h4ndstyl3 Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Witam wszystkich! Moj problem przedstawia sie nastepujaco: Połaczyłem dwa komputery z win XP (Skrętką), nastepnie przy konfiguracji wybieram opcje "Klient sieci Microsoft Networks" "Udostepnianie plików i drukarek w sieciach microsoft Networks" "Hormonogram pakietów QoS" i "Protokół internetowy TCP/IP" we własciwosciach ostatniego daje "uzyskaj adres IP automatycznie" Z tego co wyczytałem na różnych przewodnikach po konfiguracji sieci domowych to juz wszystko powinno hulac. Nie mam pojecia co jest nie tak :( Bardzo prosze o pomoc. Dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 jesli robisz to pierwszy raz to proponuje skozystac z kreatora sieci ( skretka skrosowana? ) start panel sterowania polaczenia sieciowe konfiguruj siec w.......... wszystko jest po polsku i nie mozna popelnic bledu jak zrobisz juz to ( na obu kompach ) to napisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h4ndstyl3 Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Tym kreatorem juz kombinowałe i niestety ten sam efekt :( Właczyłem protokół IPX/SPX i juz cos zaczeło chodzic (mozna udostepniac pliki) ale ja chciałbym rozłaczyc neostrade i pograc w jakies gierki przy uzyciu TCP/IP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 ok po kolei wywal wszystkie protokoly oprocz tcp/ip we wlasciwosciach polaczenia zostaw tylko: udostepnianie plikow i drukarek protokol tcp/ip klienci sieci MN zobacz czy kompy pinguja sie wzajemnie zobacz czy masz ta sama grupe robocza i inne nazwy kompow, czy IP jest z tego samego zakresu napisz czy masz wszystko jak napisalem powiem tobie co dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h4ndstyl3 Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Grupa robocza ta sama (DOM) IP pierwszego komputera 198.168.0.1 drogiego 198.168.0.2. No i wchodze w zakładke połacznie daje stan to wysyłam około 500 a odbiera około 10. Chyba jedynym wyjsciem bedzie zakup routera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 (edytowane) nic nie da router jak nie dasz sobie rady z tym polaczeniem to router jeszcze bardziej moze tobie to uniemozliwic moze masz skretke nie skrosowana a moze jest zle zrobiona, moze sieciowki pracuja na roznych predkosciach moze stery zle jest jeszcze mase mozliwosci wejdz do konsoli ( start, cmd ) i wpisz ping 192.168.0.1 potem na drugi komp i to samo IP 192.168.0.2 ( pinguj drugi a nie sam siebie ) Edytowane 21 Lutego 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 ustaw na stale adresy ip na karty sieciowe np komp 1 ip 192.168.1.1 maska 255.255.255.0 brama 192.168.1.1 komp 2 ip 192.168.1.2 maska 255.255.255.0 brama 192.168.1.1 wpisujesz to w protokole internetowym tcp/ip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Witam mam tez podobny prolem.Mianowicie mam wszystko ustawione jak tu wyzej wymieniliscie i wszystko pieknie ladnie moge nawet przesylac pliki miedzy pecetami tylko nie moge poradzic sobie z przekierowaniem internetu (Neostrady)do 2 komputera :mur: .Prosze o pomoc!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 moze DNSy nie wpisane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) ja tam wpisalem w tym pierwszym to 192.168.1.1 a w drugim to 212.160.68.2 nie wiem czy to dobrze i czy o to chodzi Edytowane 25 Lutego 2006 przez gryzzli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 na kompie z internetem : start uruchom cmd ipconfig /all i juz masz DNSy te adresy wpisz na drugim kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 No ok zrobilem jak mowiles i co dalej? Na kompie z netem mam wisane te DNSy co mowilem a na tym bez te co mowiles zeby wyszukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) prawde powiedziawszy to juz sie pogubilem rozumiem ze na 1 kompie net jest ( dziala ? ) na 2 musisz wpisac: patrz obrazek-->>> w pola DNS wpisz adresy uzyskane z komputera 1 ( tego ktory jest polaczony z WANem ) brama domyslna to adres komputera 1 adres IP ... to juz wiesz Edytowane 25 Lutego 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 tak net jest na 1 kompie to tak jets po ustawiane tak jak mowiles i co dalej zebym mogl przegladac witrynny na 2 kompie wszystko zrobilem tak jka mowiles i oc dalej???....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 juz powinienes miec neta na obu kompach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Aha przypomnialem sobie ze na poczatku jak tworzylem siec kreatorem to dalem zeby komp na ktorym jest neostrada udostepnial polaczenie w moim przypadku Neo+ do komputerow w sieci czy to ma jakies znaczenie a moze w czym przeszkadza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 tia udostepniles polaczenie z netem na 1 kompie innym komputerom w sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 no tak dokladnie a to zle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Na pierwszym kompie z neo właczasz udostępnianie połączenia, a dla karty sieciowej konfigurujesz ręcznie adres ip: 192.168.1.1 maska podsieci: 255.255.255.0 i nic więcej nie wpisujesz!!! Na drugim kompie również ręcznie konfigurujesz kartę sieciową adres ip: 192.168.1.2 maska podsieci: 255.255.255.0 brama domyślna: 192.168.1.1 oraz podstawowy serwer dns: 192.168.1.1 Przetestowane kilkadziesiąt razy i zawsze działało, no chyba że ze sprzętem było coś nie tak... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Ok juz sobie poradzilem WIELKIE DZIEKI wszystkim!!!!!!!! za pomoc pozadawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 I jeszcze jedno pyanie!!Bo mam jeszcze maly problem z predkosciami a mianowicie nie moge ustawic maksymalnej czyli 100mb/s bo jak to zrobie to nie ma polaczenia i nie chodzi mi net ani nie da sie przesylac plikow :huh: Karty sa takie same(pentagram horNET) i steroniki tez mam te same wgrane na obydwoch pectach jezeli ktos wie w czym problem to prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Ustaw we właściwościach karty sieciowej, żeby sama wykrywała prędkość i zobacz co wtedy będzie się działo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzzli Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 No jak zrobilem tak jak mowiles to nie mialem neta na 2 kompiei chyba ne moznabylo przesylac plikow miedzy nimi tak jakby nie bylo poloczenia wogole a na 10 mb/s z full duplexem chodzi normalnie a na auto i 100 mb/s normalu i dupleksie nie chce chodzic nie wiem czemu :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Może coś z kablem nie tak, bo jeśli obie sieciówki są sprawne to nic innego (poza systemem) nie pozostaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Witam Nie chcialem juz otwierac nowego topicu zwlaszcza ze jest powiazany z tym... Mam 2 kompy (1y - z XP SP2 oraz Neostrada; 2i - W98) polaczone lanem Po przez 1y komp z Neostrada udostepnialem internet drugiemu i do niedawna to dzialalo bez problemu az nagle bez wiekszego powodu XP przestal udostepniac internet (znikla raczka na polaczeniu Neo... pomimo iz w opcjach jest to ustawione :|) Proba ponownego udostepniania nie daje zadnych skutkow bo po restarcie znowu nie ma udostepniania Jesli ktos juz mial podobny przypadek to prosze o rade co z tym fantem zrobic?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Banito bez reinstala systemu pewnie się nie obejdzie... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 No wlasnie reinstalki chcialbym raczej uniaknac tak dlugo jak to sie da; W koncu pol roku dzialania na jednym i tym samym systemie to chyba nie takie wielkie wymaganie :) A obecny mam od 3/2 miesiaca Moze jednak komus udalo sie to naprawic lub ma jakies podejrzenia czym to moze byc spowodowane?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Spróbuj utworzyć nowe połączenie dial-up do Neo i następnie je udostępnić. Może to pomoże... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Niestety Nowo utworzone polaczenie zachowuje sie identycznie jak stare tzn po uruchmieniu systemu nie jest udostepniane ale jak wejde we wlasciwosci to jest "haczyk" tam gdzie byc powinien i po kliknieciu OK wszystko jest wporzadku - udostepnianie wraca java script:emoticon(':mur:', 'smid_14') smilie Moze to jakas usluga wylacza?? Chyba uruchomie wszystkie jak leci i zobacze czy to pomoze Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 No to chyba nic innego nie pozostaje jak reinstal systemu... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...