Skocz do zawartości
pho

Co Moge Zrobić Na Rzecz Forum!?

Rekomendowane odpowiedzi

- więcej rzeczowych zgłoszeń

- zauważ, ze nie ma żadnego FAQ w dziale Audio, gdzie przydałyby się takie porządnie zebrane informacje o zestawach 2.1 / 5.1

Jak mi cos do głowy jeszcze przyjdzie, to dopiszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAQi do roznych gier -> wyladują na pierwszej stronie tematu, jako pierwszy post..

FAQi do kart graficznych -> podobnie jak u góry..

Ogólnie do wszystkiego/wiekszosci wiekszych tematów mozesz zrobic FAQ.

Jednak zastrzegam że jak juz masz chec do zrobienie czegos takiego - musi to być porzadnie zrobione..

Nie wystarczy skopiowac z jakiejs strony opis itp.

Bedziemy musilei zobaczyc ze przy robienieniu tego wyłales 7poty.. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może cos w dziale o chłodzeniu?? Brakuje faqa w którym opisane byłyby temperatury na prockach i grafach, tzn jakie powinny być,jakie są zdrowe, a które zabijają... Troche pracochłonne zajęcie, ale gdy po raz kolejny czytam temat "mam semprona 2200+ i 50stopni w stresie,czemu tak dużo" to ściska w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak zastrzegam że jak juz masz chec do zrobienie czegos takiego - musi to być porzadnie zrobione..

Nie wystarczy skopiowac z jakiejs strony opis itp.

Bedziemy musilei zobaczyc ze przy robienieniu tego wyłales 7poty.. ;]

Dlatego chce zrobić coś o czym mam pojęcie :D Napisałem że nie znam się na Audio żeby nie zrobić lipy, bo po co mam pisać na jakiś temat gdy nie jestem obeznany w nim . Więc zrobie coś na czym się znam.

EDIT: Leborg good idea

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Leborg good idea

Wiem :wink: Sam chciałem sie tym zająć ale jednak czasu brakuje do poważniejszych zabaw z forum...

Ogólnie trzeba pobawic sie chwilke googlem, przejrzec kilka tematów i popytać użyszkodników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem :wink: Sam chciałem sie tym zająć ale jednak czasu brakuje do poważniejszych zabaw z forum...

Ogólnie trzeba pobawic sie chwilke googlem, przejrzec kilka tematów i popytać użyszkodników.

Więc chyba się wezme za to. Użyszkodnicy ciekawe czy podzielą się informacjami ze mną. Wiem na pewno ze Athlon XP 2000+ Thoroughbred wytrzymuje 87C sam sprawdzałem, jak dotknąłem coolera to mało co się nie poparzyłem :lol2:

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ten temat jest przejwaem braku Twojej pomysłowości :P

A tak całkiem na poważnie to z tymi temperaturami mogłoby być całkiem dobre, chociaż mi się wydaję że faq do karty graficznej (nie koniecznie jednej) mógłby być bardziej przydatny.

Narazie nie mogę sobie tego wyobrazić jakby miał wyglądać taki temat o temperaturach, bo tam raczej dużo nie będzie- troche o przegrzaniu, nieco mniejszej żywotności, można napomnieć o sposobach chłodzenia. Chociaż może to tylko moje zdanie:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ten temat jest przejwaem braku Twojej pomysłowości :P

A tak całkiem na poważnie to z tymi temperaturami mogłoby być całkiem dobre, chociaż mi się wydaję że faq do karty graficznej (nie koniecznie jednej) mógłby być bardziej przydatny.

Narazie nie mogę sobie tego wyobrazić jakby miał wyglądać taki temat o temperaturach, bo tam raczej dużo nie będzie- troche o przegrzaniu, nieco mniejszej żywotności, można napomnieć o sposobach chłodzenia. Chociaż może to tylko moje zdanie:>

Nie chodzi o to że nie mam pomysłu. Tylko chce zobaczyć czego tu brakuje(taki dziura którą chce załatać) :D Ale to chyba dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Zrób jakiś indeks może tematów w dziale, albo spis do tematów w dziale faq (najpierw janio robił, potem ja i nic nie wychodzi bo brak czasu :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wyczyścić z offtopów tematy o morrowindzie i oblivionie :]

No moge to zrobić :D Tylko jak nie mam uprawnień <_< Temat o morrowindzie spory.

