Skocz do zawartości
Misiu15go

Wc By Misiu15go - Test Zestawu Innovateca

Rekomendowane odpowiedzi

No Misiu wszystko pienie, art po polsku napisany ;) i fotki tez fajne.

Wygląda to pr0 i el0ziomalsko :D

Oczywiście twojego bloczka tez nie mogło zabraknąć

Tak wiec, teraz jak juz masz wiecej czasu możesz sie zabrac za moj bloczek :) ... czekam na niego z niecierpliwością.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.... Pompka dostała ocenę 2/10 czy wymiana glassu na twarzy mnie czeka? Głośna? Ja swojej już nie łyszę z odległości 20cm ;x (po odpowiednim wytłumieniu drgań).

ehhh... muszę to napisać: pompa ta pracuje jak traktor wyłącznie z przyczyny wirnika, który pracując pod obciążeniem (bloki wodne, wężyki itp) wydaje z siebie niemiłosierny terkot -> w końcu to pompa akwarystyczna ;x Laing to zauważył i w pompach stosuje sztywno osadzony wirnik. Innovatek w swoim eheimu 1046 12V zastosował zmodowany wirnik -> AndyN w jakimś swoim topicu pisze o nim więcej. Ale ja sobie poradziłem ;> teflon w dłoń! Tak w ogóle to wydaje mi się, że po zakupie eheima należy zrobić taki mod od razu - na wszelki wypadek. Zero terkotu, więcej tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=201226

Aha -> miałem taki sam problem z hydorem i teflon też pomógł.

Co do podstawki na pompkę - chyba się na taką skuszę, bo sam jej nie jestem w stanie wykonać, a to co mam teraz to tylko kawał brzydko wyglądającej gąbki ;E

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baban: test opiera sie o produkt dostepny w takim stanie jak sie dostaje do ręki. Nie ma mowy o przeróbkach czy innach sposobach wyciszania komponentów. Tester dostaje sprzet, montuje go do komputera i ocenia. Test ma być objektywny produktu takiego jaki kazdy dostanie w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha - pompka by nie terkotała przy minimalnych wygięciach rurek, więc jest tu wina ułożenia rurek. Na pewno by nie terkotała na bardzo grubych rurkach... Np tutaj: http://img158.imageshack.us/my.php?image=51wm.jpg hm co to ma być? Wirnik w eheimie obraca się raz w jedną i raz w drugą stronę z częstotliwością zmiany kierunku przepływu prądu, więc luźny wirnik przy obciążeniu klekocze -> sztywno osadzony na teflonie - nie. No ale zestawy powinny mieć to do siebie, że długa zabawa nad układem nie powinna wchodzić w grę. Początkujący w wc kupuje taki zestawik, montuje i oczekuje że wszystko powinno grać jak należy.

Miazga82 -> można by było spróbować przemyśleć jeszcze raz układ, ale pewnie i tak by terkotała. Więc jako integralny element zestawu to innovatek co do pompki dał du*y :o Mogli dać tę 12V 1046 z tym modowanym wirnikiem ;x

Co do recki - napisana jak należy, poprawnie i w ogóle el0 pr0 :D

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baban

Zmierzasz do tego, że zbyt duże opory w układzie/zbyt restrykcyjny układ może powodować grzechotanie? Może ....

A skąd przypuszczenie, że ten wirnik kręci się raz w jedną a raz w drugą stronę? "z częstotliwością zmiany kierunku przepływu prądu" - wiesz jaką częstotliwość ma 230V? :blink: Jakby taka pompka miała działać? Jak pompować wodę?

Chciałem zwrócić uwagę na zdjęcia reza w tej recenzji. Jeśli przez cały czas testu były w nim bąbelki to najprawdopodobniej był on źle napełniany a przez to źle odpowietrzony. I dlatego terkotał. Trudno mi uwierzyć, że fabrycznie nowa pompka klekocze. Stara (jak moja) może ale nie nowa pozbawiona wad. Dlatego zadałem pytanie o dokładny opis sposobu napełniania układu. Na razie bez odpowiedzi ....

Gdy dziś podmienię pompki w swoim WC będę wiedział jak to jest. Szczegóły w wątku o moim WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uwazam, ze misiu powinien zjechac ten zestaw - za terkoczaca pompke, za nienagwintowane otwory i zapowietrzajacy sie rez. Zestaw powinien byc trouble free - ze wzgledu na cene i grupe docelowa. Gdybym ja kupil ten zestaw i by sie okazalo to co powyzej, to bym go po prostu zwrocil do sklepu.

W tescie misiu nic nie wspomina o osiagach - moim zdaniem beda kiepskie - a za taka cene oczekuje sie wiecej (duzo wiecej).

IMHo zestaw bardzo sredni, a recka napisana tak, by nie urazic dystrybutora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uwazam, ze misiu powinien zjechac ten zestaw - za terkoczaca pompke, za nienagwintowane otwory i zapowietrzajacy sie rez. Zestaw powinien byc trouble free - ze wzgledu na cene i grupe docelowa. Gdybym ja kupil ten zestaw i by sie okazalo to co powyzej, to bym go po prostu zwrocil do sklepu. (...)

Moim zdaniem zjechał pompkę i rez dokumentnie. Tylko mam wątpliwości czy zasłużenie.

Jak już pisałem, moim zdaniem winę MOŻE ponosić nieumiejętny sposób napełniania. Jeśli zrobił tak, że złożył zestaw, wlał wodę/chłodziwo do reza, włączył pompkę i stopniowo dolewał wody przy włączonej pompce to nie dziwię się, że pompka zapowietrzyła się na amen.

A jeśli chodzi o rez, to co najmniej parę osób ma go (patrz ich sygnaturki) - co za problem zapytać ich o opinię na jego temat? Lepsze to chyba niż wyrabianie sobie o nim opinii na podstawie JEDNEJ niepochlebnej recenzji.

Ale z osądami poczekajmy na odpowiedź autora recenzji

(...) W tescie misiu nic nie wspomina o osiagach - moim zdaniem beda kiepskie - a za taka cene oczekuje sie wiecej (duzo wiecej). (...)

Nie wiem, nie ma w tej recenzji podanych temperatur. Mogę się jedynie domyślać jaka jest jego wydajność ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa nie może zmieniać kierunku wraz z częstotliwością prądu wtedy musiała by zmieniać kierunek 50 razy na sekund przez co stała by w miejscu !!!! taka pompa to nic innego jak zwykły silnik na prąd ~ , czy np. mikser kręci się raz w jedna a raz w drugą ????

PS. takie moje zdanie

PS.2 uważam że kupowanie pomp nie przeznaczonych do chłodzenia wodnego za 230 zł nie jest mądrym rozwiązaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS.2 uważam że kupowanie pomp nie przeznaczonych do chłodzenia wodnego za 230 zł nie jest mądrym rozwiązaniem

Zgadam sie z tym w 100%, takie jest i moje zdanie.

Jest wiele fajych pompek dedykowanych w podobnych cenach i mniejszych gabarytów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turtles5-> IMHo zestaw bardzo średni, a recka napisana tak, by nie urazić dystrybutora

Masz racje dystrybutor jeszcze ma jakieś, ale i mi na gg wypisuje ze nie obiektywna. Co mnie to obchodzi e zapomnieli dodać jakiś kołków do wentyli? Co mnie to włogole wszystko obchodzi ze pompka pierdzi... Ja opisuje zestaw, jaki dostałem i uważam to za obiektywna ocenę i tyle....

Co do napełniania zestawu nalałem płynu do reza tyle ile się zmieściło następnie włączyłem pompkę na chwile aż wpompowała trochę wody w węże następnie wyłączyłem znów nalałem i tak aż w rezie stała woda. Układ nie chciał się odpowietrzyć samoistnie mimo potrząsania blokami, chłodnicami...

Na pewno terkotanie nie było od obciążenia, ponieważ sprawdziłem pompkę na tylko jednym podłączonym wężu i nadal hałasowała

Nie będę przecież nawijał teflonu na wirnik, bo to była by modyfikacja...

Co do wydajności blok był lepszy w stresie od boxowego coolerka o koło 5-8 stopni o ile pamiętam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... mój błąd - odpaliłem otwartego starego hydora zanurzonego w wodzie. Przyczepiłem kawałek taśmy do jednej z łopatek - kręci się dookoła. ;x Może hardcore'owy sposób ale przynajmniej sprawdziłem to. neheheh 50Hz ;D No ale jak kręci się w jedną stronę to nie widzę sensu robienia wirnika luźno osadzonego...

No ja mojego eheima jak pierdział to wrzuciłem odłączonego do wiadra z wodą -> cisza. Podłączyłem do układu (pompa była nadal w wodzie) zaczęła znów pierdzieć. No i potem po modyfikacji wirnika nastała cisza zarówno w zanurzeniu jak i z rezem innovateka.

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Co do napełniania zestawu nalałem płynu do reza tyle ile się zmieściło następnie włączyłem pompkę na chwile aż wpompowała trochę wody w węże następnie wyłączyłem znów nalałem i tak aż w rezie stała woda. Układ nie chciał się odpowietrzyć samoistnie mimo potrząsania blokami, chłodnicami... (...)

To chyba mamy odpowiedź czemu pompka terkotała. Zapowietrzyła się dokumentnie. Trzeba było zmontować cały układ, umieścić chłodnicę najwyżej, odłączyć jeden wężyk i przez niego (najpierw powoli zalewając pompkę) napełniać układ (lejek albo coś) A pompkę włączyć dopiero wtedy gdy układ był właściwie cały napełniony - że skomplikowane i upierdliwe? To raczej wina producenta zestawu, który tego nie opisał a nie reza czy pompki

Edit: A że wydajność słaba? Myślę że po wymianie bloczka (tylko tego elementu) byłoby dużo lepiej. Ten blok na demona wydajności nie wygląda ;) A chłodnica jak na jeden blok była wystarczająca.

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. neheheh 50Hz ;D No ale jak kręci się w jedną stronę to nie widzę sensu robienia wirnika luźno osadzonego...

według mnie ma to taki cel ze silnik miał by ciężko wystartować z obciążeniem a tak wirnik się obraca i gdy jest już w ruchu dopiero dostaje obciążenie :wink: ale nie wiem nie jestem konstruktorem takich pompek :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit: A że wydajność słaba? Myślę że po wymianie bloczka (tylko tego elementu) byłoby dużo lepiej. Ten blok na demona wydajności nie wygląda ;) A chłodnica jak na jeden blok była wystarczająca.

Ten blok to XX flow ktory na jet-pc uzyskal bardzo przyzwoity wynik (0,155 C/w)

Edytowane przez Errorx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako dostawca sprzętu i dystrybutor Innovateka miałem dostęp do artykuły spory kawałek czasu przed publikacją. Jako że było kilka niejasności, napisałem kilka uwag - miało to miejsce dokładanie 2006-03-17 23:22, czyli ponad dwa miesiące temu.

W mailu mapisałem np.

(...)

"zostały dostarczone przez firmę pc-tunning, "

nazywamy sie pc-tuning ;)

"Innovatec"

Innovatek to niemiecka firma, pisze sie wiec ich nazwe przez K.

Koncentrat innovaProtect IP 250 ml

Moim zdaniem ocena 4/10 jest mocno niesprawiedliwa. To jest plyn ktory swietnie sprawdza sie w swojej roli, sam na Cebicie widzialem komp w ktorym ten plyn dzialal przez kilka lat i nie dopuscil do rozwoju zarowno glonow jak i korozji.

Zreszta, zapraszam do przeczytania artykulu na temat plynow zabezpieczajacych:

http://pc-tuning.pl/index.php?action=artykuly&aid=5

"Za jakość się płaci, tutaj jednak chyba producent ceni się nieco za wysoko."

Innovatek jako jeden z nielicznych producentow daje trzyletnia gwarancje. To jest czysty hi-end przeznaczony dla ludzi ceniacych sobie najwyzsza jakosc, stawiajac cene dopiero na drugim miejscu. Innovatek to taki Rolls-Royce w WC ;)

(...)

Maila misiu15go przyjął, nie miał żadnych zastrzeżeń. Czekałem na publikację...

Dwie próby kontaktu (11.04.2006 i 18.04.2006) nie przyniosły efektu. Dopiero dzisiejsza interwencja u naczelnego ocetimes zaowocowała łaskawym odezwaniem sie. Chwilę pogadałem z Misiem15go po czym powiedział że musi iść i że pogadamy po 19. Naturalnie później się nie odezwał.

Na szczęście naczelny (Wawroch - dzięki!) umożliwiła naniesienia najważniejszych poprawek, których nie powinien dopuścić się szanujący recenzent. Konkretnie:

- literówka w nazwie dostawcy (to tak jakby pisać np Aktion, Kąputronik, purpc.pl)

- literówka w nazwie producenta - było Innovatec

- przekręcenie informacji o Innovaprotect. Swoją drogą ciekawe skąd wziął informacje nt. składu... Z pewnością nie z etykiety która wyraźnie mówi że NIE zawiera glikolu i że jest na bazie etandiolu. Widocznie ma problemy z czytaniem :)

Niezrozumiałe dla mnie jest całkowite ignorowanie moich uwag. Nie oczekuję tendencyjnych recenzji, po prostu chcę żeby wszystko było zgodne z prawdą.

Pozwolę sobie jeszcze uzupełnić maila:

- jeżeli pożyczam sprzęt do testów naturalne że oczekuję podania poprawnej

informacji o tym skąd jest sprzęt. Zwróćcie zresztą na to uwagę, praktycznie

wszystkie recenzje kończą się na "sprzęt dosterczył... (i tu link)".

- jeżeli zgłaszam literówkę w baaardzo ważnym miejscu, czyli w nazwie producenta i nie zostaje ona poprawiona - jest to dla mnie totalnie niezrozumiałe. To tak jakby np zrobić test np "AMD Sępron", "Topover 500 W" czy też "Kingstone". Niby jedna literka ale jak ważna.

- jeżeli zgłaszam że sprzęt dotarł niekompletny (tak jak to miało miejsce w przypadku chłodnicy) to oczekuję że to będzie wspomniane w recenzji. Czy jeżeli np do testów trafi niesprawna karta graficzna to recenzent ma pisać że wszystkie karty graficzne tego producenta nie działaja?

- test płynu chłodzącego trwający kilka dni? Tego typu rzeczy testuje się latami. O określaniu składu "na oko" czy też może "na węch" już pisałem

- zbiornik AGB-O-Matic - jak na razie słyszałem na jego temat wyłącznie dobre rzeczy, zresztą wystarczy spytać tutejszych jego użytkowników. Najprawdopodobniej przy napełnianiu pompa wielokrotnie łapała dużo powietrza i się bardzo solidnie zapowietrzyła. Zresztą, już kilka głosów na ten temat tutaj padło.

- brak informacji technicznych nt. sprzętu, a w szczególności bloku. Misiu15go krytykuje cenę nie pisząc z czego ona wynika. Dla informacji: Innovatek produkuje rozwiązania dla przemysłu i nie może sobie pozwolić na żadne partactwo. Dają pełna gwarancję, ze każdy ich produkt spełnia wszystkie możliwe normy unijne oraz jest w pełni zgodny ze specyfikacjami producentów

podzespolów komputerowych, na czele z AMD i Intelem. Co więcej - żaden z bloków Innovateka nie zawiera materialów, ktore nie daja gwarancji bezpieczenstwa lub nie sa dopuszczone do stosowania w komputerach. Oni doskonale wiedza, ze akrylowe bloki fajnie wygladaja i są tanie w produkcji. Wiedzą to od lat. Ale sami nie stosuja akrylu, poniewaz jest on materialem niebezpiecznym w komputerze. Nie tylko jest on latwopalny (teoretycznie trudno wyobrazic sobie pozar w komputerze, lecz w praktyce nie mozna go wykluczyc) ale rowniez bardzo latwo sie topi i odksztalca. Czy wytrzyma on bez zadnych zmian przez dwa - trzy lata? W wielu przypadkach nie - zwlaszcze jesli wezmie sie pod uwage ogomna podatnosc akrylu na mikropekniecia w trakcie obrobki (np. nawiercanie otworow).

Podsumowując: dobrze jest czytać etykiety sprzętu który się recenzuje, dobrze jest dobrze przepisywać nazwe producenta z opakowań, dobrze jest dokształcić się z filozofii firmy i - przede wszystkim - dobrze jest w ogóle przyjmować jakiekolwiek uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko spoko Wronek, ale takie rzeczy to sie pisze na maila albo pm, co mnie obchodzą jakies twoje osobiste wycieczki w strone Miśka.

Troche to nie ładnie z twojej strony.

Poza tym nie czepiaj sie literówek i inych takich dupereli, bo to nie jest sprawą autora. Takimi rzeczami powinien sie zajmować kto inny, żeby nie było potem takich nieporozumień. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

A jeżeli miałes wgląd do tekstu to czemu go nei poprawiłes i wysłałes spowrotem autorowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko spoko Wronek, ale takie rzeczy to sie pisze na maila albo pm, co mnie obchodzą jakies twoje osobiste wycieczki w strone Miśka.

Troche to nie ładnie z twojej strony.

Probem w tym że napisałem to w mailu tylko misiu15go całkowicie to zignorował.

Poza tym nie czepiaj sie literówek i inych takich dupereli, bo to nie jest sprawą autora. Takimi rzeczami powinien sie zajmować kto inny, żeby nie było potem takich nieporozumień. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

A jeżeli miałes wgląd do tekstu to czemu go nei poprawiłes i wysłałes spowrotem autorowi?

Akurat literówka w nazwie producenta jest szalenie istotna. Co do wglądu w reckę - owszem miałem go i zgodnie z jego prośbą napisałem uwagi (których część zacytowałem wyżej). Problem w tym że zostały one całkowicie olane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miazga

Nie wszystkie uwagi dotyczą literówek jedynie. Niektóre z nich odnoszą się do merytorycznej strony recenzji. Przeczytaj uważniej ten tekst.

A dlaczego na forum a nie na PW? Mogę przypuszczać, że dlatego, że recenzja w jej obecnej formie została upubliczniona, "poszła w ludzi" więc i uwagi do niej powinny być ogólnodostępne.

Kolejna rzecz, która mi przyszła do głowy przy dzisiejszej wymianie pompki na nówkę egzemplarz. Ten rezerwuar żeby się samoistnie nie zapowietrzał (nie zaciągał powietrza z reza do pompki) musi być do odpowiedniego poziomu napełniony. Najlepiej do dolnej krawędzi tego kołnierza, w który wkręca się ten żółty korek. Gdy naleje się więcej wody będzie się ona wylewać przy zakręcaniu korka, gdy znacząco mniej, wody będzie za mało i pompka będzie się samoistnie zapowietrzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego na forum a nie na PW? Mogę przypuszczać, że dlatego, że recenzja w jej obecnej formie została upubliczniona, "poszła w ludzi" więc i uwagi do niej powinny być ogólnodostępne.

No i dobrze przypuszczasz. Powiem więcej: skoro przez ponad dwa miesiące misiu15go do mnie się nie odzywał dlaczego nagle miałoby to się zmienić pod wpływem PMki...

Kolejna rzecz, która mi przyszła do głowy przy dzisiejszej wymianie pompki na nówkę egzemplarz. Ten rezerwuar żeby się samoistnie nie zapowietrzał (nie zaciągał powietrza z reza do pompki) musi być do odpowiedniego poziomu napełniony. Najlepiej do dolnej krawędzi tego kołnierza, w który wkręca się ten żółty korek. Gdy naleje się więcej wody będzie się ona wylewać przy zakręcaniu korka, gdy znacząco mniej, wody będzie za mało i pompka będzie się samoistnie zapowietrzać.

Dzięki za uwagi, pozwolę sobie to dopisać do opisu reza na stronie :) Wydaje mi się że większość użytkowników przy napełnianiu leje do spoooro wyższego poziomu, a później wyciera to co się wyleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten rezerwuar żeby się samoistnie nie zapowietrzał (nie zaciągał powietrza z reza do pompki) musi być do odpowiedniego poziomu napełniony. Najlepiej do dolnej krawędzi tego kołnierza, w który wkręca się ten żółty korek. Gdy naleje się więcej wody będzie się ona wylewać przy zakręcaniu korka, gdy znacząco mniej, wody będzie za mało i pompka będzie się samoistnie zapowietrzać.

Dokładnie -> to samo zauważyłem. Ten rezerwuar jest świetny jak odpowiednio się go użyje - jak z resztą wszytko na tym świecie ;x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) PS.2 uważam że kupowanie pomp nie przeznaczonych do chłodzenia wodnego za 230 zł nie jest mądrym rozwiązaniem

A które to niby są przeznaczone wyłącznie do WC i czym się różnią konstrukcyjnie w znaczący sposób na plus od Eheima?

205 zł łącznie z wysyłką, 3 lata gwarancji :D

(...) Dzięki za uwagi, pozwolę sobie to dopisać do opisu reza na stronie :) Wydaje mi się że większość użytkowników przy napełnianiu leje do spoooro wyższego poziomu, a później wyciera to co się wyleje.

To akurat nie problem, bo w ten sposób "sprowadzają" poziom wody do odpowiedniego poziomu (ale to brzmi :) ) - chyba że przy okazji coś zaleją :lol: Gorzej gdy naleją za mało ...

BTW to u Was kupiłem tego Eheima ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zjechał pompkę i rez dokumentnie. Tylko mam wątpliwości czy zasłużenie.

...

Zjechal jak zjechal, ale w podsumowaniu i tak napisal, ze wsjo cacy ladnie pieknie

Innovatek jako jeden z nielicznych producentow daje trzyletnia gwarancje. To jest czysty hi-end przeznaczony dla ludzi ceniacych sobie najwyzsza jakosc, stawiajac cene dopiero na drugim miejscu. Innovatek to taki Rolls-Royce w WC ;)

- przekręcenie informacji o Innovaprotect. Swoją drogą ciekawe skąd wziął informacje nt. składu... Z pewnością nie z etykiety która wyraźnie mówi że NIE zawiera glikolu i że jest na bazie etandiolu. Widocznie ma problemy z czytaniem :)

Etanodiol (a nie etandiol) to to samo, co glikol (konkretnie powinno byc podane 1,2-etanodiol)

A ze innovatek to rolls-royce - i tak i nie, z jednej strony zgadzam sie, ze jakosc ich sprzetu jest b. wysoka, a z drugiej czasami brakuje wydajnosci i niektore rozwiazania sa mocno nieprzemyslane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że recenzja, na pewno w przypadku pompki, została zmieniona na bardziej przychylną, jej ocena też.

Jeszcze tylko rez ..... ;)

W tym przypadku można wierzyć producentowi urządzenia, że posiada ona taką wydajność jaka jest zadeklarowana na opakowaniu

He he he. Też tak myślałem. Aż w układzie zamontowałem wskaźnik przepływu. Myślę, że nominalne przepływy to pompki mają gdy pracują "na luzie" wrzucone do wiadra z wodą. W moim WC przepływ z nominalnych 600l/h "spadł" do ok. 60 l/h. Wszystko zależy od konstrukcji/restrykcyjności poszczególnych elementów układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja tez dorzuce swoje "trzy grosze" - jesli chodzi o pompke i rez. U mnie pracuje model Innovatek HPPS 12V plus z wyzej wymienionym rezem. Nie moge powedziec ani jednego zlego slowa o tym sprzecie. Pompka dziala cichutko. Ma mozliwosc roznych trybow pracy ( cichy, auto, normal, turbo :P ). W polaczeniu z tym rezem, raz ze wyglada bardzo ladnie, dwa jest niesamowicie praktyczna.

Napelnianie ukladu to sama przyjemnosc ( jak wspomnieli przedmowcy - trzeba jedynie uwazac do jakiego poziomu nalewamy. Zeby pozniej nie wycierac srodka budy :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh chyba wiadomo na czym ;) zmniejszaniu napięcia dla silnika tylko o ile przy pompach na 12V jest to proste bo można zastosować zwykły regulator od wiatraka to przy pompach na 230V jest trochę gorzej ale można np. kupić ściemniacz (taki do regulacji jasności światła)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wywaliłem eheima i wstawiłem 12V lianga. I serio nie żałuje tej decyzji.

- rozmiar - laing jest malutki - eheim to wielka krowa (miałem 1250).

- kultura pracy - nie ma wogóle o czym mówić.

- pompka startuje wraz z kompem. Niby banał bo można na styczniku zrobić. Ale albo utniemy wtyczke na pompce i stracimy gwarancje albo bedziemy mieli piękną wtyczke z gniazdem w budzie ;> Dla estetów odpada ;>

- regulacja - możliwośc regulacji napięcia na przykład ze zwykłego panela. Rewelacja.

- czujnik obrotów - widze jak chodzi pompka. niby detal.. ale jest.

- cena.. odziwo okazuje się ze Laing kosztował mnie sporo mniej od Eheima.

Reasumując: Eheim jest świetny. Do akwarium polece gokażdemu. Ale mając coś około 250zika w kieszeni jest tylko jeden słuszny wybór... ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi