jhlkjvshl Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Jak w tytule. Postanowilem zmienic zasilacz. Sprzęt: AMD athlon xp 1700+(zamierzam go podkrecic, ale nie na tym moim zasilaczu) Nivida GF4- 440se 128 bit 64MB 768 RAM 1 DVD 1 wypalarka plyt CD Chcialbym podkrecic procesor z 1,47 GHz na więcej, udało mi się podkręcic juz do 2 GHz, ale komp mi sie wylaczyl po 10 min. Teraz wiem ze to bylo prwie samobojstwo na takim zasilaczu. na naklejce jest napisne 300 W teraz napiecie/natezenie 3,3V/14A 5V/30A 12V/8A(!!) Drugim powodem dla ktorego zmieniam zasilacz jest halas. (modecom kolegi wydaje sie cichutki) Doradzcie jaki zasilacz kupic do 180 zł-200. Jakiej mocy bym potrzebowal, chce podkrecic procek. Z góry dzięki za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziu Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Napisz jaką masz płytę główną. Wstępnie przekieruję Cię do tematu o podobnym charakterze: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=185840 Proponowane tam zasilacze powinny Cię zadowolić B) (szczególnie Huntkey). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jhlkjvshl Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Moja płyta główna- MSI KT3V VIA KT33 FSB 333 Co myślicie o mode com MC- 400 ?? Edytowane 19 Lutego 2006 przez jhlkjvshl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziu Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Moja płyta główna- MSI KT3V VIA KT33 FSB 333 Co myślicie o mode com MC- 400 ?? Do tej płyty przydałby się zasilacz ATX1.3. Ten ModeCom jest OK (ale ATX2.0), chociaż lepszy jest Huntkey HK-350AP (także ATX2.0). A może używany zasilacz :rolleyes: ? Strasznie mi tu pasuje Fortron FSP350-60MDN B) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jhlkjvshl Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 A ATX 2.0 mi nie pojdzie na tej plycie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziu Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 A ATX 2.0 mi nie pojdzie na tej plycie??Zasilacz ATX2.0 będzie działał - chodzi głównie o to, jak się będzie w danych warunkach zachowywał. Twoja płyta zasila procek z linii 5V. W zasilaczach zgodnych z ATX2.xx linie 3.3V i 5V są znacznie słabsze (na potrzeby mocniejszej linii 12V) niż w zasilaczach zgodnych z ATX1.3. Jeżeli podkręcisz Athlona na 2GHz i jeszcze zwiększysz mu napięcie zasilania, to linia 12V podskoczy w stronę 13V (napisałem tylko o negtywnym zjawisku; nie jest to opis, jak zasilacz reguluje napięcia podczas obciążenia). Wspomniałem o używanym Fortron'ie, ponieważ byłby idealny do Twojej konfiguracji. Jest tani, solidny i wystarczająco uniwersalny. Z nowych zasilaczy mogę polecić Tagan'a TG380-U01 (bardzo uniwersalny zasilacz, ale jego cena oscyluje wokół 230zł :sad: ), Chieftec'a HPC-360-302DF (ale chyba nie jest już dostępny w sprzedaży i nadaje się bardziej do "starszych" kompów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jhlkjvshl Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) Jakie jeszcze zasilacze bylyby dobre pod moja plyte i dadawaly sie do podkrecenie procesora?? MAm procesor na socket A Edytowane 20 Lutego 2006 przez jhlkjvshl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziu Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Jakie jeszcze zasilacze bylyby dobre pod moja plyte i dadawaly sie do podkrecenie procesora?? MAm procesor na socket A Uogólniając, do Twojego obecnego konfiga nada się praktycznie każdy firmowy zasilacz ATX1.3 z prawdziwymi 300W. Zaproponowałem ciekawsze pozycje wśród zasilaczy za kwotę, jaką chciałeś przeznaczyć na zakup. Cały czas proponuję także zakup Fortron'a FSP350-60MDN (oczywiście na Allegro). PS O tym, że masz procesor pod Socket A wiadomo od pierwszego posta :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jhlkjvshl Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Uogólniając, do Twojego obecnego konfiga nada się praktycznie każdy firmowy zasilacz ATX1.3 z prawdziwymi 300W. Zaproponowałem ciekawsze pozycje wśród zasilaczy za kwotę, jaką chciałeś przeznaczyć na zakup. Cały czas proponuję także zakup Fortron'a FSP350-60MDN (oczywiście na Allegro). PS O tym, że masz procesor pod Socket A wiadomo od pierwszego posta :wink: . Spoko :wink: Chyba kupie Aerocool aeropower 350W. To chyba dobry wybor...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Spoko :wink: Chyba kupie Aerocool aeropower 350W. To chyba dobry wybor...... Ja brałbym fotrona 350 - zaoszczędzisz dużo kasy, przy czym będziesz miał niezły zasilator. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Resztę możesz przeznaczyć np. na jakąś czystą ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...