Skocz do zawartości
h4ndstyl3

Siec Skonfigurowana Lecz Nie Działa Jak Nalezy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Moj problem przedstawia sie nastepujaco:

Połaczyłem dwa komputery z win XP (Skrętką), nastepnie przy konfiguracji wybieram opcje "Klient sieci Microsoft Networks" "Udostepnianie plików i drukarek w sieciach microsoft Networks" "Hormonogram pakietów QoS" i "Protokół internetowy TCP/IP" we własciwosciach ostatniego daje "uzyskaj adres IP automatycznie" Z tego co wyczytałem na różnych przewodnikach po konfiguracji sieci domowych to juz wszystko powinno hulac. Nie mam pojecia co jest nie tak :( Bardzo prosze o pomoc. Dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok po kolei

wywal wszystkie protokoly oprocz tcp/ip

we wlasciwosciach polaczenia zostaw tylko:

udostepnianie plikow i drukarek

protokol tcp/ip

klienci sieci MN

zobacz czy kompy pinguja sie wzajemnie

zobacz czy masz ta sama grupe robocza i inne nazwy kompow, czy IP jest z tego samego zakresu

napisz czy masz wszystko jak napisalem powiem tobie co dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie da router

jak nie dasz sobie rady z tym polaczeniem to router jeszcze bardziej moze tobie to uniemozliwic

moze masz skretke nie skrosowana a moze jest zle zrobiona, moze sieciowki pracuja na roznych predkosciach

moze stery zle jest jeszcze mase mozliwosci

wejdz do konsoli ( start, cmd ) i wpisz ping 192.168.0.1

potem na drugi komp i to samo IP 192.168.0.2 ( pinguj drugi a nie sam siebie )

Edytowane przez avecezary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam tez podobny prolem.Mianowicie mam wszystko ustawione jak tu wyzej wymieniliscie i wszystko pieknie ladnie moge nawet przesylac pliki miedzy pecetami tylko nie moge poradzic sobie z przekierowaniem internetu (Neostrady)do 2 komputera :mur: .Prosze o pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawde powiedziawszy to juz sie pogubilem

rozumiem ze na 1 kompie net jest ( dziala ? )

na 2 musisz wpisac:

patrz obrazek-->>>

w pola DNS wpisz adresy uzyskane z komputera 1 ( tego ktory jest polaczony z WANem )

brama domyslna to adres komputera 1

adres IP ... to juz wiesz

Edytowane przez avecezary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszym kompie z neo właczasz udostępnianie połączenia, a dla karty sieciowej konfigurujesz ręcznie adres ip: 192.168.1.1 maska podsieci: 255.255.255.0 i nic więcej nie wpisujesz!!!

Na drugim kompie również ręcznie konfigurujesz kartę sieciową adres ip: 192.168.1.2 maska podsieci: 255.255.255.0 brama domyślna: 192.168.1.1 oraz podstawowy serwer dns: 192.168.1.1

Przetestowane kilkadziesiąt razy i zawsze działało, no chyba że ze sprzętem było coś nie tak... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pyanie!!Bo mam jeszcze maly problem z predkosciami a mianowicie nie moge ustawic maksymalnej czyli 100mb/s bo jak to zrobie to nie ma polaczenia i nie chodzi mi net ani nie da sie przesylac plikow :huh: Karty sa takie same(pentagram horNET) i steroniki tez mam te same wgrane na obydwoch pectach jezeli ktos wie w czym problem to prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak zrobilem tak jak mowiles to nie mialem neta na 2 kompiei chyba ne moznabylo przesylac plikow miedzy nimi tak jakby nie bylo poloczenia wogole a na 10 mb/s z full duplexem chodzi normalnie a na auto i 100 mb/s normalu i dupleksie nie chce chodzic nie wiem czemu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie chcialem juz otwierac nowego topicu zwlaszcza ze jest powiazany z tym...

Mam 2 kompy (1y - z XP SP2 oraz Neostrada; 2i - W98) polaczone lanem

Po przez 1y komp z Neostrada udostepnialem internet drugiemu i do niedawna to dzialalo bez problemu

az nagle bez wiekszego powodu XP przestal udostepniac internet (znikla raczka na polaczeniu Neo... pomimo iz w opcjach jest to ustawione :|)

Proba ponownego udostepniania nie daje zadnych skutkow bo po restarcie znowu nie ma udostepniania

Jesli ktos juz mial podobny przypadek to prosze o rade co z tym fantem zrobic??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie reinstalki chcialbym raczej uniaknac tak dlugo jak to sie da; W koncu pol roku dzialania na jednym i tym samym systemie to chyba nie takie wielkie wymaganie :) A obecny mam od 3/2 miesiaca

Moze jednak komus udalo sie to naprawic lub ma jakies podejrzenia czym to moze byc spowodowane??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Nowo utworzone polaczenie zachowuje sie identycznie jak stare tzn po uruchmieniu systemu nie jest udostepniane ale jak wejde we wlasciwosci to jest "haczyk" tam gdzie byc powinien i po kliknieciu OK wszystko jest wporzadku - udostepnianie wraca java script:emoticon(':mur:', 'smid_14')

smilie

Moze to jakas usluga wylacza?? Chyba uruchomie wszystkie jak leci i zobacze czy to pomoze

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi