Skocz do zawartości
matifor393

Problem - Radeon 9000

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, mianowicie mam grafe Xpower Radeon 9000 128Mb 128bit - jakiś klon Shaphira tak mi kumpel mówi (troche liche taktowania, GPU-250,Mem-143 <_< ) i spokojnie się kręci na GPU-325 i Mem-190 B) Sobie coś w główce pomyślałem żeby zedytować bios i wgrać z podwyższonymi taktowaniami. Zapisałem bios na dyskietce i wgrałem po edycji.No i jak to przeważnie bywa okazało sie że grafa nie startuje.Myśle sobie- wgram oryginalny i bedzie ok, a tu... dyskietka coś nie czyta :mur: Co teraz zrobić??? Grafa nie startuje i nie mam skąd wziąźć oryginalnego pliku z biosem :cry:

Pomóżcie jakoś, gdzie znaleść? skąd wziąźć ten bios???Szukałem po całym necie nigdzie nie moge znaleść :cry:

Wiem że to grafa troche starawa, ale narazie nie stać mnie na nic lepszego :sad:

Piszcie tu albo na mail: matifor@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no... pytam bo nie wiem :unsure:

czyli który z:

http://www.techpowerup.com/bios/?search=9000&Submit=Search

będzie pasował?? Te pamiątki co mam to nie wiem jaka firma bo jakiś taki mają dziwny znaczek :huh:

Skoro nie wiesz jaka firma to jak my mamy wiedzieć??? :mur: Może lepiej napisz oznaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem coś więcej na temat tych pamiątek:

Mosel Vitelic’s 128-Mbit DDR SDRAM

V58C2128164SAT,

8Mx16 DDR SDRAM 4K Refresh 4 Banks,

125, 133, 143MHz,

TSOP

No i biosy z: http://techpowerup.com/bios to raczej nie pójdą :sad:

Dzięki za dotychczasowe rady, mam nadzieję że ktoś jeszcze coś wymyśli :wink:

Ludze może jak ktoś ma taką karte to niech zgra biosik i mi wyśle :smile2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta powróciła do życia :D Próbowałem z 10 różnych biosów :blink: - sam nie wiem na którym zadziałała.Zmieniłem taktowania na standard w pliku biosu przed wgraniem i poszło... ale nie do końca jest sprawna...posiadam 2 systemy XP i Me i pod Me nie chcą się sterowniki zainstalować :unsure: natomiast pod XP działa jak należy i kręci się tak jak za dawnych czasów :lol: I to na standardowych Catalystach 6.2 i Rivie Tuner.Widocznie będe musiał się przesiąść na only XP.

I jeszcze jedno co zauważyłem to że w:

Panel Sterowania/Ekran/Ustawienia/Zaawansowane/Opcje/Szczegóły

Wersja BIOS

Numer części BIOS

Data bios

pisze tylko "Niedostępne"

Co to może oznaczać i czy ma to jakiś wpływ na prace grafiki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej sluchajcie ja mam inny problem z Radkiem 9000. Tez mam zanizone taktowania pamieci - 166mhz (oryginalne 200mhz), ale w odroznieniu od kolegi wyzej NIE DA sie ich podkrecic. Po przeaktowaniu nawet o 1mhz pojawaija sie maje arty, a jesli przetaktuje o 5mhz to pojawiaja sie MEGA arty (tak jakbym podkrecil o wiele wiele wiecej) i to OD RAZU. Karta jest NONAME i zastanawiam sie nad biosem, ale nie wiem czy pomoze. Macie jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam zanizone taktowania pamieci - 166mhz (oryginalne 200mhz), ale w odroznieniu od kolegi wyzej NIE DA sie ich podkrecic.

:?

Mógłbyś bardziej po polskiemu, bo nie moge zatrybić o co biega w tym zdaniu.

Masz oryginalnie 166mhz czy 200mhz na pamiątkach w końcu :wacko: ???

Ja to rozumie tak że masz 166mhz a na radkach 9000 powinno być 200mhz o to biega??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi