Skocz do zawartości
Mibal

Nowy Komputer Za 4000zł(4500zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar sobie kupić jakiś nowy komputer (bez monitora bo już mam) bo stary już się nie chce nawet włączyć ;p Do wydania 4000zł (ewentualnie 4500zł) Co mi radzicie kupić (oczywiście chcę kompa do gier). Narazie myślałem nad tym ale się nie znam więc proszę o wasze rady.

PROCESOR - Intel Pentium 4 650 3,4GHz/2MB/800

KARTA GRAFICZNA - GeForce 7800GT Point of View 256MB HDTV & DVI (PCI-E)

RAM - GoodRam DDR2 2 x 512MB 667MHz

NAPĘD - Asus DVD+/-RW DRW-1608P2S BOX

DYSK TWARDY - Seagate 250 GB Barracuda 7200.9 (8MB, ATA/100)

No i mam jeszcze kilka pytań: -O co chodzi z Athlonami 64 bo jak patrzyłem naprzykład różnice między 3800, a 3400 to widzę tam taki sam zegar taktownia czyli 2000MHz. -Jeżeli kupię obudowę to w niej już jest zasilacz czy muszę dokupywać i jaki mi radzicie do tego sprzętu. -Powiedzcie jakie mam kupić chłodzenie (żeby się zmieścić w cenie) bo kopletnie się na tym nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jak do gier to nie intel tylko amd, epox 9npj ultra, opteron 144 na 939, 2x 1gb patrioty, 7800gt albo x1800xl, tagan 380W u01. Dysk samsunga na sataII, a chłodzenie arctic freezer 64pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opteron 144 s.939 selekt - Arctic Freezer 64pro

DFI LanParty

7800GT lub X1800XLzamiast jego dozbieraj kasy i weź x1800xt

2x 1GB PDP Patriot

Samsung Spin-Point 160gb SATA2

Tagan U15

Nie bierz intela, ponieważ sam go mam i strasznie się na nim zawiodłem

Edytowane przez casshern

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i komp do gier na intelu to nie pasuje

ja zaproponuje cos takiego

athlon 3700 san diego 920zł

płytka epox lub dfi 400zł

2x1gb patriot kh 720zł

radek x1800xt albo gf7800gtx 1700zł

dysk 200gb samsung sp 340zł

do tego buda i zasiłka jakis tangan 430

Edytowane przez matirr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważcie proszę, że kolega prosi dodatkowo o wycenę obudowy, chłodzenia... Nie wspomina również nic o na przykład karcie muzycznej (te zintegrowane to lipa). A te wszystkie elementy to są niemałe koszty, np:

Obudowa CM Centurion 5 - 259zł

Zasilacz np. Topower SPW-480W EZA - 269zł

Muzyka co najmniej SB Augidy 4 OEM - 199zł

RAZEM: 727zł :)

To na początek. Powiedzmy, że kolega chce wydajne chłodzenie AC, proszę:

Scythe Ninja - 175 zł

Cooler na grafikę ArcticCooling ATi Silencer - 75zł

2*Fander 120 - 80zł

Panel CoolerMaster AERO-GATE III - 155zł

RAZEM: 485zł :)

W sumie sama otoczka sprzętu, to ok. 1200zł :blink: . Czy na sprzęt z kwoty 4500 (nawet) zostaje 3300zł.

Nie mam oczywiście do Was pretensji :) , ale często osoby pytające tutaj o radę nie zdają sobie czasem sprawy z kosztów dodatkowych... Chyba że Mibal w tych 4500zł chce dostać tylko serce kompa (czyli to co podaliście).

Poza tym zawsze można zostać na stockowych coolerach i obudowie Modecom. Wtedy koszty dodatkowe to tylko ok. 569zł... :)

Dodatkowo, czy chcesz Mibal podkręcać swego sprzęta? To bardzo wpływa na konfig...

No i mam jeszcze kilka pytań: -O co chodzi z Athlonami 64 bo jak patrzyłem naprzykład różnice między 3800, a 3400 to widzę tam taki sam zegar taktownia czyli 2000MHz. -Jeżeli kupię obudowę to w niej już jest zasilacz czy muszę dokupywać i jaki mi radzicie do tego sprzętu. -Powiedzcie jakie mam kupić chłodzenie (żeby się zmieścić w cenie) bo kopletnie się na tym nie znam.

W AMD oznaczenia 3800+ i 3400+ to taki donośnik do procesorów Intela - teoretycznie musisz mieć procek Intela o takim zegarze, żeby był równie szybki jak AMD na 2GHz. Dlaczego ten sam procek na 2GHz ma czasem 3400 a czasem 3800? Większy cache... Poszukaj o tych procesorach na Google i czytaj... :)

AMD są lepsze... dlatego na mniejszym zegarze szybsze są... B)

Zasilacze w obudowie zwykle nie pociągną dobrego konfiga (takiego jak Ci tu koledzy proponują). Dlatego prawie zawsze w takich propozycjach będziesz miał zasilacz. Wtedy kupujesz obudowę bez zasiłki i montujesz lepszą (w obudownie Modecom za 100zł lub coś lepszego za od 200zł do 1000zł... :) ).

Chłodzenie masz wymienione w moim poście wyżej... Myślisz o wodnym? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję:

AMD Athlon64 3700+ SanDiego - 845 zł

AC Freezer64 Pro - 64 zł

Epox 9NPA+ Ultra - 355 zł

PDP Patriot KH 2x1GB - 719 zł

Sapphire ATI Radeon x1800XL + Zalman VF-700Cu - 1300 zł + 105 zł

Samsung SATAII&NCQ - 360 zł

BenQ DW 1640 - 150 zł

Topower SPW-480W EZA - 268 zł

Zostaje jeszcze ok. 400 zł na obudowę (wedle własnego gustu) i jakieś inne pierdółki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi