Shakell Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Chcę wymienić mojego Celka 600 mhz (Coppermine) na procka 900 lub 1000 mhz. Doradźcie mi co kupić P3 czy raczej Celka?? Jeżeli mo dotychczasowy procesor chdził z FSB 66 (9x66) to czy mogę zamiast niego wsadziś proca z wyższym FSB 100 lum 133mhz?? Czy wogóle istnieją Coppermine-y 1000 mhz czy też na z takim taktowaniem chodzą tylko Tualatiny (a na Tualatina chyba musiałbym kupić przejściówkę bo mam FC-PGA) Nowy procek raczej nie będzie musiał się cudownie podkręcać bo moja płyta główna się do tego nie nadaje - wogóle nie mogę zmienić napięcia a nawet odczytać temperatury :mur: Edytowane 19 Lutego 2006 przez Shakell Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 zamiast kupywać coś na szynie 100 , to poprostu zwiększ ją w swoim , co do 1000mhz cooperku to są nawet 1100mhz , rużnica między p!!! a celeronkiem jest nie za duża , a w taki sprzęt nei warto już inwestować , daj swojemu 1,75v i szyne 100mhz i wszystko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 zamiast kupywać coś na szynie 100 , to poprostu zwiększ ją w swoim (...) daj swojemu 1,75v i szyne 100mhz i wszystko Tyle że nie mogę zmienić napięcia zasilającego procka!!! a bez tego mi nie wstaje na 100 mhz wiem bo próbowałem :sad: Wogole nie mam tej opcji w BIOSie tak więc to odpada :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Czyli drut mod ;) lub/i p3 i @ (różnica jest ;) ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 jak kolega wyżej napisał , albo zobacz czy nie masz gdzieś zworek , bo w taki sprzęt to nie opłaca sie inwestować.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) No zworki są ale tylko na mnożnik i fsb a nie na napięcia. Chyba że pomoże w tym względzie update Biosu A poza tym nie zainwestuję tak wiele do 80 zł. na Allegro. Edytowane 19 Lutego 2006 przez Shakell Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Tylko drut mod i skaczesz z vcore te celiny to spox chodziły na fsb 100 jako 900... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Tylko drut mod i skaczesz z vcore 1 Tylko powiedz mi gdzie znajdę instrukcję jak to zrobić (będzie w FAQ), albo mi to wytłumacz bo tak szczerze niezbyt orientuję się o co ci chodzi. :blink: Wiem że bezproblemowo chodziły jako 900 tylko to napięcie. Co to jest drut mod Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Proszę bardzo: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=156043&hl= Będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało. Jakie masz napięcie domyślne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 z tego co mi wiadomo to ma domyśle 1,6v chyba , ja takie miałem jakiś czas temu na 633 celinie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) W aidzie pokazuje mi 1,50-1,65 Volt ale jak narazie wylicytowałem sobie na Allegro Tualatina 1000 mhz. Proce na 370 pin FC-PGA2 nie podejdzie pod 370 pin FC-PGA?? Edytowane 20 Lutego 2006 przez Shakell Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 dolicz przejściówkę odrazu 40zl....nie opłaca ci sie coś mi sie zdaje.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Ok rozumiem - zawsze mogę ją sprzedać i zarobić;) Mam jeszcze jedno pytanie - co się stanie jeżeli włoże Tualatina na FC-PGA a nie na FC-PGA2. Rozumiem że nie ruszy ale czy to może uszkodzić kompa?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) Kompa i procka raczej nie uszkodzisz... Poszukaj informacji o BX mod - pozwala odpalać tulipanka na FCPGA. Nie jest jednak kompatybilny ze wszystkimi płytami/przejściówkami. W ostatnim czasie podawałem 2 lub 3 razy linka do tego moda w tym dziale. Pozdrawiam Edytowane 1 Marca 2006 przez shaqal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Poszukaj informacji o BX mod - pozwala odpalać tulipanka na FCPGA. Nie jest jednak kompatybilny ze wszystkimi płytami/przejściówkami. W ostatnim czasie podawałem 2 lub 3 razy linka do tego moda w tym dziale. Ciekawa sprawa - teoretycznie ten mod powinien nie działać, i żadne przejściówki nie powinny działać. Bo jak pisano w róznych miejscach w Tualatinach zmieniono protokół szyny, więc dostosowanie socketu i napięcia nie wystarczy. ciekawe że przecza temu doniesienia ludzi o modach zarówno na BX jak i na innych. Ja się wlaśnie zastanawiam czy u mnie pójdzie jakiś Celeron-T. Moja płyta miała nawet nie odpalać copperminów (ECS P6IWT-ME, na i810 to nie "e"), ale widocznie ten Cel700 którego wsadziłem o tym nie wiedział i bezczelnie działa. Fakt że mimo dwóch gniazdek i tak włożyłem w socketa przejściówke do FC-PGA (slot na niej jest podobno tylko do PPGA). Moja przejściówka ma zworki do napięć, więc myślę że spróbuje kiedyś zrobić na niej drutmod i włożyć Tualtina, tylko co ja znim zrobie jak jednak nie zadziała :) Właśnie - jaka może być przyczyna niezadziałania, zakładając że jestem w stanie wykonać drutmoda oraz ustawić napiecie na 1,65? Co ciekawe w najnowszym biosie mam niby najszybszy procesor 14x100 czyli 1400, czy to jakas delikatna sugestia? (Przecież mnożnik w biosie to lipa w 99% przypadków) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...