Skocz do zawartości
xide

Podwojne Logowanie I Bany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam trzy pytanka:

1. Czy jest jakas mozliwosc ustawienia logowania dla roota tak aby po wpisaniu jednego hasla, trzeba bylo podac drugie i, zeby dopiero wtedy byl dostep?.

2. Czy da sie w jakis sposob banowac adresy ip?, jesli np ktos poda 3 razy zle haslo np dla roota.

3. W jaki sposob banowac adres ip?, ktory w ciagu np 1 minuty probuje kilka krotnie dostac sie na serwer metoda sprawdzania ze slownika czy istnieje taki uzytkownik i haslo.

Sorki jesli napisalem cos co sie nie trzyma ... :)

Pozdrawiam

Dystrybucja to Trustix 2.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam trzy pytanka:

1. Czy jest jakas mozliwosc ustawienia logowania dla roota tak aby po wpisaniu jednego hasla, trzeba bylo podac drugie i, zeby dopiero wtedy byl dostep?.

2. Czy da sie w jakis sposob banowac adresy ip?, jesli np ktos poda 3 razy zle haslo np dla roota.

3. W jaki sposob banowac adres ip?, ktory w ciagu np 1 minuty probuje kilka krotnie dostac sie na serwer metoda sprawdzania ze slownika czy istnieje taki uzytkownik i haslo.

Sorki jesli napisalem cos co sie nie trzyma ... :)

Pozdrawiam

Dystrybucja to Trustix 2.2

1) po co drugie haslo ? Widzisz jakis sens? Czyzbys chcial podac haslo komus i czekac az ten ktos wprowadzi drugie? :D

2)

he? da sie...jak oskryptujesz srodowisko *nix :) ew. polecam TCPWrapper do obslugi logowania via SSH (zezwolenia i blokady na poziomie adresow IP <hosts.allow>)

3) skrypt czytajacy logi i dodajacy te IP do IPTABLES (czy jakiego tam firewalla uzywasz), swego czasu znajomy cos takiego pisal (mi to wydalo sie niepotrzebne wiec nie bralem,ale jak chcesz to poprosze go o to)

Ogolnie, i osobiscie - to Twoje problemy sa hmmm delikatnie rzecz ujmujac - kosmiczne....masz jakiekolwiek pojecie o L....ksie ?

Edytowane przez lofix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dziekuje za odpowiedz:). Mniejsze lub wieksze pojecie mam (pojecie wzgledne), tylko tu chodzi o kumpla serwer, na ktory bylo wlamanie a to dzieki temu, ze dal banalne haslo dla roota:/a tlumaczylem, zeby je zmienil:(stad pytam o mozliwosc drugiego hasla, bo szczerze mam dosc tlumaczenia i proszenia sie, zeby ustawil bardziej skomplikowane haslo (chyba, ze sam to zachwile zrobie:)). Z TCPWrappera napewno skorzystam. Oczywiscie nie nalegam i przy okazji, czy w wolnym czasie jesli bys mogl to prosze o tego skrypta na mojego maila (xide_malpa_o2.pl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

system po wlamaniu traci status bezpiecznego...Wlamywacz moze/mogl zostawic w systemie backdoora (pseudo_shell, czy cos), mogl np tez podmienic moduly, biblioteki, itp itd...

Rozwiazaniem na przyszlosc byloby sensowniejsze zarzadzanie systemem poprzez odpowiednie przydzielenie praw i wlascicieli plikow...

Osobiscie polecam TCPWrapper + sudo _ jak najmniej roota + jakies NORMALNE i TRUDNE haslo dla roota.

autoban.sshd.sh by Flabra

Edytowane przez lofix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem zostawil nie tylko backdoora ale i mial panel napisany w php do wysylania na swojego maila informacji ze sniffera i z czegos jeszcze. Szczerze myslalem, ze to byl jakis profesjonalista ale zostawil po sobie naprawde mnostwo sladow, zostawil nawet logi z dnia, w ktorym sie wlamal, ba zostawil nawet .bash_history:)z ktorego wsumie sie duzo dowiedzialem co takiego sobie robil:). Po zrobieniu wszystkiego, usnal tylko boot.log. Szczerze mowiac, moze by sie nikt nie kapnal gdyby nie to, ze:

1. Poczta sie dzwinie zachowywala,

2. Usunal sshd z serwera,

3. Zmienil haslo dla roota.

Stwierdzilem, ze tym razem ja zainstaluje na serwerze linuxa i sprobuje go lepiej zabezpieczyc. I tak tez zamierzam zrobic:)

Pozdrawiam i dzieki jeszcze raz za pomoc:)

Edytowane przez xide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi