Skocz do zawartości
gorky1000

Timingi

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

pamiec patriot 2x512 xblk idzie synchro z szyna czyli 240x11 timingi 2-3-2-5 mam zmienic na jakies inne? wydaje mi sie ze komp troche wolniej chodzi

Teoretycznie najlepiej gdy suma pierwszych 3 timingów jest równa (CAS, Ras2Cas, RasPrecharge) jest równa "Tras", czyli w Twoim przpadku 2+3+2=7. Wynikałoby z tego, że optymalne timingi dla Ciebie to 2-3-2-7. Tak na prawdę to kwestia testów i porównania wydajności na różnych ustawieniach (np. na Nforce2 najlepszą wydajność osiągało się po ustawieniu Tras na 10 lub 11 - niezależnie od innych timingów).

Skoro zmiana jest tak zauważalna to sprawdź lepiej parametr 1T (bo może przestawił Ci się na 2T, a to już spora różnica).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie najlepiej gdy suma pierwszych 3 timingów jest równa (CAS, Ras2Cas, RasPrecharge) jest równa "Tras", czyli w Twoim przpadku 2+3+2=7. Wynikałoby z tego, że optymalne timingi dla Ciebie to 2-3-2-7. Tak na prawdę to kwestia testów i porównania wydajności na różnych ustawieniach (np. na Nforce2 najlepszą wydajność osiągało się po ustawieniu Tras na 10 lub 11 - niezależnie od innych timingów).

Skoro zmiana jest tak zauważalna to sprawdź lepiej parametr 1T (bo może przestawił Ci się na 2T, a to już spora różnica).

1T jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

pamiec patriot 2x512 xblk idzie synchro z szyna czyli 240x11 timingi 2-3-2-5 mam zmienic na jakies inne? wydaje mi sie ze komp troche wolniej chodzi

Musisz potestowac i sam sobie odpowiedziec jakie timingi beda najlepsze. Polecam SPi do testow wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

nie mow mi ze widzisz roznice w dzialaniu komputera / systemu przy roznych timingach ? :lol:

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak kiedys serwisant mi opowiadal, jak to klient przyszedl do sklepu zareklamowac monitor, ktory to rzekomo mial 90MHz odswiezanie zamiast 100 jak ustawial. Przyniosl go wlaczyl i pokazujac palcem mowi o widzi Pan ....

2 serwisantow, szef, 2 handlowcow i jakis klient nie widzieli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi