bogas Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Witam! Czy spod Linuxa (mam RedHata 8) można podejrzeć partycję Fat32 i otworzyć z niej plik albo skopiować go na partycję [brzydkie określenie na linuksa]a? Powolutku przerzucam się na Linuxa ale na partycjach fat zostało sporo plików potrzebnych mi do pracy a na myśl o przenoszeniu ich za pomoca dyskietki robi mi się niedobrze :( Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 wpisz w konsoli: mount -t vfat /dev/hdxx /mnt gdzie xx to nazwa dysku i nr partycji np. hda1 , hda2 itd. albo dopisz odpowiednie linie do pliku fstab.conf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogas Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Dzięki za podpowiedź. Wychodzi na to, że bede musiał nauczyć się wreszcie grzebać w konsoli, bo na razie to udało mi się tylko rozgryźć interfejs graficzny. Okazuje się, że przyzwyczajenia z Windowsa są w Linuxie zgubne :twisted: . A może da się podmontować partycję fat bez pomocy konsoli (jakieś narzędzie cy cuś?) albo zrobić automount (jak?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Dzięki za podpowiedź. Wychodzi na to, że bede musiał nauczyć się wreszcie grzebać w konsoli, bo na razie to udało mi się tylko rozgryźć interfejs graficzny. Okazuje się, że przyzwyczajenia z Windowsa są w Linuxie zgubne :twisted: . A może da się podmontować partycję fat bez pomocy konsoli (jakieś narzędzie cy cuś?) albo zrobić automount (jak?).Można. W pliku /etc/fstab należy dopisać partycje windowsowe. Będą automatycznie montowane przy starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Witam! Czy spod Linuxa (mam RedHata 8) można podejrzeć partycję Fat32 i otworzyć z niej plik albo skopiować go na partycję [brzydkie określenie na linuksa]a? Powolutku przerzucam się na Linuxa ale na partycjach fat zostało sporo plików potrzebnych mi do pracy a na myśl o przenoszeniu ich za pomoca dyskietki robi mi się niedobrze :( Pozdro Do /etc/fstab dorzuć taką linijke /dev/hdc1 /mnt/hdc1 vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,user,gid=1002,showexec,umask=0002,quiet 0 0 a następnie mount /mnt/hdc1 (albo coś innego niż hdc1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Ales mu tych parametrow dal gg :D A potem (jesli uzywasz kde) - utworz sobie Hard Drive link (cos takiego, nie pamietam teraz) i tam w opcjach wybierz sobie te partycje ktore wpisales do fstab i jakos nazwij ten "skrot". Bedziesz mial dostep do dyskow jak w Moim Komputerze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xequo Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 w mandrake'u 8 traktopel fat32 widac zaraz po instalacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...