz czy problem będzie dalej wystepował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...