Skocz do zawartości
bogas

Kopiowanie z FAT32 do Linuxa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy spod Linuxa (mam RedHata 8) można podejrzeć partycję Fat32 i otworzyć z niej plik albo skopiować go na partycję [brzydkie określenie na linuksa]a? Powolutku przerzucam się na Linuxa ale na partycjach fat zostało sporo plików potrzebnych mi do pracy a na myśl o przenoszeniu ich za pomoca dyskietki robi mi się niedobrze :(

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź. Wychodzi na to, że bede musiał nauczyć się wreszcie grzebać w konsoli, bo na razie to udało mi się tylko rozgryźć interfejs graficzny. Okazuje się, że przyzwyczajenia z Windowsa są w Linuxie zgubne :twisted: . A może da się podmontować partycję fat bez pomocy konsoli (jakieś narzędzie cy cuś?) albo zrobić automount (jak?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź. Wychodzi na to, że bede musiał nauczyć się wreszcie grzebać w konsoli, bo na razie to udało mi się tylko rozgryźć interfejs graficzny. Okazuje się, że przyzwyczajenia z Windowsa są w Linuxie zgubne  :twisted: . A może da się podmontować partycję fat bez pomocy konsoli (jakieś narzędzie cy cuś?) albo zrobić automount (jak?).

Można. W pliku /etc/fstab należy dopisać partycje windowsowe. Będą automatycznie montowane przy starcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! 

Czy spod Linuxa (mam RedHata 8) można podejrzeć partycję Fat32 i otworzyć z niej plik albo skopiować go na partycję [brzydkie określenie na linuksa]a? Powolutku przerzucam się na Linuxa ale na partycjach fat zostało sporo plików potrzebnych mi do pracy a na myśl o przenoszeniu ich za pomoca dyskietki robi mi się niedobrze  :( 

Pozdro

Do /etc/fstab dorzuć taką linijke

/dev/hdc1 /mnt/hdc1 vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,user,gid=1002,showexec,umask=0002,quiet 0 0

a następnie mount /mnt/hdc1 (albo coś innego niż hdc1)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ales mu tych parametrow dal gg :D A potem (jesli uzywasz kde) - utworz sobie Hard Drive link (cos takiego, nie pamietam teraz) i tam w opcjach wybierz sobie te partycje ktore wpisales do fstab i jakos nazwij ten "skrot". Bedziesz mial dostep do dyskow jak w Moim Komputerze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi