Skocz do zawartości
marcinas

Abit-aw8-max Czy Asus P5wd2

Rekomendowane odpowiedzi

Co ma skala w biosie do realnych wartosci ;) ? Chyba nic :D

PioMX - dalej abicik jest taki idealny, a asus feee :wink: ?

kazdy chwali to co ma, ktos bedzie mial ecs'a i codegena, bedzie mu dzialac idealnie to tez bedzie zachwalal <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurza to FSB. Ale trudno było by się rozstać z AW8.

Ma za dużo udogodnień, a lepszego odpowiednika brak. W tej chwili 6 z 8 gniazd do wentylatorów w użyciu, rzut oka na LCD widze co się dzieje z prockiem (temp, nap i takie inne). Stabilna jak skała.

Czekam na ruch od strony Abita. Zapytanie wysłane.

No i nie pisałem że Asus jest feee.

A 340 na razie musi wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bardzo ciekaw jaki on będzie :P Bo szczerze mówiąc zacząłem sie już przyzwyczajać do mojego AW8, ale zobaczymy co on potrafi, gdyż w przeciągu 2 tyg powinienem mieć nową zasilatornie i jakąs 920 więc MOBO ostro pomęczę :D

Edytowane przez Kazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurza to FSB. Ale trudno było by się rozstać z AW8.

Ma za dużo udogodnień, a lepszego odpowiednika brak. W tej chwili 6 z 8 gniazd do wentylatorów w użyciu, rzut oka na LCD widze co się dzieje z prockiem (temp, nap i takie inne). Stabilna jak skała.

No i nie pisałem że Asus jest feee.

A 340 na razie musi wystarczyć.

widze ze jestes jednak fanatykiem tego aw8

a moim zdaniem plyta jest srednia

abit sie nie popisał :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze jestes jednak fanatykiem tego aw8

a moim zdaniem plyta jest srednia

abit sie nie popisał :mur:

pewnie ze jest srednia tak jak cala nowa seria abitow... niestety po AA8XE abit nie popisuje sie. Nic nowego nie wniesli o/c spox ale bez fajerwerkow udogodnienia hmm 3rd eye? Wymyslaja jakies wersje fatality kosmiczne chlodzenia po co to wszystko jak asus radzi sobie zwyklym pasywem. AW8 wahania vcore rzedu nawet 0,2v skaczace fsb... eeee... plyta jest OK ale bez fajerwerkow. Chlopaki na XS jakos za nia nie przepadaja. Do tego 2 x slot PCI i 1 x IDE bezsens...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier - już nawet AA8XE ( Fatal1ty ) była średnio udaną konstrukcją, miałęm przez jakiś czas i nic ciekawego. Wygląd w miarę, otes zawadzał jak się chciało kontener albo fc wsadzić na proca a o/c kończyło się na chyba 330MHz. I tak jak piszesz, P5WD2 bez nawiewu na mosfety czy nb/sb potrafi latać na codzień z FSB rzędu 340-350MHz.

ABIT owszem robił dobre mobo, ale ostatnie z nich były na Socket 478.

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier - już nawet AA8XE ( Fatal1ty ) była średnio udaną konstrukcją, miałęm przez jakiś czas i nic ciekawego. Wygląd w miarę, otes zawadzał jak się chciało kontener albo fc wsadzić na proca a o/c kończyło się na chyba 330MHz. I tak jak piszesz, P5WD2 bez nawiewu na mosfety czy nb/sb potrafi latać na codzień z FSB rzędu 340-350MHz.

ABIT owszem robił dobre mobo, ale ostatnie z nich były na Socket 478.

yup ale w sumie w konfronatcji z p5ad2 wypadalo ciut lepiej a napewno na tym samym poziomie od strony o/c. nawet Lancer swego czasu testowal ow dwie jednostki (o ile db pamietam) asus zrobil chyba 2mhz mniej na fsb niz Abit a oscylowalo w granicach 330 mhz. Fugger na XS pisze ze u niego stabilny AW8 skonczyl sie przy 330mhz 340 mhz polecial ale niestabilnie. Jedynym udogodnieniem bajerem bylo 3rd eye ale zeby nazwac to udogodnieniem najpierw musialo poprawnie dzialac w AA8XE czasem wesolo z tym bylo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie zdziadził się :mur: i to widać, bajerów więcej dodają ale firma traci swój największy atut jakim było do tej pory OC.

NF7-S to był bajer, tutaj Abit dał mistrowszki popis, czego w żadnym wypadku nie można powiedzieć o AW8 :mur: :-P . Czas się przesiąść z Abitów na Asusa.

Edytowane przez Kazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie zdziadził się :mur: i to widać, bajerów więcej dodają ale firma traci swój największy atut jakim było do tej pory OC.

NF7-S to był bajer, tutaj Abit dał mistrowszki popis, czego w żadnym wypadku nie można powiedzieć o AW8 :mur: :-P . Czas się przesiąść z Abitów na Asusa.

a pamietacie modele A7N8X A7V333 A7V400 Po modelu A7V133 asus obnizyl loty w platformie AMD i bylo tak przez dlugi okres czasu w sumie nadal nie oferuja tam zadnych fajerwerkow od strony o/c... Jednak jesli chodzi o intela nie ma co ukrywac ze zawsze trzymal sie w scislej czolowce. To samo zaczelo dziac sie z abitem po wejsciu na rynek DDR2 moim zdaniem seria AA8XE byla jeszcze w miare udana (wylaczajac fatal1ty mobo spox ale za duzo wodotryskow zbednych no i to nie plyta za takie pieniadze). AW8 mial bycpowrotem do chwaly i cos nie powiodlo sie pomijam juz posrednie modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co psioczyć na AW8-MAX bo faktem jest że brakuje mu wysokiego FSB, natomiast do czego innego nie można mieć zastrzeżeń.

O ile uGuru w starszych modelach chodził kiepsko i był to średnio przydatny gadżet (przynajmniej od strony pracy oprogramowania w windows), to generacja uGuru zastosowana w AW8 działa w 100% poprawnie, tak jak można sobie wyobrażać jak powinno to narzędzie pracować. A jak jest jeszcze wyświetlacz uGuru to naprawde jest fajnie.

W płycie przydał by się undervolting CPU, Gigabyte to ma, Abit, Asus nie.

Chyba żadna płyta nie pozwala ustawić wyższego napięcia Vdimm niż 2.3V (mylę się?)

A rzecz przydatna, bo DDR2 ładnie idą w górę jak dostaną trochę więcej V.

Nie ma idealnej płyty, więc póki nie atakuje więcej niż 340MHz a na 920 to mi raczej nie grozi, to z przyjemnoscią zostaje na AW8, lub jeżeli okaże się lepsza to zamienie na AW8D-MAX (na 975X) (premiera na Cebicie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba miałeś na myśli 6x1 bo tam wysokie FSB ma sens.

A o Conroe chyba za wcześnie coś mówić, tym bardziej że 2.66GHz raczej nie świadczy o wysokim FSB.

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba miałeś na myśli 6x1 bo tam wysokie FSB ma sens.

A o Conroe chyba za wcześnie coś mówić, tym bardziej że 2.66GHz raczej nie świadczy o wysokim FSB.

Wysokie FSB przy procesorach firmy Intel zawsze ma sens, ponieważ wzrasta przepustowość a tym samym wydajność całego systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze o tym wiem, szczególnie mając 805.

Natomiast poza 6x1, wiąże się to z extremalnym chłodzeniem, a jak dla mnie to już traci sens.

Hmmm extreme <_< Przecież na wodnym można mieć na codzień szynę 300MHz, która jest taka akuratna, że tak powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co psioczyć na AW8-MAX bo faktem jest że brakuje mu wysokiego FSB, natomiast do czego innego nie można mieć zastrzeżeń.

owszem jest co psioczyc bo po co mu wyzsza wartosc fsb skoro mobo wyklada sie juz przy ~330mhz?

O ile uGuru w starszych modelach chodził kiepsko i był to średnio przydatny gadżet (przynajmniej od strony pracy oprogramowania w windows), to generacja uGuru zastosowana w AW8 działa w 100% poprawnie, tak jak można sobie wyobrażać jak powinno to narzędzie pracować. A jak jest jeszcze wyświetlacz uGuru to naprawde jest fajnie.

odpowiedniki uguru masz w wiekszosci mobo np w asusie jest AI Life

W płycie przydał by się undervolting CPU, Gigabyte to ma, Abit, Asus nie.

po co ? dla wyzszego vdroopa? IMHO bezsens

Chyba żadna płyta nie pozwala ustawić wyższego napięcia Vdimm niż 2.3V (mylę się?) A rzecz przydatna, bo DDR2 ładnie idą w górę jak dostaną trochę więcej V.

owszem mylisz sie P5WD2(E) umozliwia ustawienie 2,4v dla pamieci. I znow uogolniasz :/ nie wszystkie DDR2ki lubia wysokie v. Mialem partie gskill ktorym nic nie dawalo zmiana napiecia na 1,8 lataly tak samo jak na 2,2 czy 2,4.

Nie ma idealnej płyty, więc póki nie atakuje więcej niż 340MHz a na 920 to mi raczej nie grozi, to z przyjemnoscią zostaje na AW8, lub jeżeli okaże się lepsza to zamienie na AW8D-MAX (na 975X) (premiera na Cebicie).

przy ustawieniach <300mhz trudno okreslic lepsza plyte. Dla mnei Abit odpada chocby ze wzgledu na jedno gniazdo IDE brak RAID na IDE jak i tylko dwa aporty PCI. Idac dalej strasznie nie spodobal mi sie duzy vdroop na tejze plycie w stosunku do konkurentow. Nie wiem jak sprawa fluctuating fsb co mialo miejsce we wczesniejszych modelach Abita i bylo powodem niestabilnosci. Plyty idealnej nie ma ale na chwile obecna najwieksze mozliwosci o/c po prostu udostepnia Asus. Jak juz wczesniej zostalo powiedziane Abit jest OK ale bez fajerwerkow jeszcze 200 pln drozsza od konkurenta zreszta za te pieniadze co AW8-Max bralbym P5WD2G-WS z 8phase power a tutaj juz chyba nie ma zadncyh watpliwosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm extreme <_< Przecież na wodnym można mieć na codzień szynę 300MHz, która jest taka akuratna, że tak powiem.

Też myślę że szyna w okolicach 300 jest przyjemna w codziennym użytkowaniu. Spróbuje coś w tych okolicach wykrzesać z D920 ale nie ma wodnym, a AC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też powinna niedługo a łapy wpaść jakaś 920 więc pomęczę to moje mobo i będę się musiał upgradem WC zając bo te FSB 300 na codzień było by w sam raz, tak na dobry początek :D, a później będę walczył o takie 340 na codzień. A przy takim WC jakie mam to raczej niewykonalne (bez biegania co 15-30 min po zimną wodę do lodówki).

owszem jest co psioczyc bo po co mu wyzsza wartosc fsb skoro mobo wyklada sie juz przy ~330mhz?

Nie przy ~330 lecz przy ~340 ale to nie bardzo zmienia postaci rzeczy, że biosie powinien być podany zakres FSB jaki jest w stanie obsłużyć ta płyta a nie aż 60 MHz na wyrost.

Dla mnei Abit odpada chocby ze wzgledu na jedno gniazdo IDE brak RAID na IDE jak i tylko dwa aporty PCI.

To IDE w dobie gdy SATA zaczyna powoli stawać się podstawowym standardem jest zrozumiałe i jak dla mnie jest logicznym psunięciem, ale z tymi portami PCI to masz rację, bo gdy masz zamiar np zrobić z kompa na tym Abicie stanowisko pomiarowe z kartami AC oraz do przechwytu odrazu cyfrowego i sterowania to tych portów powinno być 2x więcej.

Plyty idealnej nie ma ale na chwile obecna najwieksze mozliwosci o/c po prostu udostepnia Asus. Jak juz wczesniej zostalo powiedziane Abit jest OK ale bez fajerwerkow jeszcze 200 pln drozsza od konkurenta zreszta za te pieniadze co AW8-Max bralbym P5WD2G-WS z 8phase power a tutaj juz chyba nie ma zadncyh watpliwosci...

Płyty idealnej to nigdy nie będzie, lecz chociaż od kąd pamiętam mam same Abity to muszę przyznać Ci racje, możliwości OC jaki oferuje w dzień dzisiejszy Asus są poprostu lepsz$e i też bym wybrał P5WD2G-WS zamiast AW8 Max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...standardem jest zrozumiałe i jak dla mnie jest logicznym psunięciem, ale z tymi portami PCI to masz rację, bo gdy masz zamiar np zrobić z kompa na tym Abicie stanowisko pomiarowe z kartami AC oraz do przechwytu odrazu cyfrowego i sterowania to tych portów powinno być 2x więcej.

wiesz nie zgodze sie z tym tak do konca wyrazilem SWOJ podkreslam SWOJ punkt widzenia. Spojrz na moja konfiguracje dwa napedy (DVD-Rom i DVD-RW) i kanal IDE zapchany. Sam korzystam z dyskow SATA ale czesto podlaczam dodatkowe urzadzenia (dyski) IDE wiec u mnie zdecydowanie dodatkowy kanal IDE jest po prostu niezbedny. M.in. dlatego przesiadlem sie z AA8XE na P5AD2. Zgadzam sie z tym ze SATA stanie sie niedlugo standardem w zasadzie juz sie stalo ale niestety masa urzadzen korzysta jeszcze ze starszych standardow zreszta nie sadze aby bylo jakims sporym problemem dolozenie jednego gniazda IDE tymbardziej ze nawet miejsce na nie jest. To samo tyczy sie PCI spojrz w moim wypadku sieciowka WiFi, karta dzwiekowa i koniec po slotach PCI... Na moje oko zbyt wczesny ruch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz nie zgodze sie z tym tak do konca wyrazilem SWOJ podkreslam SWOJ punkt widzenia. Spojrz na moja konfiguracje dwa napedy (DVD-Rom i DVD-RW) i kanal IDE zapchany. Sam korzystam z dyskow SATA ale czesto podlaczam dodatkowe urzadzenia (dyski) IDE wiec u mnie zdecydowanie dodatkowy kanal IDE jest po prostu niezbedny. M.in. dlatego przesiadlem sie z AA8XE na P5AD2. Zgadzam sie z tym ze SATA stanie sie niedlugo standardem w zasadzie juz sie stalo ale niestety masa urzadzen korzysta jeszcze ze starszych standardow zreszta nie sadze aby bylo jakims sporym problemem dolozenie jednego gniazda IDE tymbardziej ze nawet miejsce na nie jest. To samo tyczy sie PCI spojrz w moim wypadku sieciowka WiFi, karta dzwiekowa i koniec po slotach PCI... Na moje oko zbyt wczesny ruch.

Ja też wyraziłem TYLKO SWOJE zdanie. I mówię że w akurat w MOIM przypadku oraz znacznej większości moich znajomych dodatkowe IDE jest zbędne, lecz jeśli u Ciebie jest niezbędne to jak najbardziej oczywiste jest że wybrałeś płytkę która to drugie IDE posiada. Jeśli chodzi o PCI to jak już piałem zgadzam sie z Tobą całkowice, 2 sloty PCI to stanowczo za mało. I szczerze mówiąc lepiej trafiłeś z tym swoim Asusem niż ja z moim Abitem. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi