matifor393 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Mam taki problem, mianowicie mam grafe Xpower Radeon 9000 128Mb 128bit - jakiś klon Shaphira tak mi kumpel mówi (troche liche taktowania, GPU-250,Mem-143 <_< ) i spokojnie się kręci na GPU-325 i Mem-190 B) Sobie coś w główce pomyślałem żeby zedytować bios i wgrać z podwyższonymi taktowaniami. Zapisałem bios na dyskietce i wgrałem po edycji.No i jak to przeważnie bywa okazało sie że grafa nie startuje.Myśle sobie- wgram oryginalny i bedzie ok, a tu... dyskietka coś nie czyta :mur: Co teraz zrobić??? Grafa nie startuje i nie mam skąd wziąźć oryginalnego pliku z biosem :cry: Pomóżcie jakoś, gdzie znaleść? skąd wziąźć ten bios???Szukałem po całym necie nigdzie nie moge znaleść :cry: Wiem że to grafa troche starawa, ale narazie nie stać mnie na nic lepszego :sad: Piszcie tu albo na mail: matifor@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 http://techpowerup.com/bios Tam wszystko jest... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Bios możesz wgrać przy użyciu karty PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matifor393 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 http://techpowerup.com/bios Tam wszystko jest... 8) No dobra wyskoczyło mi coś takiego jak wpisałem "9000": http://www.techpowerup.com/bios/?search=9000&Submit=Search Nie wiem który z nich wybrać aby grafa odpaliła? :/ Myśle że któryś z 128Mb pamięci ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 noo...a twoja karta chyba nie ma 512 mb pamięci 1024 bit huh ? Radeon 9000 128 bit 128 mb 250/143... pewnie jakieś TSOPY 5/6 ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matifor393 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Nie no... pytam bo nie wiem :unsure: czyli który z: http://www.techpowerup.com/bios/?search=9000&Submit=Search będzie pasował?? Te pamiątki co mam to nie wiem jaka firma bo jakiś taki mają dziwny znaczek :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Nie no... pytam bo nie wiem :unsure: czyli który z: http://www.techpowerup.com/bios/?search=9000&Submit=Search będzie pasował?? Te pamiątki co mam to nie wiem jaka firma bo jakiś taki mają dziwny znaczek :huh: Skoro nie wiesz jaka firma to jak my mamy wiedzieć??? :mur: Może lepiej napisz oznaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matifor393 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Już spisuje oznaczenia z pamięci.Troche mi zeszło bo musiałem odkleić radiatorek :wink: (tu jest jakiś taki znaczek) 0318PR V58c21281645SAT75 A ten znaczek wygląda mniej więcej tak: Edytowane 19 Lutego 2006 przez matifor393 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matifor393 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Znalazłem coś więcej na temat tych pamiątek: Mosel Vitelic’s 128-Mbit DDR SDRAM V58C2128164SAT, 8Mx16 DDR SDRAM 4K Refresh 4 Banks, 125, 133, 143MHz, TSOP No i biosy z: http://techpowerup.com/bios to raczej nie pójdą :sad: Dzięki za dotychczasowe rady, mam nadzieję że ktoś jeszcze coś wymyśli :wink: Ludze może jak ktoś ma taką karte to niech zgra biosik i mi wyśle :smile2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Możesz poprubować wgrać inne biosy może będzie pasował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matifor393 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Karta powróciła do życia :D Próbowałem z 10 różnych biosów :blink: - sam nie wiem na którym zadziałała.Zmieniłem taktowania na standard w pliku biosu przed wgraniem i poszło... ale nie do końca jest sprawna...posiadam 2 systemy XP i Me i pod Me nie chcą się sterowniki zainstalować :unsure: natomiast pod XP działa jak należy i kręci się tak jak za dawnych czasów :lol: I to na standardowych Catalystach 6.2 i Rivie Tuner.Widocznie będe musiał się przesiąść na only XP. I jeszcze jedno co zauważyłem to że w: Panel Sterowania/Ekran/Ustawienia/Zaawansowane/Opcje/Szczegóły Wersja BIOS Numer części BIOS Data bios pisze tylko "Niedostępne" Co to może oznaczać i czy ma to jakiś wpływ na prace grafiki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 bios jest nie podpisany.... nic się nie dzieje :) kręć dalej gada.... myślę że temat jest do zamknięcia ponieważ temat został rozwiązany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Ej sluchajcie ja mam inny problem z Radkiem 9000. Tez mam zanizone taktowania pamieci - 166mhz (oryginalne 200mhz), ale w odroznieniu od kolegi wyzej NIE DA sie ich podkrecic. Po przeaktowaniu nawet o 1mhz pojawaija sie maje arty, a jesli przetaktuje o 5mhz to pojawiaja sie MEGA arty (tak jakbym podkrecil o wiele wiele wiecej) i to OD RAZU. Karta jest NONAME i zastanawiam sie nad biosem, ale nie wiem czy pomoze. Macie jakies sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matifor393 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Tez mam zanizone taktowania pamieci - 166mhz (oryginalne 200mhz), ale w odroznieniu od kolegi wyzej NIE DA sie ich podkrecic. :? Mógłbyś bardziej po polskiemu, bo nie moge zatrybić o co biega w tym zdaniu. Masz oryginalnie 166mhz czy 200mhz na pamiątkach w końcu :wacko: ??? Ja to rozumie tak że masz 166mhz a na radkach 9000 powinno być 200mhz o to biega?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 o to mu chodzi ze ma nołnejma i pamięci ma 166 mhz, a w firmówkach są 200 mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matifor393 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Acha...natomiast sprawa podkręcania to poprostu pamiątki się nie kręcą i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...