POSEK Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Witam , mam trudne pytanie , chce kupić jakąś atramentówke kolorową do 500zł, jednak niemoge się zdecydować jaka , dużo osób poleca mi Canon PIXMA iP4200 ,ale czy to dobry wybór? , czy niebede miał problemów z zakupem tuszu do niej ? Czy tusze te idzie samemu regenerować ? Interesuje mnie drukarka ,która starczy mi na długo i niebede musial co chwile regenerować tuszy ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Witam , mam trudne pytanie , chce kupić jakąś atramentówke kolorową do 500zł, jednak niemoge się zdecydować jaka , dużo osób poleca mi Canon PIXMA iP4200 ,ale czy to dobry wybór? , czy niebede miał problemów z zakupem tuszu do niej ? Czy tusze te idzie samemu regenerować ? Interesuje mnie drukarka ,która starczy mi na długo i niebede musial co chwile regenerować tuszy ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Mam tą drukarkę i jest świetna. Bardzo dobre kolory, możliwość drukowania na płytach CD/DVD, tanie materiały eksploatacyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 ja teraz sam kupuje drukarke i to co ja moge polecic to z rynku wtornego hp 970 cxi - tusze mozna samemu regenerowac, wychodzi tanio jak barszcz - czarny 42 ml pojemnosci, drukarka nie do zajechania, dodatkowo ma modul do drukowania obustronnego, jakosc wydruku bdb, system photo ret III. Ja sobie kupie napewno jakas z serii 900 hp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jecku Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) a ja mam urzadzenie wielofunkcyjne Lexmark x3300 i wszystko elegancko smiga :D EDIT: Kosztuje okolo 250 zł :] Edytowane 20 Lutego 2006 przez Jecku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Ja mam HP'ka, wsio oki, ale bierz Canona o ktorym piszesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Forum co kupić jest przeznaczone na wszystkie dyskusje/flejmy na temat wyboru, wyższości jednego produktu nad drugim. Tematyka tego działu to: * Procesory * Płyty główne * RAM * Karty graficzne * Gotowe zestawy Forum nie jest przeznaczone do dyskusji o wyborze: laptopów, zasilaczy, myszek i klawiatur itp Wszelkie pytania o konkretny produkt, problemy z nim związane, porady itp. należy kierować w odpowiednim dla produktu dziale tematycznym Czy widzicie tu gdzieś napisane drukarki?? Nie ten dział <_< Bierz canona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POSEK Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 hmm sorki , może faktycznie nie ten dział, ale jestem nowy i niepotrafiłem sie połapać :) Więc piszecie ze ta pixma 4200 jest dobra , czytalem duzo komentarzy i wszytkie sa zadowolające , miałem już kilka HPków ale mi sie znudzily bo schodza na psy , wiec zmieniam marke :) ,a czy da sie z tej drukarce regenerować tusze samemu , czy jest to jakieś zaawansowane ? , bo w HPkach szlo okolo zrobic jakies 6 zastrzyków :D niewiem jak w CANONACH , aha i czy jest oszczedna ??? Czekam na wasze odpowiedzi , Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POSEK Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Kupiłem wkońcu CANON PIXME IP 4200 i nieżałuje , jest ona dosyć duża i ciężka :) ale fotki wychodzą z niej superowe , najbardziej mnie zaskoczyła jej cicha praca y szybkość , jedynie jaka wada i to chyba nie tylko w CANONAch to to że w startowych pojemnikach jest tylko 50% tuszu , mam nadzieje że starczy mi to do czasu aż wejdą na rynek zamienniki , bo ceny orginałów wachają sie w granicach 50zl Pozdrawiam i dzieki za wybór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 ja mam troche w innym przedziale cenowym drukare (ip1500) i już w życiu nie wezme canona same problemy z softem, windows często nie znaduje drukarki :/ miałem kiedyś hp610c i jak by działa to bym wrócił do niej spowrotem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 ja mam troche w innym przedziale cenowym drukare (ip1500) i już w życiu nie wezme canona same problemy z softem, windows często nie znaduje drukarki :/ miałem kiedyś hp610c i jak by działa to bym wrócił do niej spowrotem... ale drukować dobrze drukuje?? ja właśnie mam uraz do hp, miałem jedną i miesiac po gwarancji padła mi, dodatkowo same problemy z softem, ciagle 'gubil' ja system <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POSEK Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Kupiłem wkońcu CANON PIXME IP 4200 i nieżałuje , jest ona dosyć duża i ciężka :) ale fotki wychodzą z niej superowe , najbardziej mnie zaskoczyła jej cicha praca y szybkość , jedynie jaka wada i to chyba nie tylko w CANONAch to to że w startowych pojemnikach jest tylko 50% tuszu , mam nadzieje że starczy mi to do czasu aż wejdą na rynek zamienniki , bo ceny orginałów wachają sie w granicach 50zl Pozdrawiam i dzieki za wybór Jestem tylko ciekawy kiedy wyjdą zamienniki do tej drukary i jak długo podrukuje na startowych tuszach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 ja polecam Epson Stylus Photo R300, jak dla mnie lepsza od iP4200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 zgodził bym sie z toba jeśli chodzi o R220 ale... z tego co wiem w R300 nie istnieje prawie problem pobierania tuszu przy każdym włączeniu drukarki do dysz, co w innych powodowało spore straty w kartridżach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 problem istnieje w tańszych modelach epsonów właśnie to pobieranie tuszu jest denerwujące, w ciągu uzytkowania jednego kompletu drukarka potrafi zeżreć 20-30% tuszu przy rozruchu i dlatego musi być prawie non stop włączona, co jest kompletnym bezsensem... wiem tylko że napewno w R300 pozbyto się prawie tego problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 mam kontakt z ludźmi z dużego serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego i taka jest ich opinia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POSEK Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Drukowałem juz kilka fotek na tym CANONIE pixma 4200 i są tak choby z fotolabu ,aha i niejest to prawda że jest 50% zawartosci tuszu w katridzu jest normalnie 100 ino że kilka procent idzie na głowice. drukarka jest super ale mam inne pytanie , bo ostatnio druklem znajomemu 10 ston A4 okladek i w programie pokazalo mi tak jakbym mial ino 80% czerwonego a pozostale tusze to mają po 100% , ale jak oglądalem te pojemniczki z tuszem (przezroczyste) to według mnie jest tam jakieś 98% tuszu w każdym i w czerownym tak samo to niewiem czemu mi tak wyświetla , :D , mam nadzieje że niebedzie takiej sytuacji że w pojemnikach będe mial 50% tuszu a drukarka mi napisze że mam już brak :) bo tam są jakiec CHIPY wbudowane na te katridze może one jakoś błędnie działają :) Pozdrawiam a właśnie zapomniałem zapytać, czy opłaca sie napełniać te katridze tuszem SIC bo jest jakiś taki na allegro ale niewiem czy to niespowoduje zatkanie głowicy , bo z głowcią to trudno by było nawet niewiem gdzie taką kupić i za ile jest :), chyba lepiej bede kupowal orginalne canony narazie są tak po niecale 45 zl za sztuke x5 to mnie wyjdzie kolo 240zł :) ale mam nadzieje że stanieją wkoncu to nowa drukarka Edytowane 15 Marca 2006 przez POSEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) ja bym tam chyba nie lał takich wynalazków... canony są bardzo czułe na nieorginalne tusze u mnie jest już firma która napełnia kartridźe do tej drukarki za 20 zł komplet, ale cos mi się zdaje że ten tusz to z tym nowym ChromaLife 100 ma niewiele wspólnego a co do zużycia kartridźy to drukarka napewno zasygnalizuje brak tuszu mimo iż jeszcze troche go bedzie, służy to temu by do czasu wymiany cały czas dysze i głowica miały kontakt z atramentem i nie zasychały na obniżke cen raczej nie licz, ja użytkuje jeszcze dziadunia hp690c i tusze nadal są w tych samych co na początku kosmicznych cenach po ok. 100 zł za sztuke, zamienniki po ok 60-70 zł za sztuke, a drukarka ma już z 10 lat Edytowane 15 Marca 2006 przez peepe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) ja użytkuje jeszcze dziadunia hp690c i tusze nadal są w tych samych co na początku kosmicznych cenach po ok. 100 zł za sztuke, zamienniki po ok 60-70 zł za sztuke, a drukarka ma już z 10 lat moj dziadek zaczal juz krzywo pobierac papier... te gumowe rolki juz troche stracily na swojej przyczepnosci i przecieranie ich cudami niewiele pomaga :( a co do canonow??? az tak slabe dysze maja? rekord u kumpla w akademiku na IP4000 to prawie 40 tyś stron zanim zdechla (masowy wydruk wszelkich prac) na najtansszym atramencie jaki tylko dalo sie wlac... kolega juz na IP1000 (ten najnizszy model... nie jestem pewien oznaczenia) zrobil kolo 8 tyś stron :D (rowniez leje co sie da... no może nie sika do środka :P) chociaz ja na moim IP2000 obserwuje spadek jakosciu druku na badziewnym atramencie (blady druk, postrzępione trzcionki i coś w stylu smugi za literami)... zamowilem teraz atrament Lysona (coparawda do epsona, bo innego pakowanego po 200ml nie znalazlem... :( ...ale mam nadzieje, ze ruszy... (dam sobie obie głowy uciąć, że i tak bedzie 10X lepiej niż na atramentach po 2PLN z allegro). Edytowane 16 Marca 2006 przez seraphine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) to jeszcze dla użytkowników iP4200 znalazłem to http://pc.emarket.pl/pricelist/Item.Option...ename=Atramenty cena bardzo kusząca, więc chyba nie ma co bawić sie w dolewki i inne takie :) Edytowane 16 Marca 2006 przez peepe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 to jeszcze dla użytkowników iP4200 znalazłem to http://pc.emarket.pl/pricelist/Item.Option...ename=Atramenty cena bardzo kusząca, więc chyba nie ma co bawić sie w dolewki i inne takie :) czy IP4200 maja zintegrowane głowicę razem z nabojami (tak jak w ip1600 i ip2200), czy tylko dołożono chipy?... bo jeżeli dołożono tylko chipy, to nawet bym tego wynalazku nie bral pod uwagę... do epsona przynajmniej można kupic resetery i chipy samoresetujace i jest dużo większy wybor atramnetow lepszych gatunkowo... wiec w tym momencie canon moim zdaniem przesadzil chyba z tą "modernizacją" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 w iP4200 głowica jest na stałe w drukarce, a do tuszy dołożono chipy pewnie będą i resetery do tego canona, kwestia czasu... osobiście również uważam, że epson to lepszy wybór, ale co do zamienników to... jeśli ktoś chce dobre fotki drukować to radze na oryginałach, np do serii Stylus photo R200, R220, R300 są niestety droższe niż do tego canona, ale jakośc wydruków lepsza foty na zamiennikach w epsonie po ok roku są tak wyblakłe że szkoda nawet tych paru złotych na te tusze i papier... nadają sie do kosza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 foty na zamiennikach w epsonie po ok roku są tak wyblakłe że szkoda nawet tych paru złotych na te tusze i papier... nadają sie do kosza nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedys dawno temu w c(h)ipie byla prezentacja systemu stalego zasilania do epsonow, a przy okazji alternatywnych atramentow... szukalem ostatnio do mojej pierdziawki canona lepszego atramentu, bo blado to juz teraz drukuje :/ i wrocilem do tego artykulu... tam uzywali atramentow Lysona (seria fotonic), na stronie producenta znalazlem jeszcze kilka rodzajow, w tym takie co niby są optymalizowane pod katem trwalosci... do tuszy i drukarek epsona producent udostepnia tez profile, wszytko wyglada w miare cacy... jedyny problem polega na ty, ze w Polsce te atramenty sa sprzedawane w stosunkowo duzych i drogoch opakowaniach... ale i tak to się chyba oplaca... na allego 2 osoby sprzedaja atramenty tej firmy, ale tylko serię "office" (do fotek, to się raczej nie nadaje). Poza tym, tych atramentow jest tyle rodzajow, ze mozna kociokwiku dostac... roznia sie nasyceniem barwnika, albo jeszcze czyms innym nawet w obrebie jednej serii... jezeli ktos z was jest w miarę kumaty w tej materi, to moze by to przejrzal i sie co-nieco wypowiedzial na ten temat? http://www.lyson.com http://www.gelex.pl <-- tu znalazlem chyba najwiekszy wybor tych atramentow w Polsce (stronka troche niezorganizowana :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 słyszałem że z tych z allegro do Epsonów dobre są PrintLab, ale tylko słyszałem osobiście nie widziałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) słyszałem że z tych z allegro do Epsonów dobre są PrintLab, ale tylko słyszałem osobiście nie widziałem... do canonow bedzie lepsze wszysko... wczoraj do swojego wlalem stary atrament InkTeka (kupiony 2 lata temu z przeznaczeniem do uzupełaniania HP serii 600) i powiem, że dduk wygląda o wieeeeeeeeleeeeeeee lepiej. jak sie zapre, to zrobie skany porownawcze i zaloze topic odnosnie zamiennkow :mur: Edytowane 17 Marca 2006 przez seraphine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 no to sie zaprzyj! :) czekamy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POSEK Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 to jeszcze dla użytkowników iP4200 znalazłem to http://pc.emarket.pl/pricelist/Item.Option...ename=Atramenty cena bardzo kusząca, więc chyba nie ma co bawić sie w dolewki i inne takie :) Dzieki za namiar, szukałem jakiegoś sklepu w internecie z tanimi tuszami ale nie pomyślałem o emarkecie. Co do uzupełniania tuszy to raczej niebede je napełniać jakimiś dziwactwami, jak za 40zl to niesą aż takie drogie , drukuje fotografie i wychodza bardzo super, wiec bede sie lepiej czymać przy orginałach CANONach , po 2 słyszałem że na zamiennikach sie czesto głowice zapychają , a z tą głowica to by było trudno , bo ciężko taką dostać , a cena napewno by była szokująca :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peepe Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) POSEK a te fotki to drukujesz na papierze canona czy na jakimś innym tańszym... ciekawe jak wychodzą foty na innych papierach, sprawdzałeś? a skoro już przetestowałeś co nieco na tej drukarce to podziel sie spostrzeżeniami, chodzi mi np o to czy jak drukujesz w dupleksie to jest słabsza jakość jak piszą niektórzy? jak tam z drukiem na cd-ekach? prawda że troche sie namyśla zanim zacznie wydruk? i warczy przy wciąganiu papieru? szybkośc druku sie zgadza z tym co podaje producent? Edytowane 18 Marca 2006 przez peepe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) no to sie zaprzyj! :) czekamy :) prosze bardzo: scan wydruki tekstu byly robione w trybie "max jakości" i z ustawieniem "papier wysokiej rozdzielczosci" (ustawenie teo tpu nosnika blobuje tryb dwustronny, ale za to poprawia rozdzialczosc czcionek) czcionka na fotce ma rozmiar 12 (na obu scanach). wydruki koloru nie byly wykonywane w warunkach jednakowych - allegro byl robiony w sredniej jakosci i ustawiony jako normalny papier, scan atramentu do hp na max jakosci i z opcja "papier wysokiej rozdzielczosci". wydruk z PDFa. chodzolo mi tutaj glownie o pokazanie "rozplywania sie " czarnego atramentu. mimo, ze na kolorowym wydruku o wysokiej jakosci drukarka napluła tyle atramentu, ze prawie przemokło, to czarny rozpłynał się o wiele mniej. pliczki polecam ogladac z uzyciem PAINTA (wtedy widac wszystkie szczegoly druku). aha... w sumie nie moge miec zastrzerzen do kolorowego atramentu typu "allegro", bo kryje calkiem spoko, i nie rozplywa sie... ale czarny to IMO fatalizm... szukalem dogrego atramentu do wydruku pracy magistersiekiej... wiec zalezalo mi, aby to naprawde jakos wygladalo. male ostrzerzenie!!! jakby komu przyszlo do glowy uzywac atramentow inkteka do canonow/epsonow ...ich stosowanie na dluzsza mete powoduje zasychanie glowic (sprawdzone doswiadczalnie). Edytowane 19 Marca 2006 przez seraphine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 kurde nie spodziewałem sie ze bedzie az taka roznica!! ja mam ip1500 i dales mi do myslenia z atramentem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seraphine Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 kurde nie spodziewałem sie ze bedzie az taka roznica!! ja mam ip1500 i dales mi do myslenia z atramentem.... no wlasnie jak na poczatku zaczolem uzywac zamiennikow, to tez bylem w siodmym niebie... wszystko wygladalo prawie jak na oryginale... to wyglada tak, jakby uzywanie badziewnego atramentu wywieralo skutek dopiero po dluzszym okresie... przerazilem sie, jak wyjalem dokumenty drukowane pol roku temu... mam wrazenie, ze tanie atramnety zostawiaja jakies osady w glowicy, albo cos w tym stylu... osobiscie juz chyba nie wloze zamiennika do drukarenki... przerzucam sie na nabijanie. w poniedzialek powinna przyjsc przesylka z butelkowanym atramentem, a mam do druku jakies 300-400 stron. zobacze jak sie ten wynalazek co zamowilem sprawuje i jak bedzie ok, to dam cynka. a jak bedzie bieda... to trudno... bede jechal az drukarka padnie (gwara jeszcze jest :D), bo juz nie mam pomyslu. moze wystarczy raz na jakis czas zalozyc naboj z lepszym atramentem, zeby sie glowica oczyscila... ale to tez nie jest wyjscie. poprosu trzeba potestowac rozne butelkowane atramenty "bardziej znanych" firm i wybadac, ktore sa przyzwoite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...