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos sie zna na tematyce kart dzwiekowych i chce stracic %, to niech popelni jakies porzadne FAQ pod tytulem "Jaka karte dzwiekowa kupic?", ktory to FAQ moze stac sie pierwszym postem zbiorczego tematu o tym samym tytule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę pomyśleć cos o tym FAQ do Kart Graficznych lub o tych temperaturkach. Tylko że z tym to dopiero tak w czwartek. Wtorek - klajda z maty i kartkówa z fizy, Środa - nauczyć się z chemii i bioli, a w Czwartek - klajda z Gery. Jak widac nieciekawe te 3 dni :9 Ale jak wrócę z czwartku ze szkoły to coś pomysle. tymbardziej, że raczej następny tydzień też bezie luźny :)

Pozdrawiam B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos sie zna na tematyce kart dzwiekowych i chce stracic %, to niech popelni jakies porzadne FAQ pod tytulem "Jaka karte dzwiekowa kupic?", ktory to FAQ moze stac sie pierwszym postem zbiorczego tematu o tym samym tytule.

dobry pomysł przydało by sie Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz FAQ jak posługiwać się forum :P - patrz na ten przypadek ;)

ale tak na poważnie można by zrobić faq o obsłudze forum, m.in. o używaniu szukajki, o przypadku powyżej, o nawigacji, o zarządzaniu PM itp. - z góry mówię że się za to nie zabieram :P

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
z innej beczki: proponuje oczyścić z OT topic o forum i otworzyć go :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz FAQ jak posługiwać się forum :P - patrz na ten przypadek ;)

ale tak na poważnie można by zrobić faq o obsłudze forum, m.in. o używaniu szukajki, o przypadku powyżej, o nawigacji, o zarządzaniu PM itp. - z góry mówię że się za to nie zabieram :P

z innej beczki: proponuje oczyścić z OT topic o forum i otworzyć go :)

Janio pomyśle nad tym :wink: Bo nie którzy userzy to nie umieją się forum posługiwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatnich tematach w konwencjonalnym chcialem zrobic taki zbiorowy faq dotyczacy coolerow cpu , gpu , nb , chlodzenia pamieci itp... Do tego spis zawieralby max bezpieczne temp dla poszczegolnych cpu gpu itd itp... Mozna by to rozwinac jeszcze o temp notowane na poszczegolnych coolerach z jakims w miare logicznym bledem pomiaru (srednia z danych , ktore przyslaliby mi uzytkownicy) . Uniknie to z kolei zakladanie dodatkowych tematow w stylu "czy taka temp na xxx jest ok" . Calosc mozna uzupelnic max bezpiecznym V dla poszczegolnych prockow , ale to akurat jest pykus .

Jesli cos takiego by wypalilo to potrzebowalbym niestety pomocy uzytkownikow . W szczegolnosci posiadaczy Intela , posiadaczy Pentagramow na CPU , no i jesli mam calosc rozwinac o GPU to rowniez nie obejdzie sie bez pomocy (w sumie to chyba z gpu bedzie najwiecej problemow :lol: )

Tak wiec jesli gwardia tweaka bylaby zainteresowana czyms takim to chetnie sie za to zabiore bo ostatnio sie nudze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem przeciwnego zdania, ot kolejny zapis do którego i tak nikt nie będzie zaglądał

w sumie to masz racje i nie :P

praktycznie żaden noob na początku nie zagląda do FAQ tylko wali głupie pytania gdzie popadnie - więc tu pomysł wydaje się spalony, bo po jakimś czasie sam nauczy się forum obsługiwać i po co mu taki FAQ.

ale gdyby zrobić porządny FAQ z prawdziwego zdarzenia, to można by go wlepiać każdemu noobowi przy rejestracji - taka forma instrukcji obsługi forum. tylko, że to wygląda jakby każdemu kupującemu nowe buty, dawać instrukcję wiązania sznurowadeł (a kupcie se na rzepy :P ) :lol: przecież nie każdy kto tu dołącza jest noobem i być może na innych forach opartych na IPB już się nauczył ich obsługi.

chyba mój pomysł wydaje się średnio trafiony, ale jak się komuś chce to niech robi :P i tak do większości tematów w FAQ nikt nie zagląda, chyba że mu sie link na tacy poda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysłz faq o chłodzeniu imo dobry, poszukuję chętnych do współpracy :) ja juz piszę :), nie będzie na jutro ale w końcu się zrobi ;)

taki tymczasowy plan.

1.Czemu się grzeje ?

2.Co wpływa na temperatury podzespołów (pisze)

3.Klasyczne problemy, klasyczne rozwiązania

4.Cicho i chłodno.

5.Specyfikacje termiczne procesorów

6.Słowniczek

7.Linki

szukam chętnych do współtpisania ;) -> PW

nie pytaj co forum może zrobić dla ciebie, ale co ty możesz zrobić dla forum!

Zalążek faq,, proszę o krytykę, od samych założeń po treść i literówki ;-)

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi