kanathea Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) Co tu duzo mowic, projekt mial za zadanie pomiescic chlodnice woydy od VW Golfa 3 (1,6; 1,8 badz 1,9TD) o wymiarach 525x322x50 - niestety plany sie zmienily tylko co do elementu chlodzacego (3x chlodnica oleju ~550x180x50) koncepcja upchania calego WC do obudowy pozostala ta sama. Glowni bohaterowie: *Dwa BT z tego topicu topic 178668 Rola drugoplanowa: * chlodnica oleju ~550x180x50 _-_-_-_-_-_ Worklog open W najblizszym czasie przedluze boki, zamontuje chlodnice i zaszpachluje slady po spawaniu. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 szkoda ze foty nie dzialaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Do czegos to zmierza...ale nie wiem jeszcze do czego. Cos mi sie zdaje ze buda ta bedzie sie rodzic w strasznych meczarniach. Ale pracuj, nie poddawaj sie i oczywiscie zasilaj mnie w pozywke w postaci nowych fotek :). Keep working... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remy Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 kanathea czy ta chłodnica oleju jest miedziana? Bo coś mi się wydaje, że BIX3 wysiada. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) @Remy - Sprzedajacy napisal ze chlodnice sa stalowo-mosiezne, po ogledzinach wiekszosc konstrukcji jest ze stali tylko finy zrobione sa z czegos zlotawego co niestety miedzi nie przypomina kontrukcja made in CCCP w roku 80 :blink: Edytowane 21 Lutego 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Chlodnice schudly troche, zostaly pozbawione stelaza bocznego oraz kruccow Prawdopodbne uzozenie chlodnic w obudowie ____________ edited: Edytowane 22 Lutego 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Takie pytanie... czego chcesz uzyc do przepchania powietrza przez te chlodnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Calosc w zalozeniu ma chodzic pasywnie, dopiero w sytuacji gdy temp. podskoczy to jakiegos niebezbiecznego poziomu 3x120 przywroca odpowiednia temp. Jezeli passive wogole sie nie sprawdzi owe wentyle beda chodzily non-stop Co do moda, niedlugo kolejna porcja zdjec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRaBaRz.oS Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 @kanathea już kiedyś myślałęm o połączeniu 2 BT i mie uprzedziłeśa 2 BT u mnie lerzą i co ja z nimi zrobie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Znakomity Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 ja bym wsadzil wetyle miedzy chlodnice, i zrobil tunel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 kanathea to co pokazales sensu nie ma. 3 nagrzewnice jedna na drugiej? Jakos mi to nie trafia do przekonania. Dolna nagrzewnica bedzie grzala srodkowa, srodkowa wraz z dolna bedzie grzala gorna, i wyjdzie tak jakbys mial tylko jedna nagrzewnice...Pietrowe skladanie IMHO mija sie z celem. Nie lepiej byloby z nich zrobic caly jeden boczny panel, zamontowac na kazdej 3 wiatraki 120 i puscic je na 5 V? I wyglad, i efektywna praca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Byc moze jest tak jak mowisz - nie zaprzeczam Plany sa takie, ze chce polaczyc wszystkie chlodnice ze soba, woda ktora obiegla elementy wplynie do chlodnicy na samej gorze (gdzie odda najwiecej ciepla) a potem bedzie schodzic w dol gdzie straci reszte ciepla nie znacznie podniesie temp. na wyzszych chlodnicach. Jezeli to nie zda egzaminu i temp. bedzie rosla,bede eksperymentowal z ulozeniem chlodnic az w koncu osiagne zamierzony cel. Kolejnym branym pod uwage ulozeniem chlodnic jest ksztalt odwroconej litery 'U'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 kanathea napisał(a): Byc moze jest tak jak mowisz - nie zaprzeczamJa tez wlasnie tak bym strzelal. Poza tym mail bym na Twoim miejscu powazne obawy co do przeplywu powietrza prze ta "instalacje" - tam jednak bedzie bardzo ciasno a watpie, bys dal rade dokladnie zestawic ze soba nagtrzewnice tak, by finy sie stykaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Problem jest tego typu, ze w ksztalcie literki tylko jedna chlodnica bedzie chodzic tak naprawde pasywnie, 2 pozostale z racji mocowania w pionie beda skierowane finami na boki, co ograniczy przeplyw konwekcyjny. Chyba jednak nawiew jest nieunikniony. ALE. Po dokladnym obejrzeniu tego i przemysleniu calej konstrukcji, koncepcja zaczyna mi sie podobac. Ogolnie chlodzenie wodne zintegrowane z obudowa jest bardzo fajna sprawa, musze sie zastanowic nad takim rozwiazaniem u siebie (co prawda nie nad powiekszaniem i tak sporej obudowy, ale wlasnie nad zintegrowaniem WC). Pracuj ciezko, to beda efekty. Wydaje mi sie ze to jeden z najciekawszych, o ile nie jedyny ciekawy projekt na tweaku. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Sarenka napisał(a): Ja tez wlasnie tak bym strzelal. Poza tym mialbym na Twoim miejscu powazne obawy co do przeplywu powietrza prze ta "instalacje" - tam jednak bedzie bardzo ciasno a watpie, bys dal rade dokladnie zestawic ze soba nagtrzewnice tak, by finy sie stykaly. Przeplyw powietrza nie bedzie ograniczony - bo finy w chodnicach sa dosc luzno rozmieszczone 3-4 mm Nie rozumiem tylko dlaczego finy mialby sie stykac ze soba - czym to zaowocuje? Carl0s napisał(a): (co prawda nie nad powiekszaniem i tak sporej obudowy, ale wlasnie nad zintegrowaniem WC). Faktycznie buda wydaje sie przeogromna, az za wielka - ale buda moich marzen link jest tylko o 6 cm krotsza ale wyzsza o 5cm. Wiec wychodze z zalozenia ze nie przesadzilem z wymiarami. A co do chlodzenia to obejrzeniu kilkudziesieciu prac forumowiczow - doszedlem do wniosku ze wszystko musi byc zamontowane wewnatrz obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 kanathea napisał(a): Przeplyw powietrza nie bedzie ograniczony - bo finy w chodnicach sa dosc luzno rozmieszczone 3-4 mm Nie rozumiem tylko dlaczego finy mialby sie stykac ze soba - czym to zaowocuje? Zle siem wyrazilem - chodzilo mnie o dokladne dopasowanie do siebie dziur miedzy finami. Jak sam powiedziales - 3-4mm... jak srodkowa przesuniesz w bok o 1mm w stosunku do gorne i dolnej, to zostaja 1-2mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Dalej nie wiem jak ugryzc to co napisales :cry: Przeciez powietrze to nie kisiel, nie zablokuje sie jak przesune chlodnice o 1mm w ta czy w ta - dalej bedzie przeplywac bez problemu nawet jak finy nie beda sie pokrywaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 kanathea napisał(a): Dalej nie wiem jak ugryzc to co napisales :cry: Przeciez powietrze to nie kisiel, nie zablokuje sie jak przesune chlodnice o 1mm w ta czy w ta - dalej bedzie przeplywac bez problemu nawet jak finy nie beda sie pokrywaly Ojj wlasnie nie - powietrze jest dosc leniwe i wentyl na 5V moze nie starczyc, by przewiac przez taki zestaw nagrzewnic... A samo powietrze tez za bardzo nie bedzie chcialo przejsc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Zaraz to sprawdze w zasilaczu mam 120 ustawiona na 5V zobaczymy jak bedzie z tym przewiewem _______ edited: @Sarenka- Musze cie zmartwic ale 5V w zupelnosci wystarczy - na dloni czulem zdecydowanie ozywiony ruch powietrza pod chlodnicami ;) Edytowane 23 Lutego 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 fajny patent z ułożeniem chłodnic, powinno wyjść elegancko :] ciekaw jestem dalszych efektów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) poza tym to chyba jednak na jakie powietrze kanathea nie trafi - leniwe czy pracowite, to z tego co wiem to rozgrzane unosi się... ze o wentylu nie wspomne Edytowane 24 Lutego 2006 przez Pekaok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 kanathea napisał(a): @Sarenka- Musze cie zmartwic ale 5V w zupelnosci wystarczy - na dloni czulem zdecydowanie ozywiony ruch powietrza pod chlodnicami ;)[OT] A czemu ma mnie to martwic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Pekaok napisał(a): poza tym to chyba jednak na jakie powietrze kanathea nie trafi - leniwe czy pracowite, to z tego co wiem to rozgrzane unosi się... ze o wentylu nie wspomne ale o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 no jak to o co? Sarenka twierdził, że finy przemieszczone będą zmniejszać przepływ powietrza, ale przecież chyba konwekcja polega na tym że ogrzewane powietrze samo ciśnie się do góry...? ciekawa ta wizja dziewięciu wichur 120mm ;D scary... fajnie się zapowiada, chociaż bardziej niż sam mod podobają mi się te chłodniczki i ciekawi ich wydajność ;) masz już w tychach dwa kciuki trzymane za powodzenie Bionicle'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Pekaok napisał(a): no jak to o co? Sarenka twierdził, że finy przemieszczone będą zmniejszać przepływ powietrza, ale przecież chyba konwekcja polega na tym że ogrzewane powietrze samo ciśnie się do góry...? ciekawa ta wizja dziewięciu wichur 120mm ;D scary... fajnie się zapowiada, chociaż bardziej niż sam mod podobają mi się te chłodniczki i ciekawi ich wydajność ;) masz już w tychach dwa kciuki trzymane za powodzenie Bionicle'a 9x120 :blink: :huh: gdzie ja cos takiego napisalem ? Pisalem o 3 ale 9 to przegiecie ;) A co do moda, nie napisalem duzo o nim zeby nie meczyc forumowiczow zbednym tekstem. Napewno beda te same modyfikacje co w pierwszym spalonym modzie czyli LCD 320x240, switch i zmiana wygladu front panelu do tego dochodzi przystosowanie budy pod standard ATX i co najwazniejsze pod wode. Pekaok - dzieki za wsparcie i wiare ;] Edytowane 24 Lutego 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 nie, nie Ty pisałeś ;) Carl0s napisał(a): (...)Nie lepiej byloby z nich zrobic caly jeden boczny panel, zamontowac na kazdej 3 wiatraki 120 i puscic je na 5 V? I wyglad, i efektywna praca... na takiej instalacji to by można włosy suszyć ;) A co do tego że mi się mod mniej podoba... pomieszało mi się, bo akurat oglądałem jednocześnie moda Sarenki :oops:. Na temat Twojego to póki co nie można nic powiedzieć, a już na pewno czy może się podobać czy nie :P Ale z życzeniami powodzenia mówiłem jak najbardziej poważnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Pekaok - przeciez ta buda sama w sobie jest sliczna :D A tak na powaznie - przemysle jeszcze opcje 9x120 chociaz napewno wyczysci mi portfel totalnie (fandery tanie nie sa 9x39 - 351? :cry: ) a skompletowanie wodnego jeszcze przedemna, narazie mam tylko chlodnice do tego trzeba doliczyc bloki, pompke __________ edited: Dzisiaj moj kolega z grupy sprawil mi piekny prezent ;) ofiarowal mi obudowe Siemens Nixdorf - Scenic PRO DB6. Poczciwy Siemens zostanie pociety i zaadoptowany do Bionicle Corp. Calosc podpatrzylem w jakies budzie na allegro, gdzie zeby wyciagnac mobo nie trzeba bylo niczego wypinac - calosc wyciagana byla przez tyl obudowy Doner dziekowka i pozdrowienia :) Edytowane 25 Lutego 2006 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Dzisiaj prowizorycznie upchalem wszystko do budy aby dokonac ostatecznych pomiarow, przed wykonaniem decydujacych ciec. Calosc bedzie prezentowala sie mniej wiecej w ten sposob We wtorek calosc spotka z narzedziami tnacymi roznego kalibru, a do konca tygodnia bedzie pospawane i zlozone do kupy - i na tym skonczy sie zasadnicza czesc moda Potem czesc wizualna i na samym koncu wc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Jak zobaczyłem te chłodnice to mi oczy wyszły oO Ty tam chcesz mieć 1*C? :D Przy tak wielkich chłodniach i takiej ich ilości to ta woda będzie lodowata :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 dax napisał(a): Jak zobaczyłem te chłodnice to mi oczy wyszły oO Ty tam chcesz mieć 1*C? :D Przy tak wielkich chłodniach i takiej ich ilości to ta woda będzie lodowata :Dpolemizowałbym :blink: powodzenia zycze z modem, te chłodnice wyglądają monstrualnie O :huh: jeżeli to ma sie chłodzić od dołu to ja zrobił bym otwór u góry - gdzieś to ciepełko musi uciekać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...