Skocz do zawartości
kanathea

Bionicle Corp.

Rekomendowane odpowiedzi

Co tu duzo mowic, projekt mial za zadanie pomiescic chlodnice woydy od VW Golfa 3 (1,6; 1,8 badz 1,9TD) o wymiarach 525x322x50 - niestety plany sie zmienily tylko co do elementu chlodzacego (3x chlodnica oleju ~550x180x50) koncepcja upchania calego WC do obudowy pozostala ta sama.

Glowni bohaterowie:

*Dwa BT z tego topicu topic 178668

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rola drugoplanowa:

* chlodnica oleju ~550x180x50

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

_-_-_-_-_-_

Worklog open

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W najblizszym czasie przedluze boki, zamontuje chlodnice i zaszpachluje slady po spawaniu.

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czegos to zmierza...ale nie wiem jeszcze do czego. Cos mi sie zdaje ze buda ta bedzie sie rodzic w strasznych meczarniach. Ale pracuj, nie poddawaj sie i oczywiscie zasilaj mnie w pozywke w postaci nowych fotek :).

Keep working... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Remy - Sprzedajacy napisal ze chlodnice sa stalowo-mosiezne, po ogledzinach wiekszosc konstrukcji jest ze stali tylko finy zrobione sa z czegos zlotawego co niestety miedzi nie przypomina

kontrukcja made in CCCP w roku 80 :blink:

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodnice schudly troche, zostaly pozbawione stelaza bocznego oraz kruccow

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Prawdopodbne uzozenie chlodnic w obudowie

Dołączona grafika

edited:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calosc w zalozeniu ma chodzic pasywnie, dopiero w sytuacji gdy temp. podskoczy to jakiegos niebezbiecznego poziomu 3x120 przywroca odpowiednia temp.

Jezeli passive wogole sie nie sprawdzi owe wentyle beda chodzily non-stop

Co do moda, niedlugo kolejna porcja zdjec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanathea to co pokazales sensu nie ma. 3 nagrzewnice jedna na drugiej? Jakos mi to nie trafia do przekonania. Dolna nagrzewnica bedzie grzala srodkowa, srodkowa wraz z dolna bedzie grzala gorna, i wyjdzie tak jakbys mial tylko jedna nagrzewnice...Pietrowe skladanie IMHO mija sie z celem. Nie lepiej byloby z nich zrobic caly jeden boczny panel, zamontowac na kazdej 3 wiatraki 120 i puscic je na 5 V? I wyglad, i efektywna praca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byc moze jest tak jak mowisz - nie zaprzeczam

Plany sa takie, ze chce polaczyc wszystkie chlodnice ze soba, woda ktora obiegla elementy wplynie do chlodnicy na samej gorze (gdzie odda najwiecej ciepla) a potem bedzie schodzic w dol gdzie straci reszte ciepla nie znacznie podniesie temp. na wyzszych chlodnicach. Jezeli to nie zda egzaminu i temp. bedzie rosla,bede eksperymentowal z ulozeniem chlodnic az w koncu osiagne zamierzony cel. Kolejnym branym pod uwage ulozeniem chlodnic jest ksztalt odwroconej litery 'U'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanathea napisał(a):

Byc moze jest tak jak mowisz - nie zaprzeczam

Ja tez wlasnie tak bym strzelal. Poza tym mail bym na Twoim miejscu powazne obawy co do przeplywu powietrza prze ta "instalacje" - tam jednak bedzie bardzo ciasno a watpie, bys dal rade dokladnie zestawic ze soba nagtrzewnice tak, by finy sie stykaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest tego typu, ze w ksztalcie literki tylko jedna chlodnica bedzie chodzic tak naprawde pasywnie, 2 pozostale z racji mocowania w pionie beda skierowane finami na boki, co ograniczy przeplyw konwekcyjny. Chyba jednak nawiew jest nieunikniony.

ALE. Po dokladnym obejrzeniu tego i przemysleniu calej konstrukcji, koncepcja zaczyna mi sie podobac. Ogolnie chlodzenie wodne zintegrowane z obudowa jest bardzo fajna sprawa, musze sie zastanowic nad takim rozwiazaniem u siebie (co prawda nie nad powiekszaniem i tak sporej obudowy, ale wlasnie nad zintegrowaniem WC).

Pracuj ciezko, to beda efekty. Wydaje mi sie ze to jeden z najciekawszych, o ile nie jedyny ciekawy projekt na tweaku.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarenka napisał(a):

Ja tez wlasnie tak bym strzelal. Poza tym mialbym na Twoim miejscu powazne obawy co do przeplywu powietrza prze ta "instalacje" - tam jednak bedzie bardzo ciasno a watpie, bys dal rade dokladnie zestawic ze soba nagtrzewnice tak, by finy sie stykaly.

Przeplyw powietrza nie bedzie ograniczony - bo finy w chodnicach sa dosc luzno rozmieszczone 3-4 mm

Nie rozumiem tylko dlaczego finy mialby sie stykac ze soba - czym to zaowocuje?

Carl0s napisał(a):

(co prawda nie nad powiekszaniem i tak sporej obudowy, ale wlasnie nad zintegrowaniem WC).

Faktycznie buda wydaje sie przeogromna, az za wielka - ale buda moich marzen link jest tylko o 6 cm krotsza ale wyzsza o 5cm. Wiec wychodze z zalozenia ze nie przesadzilem z wymiarami.

A co do chlodzenia to obejrzeniu kilkudziesieciu prac forumowiczow - doszedlem do wniosku ze wszystko musi byc zamontowane wewnatrz obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanathea napisał(a):

Przeplyw powietrza nie bedzie ograniczony - bo finy w chodnicach sa dosc luzno rozmieszczone 3-4 mm

Nie rozumiem tylko dlaczego finy mialby sie stykac ze soba - czym to zaowocuje?

Zle siem wyrazilem - chodzilo mnie o dokladne dopasowanie do siebie dziur miedzy finami.

Jak sam powiedziales - 3-4mm... jak srodkowa przesuniesz w bok o 1mm w stosunku do gorne i dolnej, to zostaja 1-2mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nie wiem jak ugryzc to co napisales :cry:

Przeciez powietrze to nie kisiel, nie zablokuje sie jak przesune chlodnice o 1mm w ta czy w ta - dalej bedzie przeplywac bez problemu nawet jak finy nie beda sie pokrywaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kanathea napisał(a):

Dalej nie wiem jak ugryzc to co napisales :cry:

Przeciez powietrze to nie kisiel, nie zablokuje sie jak przesune chlodnice o 1mm w ta czy w ta - dalej bedzie przeplywac bez problemu nawet jak finy nie beda sie pokrywaly

Ojj wlasnie nie - powietrze jest dosc leniwe i wentyl na 5V moze nie starczyc, by przewiac przez taki zestaw nagrzewnic... A samo powietrze tez za bardzo nie bedzie chcialo przejsc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz to sprawdze w zasilaczu mam 120 ustawiona na 5V zobaczymy jak bedzie z tym przewiewem

_______

edited:

@Sarenka- Musze cie zmartwic ale 5V w zupelnosci wystarczy - na dloni czulem zdecydowanie ozywiony ruch powietrza pod chlodnicami ;)

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak to o co? Sarenka twierdził, że finy przemieszczone będą zmniejszać przepływ powietrza, ale przecież chyba konwekcja polega na tym że ogrzewane powietrze samo ciśnie się do góry...?

ciekawa ta wizja dziewięciu wichur 120mm ;D scary...

fajnie się zapowiada, chociaż bardziej niż sam mod podobają mi się te chłodniczki i ciekawi ich wydajność ;) masz już w tychach dwa kciuki trzymane za powodzenie Bionicle'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pekaok napisał(a):

no jak to o co? Sarenka twierdził, że finy przemieszczone będą zmniejszać przepływ powietrza, ale przecież chyba konwekcja polega na tym że ogrzewane powietrze samo ciśnie się do góry...?

ciekawa ta wizja dziewięciu wichur 120mm ;D scary...

fajnie się zapowiada, chociaż bardziej niż sam mod podobają mi się te chłodniczki i ciekawi ich wydajność ;) masz już w tychach dwa kciuki trzymane za powodzenie Bionicle'a

9x120 :blink: :huh: gdzie ja cos takiego napisalem ? Pisalem o 3 ale 9 to przegiecie ;)

A co do moda, nie napisalem duzo o nim zeby nie meczyc forumowiczow zbednym tekstem.

Napewno beda te same modyfikacje co w pierwszym spalonym modzie czyli LCD 320x240, switch i zmiana wygladu front panelu do tego dochodzi przystosowanie budy pod standard ATX i co najwazniejsze pod wode.

Pekaok - dzieki za wsparcie i wiare ;]

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, nie Ty pisałeś ;)

Carl0s napisał(a):

(...)Nie lepiej byloby z nich zrobic caly jeden boczny panel, zamontowac na kazdej 3 wiatraki 120 i puscic je na 5 V? I wyglad, i efektywna praca...

na takiej instalacji to by można włosy suszyć ;)

A co do tego że mi się mod mniej podoba... pomieszało mi się, bo akurat oglądałem jednocześnie moda Sarenki :oops:. Na temat Twojego to póki co nie można nic powiedzieć, a już na pewno czy może się podobać czy nie :P

Ale z życzeniami powodzenia mówiłem jak najbardziej poważnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pekaok - przeciez ta buda sama w sobie jest sliczna :D

A tak na powaznie - przemysle jeszcze opcje 9x120 chociaz napewno wyczysci mi portfel totalnie (fandery tanie nie sa 9x39 - 351? :cry: ) a skompletowanie wodnego jeszcze przedemna, narazie mam tylko chlodnice do tego trzeba doliczyc bloki, pompke

edited:

Dzisiaj moj kolega z grupy sprawil mi piekny prezent ;) ofiarowal mi obudowe Siemens Nixdorf - Scenic PRO DB6.

Poczciwy Siemens zostanie pociety i zaadoptowany do Bionicle Corp. Calosc podpatrzylem w jakies budzie na allegro, gdzie zeby wyciagnac mobo nie trzeba bylo niczego wypinac - calosc wyciagana byla przez tyl obudowy

Doner dziekowka i pozdrowienia :)

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj prowizorycznie upchalem wszystko do budy aby dokonac ostatecznych pomiarow, przed wykonaniem decydujacych ciec. Calosc bedzie prezentowala sie mniej wiecej w ten sposob

Dołączona grafika

Dołączona grafika

We wtorek calosc spotka z narzedziami tnacymi roznego kalibru, a do konca tygodnia bedzie pospawane i zlozone do kupy - i na tym skonczy sie zasadnicza czesc moda

Potem czesc wizualna i na samym koncu wc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dax napisał(a):

Jak zobaczyłem te chłodnice to mi oczy wyszły oO Ty tam chcesz mieć 1*C? :D Przy tak wielkich chłodniach i takiej ich ilości to ta woda będzie lodowata :D

polemizowałbym :blink:

powodzenia zycze z modem, te chłodnice wyglądają monstrualnie O :huh:

jeżeli to ma sie chłodzić od dołu to ja zrobił bym otwór u góry - gdzieś to ciepełko musi uciekać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi