Skocz do zawartości
ugly_dyer

Chłodzenie Grafy Samym Radiatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zniechęcony straszliwym rzężeniem układu chłodzącego montowanego domyślnie przez producenta na mojej grafie postanowiłem poszukać czegoś naprawdę cichego i w ten oto sposób natknąłem się na tą ofertę - Zalman NB47J. Moje pytanie brzmi więc czy sam taki radiatorek poradzi sobie z chłodzeniem? Moja karta graficzna to GF4 MX 440, od razu dodaję że nie bawię się w podkręcanie, chodzi mi o standardowe obciążenie. To badziewie które mam obecnie to link. Jako że jestem laikiem w tym temacie prosiłbym jeszcze o podanie jakim programem najlepiej sprawdzić czy temperatura układu nie wzrosła jakoś niebezpiecznie po założeniu nowego chłodzenia.

Edytowane przez ugly_dyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na GF440 napewno wystarczy. Sam mam podobny tylko o połowę mniejszy i działa super. :D

A na 6600GT to potrzeba czegos duuuuzo wydajniejszego. Tez mam 6600GT i ma spory radiator z jakiegos stopu miedzi do tego wysokoobrotowy wentylatorek a i tak sie troche grzeje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ze swoim pentagramem ze 40 min walczylem zeby go na tego gf3 zalozyc ;) jednak po wielu trudach sie udalo :) i powiem e jest wyjatkowo cichy jesli chodzi o porownanie ze standardowym chlodzeniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 9800 mniej wydajne aczkolwiek nadal wydajne wystarczy Pentagram XC-80 Al troche bardziej wydajne i jednocześnie bardziej mile widziane na 9800 to Pentagram XC-80 AlCu a najbardziej pożądany to oczywiście Pentagram XC-80 Cu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fredus a sluchaj czy to z All-in-Wonder kompatybilne? Chyba nie :-| Szczelilbym zalmanka to bym nawet z OC poszperal ale niestety z AiW jest niekompatybilny (z reszta jak wiekszosc zalmanow).

Moglem wziac tuner oddzielnie :?

P.S. co do pentagramow to nie jestem taki przekonany. Staraja sie robic pod Zalmana ale im nie wychodzi. ZALMNA rulez :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja mam na swoim Radku 9550 radiator od procesora AMD "k6" czy jakoś tak 300MHz(duży czarny radiator).

Procek grafy u mnie jest mocno wykręconym bo rdzeń na 420MHz to już coś :)

Polecam aukce na allegro BCM bo ja kupiłem procka 300mhz+radiator(tylko on mnie interesował) za 1zł+5zł koszt wysyłki. Moim zdaniem jest lepszy od zalmana(wyższy, ale minus jest taki ze musialem wyszlifować,ale czy to nie jest przyjemność:)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. mam rozumieć że martwisz sie że coś będzie zawadzać o tuner? :unsure:

Dokladnie tak. Zalman na pewno nie przypasuje zaden ale sie dowiedzialem juz od kogos kto ma to co ja i zamontowal pentagrama XC-80Al i mu nie wadzi :) Nie jestem zwolennikiem pentagrama ale coz.. w kazdym razie miedź sobie sprawie.

A skoro juz ktos wspomnial o grillach z procka to mam boxowy cooler z P4 mojego. Tyle ze to ciezkie troche.. daloby sie to jakos zamocowac? I czy w ogole to by zdalo egzamin :-| .

To zamontowalbym takiego XC-80Cu a na pamiatki mam zalmana ZM-MC1 aluminiowe. Ciekawe jak OC pojdzie :lol:

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś przykleił dobrym klejem to pewnie jakis efekt by był ale ręki nie dam u mnie się sprawdził.Ten od P4 pewnie spory(żeby ci grafa nie pękła :D ), mój też jakieś 4X większy od orginalnego gigbyte efekt jest i to spory szczególnie przy długim graniu w CSS

Inna metoda mocowania to radiator wiercić i dopasować do orginalnych wymiarów mocowań karty ja nie mam na stanie wiertarki to sobie darowałem i na stałe zapodałem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś przykleił dobrym klejem to pewnie jakis efekt by był ale ręki nie dam u mnie się sprawdził.Ten od P4 pewnie spory(żeby ci grafa nie pękła :D ), mój też jakieś 4X większy od orginalnego gigbyte efekt jest i to spory szczególnie przy długim graniu w CSS

Inna metoda mocowania to radiator wiercić i dopasować do orginalnych wymiarów mocowań karty ja nie mam na stanie wiertarki to sobie darowałem i na stałe zapodałem :D

No troche wazy nie wiem ile dokladnie ale balbym sie go wieszac. moze jakby go poziomo w pol przeciac. Troche splaszczyc. Wyglada tak KLIK postawiony dla porownania z wentylkiem 5cm i brelokiem z Pentium II :D

A tutaj druga fotka (od razu mowie ze to nie moj blaszak :lol2: ) KLIK niezle jaja. Ale radiator tam to taki sam.

Hmm ale jakby to sie udalo to jeszcze cichego fanderka 92 i byloby milo. Ciekawe jakby pracowalo w porowananiu do XC-80Cu pentagrama.

PS na zdjeciu wyglada na jeszcze wiekszego :D

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie zabójcze co za mózg to wymyślił :D

Myślę że karta wytrzyma ciężar ale na bank nigdzie ci się nie zmieści cały radiator. Jak dasz na pół pewnie wejdzie i będzie wyglądał podobnie jak Pentagram :D ale ciężko będzie zamocować, chodziaż dla chcącego nic trudnego ;) Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi