og0r Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 chciałbym trochę przyspieszyć swoją maszynę tanim kosztem kupiłem grafikę GF6800gt 256mb od kumpla na agpx8 teraz czas na procesor i pamięć pamięci chciałbym z 1gb a procek tani i dobry :) jak moja płyta będzie potrafiła to może być coś do OC (obecny procek mam kręcony z 1700+ na 2000+) i teraz pytanie, kupi 3200+ nie problem (ale kasy z 500zl trzeba) może kupić coś z mobile (teraz na allegro jest 2800+ mobile za 366zl - warto?) czasem lecą 2500+ z odblokowanym mnożnikiem im taniej tym lepiej ale żeby to działało bezboleśnie jako 3200+ nie mam kasy na WC więc puki co musi zostać wiatrak pamięci obecne to 2x256mb kingostony hyper-x cl2 chciałbym coś 2x512mb też cl2 za wszystkie podpowiedzi będę wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Proponuję się przesiąść na s.939. Kup Semprona 3000+s.939, Asrocka K8 DUAL&SATA II i PDP Patriot 2x512MB KH. Razem wyniesie to ok. 940 zł, a pozwoli rozwinąć skrzydła nowej grafie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 a jak bedziesz mial troszke wiecej kasy to kup 9npa EPOX..:) swietna plyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) a jak bedziesz mial troszke wiecej kasy to kup 9npa EPOX..:) swietna plyta Tylko że jego GF6800GT jest na AGP 8 by musial ja sprzedac i kupic cos na PciExpress. EDIT: Żeby nie było że nie miły jestem ok :lol2: . Edytowane 21 Lutego 2006 przez Maciag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 acha no fakt..:) to sorka...:) w takim razie asrock k8 dual sata II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 witam a ile masz kasy na modernizacje ?? bo pakowanie szmalu w soc A to całkowity bezsens ja zamiast zmieniac proca pod soc A sprzedałem co miałem i dokładająć 150 zł kupiłem s754 i takiej wydajnośći zaden proc na soc A ci nie da (wylkuczam extremalne O/C ) jak lekko kręcony na 754 nie mówiąc o 939 który ma dodatkowo duala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 więc tak kartę gf6800gt kupiłem za 800zl może uda mi się sprzedać za taką kasę poza tą kartą nic jeszcze nie inwestowałem miałby z 500zl + to co za kartę dostanę ze starego kompa miałbym pewnie pare złotych za grafikę, pamięci, procka i płytę obudowę tez chciałbym wymienić bo stara i brzydka nie wiem czy się zasilacz się będzie nadawał (Chieftec 360W kilka lat temu popularny bo tani) dysk mam seagate 200gb ale zwykła ATA i wolałbym narazie go nie wymieniać trochę dużo zabawy z wymianą wszystkiego ale jak warto to tak zrobię zaraz przejrzę na co mnie by było stać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) na szybko wybrałem coś takiego polecona płyta Epox EP-9NPA Ultra procesor AMD 3000+ wiatrak ARCTIC COOLING FREEZER 64 pamięć PDP PATRIOT Signature KH DUAL 2x512MB grafika 6800gt na pci-e obudowa to pewnie jakiś chieftec np. CHIEFTEC Medium Tower LBX-01BBB chociarz tutaj się nie spieszy i mogę to kupić później o ile do mojej obudowy zmieści się nowa płyta - powinna razem wyszło niemało - 2468zl wychodzi dużo ale za dwie grafiki (6800gt i GF4 TI4800+ bezgłośny radiator miedziany Zalman Heatpipe) może z 1000zl za obie procka (to jednak 2000+ thunderbird-B na 333mhz) ok.100zl płytę (MSI K7N2 Delta) ok.100zl pamięci (Kingston Hyper-X 2x256 CL2) ok.180zl może trochę mi się zwróci tylko czy będzie to aż taki wzrost prędkości żeby było wart wyłożyć tyle kasy?? EDIT: czy wszystkie Athlony 3000+ da się bezboleśnie podkręcić?? czy taka płyta i pamięci będą na to pozwalały (płyta DFI jest jednak trochę droga, pamięci myślę że ok, cl2 nie będzie ale to chyba nie taka duża strata) Edytowane 21 Lutego 2006 przez og0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) nie bież antka tylko semprona jest prawie połowe tańszy koszt z przesyłką to jakieś 370 zł no i możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> asroka dual sata za jakieś 220 zł Edytowane 21 Lutego 2006 przez biegi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) nie no wymienić aby wymienić to ja nie chcę może i Sempron dobry ale czy dużo lepszy od np. Athlon 3000+ na socket A też 370zl (albo Bartona 2500+ podkręconego na 3200+ nawet taniej) ?? chyba że na tym asrock-u tego semprona też można trochę przyspieszyć EDIT: poczytałem i niestety wymiana zasilacza jest nieunikniona wszystkie płyty mają złacze 24pin a mój zasilacz 20pin jaki zasilacz ewentualnie.... Ten Chiftec nigdy mnie nie zawiódł, cichutki i dobrze trzymał napięcia. Może obudowę z zasilaczem tej firmy (obudowę napewno tej firmy kupię) Edytowane 21 Lutego 2006 przez og0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 to wlozysz normalnie wtyczke 20 pin do gniazda 24 :) i bedzie chodzilo..:) a masz dodatkowe wejscie 4 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 to wlozysz normalnie wtyczke 20 pin do gniazda 24 :) i bedzie chodzilo..:) a masz dodatkowe wejscie 4 ??A może też kupić przejściówke klik :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) racja 19 zl :) maciaq 1 raz mnie nei pojechales:D a jak bys mial 100 zł to polecam TEN zasilacz..:) niestety on tez niema zlacza 24 pin ... <_< :wink: ale 19 zł i masz przejsciowke :) Edytowane 21 Lutego 2006 przez s4t1n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 racja 19 zl :) maciaq 1 raz mnie nei pojechales:D a jak bys mial 100 zł to polecam TEN zasilacz..:) niestety on tez niema zlacza 24 pin ... <_< :wink: ale 19 zł i masz przejsciowke :) a po co komu przejściówka ?? jak to tylko zrozdzielenie lini :) wsadzisz wtyczke 20 pinową i powinno śmigac zresztą popytaj w odpowiednim temacie o płycie a o tym asroku jest spory temat i na pewno da sie podkrecic na tej płycie a nawet jak bedziesz brał inna płyte to i tak weź sempa bo wydajność niższa o 5-10 procent a cena prawie o połowe wiec sam zdecyduj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) w takim razie po co są te dodatkowe 4 piny w głównym gnieździe?? :) mam dodatkowe 4 piny w zasilaczu ale je wkłada się do innego gniazda jeżeli chodzi o procesor to pozostanę chyba przy athlonie64. Cena 530 na allegro w stosunku do 370 za semprona to nie aż taki zysk. Może na giełdzie taniej znajdę Edytowane 21 Lutego 2006 przez og0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 to tylko 10 % roznicy...no ale coz...jak wolisz ja bym sobie za to kupil jakies super chlodznoko na sempa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 a co myslisz o tym chłodzeniu ARCTIC COOLING FREEZER 64?? myślałem o zakupie tego wiatraka ewentualnie jakiś radiator z miedzi + cichy wiatrak coś takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 ARCTIC COOLING FREEZER 64 pro jest bardzo dobry ...:) a co do tego co podales ty to sie nie wypowiadam bo nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 zgadzam sie freezer 64 pro jest rewelacyjny w stosunku cena/wdajność nie ma sobie równych i poważnie zastanów sie czy nie lepiej za różnice z proca kupić wiecej ramu lepszą grafe, płyte ładną bude albo co kolwiek innego zresztą zrobisz jak zechcesz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) cały czas się zastanawiam zawsze z tydzień przemyśleń zanim coś kupię naczytałem się trochę o tej płycie asrock (kurcze prawie 70 stron) i trochę się zniechęciłem. Wolę drożej ale stabilniej. bliżej mi do wymiany całego systemu narazie kupię pamięć, do starego kompa też będzie pasować kupić te patrioty?? będą dobre do przesiadki na s939?? a może coś lepszego?? EDIT: z innych płyt co byście jeszcze polecili?? (po zmianie grafiki na pci-e oczywiście) procesor pewnie jednak sempron bo w płytę więcej zainwestuję, procesor łatwiej wymienić SLI niekoniecznie, jak dorwę 6800gt to raczej kupię nową kartę niż będę szukał drugiego takiego samego 6800gt co do podkręcania to też wymagający nie jestem. OC w granicach możliwości wiatraka :) Edytowane 22 Lutego 2006 przez og0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 jak już mnie wkręciliście w wymianę całego sprzętu to jeszcze was pomęczę płytę kupię na nforce4 ultra ma wszystko to co jest mi potrzebne może trafię na coś uzywanego a jak nie to nową z modeli znalazłem Epox EP-9NPA+Ultra Asus A8N-E Gigabyte K8NF9 ULTRA MSI K8N SLI PLATINIUM (używana 350zl ale chyba nie warto) grafikę wymienię w sklepie. powiedzieli mi że mają klienta na tego 6800gt więc za cenę 6800gt pci-e wymienią 1:1 pamięci już zamówiłem (Patriot 2x512mb) procesor Sempron 3000+ (może Athlon 3000+ jak trafię tanio) z wiatrakiem AC freezer 64 także prosze o pomoc w wyborze płyty trochę bym chciał podkręcić tego semprona więc przyda się małe OC na płycie ale bez extremalnej jazdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Bierz epoxa, semprona i freezera 64pro ;] Będzie bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 jak już mnie wkręciliście w wymianę całego sprzętu to jeszcze was pomęczę płytę kupię na nforce4 ultra ma wszystko to co jest mi potrzebne może trafię na coś uzywanego a jak nie to nową z modeli znalazłem Epox EP-9NPA+Ultra Asus A8N-E Gigabyte K8NF9 ULTRA MSI K8N SLI PLATINIUM (używana 350zl ale chyba nie warto) grafikę wymienię w sklepie. powiedzieli mi że mają klienta na tego 6800gt więc za cenę 6800gt pci-e wymienią 1:1 pamięci już zamówiłem (Patriot 2x512mb) procesor Sempron 3000+ (może Athlon 3000+ jak trafię tanio) z wiatrakiem AC freezer 64 także prosze o pomoc w wyborze płyty trochę bym chciał podkręcić tego semprona więc przyda się małe OC na płycie ale bez extremalnej jazdy z tych co podałeś to epox a jeszcze zapytam jaką dokładnie masz grafike ?? bo może bardziej ci sie bedzie opłacało sprzedac swoją komuś na allegro i kupić nówke na pci ?? bo w sumie to karty na agp są droższe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 ASUS 6800GT 256 MB 350MHz/1000MHz 16/6 kręci się ładnie na Ultra co do płyt to nie wybierajcie tylko z tych co podałem bo ja tylko kilka modeli znalazłem widziałem że Epox SLI wcale nie jest dużo droższy od wersji ultra ale pewnie poza SLI się nie różnią myślę że na płytę 400zl będę miał, może trochę ponad będe kupował na Warszawskiej giełdzie, tam trochę taniej niż w sklepie (o ile nie trafię coś tanio używanego na allegro) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) czy płyta z tego kompletu jest dobra?? może dorwę gdzieś epoxa ale puki co do 400zl tylko ta płyta jest dobrze wyposarzona zależy mi na s-ata2 bo może kupię sobie taki dysk z ncq sli niekoniecznie ale jak jest w cenie.... zastanawia mnie tylko radiator na mostku trochę mały a z tego co popatrzyłem inni producenci zakładają mocne (czytaj głośne) wentylatory nie bardzo będzie go można wymienić w Epoxie ultra wymienić można na Zalmana ale w Sli też już nie doradźcie mi przy tym ostatnim elemencie płyta za ok. 400zl - jak nie Epox to co?? EDIT: ASUS A8N-E ULTRA używaną mogę mieć za 300zl Epox-a za 260zl używanego znalazłem (poprzednią wersję EP-9NPA+ Ultra) Edytowane 23 Lutego 2006 przez og0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 jeszcze dodam jedno pytanie ewentualnie jaki zasilacz do takiego zestawu kupić może trochę przyszłościowo może jakieś dwie propozycje - tani i dobry - dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biegi Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 jeszcze dodam jedno pytanie ewentualnie jaki zasilacz do takiego zestawu kupić może trochę przyszłościowo może jakieś dwie propozycje - tani i dobry - dobry tani i dobry to tylko fortron albo delta a dobry to na co cie tylko stac z zenfist.pl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) nawet nie wiedziałem że zasilacz może tyle kosztować :) chyba kupię znów Chieftec-a na tym co mam się nie zawiodłem, ciągnoł czasem 4 dyski a ostatnio gf6800gt i wszystko ładnie działało ale nadal nie zdecydowałem się na płytę w sumie został wybór między Asusem jako bardziej firmowym i Epoxem jako lepiej ocenianym czy jak mogę mieć Epoxa za 250zl to czy inna płyta do 400zl będzie od niego lepsza - np. Asus?? sory że tak męczę ale jak już zmieniać wszystko to na coś sensowanego myślałem o takiej obudowie Chieftec LBX-01B-B-B - 400W Edytowane 25 Lutego 2006 przez og0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...