piotras82_w Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Witam. Nie będę zakładał nowego wątka (bo i sprawa dosyć trywialna), więc zapytam na łamach tego: Wczoraj znajomy zadał mi pytanie: "Co opłaca się teraz bardziej kupić Della opartego na Centrino 2.13 Ghz, z kartą graficzną ati x300 i 1 GB ramu, czy Della 1.83 Ghz duo core, grafa zintegrowana 950, 1 GB ramu." Oczywiście zbyłem kolegę, że muszę poszukać, poczytać, itp. ale powiem szczerze, że do dziś nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Dlaczego jest to takie trudne? Ano dlatego, że po wyjściu Duo core, Centrino potaniały znacząco. A jak wy myślicie? Prawdą jest, że w testach Duo core biją inne procki wydajnością na głowę ale są stosunkowo drogie. Wypowiedzcie się proszę gdyż chciałbym poznać Waszą opinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 oba lapki nie sa do grania wiec wziol bym tanszego/bardziej kompaktowego (waga wymiary) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoRady Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Mysle ze ocena ktory lepszy ostatecznie i tak bedzie zalezec od ciebie, kogokolwiek zapytasz bedzie mial inne zdanie :D Ja twierdze ze centrino duo - jest po prostu lepszym prockiem (nawet nie patrzac na 2 rdzenie) :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tprzemek Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 MoRady: moglbys opisac po krotce jak sprawuje sie 7800 Go w grach? Konkretnie w jakis testowales na na jakich ustawieniach chodzi plynnie? Wiesz moze jak ta grafika wypada w porownaniu z 6800 Ultra Go? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Wzialbym na Core Duo z I950 bedzie cicho, acz wydajnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoRady Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 MoRady: moglbys opisac po krotce jak sprawuje sie 7800 Go w grach? Konkretnie w jakis testowales na na jakich ustawieniach chodzi plynnie? Wiesz moze jak ta grafika wypada w porownaniu z 6800 Ultra Go? pozdro Ja gram w nfs mw na max detalach i na max rozdzielczosci jaka gra oferuje (1600x1200) i wszystko smiga bez problemu, quake4 tak samo smiga w 1600x1200. Farcry chodzi na max w 1920x1200! SWAT4 wszystko na max i 1600x1200 Wszystko to oczywiscie na podkreconej (w stosunku do ustawien Della) karcie a i tak jest to nizej niz referencyjne taktowanie nvidii dla tej karty - no ale niestety cieplo jest tu problemem rdzien 355 MHz pamiec 855 MHz wygladzanie x4 anizo x8 innych gier nie odpalalem wiec wiecej nie pomoge co do porownania z gforcem 6800 ultra to mozesz przeciez poszukac wynikow tej karty z 3dmarkach itd moja podkrecona ma cos kolo 5200 w 3dm05 - zreszta pisalem o tym wczesniej w tym watkku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 moja podkrecona ma cos kolo 5200 w 3dm05 - zreszta pisalem o tym wczesniej w tym watkkuTo Ci powiem ze to bardzo malo, GFGo6800Ultra robil ponad 6000 w 05, musisz cos popatrzec bo ten wynik jest conajmniej nedzny. Chyba ze sie walnales i mialobyc 6200 to wtedy ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoRady Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) No nic nie poradze tyle wychodzi. Uruchomilem jeszcze raz 3dm05 i jest 5450 przy takim taktowaniu jak wyzej (Sterowniki Forceware 83.90). Edytowane 17 Marca 2006 przez MoRady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samedi Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 To Ci powiem ze to bardzo malo, GFGo6800Ultra robil ponad 6000 w 05, musisz cos popatrzec bo ten wynik jest conajmniej nedzny. Chyba ze sie walnales i mialobyc 6200 to wtedy ok.6000 no bez przesady. Mi sie udalo z XPSa wyciagnac 5960 ale przy takich artefaktach i z dobrym doplywem powietrza chlodnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Glowe bym dal ze na notebookforums albo review byl topic 6k club w 3dm05. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samedi Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Glowe bym dal ze na notebookforums albo review byl topic 6k club w 3dm05. Na pewno jest klub 8k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Wiem wiem, ale chodzi mi o 6k w przypadku 6800Ultra. Hmm musze poszukac...Ale tak czy inaczej, krecona karta na poziomie 5200 w 3dm05 to troche malo, nie krecony ma w takim razie sporo ponizej 5k a przeciez zwykly 6800 ma 4400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samedi Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 No prawda. Ale podobnie przeciez jest w przypadku ATI. X1600 jest niewiele lepszy od X700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psla Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 jednej rzeczy nie rozumiem... na trzecim szocie jest core speed 2770.9 MHz, a napisane jest ze to 1.66 GHz (drugi rdzen ma 1662.5 MHz..) Ktos mi to wyjasni? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoRady Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 heh specjalnie celowalem aby trafic w to taktowanie :D po prostu przy zmianie mnoznika i fsb nie zmienia ich jednoczesnie i na jakas sekunde jest tak podwyzszone taktowanie Wiem wiem, ale chodzi mi o 6k w przypadku 6800Ultra. Hmm musze poszukac...Ale tak czy inaczej, krecona karta na poziomie 5200 w 3dm05 to troche malo, nie krecony ma w takim razie sporo ponizej 5k a przeciez zwykly 6800 ma 4400. Szczerze mowiac to bardzo mozliwe bo przeciez taktowanie referencyjne karty go7800 jest chyba 400/1000 a w dellach standardowo jest 250/678! Takze problemem w osiagnieciu takiego taktowania jest cieplo (1 cieplowod w XPS'ach sa 2 na grafie) no i pewnie napiecie. Cza by sprawdzic jakie jest referencyjne dla tej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 W XPS masz 7800GTX dlatego sa roznice w budowie chlodzenia jak i w taktowaniach. Zreszta tez zegary to wygladaja jakby byly ustawione na prace na baterii :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoRady Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Na baterii jest fabrycznie 100/678 ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kto-111 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Witam Czy ktoś wie co to za karta w dell 9400 256MB DDR ATI® MOBILITY™ RADEON® X1400 Pojawila sie na stronie dell uk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 To karta graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kto-111 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 a wiesz jakie sa jej osiągi w porównaniu z NVIDA GeForce Go 7800 256MB lub 6800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 przy 7800 to najprawdopodobniej tzw smiech na sali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Zart? X1400 to badziewie w porownianiu do 6800 czy 7800, zreszta wystarczylo poszukac i bys znalazl. Pomijam juz poradnij ktory sam pisalem i ktory jest przyklejony gdzie tez wszystko wywalilem jasno i prosto. Za lenistwo leca Ci procenty. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras82_w Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 A ja mam jeszcze 2 pytania: 1. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi z tymi kuponami do Della bo aż tak dobrze angielskiego nie znam żeby sobie poradzić? 2. Jak to jest, że ma Ebay można kupić Inspiron E1705 z dobrymi kartami graficznymi a w sklepie Dell on-line tylko zintegrowaną 950? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 1. Kupony to formy upustow o roznych wartosciach na rozne modele, Dell daje co jakis czas pule np 3000 kuponow na powiedzmy Inspirona 9400 i juz. Bierzesz kupon (odpowiedni kod) i wpisujesz go w odpowiednie miejsce przy zamawianiu - ot cala filozofia. Jak sie skoncza kuponki (a koncza sie dosc szybko bo wlasnie ludzie wykupuja a potem wala to na ebay) to znowu trzeba czekac. 2. Nie ma bo prawdopodobnie maja jakis problem z dostawa a na magazynie brak bo akurat wszyscy zamawiali modele z 7800, kwestia czasu az wroca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras82_w Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 To jeszcze powiedz gdzie taki kupon można namierzyć. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) No ja prosty chlop z Warszafki wpisalem "dell coupons" w googlach i wywalilo CALA strone wynikow - no to co, procenty za lenistwo? :mur: <_< www.notebookreview.com Edytowane 18 Marca 2006 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras82_w Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Przepraszam :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 No!! I zeby mnie to bylo po raz ostatni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tprzemek Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Przydaloby sie dodac, ze kupony sa dla strefy US/CAN. Strefa EMEA czyli m.in. europejskie sklepy online Dell nie oferuja znizek poprzez zastosowanie kuponu. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kto-111 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 "Zart? X1400 to badziewie w porownianiu do 6800 czy 7800, zreszta wystarczylo poszukac i bys znalazl. Pomijam juz poradnij ktory sam pisalem i ktory jest przyklejony gdzie tez wszystko wywalilem jasno i prosto. Za lenistwo leca Ci procenty. pozdro" Dzieki bardzo mi pomogłes :) Rozumiem że tematem jest tu dell 9400 i z nim związane sprawy tak wiec nie rozumiem czemu mnie tak zmieszałeś z błotem ? Na stronach dell pojawily sie wlasnie oferty 9400 jedynie z tą kartą i szczerze mowiąc nie znalazłem nigdzie informacji co to za cudo :). Powolujesz sie na stworzony przez siebie poradnik - przykro mi ale od paru godzin nie jestem w stanie znależć nic na temat tej karty graficznej Zamiast tracić czas na uszczypliwości może mogłeś mi podąć link do niego Nie zamierzam nikogo tu obrazić swoją niewiedzą liczyłem jedynie na życzliwą pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...