albercikk Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Witam Chciałbym aby sprzęt który zakupie był cichy, więc prosze o pomoc. 1. Pierwsza sprawa Chciałbym zamontować kilka cichych wiatraków w tej oto budzie: Chieftec Midi Tower BH01B-B-B Tylko że ona nie ma chyba nawiewu z przodu tylko z boku/przodu. Tu są foty http://www.chieftec.de/?page=products_show...d=1&language=de Czy to jest dobre rozwiazanie, przepływ powietrza będzie ok ? co o niej sądzicje ? ta buda ma takie miejsce na wiatrki 1 x 120mm tył, 2 x 92mm w bocznym lewym panelu 3 x 92mm w bocznym prawym panelu wykożystać wszystkie miejsca na wichry, jak byście zrobili ? Polecicie mi jakieś dobre ciche wiatraki do tej budy no i żeby cena mnie nie zabiła :) 2. AMD Sempron 3000 – jakie chłodzenie do tego, będzie krecony, zależy mi na ciszy cena do 150 zł, chyba żę warto więcej ? 3.Zmiana chłodzenia na chipe DfI Lamparty UT NF4 Ultra-D co polecacie aby było ciszej? a. Pasywne. b. Aktywne 4.Geforce PCI-E 6800 GS także zmiana chłodzenia. a. Pasywne. b. Aktywne 5. A może chłodzenie wodne tylko troche się boje wody w kompie więc musi być dobre i bezpieczne, ale to chyba fortuna? Pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2006 przez albercikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Forum co kupić jest przeznaczone na wszystkie dyskusje/flejmy na temat wyboru, wyższości jednego produktu nad drugim. Tematyka tego działu to: * Procesory * Płyty główne * RAM * Karty graficzne * Gotowe zestawy Forum nie jest przeznaczone do dyskusji o wyborze: laptopów, zasilaczy, myszek i klawiatur itp Wszelkie pytania o konkretny produkt, problemy z nim związane, porady itp. należy kierować w odpowiednim dla produktu dziale tematycznym Ludzie są ślepi czy widzą tylko to co chcą?? Nie ten dział :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Ludzie są ślepi czy widzą tylko to co chcą?? Nie ten dział :evil:ok, masz racje, przepraszam, jak to teraz przenieść ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 ok, masz racje, przepraszam, jak to teraz przenieść ?Przy pierwszym poście guzik raport albo zgłoś, napisz że prosisz o przeniesienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Przy pierwszym poście guzik raport albo zgłoś, napisz że prosisz o przeniesienie.Dzięki, ktoś mnie już wyręczył, na przyszłość będe pamiętał. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) Witam Chciałbym aby sprzęt który zakupie był cichy, więc prosze o pomoc. 1. Pierwsza sprawa Chciałbym zamontować kilka cichych wiatraków w tej oto budzie: Chieftec Midi Tower BH01B-B-B Tylko że ona nie ma chyba nawiewu z przodu tylko z boku/przodu. Tu są foty 1967264[/snapback] 2. AMD Sempron 3000 – jakie chłodzenie do tego, będzie krecony, zależy mi na ciszy cena do 150 zł, chyba żę warto więcej ? Thermaltake BigTyphoon 4 in 1 3.Zmiana chłodzenia na chipe DfI Lamparty UT NF4 Ultra-D co polecacie aby było ciszej? a. Pasywne. b. Aktywne do wyboru do koloru 1967264[/snapback] 4.Geforce PCI-E 6800 GS także zmiana chłodzenia. a. Pasywne. b. Aktywne ZALMAN VF700-Cu/AL lub jak masz kasę to Thermalright V1 - Ultra jak masz czas to poczekaj na Evercool Turbo2 lub Arctic Cooling Accelero 5. A może chłodzenie wodne tylko troche się boje wody w kompie więc musi być dobre i bezpieczne, ale to chyba fortuna? Pozdrawiam olej wodne za dużo z nim kłopotów Ludzie są ślepi czy widzą tylko to co chcą?? Nie ten dział :evil: CZEGO SIę „Młokosie” :lol: CZEPIASZ :lol2: PS. Grzechu_1990 zmień avatar http://forum.purepc.pl/index.php?showuser=14218 (Dołączyła: 22-Kwiecień 04) Edytowane 20 Lutego 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 1x Fander 120mm „wywiew” powietrza z budy 3xFander 92mm(1x nawiew na dysk-i twarde 2x nawiew na CPU, GPU o te chodzi ? http://www.hipermax.pl/product_info.php?cP...products_id=759 http://www.hipermax.pl/product_info.php?cP...products_id=758 cholerka troszke to kosztuje, czy jest sens kupwoać coś tańszego ? Thermaltake BigTyphoon 4 in 1ok, rozumiem że ten Thermaltake będzie o wiele lepszy od poniższych, a co o nich sądzisz? (będe krecił i wymagam ciszy) Arctic Cooling Freezer 64 Pro ARCTIC COOLING FREEZER 4 Arctic Silencer 64 Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam P.S. wszyscy się zgadzają z cavarr-em, moze ktoś ma inne propozycje i pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) Fryzjer tańszy, a różnica to około 3-4 stopnie. Wersja "eco": CPU-Freezer 64 (PRO) 66zł GPU-Pentagram XC-80Cu lub Zalman VF 700Cu 100-120zł NB-jak wejdzie to zalman 47 15zł Obudowa: -Fander 120mm lub 92mm 34zł lub 39zł -Zalman F2 92mm 20zł -Revoltec AirGuard 80/92.120 20,25,30zł -Arctic Cooling AF 80/92/120mm 20,25,30zł -Coolink 80/92/120mm 25-50zł -NoiseBlocker 80/92/120mm 35-50zł Tu możesz wybierać w wiatrakach do budy Edytowane 20 Lutego 2006 przez Bobslej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Fryzjer tańszy, a różnica to około 3-4 stopnie.Pewnie to dużo, bardzo ograniczy to O/C procka? ..........ciach Obudowa: -Fander 120mm lub 92mm 34zł lub 39zł -Zalman F2 92mm 20zł -Revoltec AirGuard 80/92.120 20,25,30zł -Arctic Cooling AF 80/92/120mm 20,25,30zł -Coolink 80/92/120mm 25-50zł -NoiseBlocker 80/92/120mm 35-50zł Tu możesz wybierać w wiatrakach do budy Te wiatraki prezentują podobny poziom/głośność ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Pewnie to dużo, bardzo ograniczy to O/C procka?no OC procka to za bardzo nie ograniczy więc możesz śmiało kupować AC, ale pamiętaj Thermaltake BigTyphoon to przyszłościowy produkt :) i wraz z z wzrostem napięcia i częstotliwości procesora jego przewaga rośnie :) Te wiatraki prezentują podobny poziom/głośność ?Z czego wiem to między tymi coolerkami jest oduża różnica w poziomie głośności :(, więc polecam Fanderki u mnie się świetnie spisują :) ale jak je pierwszy raz włączyłem myślałem lipa :(, ale teraz mogę Ci je polecić z czystym sumieniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) no OC procka to za bardzo nie ograniczy więc możesz śmiało kupować AC, ale pamiętaj Thermaltake BigTyphoon to przyszłościowy produkt :) i wraz z z wzrostem napięcia i częstotliwości procesora jego przewaga rośnie :) Z czego wiem to między tymi coolerkami jest oduża różnica w poziomie głośności :(, więc polecam Fanderki u mnie się świetnie spisują :) ale jak je pierwszy raz włączyłem myślałem lipa :(, ale teraz mogę Ci je polecić z czystym sumieniem oK, wiatraczki biorę Fader-y (zależy mi na ciszy) 1.A co do chłodzenia procka to ja mojego Semprona 3000 będę chciał kręcić, ale rozsądnie, tak żeby zachować dużą stabilność, więc możę ten AC starczy ? 2. jeszcze jedno z tych trzech: a.Arctic Cooling Freezer 64 Pro b.ARCTIC COOLING FREEZER 4 c.Arctic Silencer 64 jedynka będzie najwydajniejsza ? 3.a co z głośnością bo czytając fora Tweak i Pclab przeczytałem opinie jednego z Forumowiczów (który składa kompy) że teraźniejsze Frezery 64 Pro mają o wiele głośniejsze wiatraki. Pozdrawiam Edytowane 21 Lutego 2006 przez albercikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 oK, a wiatraczki biorę Fader-y (zależy mi na ciszy) A co do chłodzenia procka to ja mojego Semprona 3000 będę chciał kręcić, ale rozsądnie, tak żeby zachować dużą stabilność, więc możę ten AC starczy ? Pozdrawiam Jeśli chodzi ci o Frezera to tak 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 oK, wiatraczki biorę Fader-y (zależy mi na ciszy) 1.A co do chłodzenia procka to ja mojego Semprona 3000 będę chciał kręcić, ale rozsądnie, tak żeby zachować dużą stabilność, więc możę ten AC starczy ? 2. jeszcze jedno z tych trzech: a.Arctic Cooling Freezer 64 Pro b.ARCTIC COOLING FREEZER 4 c.Arctic Silencer 64 jedynka będzie najwydajniejsza ? 3.a co z głośnością bo czytając fora Tweak i Pclab przeczytałem opinie jednego z Forumowiczów (który składa kompy) że teraźniejsze Frezery 64 Pro mają o wiele głośniejsze wiatraki. Pozdrawiam ODP. 1 tak wystarczy ODP. 2 Arctic Cooling Freezer 64 Pro, gdyż Arctic Cooling Freezer 64 raczej teraz nie kupisz. ODP. 33 Tak zgadza się, ale nieznacznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) Dzięki za info, więc raczej wezmę tego "Freezer-a 64 Pro". 1. Chyba że jest coś cichszego i o podobnej wydajności tak do 100 zł.... 2.Mozę bym się szarpnął na coś droższego o podobnej lub lepszej wydajności oraz sporo cichszego, jakieś propozycje ? 3. Czy ten Thermaltake BigTyphoon 4 in 1 spełnia warunki punktu 2. 4.Czy głośność tego Freezera jest odczuwalna i będzie się wyróżniał na tle: Fader-y do Budy x4 ZALMAN VF700-Cu/AL na grafikę 6800GS Spire VGA Cooling CF201 na Chipset “DFI LP NF4 Ultra-D” Zasiłka: Areocool Aeropower Black Line 450W (prawdopodobnie ten) Dysk: mały(max 160 Gb) i cichy szybki dysk (nie wiem jeszcze jaki) 5. Czy to wszystko razem będzie w miarę ciche ? Edytowane 21 Lutego 2006 przez albercikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 ponawiam prośbe o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 wszystko zostało już powiedziane więc po co drążyć temat ;) odp. 1 nie ma odp. 2 Thermaltake BigTyphoon odp. 3 tak odp. 4 nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie bo nie posiadam Freezera, ale raczej nie poszukaj jakiejś innej zasiłki wybierz sobie: Samsung Sp 160gb Sata II NCQ lub Seagate Barracuda 7200.9 160GB odp. 5 raczej tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reinexen Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Dobry zasilacz też się przyda. Ja nie wybierałbym Big Typhona. Jak chcesz ciszy, to lepiej chyba wypali Tower z zamontowanym Fanderkiem 92mm Jeśli chodzi o dysk to chyba najlepiej Samsung 2004C z silnikiem nidec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) wszystko zostało już powiedziane więc po co drążyć temat ;) odp. 1 nie ma odp. 2 Thermaltake BigTyphoon odp. 3 tak odp. 4 nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie bo nie posiadam Freezera, ale raczej nie Ok dzieki za info, w takim razie Freezer lub Thermaltake BigTyphoon, muszę to przemysleć, a raczej przeliczyć pieniądze ;) poszukaj jakiejś innej zasiłkiCzyli nie polecasz tego Aerocola ? dlaczego, masz jakieś złe doświadczenia, bo ta zasiłka jest chwalona i nawet w jakimś teście był bardzo głaskany( chyba 350-tka Aerocoola). wybierz sobie: Samsung Sp 160gb Sata II NCQ lub Seagate Barracuda 7200.9 160GBa który szybszy i czy różnica jest duża. a który cichszy i czy różnica jest duża. Dobry zasilacz też się przyda. Ja nie wybierałbym Big Typhona. Jak chcesz ciszy, to lepiej chyba wypali Tower z zamontowanym Fanderkiem 92mm Jeśli chodzi o dysk to chyba najlepiej Samsung 2004C z silnikiem nidec Oki, jaki zasilacz, ten Aerocool jest zły ? Z tym pasywnym chłodzeniem to przy O/C procek wytrzyma, nie będzie za ciepły ? Co od dysku to wolał bym mniejszy, czy 80-tka Samsunga też jest na silniku Nidec ? Pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2006 przez albercikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Ja wczoraj poskładałem nowy sprzęt (podpis). Chłodzenie - proc - na razie boxowy wentyl 3000rpm (czekam na Ninja), grafa - CM CoolViva, Buda - tył Fander 120 (ustawiony na 1200rpm), lewy bok 2xFander 92 (po 1100rpm). Chłodzenia HDD na razie nie potrzebuję - jeden dysk. W tej chwili w spoczynku temperatura procka 29-31, w stresie 37 stopni. Grafa trochę więcej - ram 39, rdzeń 43-45. Wyniki z ASUS Probe, ale z grubsza potwierdzone pirometrem. Szum - no niestety słychać tego boxa z Athlona, ale nie jest to męczące - szum nagrywarki DVD jest głośniejszy. Jak przyjdzie Ninja to spróbuję pokręcić trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...